Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tych zdjęć mi wygląda na typ33 i przy skapej dawce powietrza to tragedia.

a temperatura powinna być mierzona w czopuchu z sondą wpuszczoną a nie pirometrem.

Opublikowano (edytowane)

To raczej jakiś typ 33. U mnie tak to wygląda po wypaleniu wsadu.
Węgiel Sośnica, Marcel, oba typu 33 i trochę flotu typu 33 z Marcela.
Przy rozpalaniu mam podobny efekt dymny.
Nie mam żadnych problemów z rozpalaniem i osiąganiem zadanej temperatury.

Sadza lekka i puszysta, można ją przemieść. Podobnie mogą przykopcić węgle 32.2 np z Wujka, Jankowic.

Edytowane przez marcin
Załączniki usunięte na prośbę autora
Opublikowano

lysy1l ale u ciebie w kociołku wygląda to naprawde dobrze jak na przepalanie typem 33

a u kolegi rafal81 nie jest dobrze.

priv odebralem i będe dzwonił ;)

Opublikowano (edytowane)

Nie mam żadnej smoły, ani sadzy szklistej. Pochwalę się też parę dni temu czyszczonym kominem ;) :

Szczotka do wymiany po trzech czyszczeniach. Wyłamują się pióra i nie siedzi ciasno w kominie. Takie tylko zrzucenie sadzy, a nie czyszczenie.
W przyszłym roku zapoluję na na jakąś Wesołą, lub Bobrek do tej mojej Sośnicy.

Edytowane przez marcin
Załączniki usunięte na prośbę autora
Opublikowano (edytowane)

Pamiętam Zug, pamiętam...

Edytowane przez lysy1l
Opublikowano (edytowane)

zapewniam cię że w czopuchu masz o wiele wiekszą temp. niż pokazuję

ten termometr ,ponieważ też go posiadam i oprocz tego mam sondę w czopuchu

z termometrem i to są całkiem inne wartości.

nie wiem jaką metodą palisz w tym GS ale coś z tym napowietrzaniem jest lipa

To jaką sonde zainstalować - prosze o linki

pirometr ma niby zmienna emisujność i ma cert z GUM wiec nie wiem czy się tak myli

Edytowane przez rafal81
Opublikowano

pirometr ma niby zmienna emisujność i ma cert z GUM wiec nie wiem czy się tak myli

Może i się nie myli ale pokazuje dokładnie temperaturę na powierzchni rury. Od środka przeważnie jest izolacja z sadzy. Różnica temperatury rury i spalin może wynosić nawet kilkadziesiąt stopni.

Opublikowano

szczerze to wole analogi - nie trzeba baterii często wymieniać

A tak na poważnie to ta sadza jest puszysta i sypiącą ale jak tak mam po każdym paleniu wymiatać to cho... ra bierze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gratulacje kawal solidnej roboty :D Mam nadzieje,ze nowy nabywca pochwali sie jak sprawuje sie nowy nabytek :rolleyes:

Opublikowano

Dwa pytanka:

ta "klapka" z boku z szybką to do podglądu i rewizji palnika? (jak tak to dobry patent- widzę że skorzystałeś z mojego pomysłu..)

I jak rozwiązałeś odpopielenie rusztu bo żadnej wajchy do rusztowania nie widzę..

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Pytanie do konstruktora i wykonawcy kotła, czy z kolei wajcha, i reszta jej przynależna, na czopuchu to przepustnica i czy to pomysł wlasny czy klienta, ciekawi mnie to ponieważ o tym elemencie kotła napisano tyle niepochlebnych opinii i wcale nie mniej o użytkownikach wspomagającycu się tym mechanizmem, że zaskoczył mnie widok tej części. Zdarzają się poglądy, że przepustnica może być przyczyną bardzo tragicznych zdarzeń. Sam jej w eksploatacji używam i bardzo mi sie przydaje, ale na niektórych forach nie przystoi o niej w ogóle wspominać. Zatem jeżeli można to proszę o wyjaśnienie Twojego stanowiska w temacie.

Pozdrawim

Edytowane przez Duck
Opublikowano (edytowane)

tak jest to przepustnica i takie było wymaganie klienta (ja bym o tym zapomniał)

Ta klapka jest tak zrobiona ze nie może być przyczyną nieszczęścia (MA OBCIĘTY NAROŻNIK I JEST NIESZCZELNA ) ale jej nieumiejętne używanie może doprowadzić do smoły w kotle ,wymienniku i kominie

Edytowane przez przemyslaw2ar
Opublikowano

Witam kolegów z kotłowni i doczekać się nie mogę kiedy ten kociołek do mnie dojedzie, i zacznie pracować. Przepustnicę w czopuchu zamówiłem tak na wszelki wypadek, bo w obecnym kotle gdyby jej nie było to niewiele ciepła by zostało w domu. Stary kocioł górniak (Olsztyn) pracuje 17-sty sezon i jeszcze się trzyma ale jak dojedzie nowy to podmienimy i pierwsze wrażenia z rozruchu opiszę.

Pozdrawiam Andrzej

Opublikowano (edytowane)

Przemek ja chce logo na drzwiczki, a i trzeba pomyśleć nad jakimś podajnikiem w asortymencie, może znów zrobimy prototyp?

pozdrawiam RedEd

ps może trzeba zainwestować w ciepłomierz i zmierzyć np mój prototyp? bo wydaje mi się że może być więcej niż obliczone, ale mogę się mylić

Edytowane przez reded