Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Kotla Skzp-02 - Aplikacja Mobilna, Konwertery

Wiadomość dodana przez marcin

Tutaj piszemy tylko o aplikacji mobilnej dla SKZP autorstwa @wojszym2244.

Główną dyskusję o SKZP 02 znajdziesz klikając tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też napiszę o pewnej niedogodności: apka nie dopasowuje się do rozmiaru ekranu telefonu (klawisze ekranowe zasłaniają część aplikacji). Myślałem, że to tylko na moim telefonie ale zainstalowałem na innym i to samo. Na tablecie jest ok bo wyświetlacz jest duży.

Opublikowano (edytowane)

Apka jest na całym ekranie bo tak ma być. Trzeba ustawić ukrywanie klawiszy ekranowych w telefonie. Było to już wałkowane w tym temacie.

Edytowane przez wojszym2244
Opublikowano

Jeśli się zainstaluje dodatkową aplikację do ukrywania paska przycisków wtedy jest ok. Sprawdzone na aplikacji Hide System Bar.

Opublikowano (edytowane)

A jak jest na tym co dałem i jaki telefon? Tylko proszę opisać a nie tylko "nie działa"!!

Edytowane przez wojszym2244
Opublikowano

Parametry portu:tcp server,rs485 half duplex,57600-none-8-1,podłączenie prawidłowe A-D+,B-D-.Dogadałem się z p.Tomkiem i wysłał mi na próbę panel pokojowy,ja podejrzewam coś w sterowniku

Opublikowano

Oczywiście,na takich parametrach działało wcześniej,tak jak pisałem wcześniej podejrzewam sterownik,chyba że konwerter.W poniedziałek dostanę panel to będę wiedział

Opublikowano

Po kilku dniach zabawy z konwerterem, udało mi się w końcu go skonfigurować, głównie z pomocą posta kolegi broda1301 który umieścił zrzuty co i jak. Teraz mam problem z dostępem  do sterownika z pozioma aplikacji ale spoza mojej sieci wifi. W aplikacji mobilnej są dwie wartości do wpisania nr ip i portu konwertera jaki ma w routerze, ale jak dostać się do tego spoza mojego wifi. Nie mam zielonego pojęcia jak ustawić w routerze ( FunBOX2 od Orange) te rzeczy czy wymaga to również ustawień w konwerterze. Konwerter łączy się z routerem bezprzewodowo, brak możliwości podłączenia kablem, za daleko. Konwerter to USR-WIFI232-630 wiem że kilku kolegów ma taki ale z symbolem 610, ponoć nie różnią się wiele poza tym że 610 ma jedno gniazdo RJ a 630  ma 2 RJ. Czy ktoś podpowie jak wystawić to na zewnątrz aby łączyć się z poza domu. 

Opublikowano

Przede wszystkim musisz mieć zewnętrzne ap.Jak masz w routerze robisz przekierowanie portów.Ale znalazłem w necie że są z tym problemy.Jeżeli nie korzystasz z telewizji zmień na jakiegoś tplinka.

Opublikowano

W funbox robi się to tak:

zaawansowane

nat

w regułach->nowa

wpisac nazwę np rs485, port wewnętrzny i zewnętrzny wpisać to samo co jes ustawione w konwerterze (u mnie 26), urządzenie wybrać z listy konwerter (możliwe że trzeba go wcześniej zlokalizować) 

Opublikowano (edytowane)

Można, można. Założyłem konto na No Ip gdzie dostałem coś w rodzaju stałego IP swojego routera, -nazwa.ddns.net to wklepałem w funboxa wraz z nazwą użytkownika i hasła. Programem do konfiguracji routera ustawiłem go z funboxem aby komunikował się po wifi. port konwertera wystawiłem na zewnątrz. i to tyle.W apce wklepałem adres ddnsesa i port konwertera i się połączył. Apka jak działa na mojej sieci wfi odświeżanie co 2-8s, wykresy rzadziej. Jak łączy się z internetu ma trochę większe opóźnienie, jednak do podglądu jest wystarczająco. Zrobiłem test będąc przy kotle rozpaliłem go bo był wygaszony przez parę dni, paliłem w drugim kotle. Wszystko robiłem ze smartfonu i poszło.Niestety na moim Samsung Core 2 nie wyświetla całego okna aplikacji,obcina prawy bok ( nie widać połowy okienka od CWU) oraz dół (  gdzie wyświetla się status) Zauważyłem że apki  pracują na 2 urządzeniach jednocześnie, tablet i smartfon oba połączone z moją siecią wifi.  Ciekawi mnie jak się zachowają gdy zostawię w domu tablet z włączoną apką, na smartfonie odpalę neta z sieci komórkowej, czy się połączy? Zamierzam to wykorzystać, syn ma jakiś stary tablet sprzed kilku lat 500MB ram i 1GB pamięci do tej apki spoko wystarczy, dam go na pięterko, na parterze mam panel pokojowy, jak będę poza domem ze smrtfona( chyba muszę zawinąć żonie ma większy wyświetlacz )

