Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja jak widzę kocioł wyłożony szamotem to od razu od niego odchodzę. Znajomy który je spawa powiedział mi w zaufaniu, że takowe kotły są produkowane z cienkiej blachy i żeby trzymały wagę wykłada się je szamotem, sam to robił to wie co mówi. 

Edytowane przez robin60
Opublikowano (edytowane)

zależy to od kilku  rzeczy jak długo pracuje na pełnej mocy , oraz stopnia  zabrudzenia wymiennika  , temperatury zadanej, oraz jak jest umiejscowiony sam czujnik , u mnie 80 90 st przy mocy  przyciętej na 18 kw . zadana to 70 st . Jeszcze jest kwestia jaki jest nadmuch i czy ta moc maksymalna nie jest oszukana przez zawyżenie np kaloryczności .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

No to szczerze strasznie nisko na spalinach masz. Duzo kotlow peletowych ma kupe szamtu z tego co przegladalem i po prostu dla mnie tez wydaje sie to paradoksem zeby tyle tego bylo albo zeby na przeciw palnika postawic plyte grubosci 3cm to jak te cieplo ma przeniknac przez taka przeszkode. Moim zdaniem palnik nie wytwarza az takiej temperatury zeby przepalic sciane z blachy. 

Opublikowano

No jak niema płaszcza  wodnego na przeciwko palnika to trzeba tam coś postawić , bo temperatura  płomienia jest konkretna .

Opublikowano

Alfiorz  od razu nie , ale za rok dwa ,kto wie ,miałeś kiedyś tradycyjną blachę w kuchni ? tam też te blachy były grube a z biegiem czasu pokrzywiło je i przepaliły się .

Opublikowano

Masz racje ale w sumie chyba kocioł jest z lepszych blach robiony nie? Panowie a jak myślicie, kocioł o sprawności 80% z palnikiem będzie dużo oszczędniejszy niż ten co ma powiedzmy 88% sprawności? Czy to po prostu takie ilości, że człowiek tego nie zauważy?

Opublikowano
9 godzin temu, mikifac napisał:

Koledzy u mnie za oknem +8 to już tak jakby koniec sezonu grzewczego . Na razie spaliłem 3,5 tony no name spieki gratis . Uważam sezon za udany biorąc pod uwagę wymianę palnika  udało się nie zbankrutować .

Spokojnie jeszcze minimum tonę spalisz

Opublikowano
28 minut temu, alfiorz napisał:

Masz racje ale w sumie chyba kocioł jest z lepszych blach robiony nie? Panowie a jak myślicie, kocioł o sprawności 80% z palnikiem będzie dużo oszczędniejszy niż ten co ma powiedzmy 88% sprawności? Czy to po prostu takie ilości, że człowiek tego nie zauważy?

Tak po prostemu to około 10% opału zaoszczędzisz

Opublikowano

Ciekawa sprawa. Najwidoczniej udało mi się okiełznać mój trefny pellet... Po dwóch tygodnia palenia BLUE (nudy - nic się nie działo :P ) ponownie zasypałem ukainca i z głupia franc ustawiłem kaloryczność 6, podawanie 12kg/h (dokładnie tyle, ile wyszło w teście), czas cyklu praca 30 i ograniczyłem moc 12/8/5kW przy 34/31/27% nadmuchu. Czyszczenie 3% co 180s. Następnego dnia... zero spieków i mało popiołu! Wszystko się wypaliło! Później zauważyłem, ze płomień jest bardzo krótki, a piec wolno dochodzi do zadanej temperatury, wiec po dwóch kolejnych dniach stanęło na:
kaloryczność 5,7, podawanie 12kg/h (zgodnie z testem), czas cyklu praca 25, moc 12/8/5kW przy 34/31/27% nadmuchu. Czyszczenie 4% co 160s. Jest dobrze. Popiołu mało, spieki niewielkie czasem się pojawiają, ale nie zapychają palnika, spaliny ~100C (czas wyczyścić wymiennik), płomień ~20cm, 70-100%. Czasem warto dać druga szanse i zacząć od zera... :P

Kolego@alfiorz jak Twoje ustawienia z przymykanie zaworu od termostatu pokojowego? Sam myśle, czy by tego nie spróbować, bo teraz termostat mi odcina pompy, a podłogówka i grzejniki są na jednej. Chodzi mi po głowie, żeby po dogrzanie pomieszczeń przymykać zawór 4D na ok, 25-30C (temp. wody w obiegu CO).

