Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy ktoś może pali ekogroszkiem z czeskich kopalni, jest trochę tańszy lecz nie wiadomo co jest wart, chętnie usłyszałbym czyjąś opinię?

pozdrawiam

Ja ostatnio trafiłem firmę sprzedającą ekogroszek czeski z kopalni Most-Komorany i jestem b. zadowolony. Kaloryczność 22-23 MJ/kg. Fakt, potrzeba go około 5 % więcej na sezon (tak mi wyszło po spalaniu w ciągu tygodnia) ale cena w stosunku do wartości opałowej - w/g mnie super. Niestety dostarczają tylko całe zestawy (25 ton), ale dogadałem się z trzema sąsiadami i kupiliśmy. Firma niestety oczekuje 100 % przedpłaty, ale posiada certyfikat ,,Rzetelnej firmy,, z krajowego rejestru dłużników. Panowie, dojechało i jesteśmy bardzo zadowoleni. wcześniej słyszałem różne opinie na temat węgla czeskiego, ale dla mnie przynajmniej ten z tej kopalni jest dobry. Dla zainteresowanych podaję stronkę www.europawegiel.com (mam nadzieję, że nie dostanę bana od admina, ale chyba po to jest to forum, żeby każdy mógł kupić najtaniej i się tym podzielić.

Pozdrawiam

Jalipo

• Nie zgadzam się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Most-Komorany Ja również kupilem ten czeski eko,

sprawa wygląda tak że kupiłem ze znajomym zestaw na mniej więcej pół,

mam 12 ton sam sobie go pakowałem w 50kg worki,

węgiel dotarł strasznie mokry aż czarny zamiast brązu ale już po 1,5m-c wyschną mi w garażu,

cena z 360zł za 1tone + 200zł dla kierowcy za to że rozładowywał dwa razy,

ale mój znajomy kupił ten sam wegiel 3miesiące wcześniej za 290zl/tone ale zamówil go około pól roku wczesniej,

Mam nowy piec uniRET od Dziubarczyka 19kw,

mam stary system ogrzewania(rury i kaloryfery żeliwne)

120m2 dom ocieplony z płaskim dachem.

Nie wiem czy nie umiem ustawić pieca ale początkowo spalał mi około

100kg tego wegla na 4dni,

ostatnio schodzi mi 100kg na 3dni,

z temperatura zadaną nie ma problemu ile ustawisz tyle masz,

z tym że najpierw podawałem dużo wegla na palnik a teraz próbuje nowej techniki i podaje mniej i wyglada mi to za zła technike bo pali wiecej.

Poza tym ostatnio mam wyraźnie gorący komin.

Może ktoś pomoże mi okiełznać ten kocioł...

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja osobiście nie polecam czeskiego groszku. Chciałem przyoszczędzić na wiosnę, kupiłem czeski o 3 setki tańszy od dobrego polskiego i w żaden sposób nie mogę ustawić pieca żeby mi po kilku godzinach nie zgasł. Żar w jakiś dziwny sposób "blokuje" węgiel podawany od spodu i ten się nie zapala od żaru. Średnio co 2 godziny muszę zaglądać do pieca, porażka na całej lini, jestem bezradny. Suszenie węgla nic nie pomaga. Może ktoś z kolegów ma jakiś pomysł co można na to poradzić? Kocioł Żywiec 25kw, sterownik Geco G-403

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zapewne przedmówca sobie już poradził bo post z marca ale moje doświadczenie z czeskim również rozpoczęło się od walki z gasnącym piecem. Rozwiązaniem było ograniczenie dostępu powietrza na dmuchawę. Czeski nie lubi zbyt dużego nadmuchu.

