Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Compact plus z TECH ST-555P - jak działa tryb lato

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkie Forum_Owiczki i  Forum_Owiczów.
Ponieważ zrobiło się ciepło i większość z Was zapewne przełączyła swoje kotły na tryb letni, dlatego postanowiłem napisać krótki poradnik "na chłopski rozum" jak to działa w przypadku kotła SAS bio compact plus ze sterownikiem TECH st555 P 1.6.1 wersja 2.8.2 czyli coś czego Wam instrukcja obsługi nie powie...
1. Informacje o instalacji, piec j.w 17KW, zawór 4D, instalacja grzejnikowa plus jedna pętla podłogi, zasobnik C.W.U 300 litrów 2 wężownice - górna wężownica pod kocioł, dolna pod solary.
2. W opisie będę stosował dwie możliwości dokonania nastaw - AP - gdzie daną nastawę znaleźć w aplikacji e-moduł oraz - ST - gdzie daną nastawę znaleźć będąc przed panelem w sterowniku kotła.
3. Pierwotne nastawy podczas ogrzewania domu - tryb pompy równoległe, praca bez PID, bez podtrzymania, zadana kotła 74*C, zawór 4D jako podłogowy, aktywna krzywa grzewcza oraz ochrona powrotu. Zadana na C.W.U 37*C, histereza C.W.U 4*C.
4. Tryb Lato:
- po przejściu na tryb letni zaczynają się pierwsze cuda tzn. sterownik nie patrzy na temperaturę zadaną kotła a temperatura zadana C.W.U staje się zadaną kotła C.O z uwzględnieniem parametru "Podniesienie C.W.U".
- Podniesienie C.W.U  parametr który pozwala aby kocioł podgrzał nastawion temperaturę C.O która w trybie lato jest zadaną C.W.U o tyle ile mamy nastawione w przedziale 0-10. Co to w praktyce dla Nas oznacza a no to, że jeśli zadaną temperaturę C.W.U mamy na 45*C a "Podniesienie C.W.U na 5 to kocioł będzie się nagrzewał do 50 stopni po czym przejdzie w tryb czuwania.
Gdzie szukać nastawy - AP/ST - Menu=>Menu serwis=>Nastawy temperatur=>Podniesienie C.W.U.
UWAGA 1 - jeśli w pierwszym cyklu po przejściu na tryb letni kocioł nam niedogrzeje do temperatury zadanej C.W.U to jego histereza domyślnie wynosi 3*C i po spadku od zadanej temperatury C.W.U o 3 stopnie rozpoczyna kolejny cykl dogrzewania bojlera.
UWAGA 2 - jeśli w pierwszym cyklu po przejściu na tryb letni kocioł nam niedogrzeje do temperatury zadanej C.W.U to pompa C.W.U będzie działała tak długo póki kocioł nie osiągnie wartości parametru "temperatra załączenia pomp"
Gdzie szukać nastawy - AP/ST -Menu=> Menu=>Temperatura załączenia pomp.
5. Tryb Lato po wykonaniu pierwszego pełnego cyklu dogrzania wody C.W.U do temperatury zadanej:
- dopiero od tego momentu sterownik pilnuje zadanej temperatury wody C.W.U czyli ustawienia "Temp. zadana C.W.U" z uwzględnieniem "Histerzy C.W.U".
Gdzie szukać nastawy - AP/ST -Menu=> Menu=>Temp. zadana C.W.U
Gdzie szukać nastawy - AP/ST -Menu=> Menu=>Histereza C.W.U.
Jeśli temperatura zadana C.W.U spadnie o ustawioną histerezę wtedy kocioł rozpoczyna rozpalanie, pracę, włącza pompę C.W.U od nastawy załączenia pomp, jeśli wcześniej dojdzie do zadanej temperatury C.W.U plus wartość parametru Podniesienie C.W.U to przechodzi w czuwanie ale dogrzewa wodę w bojlerze do zadanej i po jej osiągnięciu wyłącza pompę C.W.U i ponownie pilnuje temperatury zadanej z uwzględnieniem parametru Histereza C.W.U.
UWAGA 3 - jeśli w trakcie trwania podgrzewania ciepłej wody użytkowej zaczyna nam się otwierać zawór 4D wtedy należy zmienić parametr Ochrona powrotu o 5 stopni więc niż zadana temperatura C.W.U + podniesienie C.W.U - to spowoduje że zawór cały czas będzie zamknięty na 0%.
Podsumowanie:
1. Po przejściu na tryb letni najpierw trzeba zmienić parametr podniesienie C.W.U ja mam 10.
2. Następnie ustawić temperaturę zadaną C.W.U na taką jaką chcemy mieć w bojlerze (ja ustawiłem na 45, gdyż w zimie mam 37 i to w zupełności wystarczy ale nie na lato).
3. Ustawić histerezę C.W.U np. na 10 lub więcej stopni aby kocioł często nie startował ( ja mam 20 z uwagi na solary i grzałkę ).
4. Przestawić temperaturę ochrony powrotu na o 5 stopni więcej niż zadana C.W.U razem z podniesieniem C.W.U. (żeby nam zawór 4D się nie otwierał)
5. Zaczekać aż układ wykona pełną sekwencję nagrzania wody do zadanej czyli u mnie do 45*C.
6. Zasypać zasobnik do pełna i mieć miesiąc spokoju.
7. Od czasu do czasu skontrolować poprawność pracy układu - czy dogrzewa wodę do zadanej temperatury.

Oczywiście zapraszam do dalszej dyskusji jeśli komuś działa to inaczej, oraz jeśli ktoś pali w podtrzymaniu i z PIDem to też warto byłoby się dowiedzieć czy czymś w działaniu się różni od moich nastaw - ja niestety już nie zmieniam nic bo obecnie mi to pasuje i mam jako główny priorytet SOLARY, jeśli nie ma słońca to GRZAŁKA a jeśli padnie grzałka to dopiero kocioł C.O.

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu kotła gazowego?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — porównaj oferty serwisantów z okolicy

Znajdź serwis