Andrzej_M_ Opublikowano Poniedziałek o 19:28 #1901 Opublikowano Poniedziałek o 19:28 1 godzinę temu, Patrol napisał(a): Ta homologacja wagi to u Kordjano czy u producenta? ,,,, Oczywiście u kolegi @Kordjano. Jak śmiałbym podważać aktualne homologacje wag u producenta peletu. 1 godzinę temu, Patrol napisał(a): ,,,, Tak samo nieśmiało można zapytać co jaki czas robione są badania kaloryczności / odnawiane certyfikaty. Nie wiem, nie mam pojęcia. Nie mam aktualnie czasu by problem na spokojnie zagłębić. Cytuj
Kordjano Opublikowano Poniedziałek o 20:28 #1902 Opublikowano Poniedziałek o 20:28 41 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a): Oczywiście u kolegi @Kordjano. Czy to trzeba mieć homologacje by stwierdzić że waga dobrze waży ? Waga jest nowa dokładna ,skalibrowana , mąkę dobrze waży z dokładnością do 1grama . To też pytam czy ktoś ważył ,sprawdzał bo jestem ciekaw . W sumie nie wiem czy zapłaciłem za 950 kilo jak w ogłoszeniu ,czy może za 930 kilo razy pięć palet to może być ze sto kilo mniej . Cytuj
Sandek Opublikowano Poniedziałek o 21:29 #1903 Opublikowano Poniedziałek o 21:29 I ja nieśmiało mogę napisać, że w 2021 roku przed zasypaniem zbiornika pelletem, zważyłem każdy worek ( raz waga pokazywała 14 968g, raz 15 084 g itp więc średnia wyszła ok ) . A mój zbiornik miał wtedy pojemność 1070 kg ... :-)) A co tam, miałem czas. Znany producent pelletu ze Świętokrzyskiego. Waga elektroniczna, oczywiście bez legalizacji. Drugi raz nie ma sensu tego robić, no chyba że kupiłbym coś "okazyjnego". 1 Cytuj
Kordjano Opublikowano Poniedziałek o 21:38 #1904 Opublikowano Poniedziałek o 21:38 No właśnie było by ok bo to nie apteka , ja nie znalazłem worka rekompensującego .😂 Nie kupie już u niego , ale bardziej z racji nie wagi a jakości . Cytuj
Patrol Opublikowano Wtorek o 09:39 #1905 Opublikowano Wtorek o 09:39 Wybiórczo też ważyłem worki z każdej nowej palety (co któryś zasyp), ale była też zabawa w topielca - trochę peletu lądowało w wodzie na tydzień. Rozstrzał wagowy od najgorszego 14,6kg (na szczęście jednorazowy wybryk) do 15 z jakimś odsetkiem (w sumie to też rzadki widok na wyświetlaczu). Najczęściej to jednak te 14,9x kg się trzymało i finalnie podobne podejście miałem tj. liczyła się jakość, a jedna doba na palniku już wystarczyła do oceny. Cytuj
nightwatch Opublikowano Wtorek o 09:52 #1906 Opublikowano Wtorek o 09:52 (edytowane) Dużo zachodu z tym peletem - poszukiwanie, ważenie, namaczanie, przerzucanie woreczków w jedną i drugą. Żeby na koniec i tak to spalić. Może trochę lepiej niż z węglem ale i tak angażujące. Osobiscie kupuję raczej losowo i raczej w średnich cenach, bo najtańszy zwykle jest zauważalnie gorszy. Poza tym w kolejnym transporcie pod tą sama nazwą może już być zupełnie inny pelet (czy ekogroszek). Mój dostawca peletu i tak w każdym sezonie ma inny, no ale wie że badziewia nie może sprzedawać bo straci klientów z całej okolicy Edytowane Wtorek o 09:59 przez nightwatch Cytuj
CeKris Opublikowano Wtorek o 10:38 #1907 Opublikowano Wtorek o 10:38 Ja biore tylko Olczyk bo cena ta sama jak tych wszystkich certyfikowanych.Nie narzekam Cytuj
sambor Opublikowano Wtorek o 11:07 Autor #1908 Opublikowano Wtorek o 11:07 Od początku praktycznie tylko Lava, a palę już 13 lat. Cytuj
Pjottter Opublikowano Środa o 18:30 #1909 Opublikowano Środa o 18:30 @samborjak ceny wyglądają na przestrzeni tych 13 lat? Taniej było by palić węglem czy pelletem? Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 19:17 Autor #1910 Opublikowano Środa o 19:17 Węglem nie paliłem, obecnie Lava jest ok 2x droższa niż 13 lat temu. U mnie spalanie nie jest duże - 3,5t / rok, nie sezon. Cytuj