Jednak od momentu gdy czeski przekroczył 550zł zrezygnowałem z niego. Wole już nieco droższy ukraiński o większej kaloryczności i mniejszej ilości produkowanego popiołu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Musze przyznac, ze od kiedy pale czechem to smierdzi w kotlowni i caly czas nawet w podtrzymaniu idzie bialy dym z komina. Raz mi tez kociol wygasl ale w lecie jak sie cieplej wody nie uzywa to po kilka godzin stoi w podtrzymaniu. Mysle, ze w zimie nie wygasnie. Najbardziej denerwuje mnie smola w kotle, ktorej na polskim opale nie bylo. Nie mierzylem i nie liczylem ile palil tamtego a ile tego opalu bo ciezko trafic takie same warunki przez kilka dni ale jednak cena czecha miazdzy. Zakladajac, ze polski ma kalorycznosc na poziomie 26000 ale spala sie w ok 90-95% bo jednak wysokokaloryczny opal sie spieka i mialem zawsze jakis niedopalony w popielniku to czeski majac kalorycznosc 22000 spala sie w 98-100%. Niby malo istotne ale roznica w kalorycznosci wynosi ok 15%. Przy cenie 750 za polski a 530 za czeski czyli roznica w cenie ok 25% moze sie oplacac a nawet jesli nie to nie sadze zebym mial stracic. Mysle, ze w zimie kiedy kociol krocej stoi w podtrzymaniu smoly bedzie mniej.

Opublikowano

Czeski w porównaniu z miałem z Ziemowita:

- dymi jak cholera

- trudniej uzyskać zadaną

- krócej trzyma żar

Takie moje spostrzeżenia po kupieniu 10kg na próbę. Nigdy więcej tego badziewia.

Opublikowano (edytowane)

Ja ostatnio trafiłem firmę sprzedającą ekogroszek czeski z kopalni Most-Komorany i jestem b. zadowolony. Kaloryczność 22-23 MJ/kg. Fakt, potrzeba go około 5 % więcej na sezon (tak mi wyszło po spalaniu w ciągu tygodnia) ale cena w stosunku do wartości opałowej - w/g mnie super. Niestety dostarczają tylko całe zestawy (25 ton), ale dogadałem się z trzema sąsiadami i kupiliśmy. Firma niestety oczekuje 100 % przedpłaty, ale posiada certyfikat ,,Rzetelnej firmy,, z krajowego rejestru dłużników. Panowie, dojechało i jesteśmy bardzo zadowoleni. wcześniej słyszałem różne opinie na temat węgla czeskiego, ale dla mnie przynajmniej ten z tej kopalni jest dobry. Dla zainteresowanych podaję stronkę www.europawegiel.com (mam nadzieję, że nie dostanę bana od admina, ale chyba po to jest to forum, żeby każdy mógł kupić najtaniej i się tym podzielić.

Pozdrawiam

Jalipo

Jak on ma 22-23 Mj to jo jestem ksiądz wszyscy by chcieli aby tak bylo i od jutra udzielam śluby i pogrzeby :wub: chyba 12-13 MJ realnie Toż to kamienny nieraz ma 24MJ a brunatny...... Edytowane przez kociołsam
Opublikowano (edytowane)

Oni jak dają do badania to jest suchy i wtedy im wychodzi w laboratorium w idealnych warunkach np 22 MJ a jak sprzedają ,,Kowalskiemu Mokry jak diabli to weż go wtedy zbadaj dostajesz połowe wody w nim i ma połowe wartości cieplnej np 12MJ Po wyschnięciu tego 1kg masz powiedzmy 0,65 kg i tych calori jest mnij część trytch kalori idzie na odparowanie wody i w sumie jest lipa Brunatny pije wode kamienny nie> JAK BY GO SPRZEDAWALI WYSUSZONY TO CO INNEGO A syczy bo ma wode i nie idzie się jej pozbyć wysycha powierzchownie Fakt że 12-13 mto przesadziłem ale 22-23 to śmiech na sali

Edytowane przez kociołsam
Opublikowano (edytowane)

Nawet wiki podaje że do max 22 MJ ale w praktyce to jest wiele wiele mniej tajak kamienny ma 30MJ to też wartość max w idealnych warunkach a w rzeczywistości też ma mniej tyle że wody nie pije A jeszcze 1 w weglu brunatnym podają do max 75 % węgla reszte to śmieci i woda Poza tym nie idzie się pozbyć w 100% wody nie ma takiej opcji tak jak w drewnie też jakiś % zostaje chyba że na miesiąc do suszarni a i tak coś jej zostanie . A po wyjściu ze suszarni tak pociągnie z powietrza

Opublikowano

ja tam wole antracyt, paliłem czeskim ale wchodziłem biały a wychodziłem z kotłowni czarny, nie polecam. cena nijaka jak przeliczyć, to w bicepsie urosnie pare centymetrów na obwodzie a po co tachać 5ton jak można 2,5 tony,elegancja kosztuje, ale proszek do prania, mydło i czas też.

Opublikowano (edytowane)

to jest taka pośrednia elegancja. tak jak mamy na rynku samochodowym mercedes, bmw, toyota, jest miejsce na nissana, fiata i dacię,

a po 2. relatywnie palenie antracytem to luxus w porównaniu do czeskiego

jesli kogoś stać na dacię, a może kupić audi to nie trzeba mu kazać aby na siłę kupował mercedesa, który raz że się psuje jak każdy inny, no ale wygląda! i ma to fajne logo :)

Edytowane przez montez
Opublikowano

już kilku znajomych mnie podpytuje, czemu jestem taki ciągle czysty, i nie ma z kominu ani grama dymu? mają pretensje, że rzadko uczęszczam do kotłowni i że słaby ze mnie palacz a ja kiwam głową - od tego mam guziki i ekran monitora, nie muszę się znać na wszystkim, jak palić? ano jak, wciskam guzik, zasobnik zasypany uzupełniam co 10 pełnych dni a w najcięższe mrozy -20 i okolice, schodzę co 4 aby nasypać antracytu.

to ja się ich pytam - co macie z tego czystego pokrętła, za które musicie w lpg, oleju, prądzie dopłacać o 4000-8000pln więcej niż ja?

Opublikowano

może nie jest dobry do czeskiego, a do antracytu, cóż, pewnie też nie, jednak kiedy po przyznaniu Tobie racji, wrzucę do podajnika antracyt i rozpocznę sezon, banan na twarzy będzie się utrzymywać, wszyscy dążymy do jakichś ideałów, ale praktyka to szybko sprowadza do prostej kalkulacji - małe zuzycie, mało czyszczenia i niska cena opału na sezon. Tylko jedna wada - potrzebny sterownik ponieważ mija kolejny rok i nikt z producentów nawet nie próbuje zrealizować sterowania. A więcej - musieliby zaprojektować całkowicie nowy kocioł tylko dla antracytu... zatem przyjemny kompromis z MK21 i podobnymi tłokowcami podłączonymi do stera, który obecnie będzie odpalony niebawem przeze mnie już 3ci sezon. cała trudnośc to kompromisowe sterowanie do tłokowców i można jeeechać :)

zobaczymy jak bedzie w tym sezonie, bo co rusz to nowe niespodziewanki, w ubiegłym troche ich było, mam nadzieje, ze teraz juz nie będzie żadnych udziwnień w stylu schabowe, szamoty itp.

najważniejsze żeby palacz nie był totalnym zielonym liściem, that's all!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj kumpel mnie woła [przez płot] odpalił kocioł na podajnik Nowy zakup , mowi nie może dać rady z kotłem . No to ide i pytam o co chodzi > no podajnik kręci dmuchawa kręci a w domku zima > Jest ciepło lubny . No to idziem do kotłowni otwieram dekiel i co widze ? czech :blink: No t o mu mówie coś ty kupił on się nie zna i trafił musie tanio to kupił dał coś ok 600 zł t tyle co ja za ruska Pracuje na ciepłowni po niedzieli zrobi badania co to wart tak że napiszę o wynikach . Przy okazji zbada mojego ,, ruska'' co to za szit ? ale nie narzekam popiołu nima daje ciepło kocioł śpi dymu nie ma nic jak z gazówki więc OK