Opublikowano

W tej chwili faza testow, pogoda rozna wiec efektu az tak bardzo nie widac ale wiem jedno ze nie przegrzewam pomoeszczen takjak przed zamontowaniem termostatu. Na razie mam nastawiony tryb proporcjonalny czyli gdy osiagnie zadana w pokoju trzyma pewne parametry wody na kaloryfery a jak zaczyna przebijac o 0,1 stopnia powyzej zadanej to zaczyna obnizac o 4 stopnie wode na grzejniki. Oczywiscie przy pogodowce ma to tylko najwiekszy sens i najlepsze wysterowanie. Calkowitego zamkniecia nie testowalem i nie bede bo w tym momencie staje pompa. Mam do przetestowania jeszcze obnizenie pokojowki czyli po dobiciu zawor przymyka sie o zadana przezemnie temperature i utrzymuje ja. Nie wiem jak z komfortem przy obnizeniu pokojowki ale teraz mam praktycznie stala temperature w domu ewentualnie przebija na plus o 0,2 stopnia ale nigdy nie spada ponizej zadanej. 

Opublikowano

Jaka tu cisza. 

Opublikowano

Problemy widać rozwiązane, heh 

Opublikowano

Witam szanowne towarzystwo:) zamontowałem dzisiaj po południu termometr do czopucha w celu sprawdzenia temperatury spalin, bo jak wiecie szykuję się pod założenie palnika kipi 5-16kw, na sterowniku ustawiłem tryb letni na zagrzanie wody w cwu, wrzuciłem polano twardego drewna i podczas rozpalnia temperatura skoczyła prawie do 300 stopni! trochę mnie to zmartwiło ze kociol tak słabo odbiera  ciepło:(    a termometr założyłem taki

IMG_20190214_174446.jpg

Opublikowano

To uważaj by Ci się ten termometr nie przekręcił. Ja jeden taki zniszczyłem, musiałem dać taki na 500st C.

Opublikowano (edytowane)

Tomek czy to normalne ze spaliny mają taka temperaturę podczas rozpalania?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
3 godziny temu, szumik83 napisał:

Tomek czy to normalne ze spaliny mają taka temperaturę podczas rozpalania?

Jak się pali węglem czy drewnem przy rozpalaniu to tak jest. Ja mam kwkd 15 Kw i miałem podobnie. Teraz jak pracuje palnik to temperatura spalin nie przekracza 90 stopni.

Opublikowano

Uuu nisko nisko z tą temperatura dobrze @Darek21, że kwasiask jest w kominie. 

Opublikowano

Dokładnie , codziennie z pół litra wody wylewam. Z komina oczywiście para wylatuje. Może by było trochę lepiej bez rck ale mam ustawiony na 15kpa i jak palnik pracuje to cały czas uchylony.

Opublikowano
8 godzin temu, Darek21 napisał:

Jak się pali węglem czy drewnem przy rozpalaniu to tak jest. Ja mam kwkd 15 Kw i miałem podobnie. Teraz jak pracuje palnik to temperatura spalin nie przekracza 90 stopni.

Dzięki, a ja myslałem ze na palniku bedzie jeszcze gorzej:)

Opublikowano

Potwierdzam to co wyżej, jakoś w ogóle ostatnio powiadomienia odnośnie nowych postów nie docierają do mnie.

Opublikowano

U mnie w mpm z 2017 temp spalin przy rozpalaniu 300-350 ,w tych nowszych co mają 5 klasę nie przekracza 200 przy rozpalaniu,na krótkim tak zwanym obiegu 100-150 więcej