Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ilość rozpaleń podobnie jak u mnie, ale ja jadę na wyższej temperaturze i  histerezie kotła. Chatę mam ponad 2 razy większą. Spalanie masz bardzo przyzwoite, jak na taki duży kocioł i mały metraż, ale 85 litrów w kotle 25kw to i tak trochę mało. Taki Zębiec Diamant 14 kw ma 100 L wody w sobie, nie wspomnę o jednym z modeli Biawara 20 kw, który ma jej 190 L. W Twoim przypadku, gdy praktycznie nic Cię kocioł nie kosztował, to nie ma żadnej dyskusji. Oby tylko służył długo i bezawaryjnie :-)

Opublikowano (edytowane)

No i wzięła i spaliła mi się grzałka... :)

Wytrzymała chyba dużo rozpaleń, jeszcze muszę przeliczyć ile wyszło na dobę, ale u mnie to będzie dużo. Piec odpalony 20 października 2018.

93822593_253206172525606_2247209404178890752_n.jpg

Dzwoniłem do gminy, wysłali maila do serwisu, zobaczymy kiedy przyjadą, o bo ostatnio jak zgłaszałem problem, to przyjechali po 3 i pół miesiąca, jak tu pisałem wcześniej. Poprzedni problem był taki, mam w układzie zamkniętym, że naczynie przeponowe nie miało szansy zadziałać, gdyż zawór na dole był za mały, chyba 1,0 Bara, a w naczyniu było 1,5 Bara, no i był problem z utrzymaniem ciśnienia. Pan z serwisu zostawił zawór a upuścił ciśnienia w naczynku i po bólu. Oczywiście to nie wina kotła, tylko tych partaczy co montowali, dwa razy przyjeżdżali na poprawki i tak źle było. Najpierw zostawili układ otwarty, pompa CWU wywalała wodę z naczynia wyrównawczego, na pierwszej poprawce zaślepili na dole w kotłowni upust z naczynia wyrównawczego, niby wszystko działało, ale woda z naczynia zalała sufit ( k.... mać!). Na drugiej poprawce odcięli naczynie, zamknęli układ, no i niby było dobrze, poza tym znikającym ciśnieniem. U sąsiada montował kto inny i problemów zero. Z tym ciśnieniem w układzie za bardzo mi się nie śpieszyło, bo jakoś tam sobie radziłem, ale po 3 i pół miesiąca w końcu zadzwoniłem do gminy jeszcze raz. Zapalarka to już bardziej pilniejsza sprawa.Ciekawe, czy one są podobne w innych kotłach, np Defro, wtedy mógłbym sobie to załatwić i wymienić sam nie ciągając gościa z serwisu oddalonego chyba ponad 100 kilosów. Ma ktoś może wiadomości na temat kompatybilności tych zapalarek?

Edytowane przez tadziomaru1
Opublikowano

Sporo tych odpalen jak na 2 sezony ale jak ładują parowozy do małych pomieszczeń to potem kocioł traktuje. A zgłoszenie serwisowe jak wygląda? Najpierw do Gminy?

Opublikowano

Tak, zgłoszenie do gminy a gmina wysyła maila do serwisu który ma umowę z wykonawcą projektu, chyba ten serwis nie ma nic wspólnego z Heiztechnik, nie wiem...

Mówili nam, że gwarancję "na wszystko" mamy na 5 lat, mam nadzieję, że na zapalarkę też.

Opublikowano

Moje zgłoszenie dotyczące spalonej grzałki wyglądało tak....telefon do urzedu miasta o godz 7.45. A o 14 serwisant już wymieniał grzałkę...

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Taaa... W poniedziałek czekałem sobie cierpliwie na telefon z serwisu, ale, że wiedziałem, że jest dziadowski, no to zadzwoniłem sobie o 13-tej do miłej Pani z gminy. Zapytałem grzecznie, czy coś tam z serwisu dali znać, Pani powiedziała, że tak, że przyjęli zgłoszenie i mają do mnie dzwonić, była też zdziwiona, że serwisant jeszcze nie dzwonił. Przypomniałem więc historię, że jak poprzednio zgłaszaliśmy, to serwisant przyjechał po trzech i pół miesiąca. Pani powiedziała, że zadzwoni tam, bo tak być to nie bedzie i da mi znać. Po dziesięciu minutach oddzwoniła mówiąc, że serwisant jeszcze dziś do mnie zadzwoni, a jeśli nie, to żebym dał znać. Po 14-tej zadzwonił, oznajmił, że przyjedzie dziś około południa. Tak też się stało przyjechał i wymienił grzałkę. 

93879681_3000318426680950_4223713247393480704_n.jpg

Edytowane przez tadziomaru1
Opublikowano

Szanowni Koledzy,

Nasz serwis reaguje zawsze bardzo szybko, a ponadto obowiązują nas przepisy kodeksu cywilnego w którym są opisane zasady postępowania reklamacyjnego.

Niestety, jeżeli zgłoszenie nie dotrze do nas, czyli do naszej firmy, a nie jakiegoś urzędu gminy czy do wykonawcy, to reklamacja jest załatwiona błyskawicznie.

Nie możecie utożsamiać zgłoszenia reklamacyjnego ze zgłoszeniem do producenta...

Pozostajemy do dyspozycji :)

Opublikowano

No właśnie to jest dziwne żeby reklamację zgłaszać przez 3 pary rąk zanim dotrze do serwisu. Nie możecie tego zgłaszać normalnie? Bo to tak wychodzi jak byście tylko dzierżawili kocioł a nie byli jego właścicielami. Może trzeba dobrze umowę przeczytać....

Opublikowano

O matko, to wszystko rozumiem już teraz.

Opublikowano (edytowane)

eliks ,mnie tam taka dzierżawa wcale nie martwi ,wręcz przeciwnie ,lepsze to duzo od tej  czysto teoretycznej 5 letniej gwarancji producenta na kocioł ,która dotyczy tylko samego kotła  ,a nie osprzetu ,bo na osprzet 2 lata .padnie cokolwiek z osprzetu po 2 latach ,placzesz i płacisz  .A tu przez   5 lat nic cie nie interesuje ,bo kocioł nie jest twój ,sypiesz tylko pellet   .Podejrzewam ze przez te 5 lat grzałka u co niektórych bedzie wymieniana przynajmniej 2x .Apropo grzałki to  coś słabe te grzałki  ,bo w opisach  tak zachwalają te "ceramiczne cuda "ze takie wytrzymale i   że  wytrzymują ok 10 tys cykli  ,a tu ledwo przekroczone 3 tys cykli i po grzałce .I nie da się tu zwalić winy na uzytkownika , bo "żle uzytkował i nie dbał " ,bo niby jak miałby o nią zadbać ?

Edytowane przez jurek72
Opublikowano

Grzałka to zależy jak trafisz, to już kwestia szczęścia. Jednemu wytrzymuje rok, drugiemu osiem. Fakt, że u Ciebie tych odpalen jest sporo.

Opublikowano
W dniu 22.04.2020 o 15:22, Heiztechnik napisał:

Szanowni Koledzy,

Nasz serwis reaguje zawsze bardzo szybko, a ponadto obowiązują nas przepisy kodeksu cywilnego w którym są opisane zasady postępowania reklamacyjnego.

Niestety, jeżeli zgłoszenie nie dotrze do nas, czyli do naszej firmy, a nie jakiegoś urzędu gminy czy do wykonawcy, to reklamacja jest załatwiona błyskawicznie.

Nie możecie utożsamiać zgłoszenia reklamacyjnego ze zgłoszeniem do producenta...

Pozostajemy do dyspozycji :)

Tak jak pisałem wcześniej, wcale nie jestem pewien, że ten serwis ma cokolwiek wspólnego z Heiztechnik, raczej bardziej przypuszczam, że nie.

Opublikowano

Koledzy,

Jak już wcześniej wspominałem, Heiztechnik zawsze dba o jakość swoich produktów, jednak w tym konkretnym przypadku nie tylko że nie chcemy, ale nawet nie możemy sami serwisować tych urządzeń. Tylko i wyłącznie firma instalująca ma prawo obsługiwać zamontowane urządzenia. My możemy ingerować w nie tylko i wyłącznie za zgodą wykonawcy inwestycji. Dlatego też nie miejcie do nas żalu. Wiedzcie, że zawsze służymy radą i możliwością pomocy czy to poprzez fora internetowe, czy poprzez kontakt telefoniczny, który jest nieograniczony.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie jako "nowy" na Forum.

Przedstawiam pod dyskusję stan palnika po 5 miesiącach pracy (HIT PELLET 25kW)

Pytanie podstawowe: z jakiego materiału wykonana jest komora paleniska?

P046.thumb.jpg.d0e140617436fdb2f4aeab21c05ad374.jpg049.thumb.jpg.8008b1de443d96e07a30932bf1d27d3f.jpg

Edytowane przez arelsystem
Opublikowano

To pękło? 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, eliks napisał:

To pękło? 

To się przepaliło (wypaliło)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Cóż. Poczekamy na Pana Heiztechnika, żeby nas przekonał o jakości jego wyrobów. 

Opublikowano (edytowane)

uuuu ....  ale nie miły widok .Po 5  latach to ciężko ,ale jeszcze bym  zrozumiał ,ale po 5 miesiacach ? Wygląda jakby ktoś zamiast pelletu spalał tam węgiel solidnie nań dmuchając ,tak że rozgrzewał się do białości i bardzo wysokich temperatur

Edytowane przez jurek72
Opublikowano

Na razie jest gwarancja. A co potem?