tadziomaru1 Opublikowano 24 Lutego 2021 #1176 Opublikowano 24 Lutego 2021 Wymiana sterowników chyba nie jest konieczna, wystarczy wgrać soft, teraz "na czarno", albo po 5 latach "na legalu". Cytuj
searcher888 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 #1177 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Panowie jeśli nawet dostaniecie nowy soft to nie polecam go gdyż jest w stosunku do pierwotnej wersji strasznie okrojony z opcji....w wersji która ma aktualnie kolega po wymianie przez serwis brakuje nawet ustawień mocy palnika poza maksymalna mocą nie ma pośredniej,minimalnej...fakt dodano histerezę CWU ale sporo zabrano z ustawień...pozdrawiam....i najlepszego w te Święta Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka Cytuj
jurek72 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 #1178 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Czyli potwierdza się stare powiedzenie że nowe zwykle bywa wrogiem starego.Tak samo jak w przypadku "ulepszeń " w nowszych modelach aut ....a wystarczyło nie być nadgorliwym ,dodać tylko możliwość zmiany histerezy cwu i nie psuć tego co dobre i do czego przyzwyczaił sie uzytkownik .Osobiscie szlag mnie trafia na tą sztywnie ustawioną histerezę CWU u mnie 6 stopni ,co jest stanowczo za dużo i przy moich preferencjach i ustawieniu CWU na 41 stopni ,woda schladza się do 35 stopni i co jakiś czas musze schodzić i przestawiać recznie żeby woda grzała się wczesniej,bo druga połowka twierdzi ze "woda za zimna dla niej" . ALe przecież twórcy oprogramowania "wiedzą " lepiej co będzie najlepsze dla uzytkownika .Tak samo jak kompletnie bezsensownie realizowany jest czas pracy grzalki ,która "radośnie " grzeje nierzadko dwukrotnie dlużej niż potrzeba ,co sprawdziłem i wiem co mówie .A wystarczyło zrobić to zgodnie z logiką i zdrowym rozsądkiem ,czyli histereza CWU do zmiany co 1 stopień w zakresie powiedzmy 10 stopni ,a czas pracy grzałki ustawiany w sekundach ,a nie jakieś durne uzaleznienie czasu jej pracy ,od parametru "jasność plomienia " ,gdzie pellet dawno się pali ,a grzałka grzeje całkowicie nie potrzebnie następne 2 minuty ,co na pewno jej życia nie przedłuża ...ale po co ułatwiać ludziom życie ,lepiej utrudnić bzdurnymi ograniczeniami i dać zarobić "serwisowi " sprzedającemu grzałki i sprzedawcy energi elektrycznej.Oczywiscie można to tłumaczyć " zrobilismy tak ,bo nie każdy się zna i chce grzebać w ustawieniach " ...żaden argument ,bo dla tych co sie nie znają i nie chcą "grzebać " wystarczy opcja "nastawy fabryczne " gdzie wszystko jest ustawione domyślnie (czyt. nadgorliwie i wiecej niż trzeba ) i jednoczesnie możliwość ręcznej zmiany tych ustawień i wszyscy byli by zadowoleni Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez jurek72 Cytuj
Paablo Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #1179 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Więcej ustawień jest w nowym sofcie. Pisałem o tym. Trzeba czytać wcześniejsze wpisy! .Wesołego Alleluja! Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Trener40 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #1180 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 12 godzin temu, searcher888 napisał: w wersji która ma aktualnie kolega po wymianie przez serwis brakuje nawet ustawień mocy palnika poza maksymalna mocą nie ma pośredniej,minimalnej... To tak jakby im zaproponowano przedłużenie umowy z nowymi " smartfonami" A może ta średnia i minimalna moc jest gdzieś ukryta ? Cytuj
Grzegorz3 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #1181 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Tak jak pisze kolega @Trener40, trzeba czytać... próbowaliście wpisać w menu serwisowym 6543? 7654? Przynajmniej będzie moc minimalna i histereza CWU Cytuj
tadziomaru1 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 #1182 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 W oprogramowaniu z 2019 roku niema takich fanaberii jak histereza CWU. ? Cytuj
pospisz Opublikowano 12 Kwietnia 2021 #1183 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Możliwe że trochę nie w tym temacie ale dzisiaj obejrzałem film z pracy kotła i zastanawia mnie ta poświata ognia w rurze spiro podającej pellet do palnika. Proszę o wyjaśnienie czy jest to w jakiś sposób zabezpieczone i nie ma możliwości zapalenia się zasobnika. Cytuj
tadziomaru1 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 #1184 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zabezpieczeniem jest... właśnie ta rura spiro. Jeśli będziesz miał wysokopopiołowy pellet i pokryje on całe palenisko od góry do dołu, to wtedy nastąpi cofniecie płomienia do rury spiro. Zabezpieczenie polega na tym, że wtedy stopi się ona niedopuszczając płomienia do zasobnika. Cytuj
pospisz Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #1185 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 To o czym piszesz to jest pikuś. W momencie kiedy zostanie zablokowany odpływ spalin palnik będzie podawał coraz więcej ponieważ nie będzie mógł zwiększyć temperatury na kotle i wtedy jedynym ujsciem spalin i dostępu powietrza stanie się ta rura spiro niestety. Duża ilość pelletu na palniku plus brak ujścia spalin zapali to w ulamku sekundy płomień będzie szukał ujścia. Cytuj
Heiztechnik Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #1186 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Koledzy, po pierwsze ta rura się nie pali tylko topi pod wpływem temperatury a nie samego płomienia. Ponadto jeszcze przed rurą umieszczony jest czujnik temperatury, tzw. czujnik temperatury palnika. To co widać to jest to tylko światło odbite, a nie płomień. Ważne jest, że ten akurat model ma wentylator wyciągowy, co w przypadku przepełnienia palnika czy zapchania odprowadzenia spalin, nie powoduje wpychania płomienia do rury podajnika i dalej do zbiornika paliwa. Jest tu całkiem inna sytuacja niż w przypadku standardowych, zewnętrznych palników pelletowych, nadmuchowych. Cytuj
pospisz Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #1187 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Heiztechnik napisał: Ważne jest, że ten akurat model ma wentylator wyciągowy, Co mu po wentylatorze jak kanały są przytkane np kiepskiej jakośći pelletem z piaskiem z którego tworzy się beton. Jedyną szansą jest czujnik temperatury podajnika ale i tak nasypany pellet będzie się musiał wypalić . Ps. Kto nie wybierał tlącego się pelletu z zasobnika to nie zdaje sobie sprawy z tego . Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez pospisz Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #1188 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Jak ktoś pali gownianym pelletem to sam sobie krzywdę robi a później zwala że kocioł zły. 1 Cytuj
pospisz Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #1189 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Moje zapytanie nie miało na celu dyskredytowania kotła w/w firmy jedynie chciałem zwrócić uwagę że wiekszość uzytkowników uważa kotły pelletowe za bezobsługowe a tak niestety nie jest i warto przewidywać sytuacje jakie mogą się wydarzyć zmieniając detale w konstrukcji kotła. Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #1190 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Ludzie uważają że kotły są bezobsługowe bo tak wmuwili producenci kotłów.Wszystkie kotły które mają czopuch u dołu kotła są narażone bardziej na zapchanie kanału dymnego.Uwazam że tych kotłach trzeba palić pelletem z certyfikatem, będzie mniejsze ryzyko. Cytuj
tadziomaru1 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #1191 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Szczerze, to certyfikat gówno daje, miałem pellet bez certyfikatów i żadnych napisów na worku i był lepszy niż Barlinek, czy Olczyk. 1 1 Cytuj
koyot Opublikowano 27 Czerwca 2021 #1192 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Cześć Po ostatnich nawałnicach, zalało mi piwnicę. Woda w małej ilości wdarła się też do pomieszczenia gdzie stoi piec. Prócz czyszczenia i intensywnego wietrzenia coś można jeszcze zrobić aby zapobiec korozji pieca? Cytuj
sambor Opublikowano 27 Czerwca 2021 #1193 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Daj mu popalić i to dobrze. 1 Cytuj
dino49 Opublikowano 27 Czerwca 2021 #1194 Opublikowano 27 Czerwca 2021 (edytowane) A nie lepiej spalonym olejem ? Edytowane 27 Czerwca 2021 przez dino49 Cytuj
Outsider Opublikowano 27 Czerwca 2021 #1195 Opublikowano 27 Czerwca 2021 A co ty za pomysły? I co ten olej ma zrobić? Zlikwidować rdzę? Zużyty olej zwłaszcza silnikowy ma z reguły tyle kwasów w sobie, że przyśpiesza korozję. Cytuj
sambor Opublikowano 27 Czerwca 2021 #1196 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Trzeba po prostu uruchomić palnik i niech kocioł popracuje na grzanie CW lub na krótkim obiegu na max temperaturze - tak do 80C, wtedy wszystko wyschnie. Cytuj
dino49 Opublikowano 27 Czerwca 2021 #1197 Opublikowano 27 Czerwca 2021 10 minut temu, Outsider napisał: A co ty za pomysły? I co ten olej ma zrobić? Zlikwidować rdzę? Zużyty olej zwłaszcza silnikowy ma z reguły tyle kwasów w sobie, że przyśpiesza korozję. Nie wiedziałem... dzięki za uświadomienie! Cytuj
koyot Opublikowano 28 Czerwca 2021 #1198 Opublikowano 28 Czerwca 2021 16 godzin temu, sambor napisał: Trzeba po prostu uruchomić palnik i niech kocioł popracuje na grzanie CW lub na krótkim obiegu na max temperaturze - tak do 80C, wtedy wszystko wyschnie. Tak też wczoraj uczyniłem. Pracował przez ok 1,5 h. Temp. doszła do ok 80C. Jeden grzejnik tylko nie został zamknięty no i oczywiście zbiornik CW. Nie wiem czy na tygodniu znów nie powtórzę zabiegu... Dziękuje Wam za udzielenie się w temacie. Przez w/w problemy jest szansa aby piec "dożył" gwarancji? To będzie jego 4-ty sezon. Podczas wczorajszego "grzania" z czopucha zaczęło kapać... Pewnie do kanału kominowego też po nawałnicach trafiło trochę wody. Porozkręcać czopuch oczyścić i wysuszyć? A Wy podczas sezonu letniego macie podłączony piec do napięcia? Jak jest lepiej dla kotła? Wyłączyć i pootwierać drzwiczki aby była cyrkulacja/wentylacja powietrza, czy jednak musi być cały czas na czuwaniu? Cytuj
sambor Opublikowano 28 Czerwca 2021 #1199 Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) U mnie kocioł pracuje non stop. Głównie podgrzewa wodę 2x dziennie. Tak mam prawie 12 lat i nie zauważyłem wycieków z czopucha ani z komina. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez sambor 3 Cytuj
radik81 Opublikowano 28 Czerwca 2021 #1200 Opublikowano 28 Czerwca 2021 U mnie też kocioł pracuje non stop, latem grzejąc CWU i dogrzewając łazienkę. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi