Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 236.5 tys.
      odpowiedzi
    2. 107.8 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.6 tys.
      odpowiedzi
    4. 16.9 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4.1 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.8 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.9 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

152.2 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.5 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.5 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.6 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.4 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

20.1 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Również zauważyłem 😃 ale chyba w tym roku postawie na Pułkownika. Co prawda jeszcze go nie miałem nigdy, ale liczę na to że będzie ciut mocniejszy niż Jowisz, a cena ta sama. JOWISZ spalał się świetnie, ale w moim przypadku było to na granicy efektywnego spalania 😅
    • Czujnik temperatury zewnętrznej służy do regulacji temperatury medium grzewczego w zależności od temperatury na zewnątrz. Ma sens jeśli posiadasz grupy pompowe z zaworami 3D i siłownikami. W Twoim przypadku co najmniej dwie grupy obslugujace oddzielnie piętro i parter. Biorąc pod uwagę bezwładność tego sposobu ogrzewania to tworzenie jakichkolwiek stref w obrębie jednej kondygnacji w domu jednorodzinnym jest jak kupienie helikoptera do latania po fajki do najbliższego kiosku. Poza tym utrzymanie stałej temperatury w pomieszczeniu to nie to samo co utrzymanie komfortu termicznego. Temperatura zmierzona to nie to samo co temperatura odczuwalna. Wracając do stref. Aby zachować jako taki komfort termiczny to w rurach musi caly czas płynąć medium grzewcze o zmiennej temperaturze. Aby regulować temperaturę w tych strefach musiałbyś zastosować do każdej strefy oddzielna grupę pompowa z siłownikiem. Samo wlaczenie lub wylaczenie obiegu pozwoli utrzymac temperature jako tako, ale nie komfort termiczny. Czy to ma sens i czy to jest ekonomicznie uzasadnione? Nie. Co innego gdybyś miał dom 2200m2.    
    • Będzie 100% podłogówki. Jeszcze mam pytanie na temat czujnika temperatury zewnętrznej. Tutaj też słyszę tyle samo pochwał, co krytyki.
    • Im więcej stref tym więcej komplikacji technicznych i zarazem coraz większe koszty.  Problem w tym, że nie posiadasz źródła ciepła dostępnego na zawołanie 24h/dobę. Piec gazowy takim nie jest chyba że będzie pracował 24/doba, a tego raczej nie chcesz.  W takim domu przy takim piecu to dwie strefy.  Nie napisałeś czy to będzie podłogówka czy grzejniki a może mieszane? Ja np. mam 11 stref i dodatkowo w czterech strefach mam po dwie podstrefy ale.... mam całodobowo dostępne medium o odpowiedniej temperaturze, jeden czujnik na dworzu i kilkanaście zaworów mechanicznych automatycznych.
    • Dziękuję za przedstawienie definicji pytania retorycznego, którą każdy zna. To, czego nie rozumiałem, to czego ta uwaga dotyczy w moim przypadku. Jeśli chodzi o liczbę stref grzewczych i czy to jest dobry pomysł, to jako osoba, która na CO nie zna się wcale, nie mam takiej wyobraźni jak praktyk instalator/projektant czy nawet praktyk użytkownik, który może po latach zweryfikować swoje pomysły i jak zderzyły się one z praktyką. Mój pomysł na taki podział przedstawiłem Samborowi z forum, który podjął się przygotowania mi projektu całej instalacji. Przyjął go i nie skomentował, ani tym bardziej nie odwodził mnie od niego. Wychodziłem z założenia, że jeżeli coś będzie nonsensowne, to projektant mi o tym powie, tak jak mówił mi o kilku innych rzeczach. Po przygotowaniu wstępnego projektu jakikolwiek kontakt się urwał (widzę, że na forum też się nie loguje, także raczej nie jest to kwestia nieuczciwości, mam tylko nadzieję, że wszystko u niego ok), także sprawy nie dokończyliśmy, a ja próbuję jak dziecko we mgle łapać jakieś strzępki informacji, bo robota idzie do przodu i jakieś decyzje muszę podejmować. Instalatorzy mają na wszystko podzielone zdania, fora tak samo i kogo słuchać. Odpowiedzią miał być właśnie ten projekt od polecanego przez wszystkich fachowca. W takim razie pytanie postawię następujące: jakie według Ciebie/Was jest odpowiednie podzielenie takiego budynku na strefy, żeby było to racjonalne pod względem technicznym i komfortowe dla mieszkańców? 2 strefy - jedna na górę, jedna na dół? Wyobrażałem sobie to tak, że przestrzeń dzienna, obie łazienki, 3 sypialnie, pomieszczenia gospodarcze jako jedno, gabinet i wiatrołap - to będą strefy. Nie dostrzegając komplikacji technicznych, pomyślałem, że to będzie komfortowe, żeby każdy w swoim pokoju ustawił sobie swoją temperaturę.
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40.7 tys.
    • Odpowiedzi
      682.5 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.