Edytowane przez Zbyszko125
Opublikowano

Do kol. wojszym.URUCHOMIŁEM KONWERTER!Dostałem od p.Tomka panel pokojowy,podłaczyłem,działa czyli rs485 ok.Pomyslałem konwerter poszedł się.....Ale coś mnie jeszcze tknęło i zmieniłem przewód od stera do konwertera i eureka.

Opublikowano (edytowane)

Apka do 1.90 ma błąd, otóż w sekcji gdzie jest znak zaworu mieszajacego są dwie pozycje jedna to procent otwarcia zaworu, druga to temperatura jaka ma iść na grzejniki, i tu jest blad na sterowniku pokazuje inaczej ( 31°) w aplikacji inaczej (41.41°)post-3035-0-91314100-1487619195_thumb.jpgpost-3035-0-19532000-1487619234_thumb.jpg

Edytowane przez Zbyszko125
Opublikowano (edytowane)

Tak mam czujnik pogody miałem go ustawiony na -1.5 przestawilem na 0 i na apce dalej wyświetla ok.44.45° na sterowniku 31° taką mam najniższą temp.na grzejniki. Przy temp na zewnątrz powyżej 0° sterownik reguluje zaworem 4D w granicach 7 do 25% 7% to minimalne otwarcie zaworu 4D. Przy takich wartościach w chacie mam ok 22°

Już wiem o co chodzi.

Jeśli w chacie temp zadana jest osiągnięta sterownik wyświetla temp min, i taką utrzymuję apka wyświetla temp zadaną stąd te rozbieżności.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Założyłem konto na No Ip gdzie dostałem coś w rodzaju stałego IP swojego routera, -nazwa.ddns.net to wklepałem w funboxa wraz z nazwą użytkownika i hasła. Programem do konfiguracji routera ustawiłem go z funboxem aby komunikował się po wifi. port konwertera wystawiłem na zewnątrz. i to tyle.

Brawo TY.

Nareszcie ktos jest z takim konweterem jak mój.

Mam wifi rs232-610 i chyba jest  bardzo podobny do 630 ,ja też  tak jak tu kolego opisuje założyłem konto na stronie  NOIP.PL i po wpisaniu nazwy użytkownika  które mam na noip do apki na tablecie  i portu 8899 połączenie chodziło   ale cos po paru dniach się wysypało i juz nie moge do tego dojść bo w sumie tak już nie potrzebuję dostępu z zewn teraz ale chciąłbym to dokonczyc żeby to zagrało w eazie wyjazdu to będzie sie przydawało.

Na foto mam jak to ustawiłęm w ruterze LIVEBOX port na zewn. ale jak gdzie wpisac nazwę uzytkownika do rutera jakim programem itd o co tu chodzi. 

post-71575-0-83981400-1487708489_thumb.jpg

Opublikowano

Na załączonej miniaturke masz dobrze nic nie ruszaj i nie dokładaj. W innej części ustawień chyba NAT musisz mieć wpisane dane z NO.IP jeśli masz adres w postaci xxxxxx. ddns.net zamiast xx wstaw swoje co tam sobie wymyśliłeś i swój adres maila na jaki założyłeś konto w no.IP i jeszcze hasło jakie podałeś. No.IP będzie działało tylko 30 dni potem go chyba trzeba odnowić. Chyba w tej zakładce NAT funboxa jest okienko z datą tam powinno być jakieś info co i jak. Mi już chodzi parę dni apka na starym tablecie,i 2-3 razy na dzień odpalam ja na smartfonie i jest ok.znalazłem kilka błędów lub inne działanie aniżeli na panelu pokojowym.

Nie mam jak się dostać teraz do funboxa,pisze z tabletu jak się dostanę to skrobne jak mam u siebie ustawione