Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, palacz66 napisał:

W sumie 3 pewnie będą na sprzedaż.

Hehe

6 minut temu, Gonzo19 napisał:

to go wyrzuć wtedy przestanie stukać.

Eeee, tam. Aż tak strasznie mi to stukanie nie przeszkadza. Po prostu mówię, że też tak mam. Mi osobiście nie przeszkadza. Mój nastolatek śpi obok kotłowni w pokoju, w sytuacji gdy drzwi w kotłowni są otwarte i nie przeszkadza mu alarm sterownika palnika w środku nocy... Co tu mówić o stukaniu zapadki czy cichutkim postukiwaniu pompy... Ja mieszkam dwa piętra wyżej, więc nic nie słyszę. 

Opublikowano (edytowane)

@Gonzo19 to trzeba go przenieść może o metr dalej przy samym bojlerku tylko czy go pompa otworzy haha. 

@cezar76 no mi też tak mocno nie przeszkadza ale jak wchodzę do kotłowni i chodzi pompa denerwuje mnie ten dźwięk. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)

niezależnie gdzie będzie, pompa otworzy. Najlepiej na powrocie montować.

ja mam wszystkie SOCLA 601 i nic nie stuka, sąsiad ma takie jak Wy i od nowości stuka.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
3 minuty temu, palacz66 napisał:

no mi też tak mocno nie przeszkadza ale jak wchodzę do kotłowni i chodzi pompa denerwuje mnie ten dźwięk. 

Przynajmniej wiadomo, że pracuje gdy trzeba...

Opublikowano

Obstawiam, że pompa za mocno daje bo gdy zmiejsze przepływ zaworem stukanie ustępuje. 

Opublikowano

No tylko "ktoś" tutaj ma rację. Nie powinno stukać na jakimkolwiek biegu. Gdyby faktycznie zmiana zaworu pomogła to jednak coś jest nie tak. Błąd konstrukcyjny? Źle umiejscowiony zawór (że zaraz za pompą)?

Opublikowano
27 minut temu, mrtur napisał:

No tylko "ktoś" tutaj ma rację. Nie powinno stukać na jakimkolwiek biegu.

Gonzo ma zapewne rację. Ja na hydraulice się nie znam. A i z fizyki byłem "noga". Grundfosy mam tak samo zainstalowane, jak wilo. Zawory zwrotne są zaraz za pompą. Od ZZ, wilo dzieli kolanko. Grundfosy są ciche, a w wilo lata kamyk... Ale nie przeszkadza mi to. Nie będę przenosił ZZ. Nie umiem pakuł nawijać. Z drewna zrobię co chcecie, jak będę miał dostęp do narzędzi. A z hydrauliką i pakułami sobie nie radzę. PP jeszcze zgrzeję i zrobię tak jak chcę, ale pakuły mnie przerastają...

Opublikowano
3 minuty temu, cezar76 napisał:

e pakuły mnie przerastają...

Zakup teflon haha

Opublikowano

Przerażacie mnie :) Tylko i wyłącznie "nitka"

Opublikowano

Teflonem jakoś idzie, jak mam kilka prób do dyspozycji. Ja nie mówię, że mam lewe ręce, bo dużo rzeczy staram się robić sam. Ale akurat pakuły mnie przerastają. Albo nawinę za mało, albo za dużo. A w instalacji CO musi być zrobione "na raz". I ja się tego nie podejmuję. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mrtur napisał:

Przerażacie mnie :) Tylko i wyłącznie "nitka"

Mariusz, daj mi narzędzia jakie będę potrzebował, a z drewna zrobię co chcesz- okna, drzwi, stolik, lampkę... Pakuły mnie przerastają. To źle, że potrafię się do tego przyznać? 

U matuli zrobiłem sam całą wodę na PP, ale pakułami nie umiem. Ot i co. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, cezar76 napisał:

To źle, że potrafię się do tego przyznać? 

Oczywiście,że nie. 

Sam nie cierpię pakuł choć faktycznie dobrze nawinięte dają 100%. Teflon mnie przeraża po prostu i nie chce mi się wierzyć,że ktoś tutaj teflon proponuje no ale mogę się mylić więc jakby co to z góry sorry. Dla mnie radełko+nitka i podczas skręcania już wiem czy będzie szczelne. Tylko tyle. Po prostu ten zestaw lubię do pracy :)

Opublikowano
1 minutę temu, mrtur napisał:

dobrze nawinięte dają 100%.

Zgadzam się. Jak mi podłączali kocioł, co wymagało lekkich przeróbek, to przez cały czas przesiedziałem w kucki obserwując chłopa, jak to robił. U niego tak łatwo to wyglądało, jak nawijał te pakuły. Próbowałem - kilka razy. Po prostu nie umiem. 

Opublikowano

Ja mam starą instalację, więc większość robiłem pakułami, ewentualnie przeróbki na PP , teflony są dobre ale do małych średnic. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Ja tam lubię nawijać , są filmiki to można podpatrzeć jak i co się nawija , ostatnio wziołem się za lutowanie miedzi miękkie , jeszcze muszę spróbować twardego .

• Lubię to 2
Opublikowano

Lutowanie też jest fajne, ale jednak PP jest chyba najłatwiejszą metodą na chwilę obecną, i tanią. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Bo teflonu nie nawija się jak taśmy tylko robi się się taką nitkę i nawija. Tu są największe błędy. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, cezar76 napisał:

Gonzo ma zapewne rację. Ja na hydraulice się nie znam. A i z fizyki byłem "noga". Grundfosy mam tak samo zainstalowane, jak wilo. Zawory zwrotne są zaraz za pompą. Od ZZ, wilo dzieli kolanko. Grundfosy są ciche, a w wilo lata kamyk... Ale nie przeszkadza mi to. Nie będę przenosił ZZ. Nie umiem pakuł nawijać. Z drewna zrobię co chcecie, jak będę miał dostęp do narzędzi. A z hydrauliką i pakułami sobie nie radzę. PP jeszcze zgrzeję i zrobię tak jak chcę, ale pakuły mnie przerastają...

Może za pompą Wilo masz trefny ZZ. Wystarczy, że ma duży luz boczny na osi i nie ma tam tulejki plastikowej. To jest gwarancja stuków. Dobre zawory zwrotne nie stukają. 

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Dla mnie tylko pakułu! Co innego daje komfort np. cofnięcia o pół obrotu i ustawienia w odpowiedniej pozycji danej ksztaltki czy urządzenia przy zachowaniu pełnej szczelności. Teflon moim zdaniem jest dobry na chwilę, a kto by chciał robić instalacje co chwilę... :P

Panowie, problem palnika rozwiązany. W rurze palnika na pierwszych 4-5cm od sztokera zrobił się spiek gigant dookoła rury. Taki zapieczony pierścień grubości ok 1cm!!! Skąd takie gówno?! Pellet ten sam, zawsze trochę śpiewał, ale takie coś... Czy takie spieki mogą być kwestia nieprawidłowego prowadzenia kotła? Płomień długi, kolor jasny, nie rwie, nie dymi. W wymienniki szaro-błękitny nalot na ściankach, a tu taaaki kalafior...

e12259b9c2dbfa4143ccee315bd79879.jpg

Na zdjęciu już rozkruszony i wyjęty. Takie coś szczelnie oblepialo rurę palnika od środka...
W każdym razie wszystko wróciło do normy, a ja zwiększyłem częstotliwość czyszczenia ze 180 do 100s.

• Lubię to 2
Opublikowano

16kW/38%, 8kW/31%, 6kW/28%

Opublikowano

Wszystkie czy tylko na najwyższej mocy?