Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok dzięki za informację będę spokojniejszy

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wszystkiego dobrego ze świętami, życzę wszystkim forumowiczom ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Mam pytanie . Dom nowy 170 m kw . Na całości ogrzewanie podłogowe. Czy Slimko to dobry wybór . Jeśli tak , to ile kw . Tylko proszę o konkrety , nie porady typu pompa ciepła itp.

Opublikowano

No my tu to tak bardziej o palniku kipi, ale niech tam...
Zacznij od obliczenia zapotrzebowania na ciepło:

www.cieplowlasciwie.pl

Jak już będziesz znał wynik i będziesz chciał pozostać przy pelecie, to należy pomyśleć o zamontowaniu bufora ciepła. Jego pojemność zależy od tego zapotrzebowania.

A jak bufor, to im większa moc kotła tym lepiej, bo szybciej go naładuje i dłużej postoi.

Konkretna marka to już wisienka na torcie.

Ja bym szukał kotła z wymiennikiem pionowym, bo mniej popiołu na nim osiada.

Po 5 sezonach na pelecie tak bym teraz zrobił.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
5 godzin temu, tom378 napisał:

Mam pytanie . Dom nowy 170 m kw . Na całości ogrzewanie podłogowe. Czy Slimko to dobry wybór . Jeśli tak , to ile kw . Tylko proszę o konkrety , nie porady typu pompa ciepła itp.

No przecież kolego masz takowy kocioł więc wiesz czy dobry . Ale jak dla mnie to ja bym przy tym slimko i podłodze dał bufor .

Opublikowano

Cześć. Tak mam Slimko i jestem zadowolony ale to inna instalacja , czytaj w stopce. Teraz pytam o dom 170 m parterowy wolno stojący z samą podłogówką. Czy bedzie to działać bez bufora ????           Slimko 16 kw . Wiem że najlepiej bufor 500 ale co jak ktoś tego bufora nie chce ? 

Opublikowano

Będzie działać bez bufora, ale właściciel nie będzie zadowolony.
Czemu bufor akurat 500 litrów?

Opublikowano

Nie wiem nie znam się. A  ile litrów ? 

Opublikowano

Chcecie mieć stale ciepłą podłogę to potrzebny jest zapas energi by muc ją dozować a kocioł z małą pojemnością jej nie zgromadzi więc pozostaje praca na małych mocach w modulacji , lub na dużych gdzie kocioł będzie się stale odpalał i wygaszał ,zapotrzebowanie na energie jest w sezonie bardzo zmienne więc raz będzie lepiej a raz gorzej , więc właściciel będzie ciągle szukał zmieniał jak by tu ustawić żeby było jak najlepiej .

• Lubię to 1
Opublikowano

Postaram się odpowiedzieć, jak podasz wynik z www.cieplowlasciwie.pl

Gdybym miał robić dla siebie, to dobrałbym tak, żeby przy przeciętnej zimowej temperaturze kocioł odpalał się max. trzy, cztery razy na dobę. Nie wiem, może w tym domu wystarczy bufor np. 350 litrów? Wszystko da się policzyć

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie, czy ktoś mi podpowie czy można zewrzeć styki 29 i 30 i podłączyć jeden termostat pokojowy, by obsługiwał termostat kotła i mieszacza  jednocześnie . Zależy mi na pracy kotła od termostatu a jednocześnie obniżeniu temp. mieszacza . Albo jak to inaczej rozwiązać. 

Podpowiecie gdzie kupić w dobrej cenie econeta300? 

Screenshot_2021-04-09-20-26-10-917_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg

Edytowane przez PiotrNdt
Opublikowano

Nie wiem jaki masz ster ale w ecotouch 920P1  jest funkcja włączenia termostatu  kotła i dalszej pracy wg termostatu kotła  , nie używam  ale funkcja  jest , u mnie chodzi na termostacie pokojowym , kocioł  ON/OF w ustawieniach termostat uniwersalny .

Jeśli zewrzesz styki termostatu pokojowego to jeszcze musisz ustawić termostat uniwersalny w sterze , tylko nie wiem po co te kombinacje . Jeżeli termostat pokojowy jest niepodłączony i funkcja jest wyłączona to efekt jest ten sam a kocioł idzie do zadanej temperatury w funkcji FL lub standard z zadeklarowaną mocą i histerezami dla mocy pośredniej H2  i minimalnej H1.

Generalnie wszystko co potrzeba mam w sterze a jaki wariant wybrać to zależy jakie czujniki i automatyka są zainstalowane i jakie dla nich parametry wybrane . Przy sterowaniu z mieszaczem generalnie kocioł pracuje cały czas a sterownik dba o nastawy i temperatury za mieszaczem i teraz najlepsze bo może to robić wg termostatu pokojowego albo pogodowego albo jedno i drugie ale generalnie steruje tylko mieszaczem natomiast kocioł może w tym czasie być w podtrzymaniu lub  pracować na mocy min ( stosownie do odbioru ciepła )  ale nie jest wyłączony . 

Jaki masz sterownik do tego kipi ?

Opublikowano

Ja mam pracę od termostatu pokojowego i jednocześnie obniżenie mieszacza od tego termostatu:

Menu > Ustawienia serwisowe > Ustawienia kotła > Wybór termostatu: ecoster t1

Menu > Ustawienia serwisowe > Ustawienia mieszacza 1 > Wybór termostatu: ecoster t1

Do tego:
Menu > Ustawienia mieszacza 1: Termostat pokojowy mieszacza 1: 4 stopnie C (tu musisz doświadczalnie ustalić obniżenie. U mnie sprawdza się 3 lub 4).

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, papen76 napisał:

Ja mam pracę od termostatu pokojowego i jednocześnie obniżenie mieszacza od tego termostatu:

Menu > Ustawienia serwisowe > Ustawienia kotła > Wybór termostatu: ecoster t1

Menu > Ustawienia serwisowe > Ustawienia mieszacza 1 > Wybór termostatu: ecoster t1

Do tego:
Menu > Ustawienia mieszacza 1: Termostat pokojowy mieszacza 1: 4 stopnie C (tu musisz doświadczalnie ustalić obniżenie. U mnie sprawdza się 3 lub 4).

Ty masz ecoster, ja mam zwykły pokojowy rozwierno/zwierny. U Ciebie ecoster pełni dwie funkcje i wogole gdzie indziej jest podłączony. Tu są dwa oddzielne wejścia , i chce zrobic aby zwykły termostat pokojowy obsługiwał dwa wejścia i stąd moje pytanie czy moża te piny zewrzeć , będę poźniej na kompie to narysuje o co mi chodzi dokładnie . 

34 minuty temu, mac65 napisał:

Nie wiem jaki masz ster ale w ecotouch 920P1  jest funkcja włączenia termostatu  kotła i dalszej pracy wg termostatu kotła  , nie używam  ale funkcja  jest , u mnie chodzi na termostacie pokojowym , kocioł  ON/OF w ustawieniach termostat uniwersalny .

Jeśli zewrzesz styki termostatu pokojowego to jeszcze musisz ustawić termostat uniwersalny w sterze , tylko nie wiem po co te kombinacje . Jeżeli termostat pokojowy jest niepodłączony i funkcja jest wyłączona to efekt jest ten sam a kocioł idzie do zadanej temperatury w funkcji FL lub standard z zadeklarowaną mocą i histerezami dla mocy pośredniej H2  i minimalnej H1.

Generalnie wszystko co potrzeba mam w sterze a jaki wariant wybrać to zależy jakie czujniki i automatyka są zainstalowane i jakie dla nich parametry wybrane . Przy sterowaniu z mieszaczem generalnie kocioł pracuje cały czas a sterownik dba o nastawy i temperatury za mieszaczem i teraz najlepsze bo może to robić wg termostatu pokojowego albo pogodowego albo jedno i drugie ale generalnie steruje tylko mieszaczem natomiast kocioł może w tym czasie być w podtrzymaniu lub  pracować na mocy min ( stosownie do odbioru ciepła )  ale nie jest wyłączony . 

Jaki masz sterownik do tego kipi ?

Przeczytaj mój post jeszcze raz ze zrozumieniem ? a sterownik mam 850 

Edytowane przez PiotrNdt
Opublikowano
Ty masz ecoster, ja mam zwykły pokojowy rozwierno/zwierny.,

No to wstawiasz w pole wyboru termostat uniwersalny. Ja mam ecomax 850 P2C, może w innych jest inaczej, nie wiem. Ale raczej powinno działać tak samo.
Opublikowano

Jeszcze raz, na spokojnie. Pomijając ustawienia w sterowniku wszystko ustawione jak powinno. Sterownik to 850 ale to pewnie nie istotne. Tu chodzi o czysto  elektryczne rozwiązanie. Na zdjęciu są trzy piny do dwóch różnych termostatów pokojowych jeden steruje praca kotla a drugi mieszaczem. Ja nie mam dwóch termostatów więc chcąc sterować kotłem za pomocą termostatu i jednocześnie mieszaczem, czy można zrobić taki patent żeby jeden termostat to to załatwia i to według rysunku (1 i 2 to wyjście do termostatu) a ta zworka między pinami 29 a 30  by to rozwiązała. Pytanie brzmi czy nic się nie stanie? Już dokładniej nie umiem wytłumaczyć, jak na moje marne wykształcenie ?

IMG_20210410_133931.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nowy ster chyba 8 stów .

Edytowane przez mac65
Opublikowano
16 minut temu, PiotrNdt napisał:

Pytanie brzmi czy nic się nie stanie?

Nic złego. Powinno zadziałać.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak wrócę do domu, to cykne fotę jak to jest u mnie. Wracam zza morza w poniedziałek.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, mac65 napisał:

Nowy ster chyba 8 stów .

Po co takie nic nie wnoszące do dyskusji teksty, posty sobie nabijasz?

46 minut temu, papen76 napisał:

Jak wrócę do domu, to cykne fotę jak to jest u mnie. Wracam zza morza w poniedziałek.

tylko jak pisałeś wcześniej , masz ecostera a to wiadomo wogóle inne podłączenie , ale foty możesz cyknąć ?

Godzinę temu, PioBin napisał:

no i mi też tak się zdaję ale wolę dopytać ?

• Lubię to 2
Opublikowano

Będzie dłuższa relacja, bo przy okazji softa może uda mi się odświeżyć.

Opublikowano
5 godzin temu, PioBin napisał:

Bzdura . To że te dwa styki mają wspólna szynę zasilającą ( + lub -) nic nie znaczy to są tylko styki sygnałowe a układy wykonawcze sa zupełnie gdzie indziej , pracują na innej zasadzie i za co innego odpowiadają .  Styki 28-29 odpowiadają za sterowanie palnikiem (włącz /wyłącz ) . Styki 28-30 załączają układ sterowania zaworem mieszającym który steruje układem wykonawczym na podstawie temperatury zasilania za zaworem mieszającym . 

Efekt takiego podłączenia będzie żaden bo po zadziałaniu termostatu pokojowego palnik sie wyłączy a kocioł przejdzie w postój .

Aby sterowanie zaworem mieszającym działało podczas postoju kotła kocioł musiał by być spięty z buforem a sterownik skonfigurowany pod pracę z buforem ciepła wtedy palnik pracuje wg temperatur bufora ( 2 czujniki ) 

W tym układzie nie ma 2 w jednym jest albo 1 albo 2 . Mieszacz pracuje bo kocioł pracuje , jak nie pracuje kocioł to i mieszacz nie pracuje .

Pozdrawiam 

Opublikowano
16 minut temu, mac65 napisał:

...W tym układzie nie ma 2 w jednym jest albo 1 albo 2 . Mieszacz pracuje bo kocioł pracuje , jak nie pracuje kocioł to i mieszacz nie pracuje .

Pozdrawiam 

Też nieprawda, jeśli styki 28 i 30 są rozwarte , to czy kocioł pracuje czy nie, a w sterowniku ustawione jest obniżenie, to też na mieszaczu jest obniżona temp. O wartość tam wpisaną. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@mac65
Napisałem powinno. Nie znam algorytmu sterowania a tylko od tego uzależniona jest logika.

Od strony hardware nic nie uszkodzi jak sugerowałeś poprzednio.

Podlaczy i sprawdzi czy jest zadowolony z algorytmu. Byłby sterownik konfigurowalny/programowalny to dało by się wszystko zrobić a tak to jest każdy skazany na „pomysły” programisty.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Nawiasem mówiąc, to żeby mieć dwie funkcje, trzeba by było mieć dwa termostaty pokojowe , trochę to bez sensu ?