Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Myślę nad alternatywą.

Czy ktoś pali kukurydzą opałową?Da się to palić w pelleciaku,czy trza coś przerabiać?

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

To jest parodia z tymi cenami. Producenci i handlarze dobrze wiedzą, że można szybko zarobić i podbijają cenę aż sprzedaż spadnie. Ludzie mają nóż na gardle i muszą kupować. 

To jest skur...stwo!!! 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To normalne prawo rynku. Jest okazja, można zarobić. Sam w skali micro takie rzeczy robię. Kupię cos tanio, odczekam i jak jest zapotrzebowanie sprzedam drożej, to żadne "sk...." 😉👍

Nikt Ci nie bronił kupić pelletu od razu na dwa sezony, a teraz odsprzedać z zyskiem 😉

Opublikowano

Jest kosmiczny popyt przy śladowej podaży. Tak się reguluje rynek. Jeśli sztucznie byś obniżył ceny, to podaż jeszcze bardziej by zmalała. A tak można od ręki kupić w Mrówce po 3 tysiaki za paletę 😉 

Opublikowano

W Niemczech też mają takie ceny, czy tylko u nas nie przewidzieli że zima jest?

Opublikowano

Ty chyba też nie przewidziałeś, skoro jesteś zmuszony kupić po zawyżonych cenach a wystarczyło przewidzieć i w listopadzie brać wyłączoną ilość do marca bo w marcu już będzie zniżkować.. 

Opublikowano (edytowane)

Będzie zniżkować,jednak odbiorcy dostali lekcje w tym sezonie grzewczym przez co o cenie 1300zł/t można zapomnieć już na ament.Większość będzie kupować na zapas więc wiadomo z czym się to wiąże.Swoje 3 grosze dołożył "nierząd",wprowadzając limity wycinki.Ja szukam alternatyw.

Edytowane przez CeKris
Opublikowano
1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

To normalne prawo rynku. Jest okazja, można zarobić. Sam w skali micro takie rzeczy robię. Kupię cos tanio, odczekam i jak jest zapotrzebowanie sprzedam drożej, to żadne "sk...." 😉👍

Nikt Ci nie bronił kupić pelletu od razu na dwa sezony, a teraz odsprzedać z zyskiem 😉

Jeżeli chodzi o mnie to ja tak bym nie zrobił 

Opublikowano

Tylko na tym polega wolnorynkowa gospodarka 😉 Lepsze to niż komunizm w którym nawet byś nie widział co to pellet 😉

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To zniżkowanie raczej szybko nie nadejdzie ,na razie wiosny nie widać .

Jak tylko zima sie skończy ludzie będą robić zapasy na kolejny sezon ,z tego raczej nikomu nic nie zostanie na następny .

Więc spektakularnych zniżek nie ma co przewidywać , nie tak szybko .

Mnie samemu brakło , zmusiło mnie do wcześniejszego załączenia pompy ,właśnie od południa hula ,zostało mi trochu drewna i pół zasobnika pelletu  do wspomagania w razie większych mrozów .

Na kolejny się lepiej przygotuje ☺️

Opublikowano

Jak ministerstwo zarządzane przez Motykę próbuje w coś ingerować, to wtedy okazuje się, że po czasie jest drożej niż było 😂

Opublikowano

Dodam że zamówiłem tonę  ponad dwa tygodnie temu za 1400 zl ,miało być do 4 tygodni , dziś widzę ze w ogłoszeniu po 1800 zł ,ciekawe po ile mi policzy , jak co to najzwyczajniej nie wezne niech spier.

16 minut temu, sambor napisał(a):

Ponoć ministerstwo energii ma interweniować w tej sprawie 

Ciekawe co to da

Na 3000 tysie hyba nie liczysz ?

Opublikowano

Ja 01 02 zapłaciłem w sklepie stelmetu za 1 paletę lavy, termin realizacji od 10 dni wzwyż.

Dziś dzwonię i mam info - wysyłka 12 a dostawa 14 02.

Da się przetrzymać.

Cena też nie aż taka straszna - 1790zł z dostawą.

Opublikowano

Mój dostawca nie wozi,bo stwierdził,że zaraz by się rozszedł.Sprzedają na worki.Kto chce niech pakuje do auta ile zmieści.

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał(a):

Ja 01 02 zapłaciłem w sklepie stelmetu za 1 paletę lavy, termin realizacji od 10 dni wzwyż.

Da się przetrzymać.

Ale już nie da się u nich też zamówić 🙂

image.thumb.png.96e9ae6358e447b1e618bdb9133eacf3.png

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, sambor napisał(a):

Ponoć ministerstwo energii ma interweniować w tej sprawie 

Ciekawe co to da

Witam 

Powołaja komisję śledczą do spraw  pelletu i możliwego wpływu obajtka na kryzys braku pelletu na rynku...

Yaro

Edytowane przez YaroXylen
literówka
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, sambor napisał(a):

Da się przetrzymać.

oo widze, ze chociaż Sambor chyba skorzystał z linka ktorego podeslalem 🙂 

Pellet moze i stanieje na wiosne, ale tendencja bedzie zwyzkowa, wiec to juz przeplacone paliwo... 

Za odpad placic 3 000 zł ...smiech na sali...

juz taniej chyba kupic farelki i grzac pradem

Opublikowano (edytowane)

Widzę , że wpadacie w paletową panikę. Dajcie spokój, no podrożało i raczej nic z tym nie zrobicie. Przecież w większości spalacie ze 2-3 tony tego paliwa (wiedza z raportowania forumowego,  itp.),to z torbami nie pójdziecie. Można kombinować z kukurydza czy tak owsem. Ile to da oszczędności?? 

38 minut temu, jacekmury1 napisał(a):

Taniej będzie gazem.

Najgorsze jest to, ze Qwa mać, od lat nic nie wiadomo. Dlaczego trza dywersyfikować.

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Sambor, a jak oceniasz pellet Lava, bo palisz nim chyba już jakiś czas , miałeś jakieś problemy z nim?

Opublikowano

Dla mnie Lava jest najlepsza. Dlaczego? Bo jest powtarzalna. Kupuję, wsypuję i pali się kolejny rok tak samo. Bez żadnego kombinowania. Do tego długość bobków jest rozsądna. Nie trafiają się długie. To ma wpływ na dokładność dawkowania.