Gość czarny38 Opublikowano 1 Lutego 2020 #6276 Opublikowano 1 Lutego 2020 No i to się zgadza u mnie tej dziury nie ma, dlatego byłem przekonany że światło musi wpadać przez dziurki od grzałki, a okazało się że światło u mnie wpada przez ruszt. Dlatego ja muszę mieć niski próg foto max 10 a w nowych zalecany jest ok 30. Mój palnik to maluszek przy waszych olbrzymach, wystarczy porównać ile procentowo na tylnej ściance zajmuje otwór ślimaka. :) Cytuj
Gang Opublikowano 2 Lutego 2020 #6277 Opublikowano 2 Lutego 2020 Wracam się pochwalić instalacją pomiarową opartą na sonoff basic ;) Koszty: 17,5 zł sonoff 7 termometrów (dsy) po 3,35 zł rezystor 4k7 -10 groszy? starej puszki, kawałka skrętki do przedłużenia jednego przewodu, 30 cm kabla i kostek nie liczę! ;) Wszystko oparte na darmowym oprogramowaniu supla.org, które serdecznie polecam!!!https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=24&t=5309 Możliwości: Monitorowanie temperatury, jej historia przez stronę www w pliku CSV, w aplikacji podgląd i wykresy. Ja nie wykorzystałem w tym przypadku ale mamy też sterowalne wyjście 230V, do którego można np. podłączyć pompę obiegową CWU i włączać ją za pomocą apki, harmonogramów lub strony www ;) termometry można założyć gdzie dusza zapragnie (max 125 stopni), ja mam: Palnik, żeby widzieć kiedy piec się rozpala (@Czarny genialny pomysł, żeby tam dodać termometr) Zasilanie z pieca Powrót Zasilanie na CWU Zasilanie na podłogę Zasilanie na grzejniki temperatura w kotłowni 1 Cytuj
IzaTom Opublikowano 2 Lutego 2020 #6278 Opublikowano 2 Lutego 2020 Ja nie mam takiego otworu jak @Okman, tylko nic jak @czarny38, rozkrecilem, wyczyściłem. Próg foto na 5 , bez rewelacji z osiągach foto, ale przynajmniej narazie odpala sie na raz wiec te 5 osiąga dość szybko. Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6279 Opublikowano 2 Lutego 2020 Godzinę temu, Gang napisał: termometry można założyć gdzie dusza zapragnie Poobserwuj te temperatury bo ja się nieco zawiodłem na dokładności pomiarów, mimo możliwości kalibracji na supla.org to i tak te wskazania się rozjeżdżają. Nie jest to tylko moja obserwacja ale korespondowałem z innym kolegą z tego forum i on też ma pewne negatywne odczucia. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6280 Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) Dokładnie.... Jak temp rośnie, to zaniża , a jak maleje, to zawyża... Jest to nieduża różnica, ale jednak jest. P. S. Ja musiałem zrobić kalibrację na + 4.4 st aby to jakoś wypośrodkować. Edytowane 2 Lutego 2020 przez Trener40 Dopisek Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6281 Opublikowano 2 Lutego 2020 Godzinę temu, IzaTom napisał: Ja nie mam takiego otworu jak @Okman, tylko nic jak @czarny38, rozkrecilem, wyczyściłem. Próg foto na 5 , bez rewelacji z osiągach foto, ale przynajmniej narazie odpala sie na raz wiec te 5 osiąga dość szybko. Jeżeli masz taki palnik jak mój to niestety jest on wyczulony na słabej jakości pellet. Jeżeli przy spalaniu powstaje dużo żaru i do tego spieki to jasność płomienia jest znikoma, częściej zdarzają się błędy brak ognia/opału i błędy wygaszania. Cytuj
Wojaszek85 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6282 Opublikowano 2 Lutego 2020 19 godzin temu, Wojaszek85 napisał: Witam. Posiadam piec Tekla Draco Bio Compact 18 na pellet. Dom ma 160m2 (1 pietrowy). Ocieplony styropianem 10 cm. Bardzo prosze o poradę jak ustawić ten piec aby dobrze wszystko chodziło (oczywiście w miare). Jak dałem na ustawienia fabryczne to efekt był średni. Jak pozmienialem po swojemu to dużo lepiej nie jest a spalanie przy stalej pracy wynosi ok 30kg/24h i zostaje bardzo duzo popiołu. Musze wybierać go co 4 dni aby sie piec sam nie wyłączył. Piec mam juz 3 lata ale ta zima jes dopiero pierwsza odkad tu mieszkam. Z gory dziękuję za jakieś porady Nadmienie, że nie mam podlogowki tylko zwykle grzejniki. Nie mam jeszcze czujnika pokojowego. Mam zewnętrzny czujnik ale póki co nieaktywny. Bardzo proszę o poradę w sprawie ustawień bo od listopada poszlo mi już ponad 3 tony pelletu a tu zimy jeszcze nie było. Był u mnie pół roku temu serwisant ale mi tak ustawił że pożal się Boże i wziął 500 zl. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6283 Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) ..., a czy nie pomogłoby gdzieś nawiercenie dodatkowego otworu, tak aby czujnik lepiej wyłapał jasność? @Wojaszek85 załóż temat w dziale " instalacje CO i CWU. Wstaw tam fotki obiegu kotłowego i opisz całą instalacje.. Chłopaki z pewnością podpowiedzą czy sama instalacja jest wykonana poprawnie. Edytowane 2 Lutego 2020 przez Trener40 Dopisek Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6284 Opublikowano 2 Lutego 2020 Pewnie by można ale przynajmniej u mnie jest tam dość ciasno, mniej więcej w miejscach zaznaczonych strzałką musiałbym wywiercić a tam z wiertarką się nie dostanę ;) Cytuj
Wojaszek85 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6285 Opublikowano 2 Lutego 2020 27 minut temu, Trener40 napisał: @Wojaszek85 załóż temat w dziale " instalacje CO i CWU. Wstaw tam fotki obiegu kotłowego i opisz całą instalacje.. Chłopaki z pewnością podpowiedzą czy sama instalacja jest wykonana poprawnie. Ale nie macie może chociaż sugestii jak poustawiać w tym sterowniku Estyma aby przetestować czy nie będzie lepiej niż teraz mam. Instalacja instalacją ale wydaje mi się że problem tkwi w ustawieniach Estymy Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6286 Opublikowano 2 Lutego 2020 31 minut temu, Wojaszek85 napisał: Widzisz... Nawet taka fotka chłopakom z instalacji nic nie da... Kupa rurek,ktore nie wiedomo gdzie idą. Jakaś pompa, mieszacz, który nie wiadomo co robi, ale zauważyłem jedno... Masz rozkładany parasol na korbkę :) Zrób dokładny schemat instalacji i kilka fotek z opisem i śmignij do działu CO i CWU. POZDRO :) Cytuj
Daniel1 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6287 Opublikowano 2 Lutego 2020 Panowie czy zdarzyło się wam kiedyś żeby ten pierścień który porusza się w palniku i go czyści zablokował się w pozycji wysuniętej. Ja ostatnio zaglądam do kotła a tam poprzesypywany pellet i palnik pełen żaru i popiołu. Zdarzyło mi się to już drugi raz i nie wiem co jest tego powodem. Używam pelletu certyfikowanego EN plus A1 , DIN plus także myślę że jakość pelletu odpada. Po wyjęciu wyczyszczaka i jego oczyszczeniu wszystko działa poprawnie. Cytuj
jurek72 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6289 Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) Tu nie chodzi o to jakiego peletu uzywasz ,bo moze się to zdarzyć bez wzgledu na jakość pelletu . Mechanizm czyszczący tego typu pracują w dość ekstremalnych warunkach i trzeba raz na jakiś czas ,profilaktycznie przeczyscić wszystkie jego elementy ruchome zeby nie byc zaskoczonym podobną jak u ciebie sytuacją ,czyli zablokowaniem się mechanizmu samoczyszczenia .O tym raczej nie przeczytasz w zadnej instrukcji ,bo wedlug producentów ich "super hiper nowoczesne i samoczyszczace sie kotły pelletowe " nie wymagają czyszczenia ,bo oczywiscie czyszczą się " samoczynnie " . Ale kazdy kto ma swój rozum wie ,że marketingowy bełkot to jedno ,a prawa fizyki i zdrowy rozsadek to drugie .Gdzieś tu na forum ktoś szukał pomocy bo uwierzył ze za kilkanscie tys kupił kocioł nie wymagajacy czyszczenia i przez dluższy czas go nie czyscil ,a teraz nie może ruszyć fabrycznych "czyszczaków "w wymieniku bo wszystko stanęło Edytowane 2 Lutego 2020 przez jurek72 1 Cytuj
Ozi80 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6290 Opublikowano 2 Lutego 2020 5 godzin temu, czarny38 napisał: Poobserwuj te temperatury bo ja się nieco zawiodłem na dokładności pomiarów, mimo możliwości kalibracji na supla.org to i tak te wskazania się rozjeżdżają. Nie jest to tylko moja obserwacja ale korespondowałem z innym kolegą z tego forum i on też ma pewne negatywne odczucia. A czego to wina ta niedokładność pomiarów? Czujników? Cytuj
DamianJWR Opublikowano 2 Lutego 2020 #6291 Opublikowano 2 Lutego 2020 Wojaszek ale pierw podaj jakie masz ustawienia teraz bo skąd mamy wiedzieć czy w nich leży problem. Dziwi mnie trochę twoja rura od pelletu jakaś taka czarna i wydaje mi się lekko za długa. Pellet jaki masz ? Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6292 Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) @Ozi80 Wina niedoskonałości oprogramowania, to jest oprogramowanie otwarte, każdy coś pogrzebie i wrzuca na serwer, trzeba mieć sporo cierpliwości na selekcję różnych softów, mnie go zabrakło ;) Nie żebym się skarżył, biorąc pod uwagę cenę urządzenia narzekać nie wypada. Poczekam jeszcze na opinię kolegi @Gang jak będzie zadowolony z tego softa który ma wgrany to też się skuszę na przeprogramowanie mojego. Edytowane 2 Lutego 2020 przez czarny38 uzupełnienie Cytuj
Ozi80 Opublikowano 2 Lutego 2020 #6293 Opublikowano 2 Lutego 2020 A już chciałem też w to wchodzić, ale trochę mnie zniechęciliście teraz. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 3 Lutego 2020 #6294 Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Czujka od Supli jest oddalona od czujki tego czarnego termometru i jakieś 15 cm. Pozniej zamontuje je obok siebie i sprawdzę czy nadal występuje różnica. @Ozi80 praktycznie za darmochę masz podglądy w różne temp, ktore z pewnością powiedzą czy coś się przykładowo wł, czy się nie wł. Możesz podłączyć do napędu od bramy ( jak takowy posiadasz) i jak przyjadą do Ciebie znajomi( a w domu nikogo nie ma, bo się spóźniłeś na umówioną z nimi godzinę) , to możesz ich wpuścić na posesję żeby nie stali jak wazony na ulicy :) Podałem jedynie przykład :) Edytowane 3 Lutego 2020 przez Trener40 Dopisek Cytuj
Ozi80 Opublikowano 3 Lutego 2020 #6295 Opublikowano 3 Lutego 2020 Nie mam bramy :) Ja o tym myślałem pod kątem uzupełnienia braków, jakie ma Vide Net. Tzn temperatura palnika i generalnie wykresy różnych temperatur, których na Vide Net nie ma: palnika, zewnętrzna, CO, powrotu. Myślałem też o temperaturze spalin, ale piszecie, że to jest do 125 stopni. Cytuj
sliweks6 Opublikowano 3 Lutego 2020 #6296 Opublikowano 3 Lutego 2020 Witam Panowie jestem tu nowy jakie są najlepsze ustawienia do draco compact fII z zaworem 4d pogodówka plus videroom. Pracuje na automacie często sie wyłancza. nawet jak nie nagrzeje pomieszczenia to sie wylaczy pompa pracuje nastepnie spowrotem sie wlancza. Prosze o porade Cytuj
Gang Opublikowano 3 Lutego 2020 #6297 Opublikowano 3 Lutego 2020 muszę pirometr ogarnąć i dam znać. osobiście mnie 2-3 stopnie różnicy nie bolą jakość specjalnie ;) dla mnie zabawka, bo widzę kiedy grzeję CWU, kiedy się piec rozpalił itd. Bramę oczywiście też mam ;) (na razie sam garaż) Jak zrobię ogrodzenie to furtkę dla kuriera, bramę wjazdową i jedno skrzydło bramy też będę otwierać ;) suple mam jeszcze do sterowania obiegową od CWU. I powoli zbieram chęci aby podłączyć to do jakiegoś głośnika, bo klikanie w aplikacji jest fajne, ale mówienie będzie jeszcze lepsze ;) Cytuj
Ozi80 Opublikowano 3 Lutego 2020 #6298 Opublikowano 3 Lutego 2020 4 minuty temu, Gang napisał: dla mnie zabawka, bo widzę kiedy grzeję CWU, kiedy się piec rozpalił itd. (...)suple mam jeszcze do sterowania obiegową od CWU. Tyle to ja widzę/mam dzięki Vide Net. Cytuj
Gang Opublikowano 3 Lutego 2020 #6299 Opublikowano 3 Lutego 2020 2 minuty temu, Ozi80 napisał: Tyle to ja widzę/mam dzięki Vide Net. Wiem, ja nie mam dlatego szukałem tańszej alternatywy ;) Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 3 Lutego 2020 #6300 Opublikowano 3 Lutego 2020 @sliweks6. Zawór 4d z mieszaczem czy bez. Jak z mieszaczem, to jakie ma zadanie ( utrzymać powrót w odpowiedniej temp?) czy ta pogodowka ma coś z nim wspólnego. @Gang załóż kontaktrony, to będziesz widzial czy brama otwarta czy zamknięta. Przyciąłem fotki, bo za duże tu wchodzą... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi