Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Już kolejny raz piszę że ruszt wodny nie jest takim problemem tego kotła jak palnik rynnowy. Nie mam rusztu wodnego, mam żeliwny demontowany (teraz wisi tylko deflektor na dwóch sztabkach) i syf w kotle. Ponieważ mam wymiennik pionowy on się mniej brudzi ale i tak w komorze paleniska na ścianach osadza się sadza, a nad samym palnikiem smoła.

Waldek jak chcesz się pozbyć sadzy to przepal raz na jakiś czas drzewem na ruszcie awaeyjnym na maxa to sadza się wypali sama. A jeśli nie chcesz mieć w ogóle sadzy zmień opał na owies

Erpolis

Paliles owsem?, zastanawiam sie czy sobie nie zasiac owsa , mam 4 h  ktore stoi nie uprawiane praktycznie , Kolego orientujesz sie do czego jest niby ruszt pionowy ceramiczny , bo chyba tak sie to nazywa , w zestawie byl ruszt awaryjny i 1 taka sztabka podluzna ceramiczna czy tam betonowa ;/

Andrzej_M_ pewnie sledzisz to co pisze , moze mi pomozesz w nastawach sterownika co do pracy, podtrzymania a w szczegolnosci dmuchawy?

WalekDDU25, ja nie śledzę tego co piszesz.

Po prostu, czytam z ciekawości  o Waszych problemach i zmaganiach w dążeniu do "doskonałości".

Może to śmiesznie zabrzmi, lecz nie pomogę Ci w nastawach sterownika, po prostu ja się na tych "ustawieniach" nie znam.

Ja tylko próbuje w wolnych chwilach, zrozumieć i to bardzo ogólnych zarysach "technologie spalania".

ps.

Powiedzmy, że jestem agnostykiem "procesów spalania".

Obecnie pale pelletem i mam pytanie odnośnie spalania na rynnie. Wg instrukcji żar powinien być mniej więcej na 1/2 3/5 rynny natomiast u mnie ledwo wychodzi na rynne pięć się dogrzewa bez problemu. Ma ktoś może taka sytuacje?

U mnie w ddu 25kw jest tak samo, płomień ledwo co wychodzi z rynny, temperatura zadana na kotle osiągnięta, pellet dobrze wypalony.

Ale zauważyłem że jak zrobiłem korektę podawania oraz nadmuchu na minimum to paliwo było właśnie tak jak w instrukcji, nawet na 4/5 długości rynny. Jadę na pidzie i trochę załamuje mnie spalanie, jutro ustawie ręczne nastawy i zobaczymy co bedzie, ruszt wodny wyłożyłem szamotem. Jutro postaram się zrobić fotki rynny i szamotu, albo nagram filmik.

Zrób doświadczenie.

Czajnik z chłodną wodą umieść nad płomieniem palnika gazowego a następnie powtórz to samo umieszczając go nad płomieniem świeczki.  

Rozbij w przestrzeni palnika ciężkie węglowodory, tak by ich wiązania były "wątłe", a nie będziesz miał problemów z spaleniem pozostałości.

czy sugerujesz zbyt niską temperaturę spalania?

Juz od zawsze mowie ze piec ktory latem grzeje tylko cwu i tak jest przewymiarowany!!! Bo co niby ma grzac? Zagrzeje wode i stoi w podtrzymaniu 2 godziny.

Czy piec ma 15 czy 25kw to i tak jest za duzy. Juz nie mowiec o 35kw lub wiekszych. W pracy mamy piec 75kw i latem tylko wode cwu grzeje. I nic zero smoly! Ma retorte ale ni ma rusztu wodnego.

Kiedys bedac w salonie sprzedazy m.in. kotlow z defro zapytalem jak ustawic parametry pracy kotla bo mi sie robi smola itp. Instalator odpowiedzial ze on dokonuje nastawy pieca zaczynajac od nadmuch rzedu 65% i tak zostawia ewentualnie koryguje 5 w dol lub w gore.

A my rozmawiamy o pracy kotla na min jego mocy. Natomiast on mowil ze kociol musi pracowac z moca prawie max a podtrzumanie jest po to by kociol nie zgasl. Tyle w temacie.

Idzie sie posmiac.

Erpolis

Paliles owsem?, zastanawiam sie czy sobie nie zasiac owsa , mam 4 h ktore stoi nie uprawiane praktycznie , Kolego orientujesz sie do czego jest niby ruszt pionowy ceramiczny , bo chyba tak sie to nazywa , w zestawie byl ruszt awaryjny i 1 taka sztabka podluzna ceramiczna czy tam betonowa ;/

Jeszcze nie bo kupiłem groszek i pelet ale od przyszłego roku przerzucam się na owies koszt tony to ok 350 - 400 zł zależy od rejonu polski ale jak masz gdzie zasiać to jeszcze taniej. Z 1 ha zbierzesz ok 3 t przy słabym roku i słabej glebie przy lepszym roku i trochę podsypujac nawozu to i 4-5 pali się jak pelet i prawie tak samo kaloryczność. Znajomy pali całą zimę mówi że same zalety zero sadzy popiół rozsypuje jako nawóz.

Co do tego rusztu to nie wiem ale może gdzieś go montujesz i poprawia spalanie lub odzyskuje ciepło ze spalin.

U mnie w ddu 25kw jest tak samo, płomień ledwo co wychodzi z rynny, temperatura zadana na kotle osiągnięta, pellet dobrze wypalony.

Ale zauważyłem że jak zrobiłem korektę podawania oraz nadmuchu na minimum to paliwo było właśnie tak jak w instrukcji, nawet na 4/5 długości rynny. Jadę na pidzie i trochę załamuje mnie spalanie, jutro ustawie ręczne nastawy i zobaczymy co bedzie, ruszt wodny wyłożyłem szamotem. Jutro postaram się zrobić fotki rynny i szamotu, albo nagram filmik.

Nagraj jak to wygląda i zrób ujęcie ze sterownika

A ile Ci pali?

Ja nie zmieniałem jeżeli tem. w podajniku jest niska piec się dogrzewa to po co więcej spalać tylko tem. spalin wzrośnie i więcej w komin pójdzie

Juz od zawsze mowie ze piec ktory latem grzeje tylko cwu i tak jest przewymiarowany!!! Bo co niby ma grzac? Zagrzeje wode i stoi w podtrzymaniu 2 godziny.

Czy piec ma 15 czy 25kw to i tak jest za duzy. Juz nie mowiec o 35kw lub wiekszych. W pracy mamy piec 75kw i latem tylko wode cwu grzeje. I nic zero smoly! Ma retorte ale ni ma rusztu wodnego.

Kiedys bedac a salonie sprzedazy m.in. kotlow z defro zapytalem jak ustawic parametry pracy kotla bo mi sie robi smola itp. Instalator odpowiedzial ze on dokonuje nastawy pieca zaczynajac od nadmuch rzedu 65% i tak zostawia ewentualnie koryguje 5 w dol lub w gore.

A my rozmawiamy o pracy kotla na min jego mocy. Natomiast on mowil ze kociol musi pracowac z moca prawie max a podtrzumanie jest po to by kociol nie zgasl. Tyle w temacie.

Idzie sie posmiac.

Tak naprawdę to instalator miał rację dla pieca lepiej żeby cały czas chodził na 80% swojej mocy niż działał na podtrzymaniu.

Tak naprawdę to instalator miał rację dla pieca lepiej żeby cały czas chodził na 80% swojej mocy niż działał na podtrzymaniu.

owszem 

to jest lepsze dla kotła bo wtedy wyższa sprawność

tylko pokaż mi dom który odbierze w trybie ciągłym takie ilości wyprodukowanego ciepła

zwłaszcza gdy chałupa ma potrzeby na poziomie 8-12KW a kocioł ma moc 25KW

nie da się 

kocioł owszem może chodzić na 80% mocy - przez 10 minut a potem przez 3 godziny kisić się w podtrzymaniu marnując opał i niszcząc komin i swoje wnętrze

Dlatego ważny jest dóbr kotła do potrzeb ja ogrzewam 250 m2 + piwnica 150 m2 ale to na minumum i ma piec 25kw plus zapalarka wiec nie muszę palić 24h tylko kilka godzin dziennie

Mam podawanie 5sek

Przerwa podawania 55sek

Wiater 22%

Rynna jest wypelniona grochem w 1/3

Czy te ustawienia to praca pieca z mala moca? Co tu mozna jeszcze zmienic?

Walekddu25 jedziesz z moca ok 9 kw. W instrukcji obslugi masz tabelke z czasem podawania i przerwa i tam masz podane jakie masz przyblizone zuzycie opau i z jaka moca pracuje kociol. Jesli kociol przy tych parametrach ci sie odstawia na dlugi okres to masz duzo za duzo przewymiarowany kociol. Dom masz nowszy od mojego i lepiej ocieplony na 150 m2 to kociol max 10 kw. Ja mam 20 kw i tak samo mam przewymiarowany ale u mnie max w podtrzymaniu stoi ok 20 min i pracuje ponad 20 do 30 min sadza w kotle tez jest ale ja go czyszcze nawet co 2 miesiace do zadanej dochodzi wiec nie czyszcze tak czesto. Wczoraj testowalem miesanke mialu i pelletu o dziwo na miale i eko kociol dochodzil max do 68 stopni, a na miale i pellecie podbijal temperature do 70 stopni zadana 65 i stal w podtrzymaniu nawet 1,5 godz. Kociol nie czyszczony 2 miesiace. Mam nagrany film jak znajde chwile to wgram na forum.

Mam podawanie 5sek

Przerwa podawania 55sek

Wiater 22%

Rynna jest wypelniona grochem w 1/3

Czy te ustawienia to praca pieca z mala moca? Co tu mozna jeszcze zmienic?

Nie znam sterownika defro tak że nie powiem jedyna szansa przy tym sterowniku to chyba ustawić tak że to co poda to spali raz mi się tak udało

wyglądało to jakby paliło się z palnika gazowego przy spawaniu tylko ciekawe czy osiągnie zadaną i jeżeli przejdzie w podtrzymanie będzie miał

się od czegoś odpalić. 

Walekddu25 jedziesz z moca ok 9 kw. W instrukcji obslugi masz tabelke z czasem podawania i przerwa i tam masz podane jakie masz przyblizone zuzycie opau i z jaka moca pracuje kociol. Jesli kociol przy tych parametrach ci sie odstawia na dlugi okres to masz duzo za duzo przewymiarowany kociol. Dom masz nowszy od mojego i lepiej ocieplony na 150 m2 to kociol max 10 kw. Ja mam 20 kw i tak samo mam przewymiarowany ale u mnie max w podtrzymaniu stoi ok 20 min i pracuje ponad 20 do 30 min sadza w kotle tez jest ale ja go czyszcze nawet co 2 miesiace do zadanej dochodzi wiec nie czyszcze tak czesto. Wczoraj testowalem miesanke mialu i pelletu o dziwo na miale i eko kociol dochodzil max do 68 stopni, a na miale i pellecie podbijal temperature do 70 stopni zadana 65 i stal w podtrzymaniu nawet 1,5 godz. Kociol nie czyszczony 2 miesiace. Mam nagrany film jak znajde chwile to wgram na forum.

Gdzie dokładnie znalazłeś tą tabelkę ?

w instrukcjach kotłów defro sa takie tabele, nie pamiętam dokładnie nyumerów stron ale ściągnij sobie pierwszą z brzegu.

to sa jednak tylko dane szacunkowe

jesli nie znasz przesypu palnika i dokładnej wartości opałowej węgla to błąd będzie większy. można jednak przynajmniej orientacyjnie ocenić z jaka moca kocioł pracuje na danej nastawie

Witam , chcialem zapytac jak wyglada palenie drewnem w kotle defro duo uni 22kw , rozumiem ze wlaczenie nadmuchu nic nam nie da , deflektor trzeba opuscic by zaslonic rynne ?doplyw powietrza regulujemy drzwiczkami od popielnika tak ?

Ja mam inny model paliłem ze dwa razy u mnie na sterowniku jest ruszt awaryjny z wentylatorem i bez. Deflektora nie zdejmowałem tylko później trzeba wyczyścić rynnę wyjąć tą płytkę i w środku wyczyścić. Zobacz w instrukcji czy nie trzeba wyciągać czujnika spalin u mnie pisze ze trzeba żeby go nie uszkodzić. Planuje zrobić modyfikacje wstawić płytę na dole i tam przepalać bo na górnym za dużo idzie w komin

Witam , chcialem zapytac jak wyglada palenie drewnem w kotle defro duo uni 22kw , rozumiem ze wlaczenie nadmuchu nic nam nie da , deflektor trzeba opuscic by zaslonic rynne ?doplyw powietrza regulujemy drzwiczkami od popielnika tak ?

Pale obecnie na tak zwanym ruszcie awaryjnym drewnem,kociol ddu15kw,pale z pidem,zdejmuje deflektor zeby wentylator przez rynne podawal wiatr,obroty dmuchawy sterowane sa od róznicy tem.spalin,

Na sciankach pieca stworzyla mi sie warstwa " 2 mm wyschnietego lepiku" ktory dal sie usunac poprzez uderzanie w niego ostrym narzedziem. Wygladalo to jak kruszenie warstwy izolacyjnej ktory pryskal jak sie w nia uderzalo. I to wszystko na sciance nad palnikiem rynnowym. Na przeciwleglej sciance jest duzo lepiej ale szalu nie ma!

Ogolnie kicha. Moze ze pale retopalem ktory jest bardziej smolisty niz inne grochy. Bo jest tanszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.