Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A w jakiż to sposób? Możesz zdradzić jeszcze raz?, bo ja alternatywy za bardzo nie widzę u siebie.

Zerknij na neotech , nowy palnik. Palę od wiosny tego roku, żadnych problemów pomimo stosowania na razie miału z centrum i dopalacza. W każdej chwili mogę przejść na jakiekolwiek inne paliwo co przejdzie przez ślimak. (musi być suche).

Edytowane przez Kessel
Opublikowano

Też nie wierzyłem że może palić prawie wszystko a więc zrobiłem kilka testów na inne paliwa - no i jest w porządku a jedyny warunek do spełnienia to zawartość wilgoci .

Robiłem też symulację uszkodzenia napędu ślimaka i nałożyłem gałęzi na palnik i dałem w automat Dał sobie radę bez problemu. W tym układzie pompę obiegową c.o należy ustawić na włączenie w okolicy 75 `C tak dla bezpieczeństwa w momencie gdy kocioł pracuje tylko dla cwu. Palnik cały czas obsypany jest popiołem i żeliwo z którego jest wykonany utrzymuje bardzo długo wysoką temperaturę. Przerwę na podtrzymaniu utrzymuję w okolicy 3 godzin co było niemożliwe przy starej retorcie. Paliłem zapobiegawczo jeden tydzień pelletem i też jest o`k i to dla samej wody cwu. A przede wszystkim od tego sezonu grzewczego mój kocioł nie będzie palił żadnych eko-groszków.

Opublikowano

Witam

U mnie w okolicy przez ostatni tydzień opał poszedł w góre ok. 30 zł na tonie

Ja zawzięcie wziąłem się ze produkcje zrębek z suchego drewna.

jak wyliczyłem to przez 4 miesiące powinienem zrobić ich ok. 6 ton i będe mieszał z miałem 50 na 50%

Powinny być oszczędnosci. :)

Opublikowano

Witam

Cena węgla na kopalniach KW SA jest jednak ciągle taka sama. Tu jest cennik http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/

To widocznie składy tak jedynie szaleją.

Opublikowano (edytowane)

Witam

U mnie w okolicy przez ostatni tydzień opał poszedł w góre ok. 30 zł na tonie

Ja zawzięcie wziąłem się ze produkcje zrębek z suchego drewna.

jak wyliczyłem to przez 4 miesiące powinienem zrobić ich ok. 6 ton i będe mieszał z miałem 50 na 50%

Powinny być oszczędnosci. :)

Jak dobrze zabezpieczyłeś tłoka, to możesz w nim spalać ziarno owsa bądź pellet.

Model o mocy 25kW na pellecie osiąga ok. 17-18kW, istotne jest wówczas zabezpieczenie kosza i brak kontaktu opału płonącego na palniku z tym, który jest w koszu.

Kessel ma rację tzw. rynny mogą spalić pellet, ale czy to jest bezpieczne i właściwie skonstruowane to inna sprawa....

Niech rozbuja taką rynnę na wysoką moc na pellecie i wyłączy grzanie (symulacja awarii prądu), zobaczymy czy od temp, rozgrzanego żeliwa nie zapali się zasobnik z pelletem....

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Przewidziałem różne paliwa i nie ma prawa przejść żar do kosza bo musiałby jeszcze upalic tłoka 5 cm.Jest spoko jak tworzyłem to wziołem takie rozwiązania też pod uwage.