CeKris Opublikowano Środa o 19:30 #1911 Opublikowano Środa o 19:30 Po pandemi ceny się ustabilizywały.Od 3 lat kupuję Olczyk za 1350zl/t.Plus/minus 50zł.Spalam też około 3.5t rocznie. 1 Cytuj
Sandek Opublikowano Środa o 19:58 #1912 Opublikowano Środa o 19:58 Wracając do tematu ważenia, uważam że dobrze by producenci czuli "oddech" na plecach. Mam na myśli zarówno tych renomowanych jak i mniej znanych marek. Co do cen, jak zaczynałem palić to w pierwszym roku, tj.2019/2020 paliłem Barlinkiem, który już wtedy kosztował 1040 zł. A za prywatę wołano ok. 600-700zł/tonę. Cytuj
nightwatch Opublikowano Środa o 20:06 #1913 Opublikowano Środa o 20:06 Węgiel jeszcze kilka lat temu wychodził taniej, bo zużycie było dużo mniejsze niż peletu. Teraz nie sprawdzam bo już nie chciałbym więcej z tym węglowym brudem i sadzą walczyć. Pelet jednak jest bardziej kulturalnym i przewidywalnym paliwem. W tym roku jednak tylko tona, bo uruchomiłem PC i dopóki daje radę to peletu nie uruchamiam Cytuj
Patrol Opublikowano wczoraj o 00:55 #1914 Opublikowano wczoraj o 00:55 W 2013 zaczynałem od okolic 600zl tona i mniej kombinatorów na rynku było. Później zaczęło się mielenie mebli wraz z zawiasami i inne syfy. Cytuj
sambor Opublikowano wczoraj o 05:21 Autor #1915 Opublikowano wczoraj o 05:21 Nie wiem jak u was, ale podane przeze mnie w poście #1910 ceny, to ceny z dostawą 1 palety pod dom. Cytuj
kult5 Opublikowano 22 godziny temu #1916 Opublikowano 22 godziny temu Koniec sierpnia kupowałem "igłę" po 1200zł. Na początku października była ju po 1450zł. Obecnie 1580zł Zeszłej zimy ceny były stabilne, tej jest zwyżka i to spora. Kto nie ma miejsca na przechowanie trochę przepłaci. Cytuj
sambor Opublikowano 22 godziny temu Autor #1917 Opublikowano 22 godziny temu Miejsce na przechowanie to jedno a drugie to wolna kasa na paliwo, wiele osób nie ma takowej- wszystko się spina na styk. Cytuj
Kordjano Opublikowano 20 godzin temu #1918 Opublikowano 20 godzin temu 1 godzinę temu, kult5 napisał(a): Zeszłej zimy ceny były stabilne, tej jest zwyżka i to spora. Kto nie ma miejsca na przechowanie trochę przepłaci. No niestety , ciekawe czy będzie zniżka po sezonie ? bo przy tych cenach grzanie pompą znów zyskuje przewagę . Cytuj
Pjottter Opublikowano 14 godzin temu #1919 Opublikowano 14 godzin temu 7 godzin temu, kult5 napisał(a): Koniec sierpnia kupowałem "igłę" po 1200zł. Na początku października była ju po 1450zł. Obecnie 1580zł Zeszłej zimy ceny były stabilne, tej jest zwyżka i to spora. Kto nie ma miejsca na przechowanie trochę przepłaci. Jak właśnie wygląda cena poza sezonem w okolicach kwietnia i mają? Tak zacząłem sie zastanawiać czy może kupić z 2t pelletu i w okresie przejściowym palić. Tak bym zyskał "za darmo" nawóz na trawnik i przy okazji ocieplić dom gdy nie potrzebuje takiej mocy jak w zimę. Czy to gra średnio warta świeczki? Cytuj
carinus Opublikowano 12 godzin temu #1920 Opublikowano 12 godzin temu Do trawnika to lepiej kup nawóz dedykowany, będzie bezpieczniej dla trawnika i taniej niż 2 t pelletu. Cytuj
CeKris Opublikowano 7 godzin temu #1921 Opublikowano 7 godzin temu No dobrze prawi kolega.Ja to tak z pewną dozą ostrożności i niepewności sypie popiół na trawnik.Dedykowane nawozy robią robote Cytuj
Pjottter Opublikowano 7 godzin temu #1922 Opublikowano 7 godzin temu Na tyle trawnika co mam to potrzebowałbym z 120kg nawozu, a niestety ani kupony ani lotek nie siedzi ostatnio 😛 Więc tyle co bym posypał to pewnie by nawet trawa nie zauważyła, a nie mam jakiejś pięknej więc do testów myślę że by się nadawało Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi