Pumping Opublikowano 30 Stycznia 2020 #6251 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Właśnie przykręciłem ją identycznie bo specjalnie zaznaczyłem jak było. I dlatego piszę bo już mi pomysłów brakuje. Cytuj
Ozi80 Opublikowano 30 Stycznia 2020 #6252 Opublikowano 30 Stycznia 2020 No rusztu to ty na tym zdjęciu nie masz. Cytuj
Okman Opublikowano 30 Stycznia 2020 #6253 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Godzinę temu, Trener40 napisał: @Okman generalnie, to ja mam gdzieś to co mi pokazuje sterownik, bo jakbym na to patrzył i przeliczył, to powinienem spalić ok 16kg /dobę... Wrzucam worki i wychodzi mi niecałe 13kg. Ad2. Jak skrobie i rzęzi, to być może motereduktor kończy swój żywot. Kiedyś kupiłem nowy Motoreduktor i po dwoch miesiącach go reklamowałem. Nowe nie zawsze jest dobre Ja też nie patrzę na wskazania w spalania w sterowniku tylko na to co wsypę do zbiornika.Napisałem o tym tylko po to,żeby pokazać jaki błąd jest akurat w sterowniku Slim.W palniku Fireblast ślimak tak skrobie i występuje to u wszystkich którzy mają kotły Tekli z tym palnikiem chyba bez wyjątku.Nagram może jutro filmik. Cytuj
Okman Opublikowano 30 Stycznia 2020 #6254 Opublikowano 30 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Ozi80 napisał: A zwiększając interwał, czas podawania dalej jest taki sam? Tak,podawanie jest cały czas takie samo,czyli takie jak ustawiliśmy. Cytuj
Okman Opublikowano 30 Stycznia 2020 #6255 Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Pumping napisał: Właśnie przykręciłem ją identycznie bo specjalnie zaznaczyłem jak było. I dlatego piszę bo już mi pomysłów brakuje. Już parę razy rozkręcałem cały ten ruszt,przykręcałem później nie patrząc nawet na te nacięcia i z fotokomórką u mnie wszystko jest ok...zdążyłem już nawet jedną śrubę ukręcić. Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Okman Cytuj
IzaTom Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6256 Opublikowano 31 Stycznia 2020 7 godzin temu, Okman napisał: Już parę razy rozkręcałem cały ten ruszt,przykręcałem później nie patrząc nawet na te nacięcia i z fotokomórką u mnie wszystko jest ok...zdążyłem już nawet jedną śrubę ukręcić. A u mnie coś licha z ta foto. Działa napewno bo rozkrecilem, wyczyściłem i daje przy latarce po 280. Ale jak juz tylko włożę do dziury to koniec, chociaż tam tez wszystko wyczyściłem, ruszt rozkrecilem itp. Czasami widzę jak ma problem z rozpaleniem bo nawet 5 nie osiągnie. A jak juz pracuje na modulacji to foto jest w granicy 15-25. Trochę mało:/ Cytuj
Okman Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6257 Opublikowano 31 Stycznia 2020 46 minut temu, IzaTom napisał: . Czasami widzę jak ma problem z rozpaleniem bo nawet 5 nie osiągnie. Masz problem z rozpalaniem,ale koniec końców rozpala ci się,czy często są powtórki rozpalania z braku przekroczenia progu foto?Na ile masz ustawioną dawkę startową?Jeżeli chodzi o samo rozpalanie to spróbuj zwiększyć wartość dawki startowej.U mnie również były problemy z rozpalaniem.Zwiększyłem dawkę startową i po problemie. Cytuj
mrekzo Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6258 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Co z tego że zwiększy dawkę startową?? Wyraźnie napisał, że w czasie modulacji waha się w okolicach 15-25....to strasznie mało. U mnie w czasie modulacji cały czas jest powyżej 100. No chyba, że ma aż takie małe podawanie, że ledwo żarzy. Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6259 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Ja miałem dokładnie odwrotnie przy zbyt dużym podawaniu jasność płomienia spadała, dziurki którymi wpada światło do czujnika światła są w dolnej części palnika, mniej więcej pod ślimakiem, gdy jest zbyt dużo żaru mimo że warkocz ognia solidny to odczyt płomienia mały. Tak przynajmniej jest u mnie w draco bio 12 ze starym palnikiem. Cytuj
IzaTom Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6260 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Sytuacja wygląda tak, że się w końcu rozpali, ale czasami potrzebuje do tego dwóch rozpaleń.(a próg foto ustawiony na 5). Podawanie mam na 2.5 pomiędzy 50%-100% wydajności, wcześniej było to 2.8 pomiędzy 30%-80%, brak problemów z osiągnięciem temperatur. Z samą dawką startową też nie jest problem, bo ładnie się rozpala pelet tylko to foto:/ i nie może przejść w dalszy tryb. U was w Draco jest jakiś otwór jeszcze w ruszcie, tak? U nas w tytanach nic takiego nie ma, i to światło przechodzi tylko przez te szpary w ruszcie do czujnika? Kiedyś było dobrze bo i po 200 osiągałem. Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6261 Opublikowano 31 Stycznia 2020 (edytowane) U mnie otwory do czujnika światła są pod ślimakiem na tylnej ściance, nie w ruszczcie. W ruszcie są tylko szczeliny dla powietrza. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez czarny38 Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6262 Opublikowano 31 Stycznia 2020 @czarny38 Nie mam co prawda kipi, ale to co zaznaczyłeś to raczej jest wlot gorącego powietrza z zapalarki. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6263 Opublikowano 31 Stycznia 2020 (edytowane) My też nie mamy kipi. U mnie jak przytkam te dziury to mam zero światła na czujniku, a w moim jeszcze niżej są trzy duże otwory których nie widać na tym foto bo to foto z netu. Nie wykluczam że tędy może też wpadać ciepłe powietrze z grzałki. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez czarny38 Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6264 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Jeżeli fotosonda jest tak nisko, praktycznie nie dziwi dlaczego płomień macie zawsze na 100%. U mnie sonda jest obok palnika w rurce , która wchodzi w głąb komory paleniskowej. Jeżeli płomień zmniejszy się nawet minimalnie to widać to od razu na sterze. A myślałem, ze palniki Biawara chodzą mniej stabilnie niż inne. Cytuj
IzaTom Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6265 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Może te dziurki trzeba jeszcze jakoś wyczyścić, ale w sumie to tam jest zapalarka, a zapalarka jest obudowana, więc tamtędy nie przechodzi światło, chyba. Sam już nie wiem Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6266 Opublikowano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Czujnik jest w głębi w takiej wyczystce po prawej stronie patrząc od tyłu palnika dużo niżej niż otworki, dlatego nie wpada tam aż tak bezpośrednio światło jak mogłoby się wydawać. Nawet świecąc latarką w te otworki trzeba strumień światła skierować w dół żeby na wyświetlaczu pojawił się odczyt Moim zdaniem grzałka jest poniżej rusztu i gorące powietrze z niej wpada trzema dużymi otworami pod rusztem, ale nie chcę się wymądrzać bo rozbierałem to 5 lat temu i może już coś kręcę. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez czarny38 Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6267 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Na tym rysunku widać gdzie jest czujnik foto "4" czwórka. Cytuj
IzaTom Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6268 Opublikowano 31 Stycznia 2020 No właśnie. Pewnie coś muszę mieć zapchane tylko za bardzo nie wiem co i co przeszkadza czujce, żeby prawidłowo odczytywać wartości. Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6269 Opublikowano 31 Stycznia 2020 @IzaTom Spróbuj zdjąć pokrywę palnika, odkręć tą wyczystkę gdzie znajduje się czujka i druga osoba poświeci latarką do środka palnika wtedy zobaczysz którędy wpada światło. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Cytuj
Okman Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6270 Opublikowano 31 Stycznia 2020 (edytowane) 9 godzin temu, mrekzo napisał: Co z tego że zwiększy dawkę startową?? Wyraźnie napisał, że w czasie modulacji waha się w okolicach 15-25....to strasznie mało. U mnie w czasie modulacji cały czas jest powyżej 100. No chyba, że ma aż takie małe podawanie, że ledwo żarzy. Wyraźnie też napisał że: "Czasami widzę jak ma problem z rozpaleniem bo nawet 5 nie osiągnie."Nie odpowiedziałem mu na temat niskiego foto w trakcie modulacji,tylko na temat samego rozpalania i tylko do tego problemu się odniosłem. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez Okman Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6271 Opublikowano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Rozkręciłem teraz mój palnik i faktycznie światło wpada przez ruszt i te duże otwory pod rusztem, poniżej fotki. Tymi dziurkami co zaznaczyłem we wcześniejszym poście wpada gorące powietrze z grzałki, pomyliłem się sory. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez czarny38 Cytuj
mrekzo Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6272 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Kolego Okman w żadnym wypadku nie chciałem kogoś ani pouczać ani obrazić. Nie gniewaj się. Porostu uważam, że problem jest z czujnikiem foto lub jego zakryciem a nie tylko z dawką startową. Cytuj
Okman Opublikowano 31 Stycznia 2020 #6273 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Spoko nie gniewam się,nawet o tym nie pomyślałem.Ja też uważam że to nie jest problem z dawką startową,ale z wypowiedzi kolegi IzaTom wynikało że oprócz problemu z foto podczas modulacji, ma również problem z samym rozpalaniem,a że u mnie ten problem też występował to mu odpisałem jak ja sobie poradziłem. Niedawno chyba Ozi opisywał (w związku ze spaleniem się u niego rury przez którą podawany jest pellet) gdzie znajduje się w naszych palnikach czujnik foto.I z tego co pamiętam,to znajduje się na godzinie 11 patrząc na otwarty palnik.Jest tam dziurka i w niej jest ten czujnik.U mnie tak właśnie jest.Tak czy inaczej czujnik znajduje się nad miejscem gdzie spalany jest pellet a nie na dole. Cytuj
Okman Opublikowano 1 Lutego 2020 #6274 Opublikowano 1 Lutego 2020 To jest ten otwór u góry, za którym znajduje się czujnik foto. Cytuj
Wojaszek85 Opublikowano 1 Lutego 2020 #6275 Opublikowano 1 Lutego 2020 Witam. Posiadam piec Tekla Draco Bio Compact 18 na pellet. Dom ma 160m2 (1 pietrowy). Ocieplony styropianem 10 cm. Bardzo prosze o poradę jak ustawić ten piec aby dobrze wszystko chodziło (oczywiście w miare). Jak dałem na ustawienia fabryczne to efekt był średni. Jak pozmienialem po swojemu to dużo lepiej nie jest a spalanie przy stalej pracy wynosi ok 30kg/24h i zostaje bardzo duzo popiołu. Musze wybierać go co 4 dni aby sie piec sam nie wyłączył. Piec mam juz 3 lata ale ta zima jes dopiero pierwsza odkad tu mieszkam. Z gory dziękuję za jakieś porady Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi