gaizka2 Opublikowano 3 Grudnia 2020 #1326 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Panowie, jest może ktoś z Łodzi i okolic? Szukam składu z jakiego warto kupić węgiel. Ewentualnie z jakiej kopalni będzie najlepszy do kotła 15KW.Moge polecić jeden sklad w którym się zaopatruje od lat i zawsze byłem zadowolony z wegla i z obsługi. wegiel-sklad.plWysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukaszenko Opublikowano 7 Grudnia 2020 #1327 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Mam możliwość kupić węgiel z kopalni Brzeszcze,Chwałowice i Import (22kl zbytu) mówimy tu o orzechu.Jaki polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 7 Grudnia 2020 #1328 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Paliłem Brzeszczami i Chwałowicami. Brzeszcze to mocny, koksujący i przydymiający węgiel, bardzo wydajny przy paleniu od góry w kotle zasypowym. Siarki dużo, jeżeli przymulisz to smrodzi i smoli. Na ruszcie wodnym mogą powstawać niedopały. Raczej na prawdziwą zimę. Chwałowice słabsze, ale trochę łatwiejsze do palenia. Ten rusek spali się czysto i bezproblemowo - nawet w przewymiarowanym kotle, ale pójdzie go wiecej i popiołu będzie ze 2-3 razy więcej, niż z Brzeszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 16 Stycznia 2021 #1329 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Po raz kolejny odradzam brodę,koledze przysłali taki syf że będzie reklamował,ja też z nimi kończę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 29 Stycznia 2021 #1330 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Dziś zważyłem węgiel od brody który dostałem w grudniu i był mokry ,więc worek 10 kg ważył 8kg ,niezłe jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwalonygrat Opublikowano 29 Stycznia 2021 #1331 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 W tym filmiku widać, jak gościu testuje ile warzy mokry węgiel luzem kostka i konkluzja jest taka, że jego waga jest taka sama i węgiel nie chłonie wody. Zresztą zobaczcie sami https://youtu.be/thPucfz7C-s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 29 Stycznia 2021 #1332 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) No faktycznie, to na workach mnie zrobili-waga worka Edytowane 29 Stycznia 2021 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych13 Opublikowano 29 Stycznia 2021 #1333 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) @maronka Jeżeli wszystkie worki były po 8kg zamiast po 10kg to firma Broda Trans zrobiła Cię π razy oko 200 kg !!! A tak zachwalałeś, No no! Edytowane 29 Stycznia 2021 przez krzych13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 30 Stycznia 2021 #1334 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Wiesz jednak przeważyłem jeszcze kilka i było po 0,3-0,5 mniej więc ten jeden albo błąd pomiaru albo jeden taki się trafił ,i trzeba przyznać że na palecie jest zawsze kilka worków dorzuconych na wierzch ,tak jakby chcieli dobić do tony i stąd pewnie niedowaga w workach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 30 Stycznia 2021 #1335 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Pakowaczka automatyczna trzyma wagę każdego worka, a ręcznie sypie się worki jako tako i waży wszystko luzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwalonygrat Opublikowano 30 Stycznia 2021 #1336 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 (edytowane) jak ludziom się chce sypać węgiel do tych okropnych worów. Praca dramat Edytowane 30 Stycznia 2021 przez zwalonygrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 30 Stycznia 2021 #1337 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Praca jak praca, chyba lepsze to, niż wyciąganie łapy po zasiłki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outsider Opublikowano 30 Stycznia 2021 #1338 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 8 minut temu, zwalonygrat napisał: jak ludzią Ludziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 30 Stycznia 2021 #1339 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 A spodziewałeś się znajomości ortografii u osobników z taką pogardą do pracy? Tego nie można dostać od rodziców ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwalonygrat Opublikowano 3 Lutego 2021 #1340 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Zauważyłem, że palenie mocnym węglem np. Marcel gorzej się pali w dodatnie temperatury np. +5 stopni, ale jakjest -10 to pali się ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KKTS Opublikowano 4 Lutego 2021 #1341 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Tak jest. Mocny węgiel (29MJ) trzymam na środek zimy, tak jak ostatnio gdy było po -10st lub mniej. Na jesień i wiosnę spokojnie 26MJ a teraz przymierzam się do Atex Jowisz i też myślę że będzie wystarczający. Dodatkowo mieszam to zazwyczaj z takim średnim 28MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwalonygrat Opublikowano 4 Lutego 2021 #1342 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 @KKTS taki marcel przy +3 już się nie pali najlepiej, ale jak jest już z -5 to zapierdziela aż huczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwalonygrat Opublikowano 7 Lutego 2021 #1343 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Panowie, kupiłem 3,5 tony węgla. Zostało mi go z 500-600 kg. Do tej pory zmiotłem z niego 50 kg miau, czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistula Opublikowano 7 Lutego 2021 #1344 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) No to tak jakbyś zapłacił za 3,5 tony a dostał 3 tony. Czy to normalne? Odpowiedz sobie sam. Miał w węglu to normalna rzeczm bo nie da się usunąć 100% ale tu ci wychodzi jakieś 150kg na tonę. Dla mnie ogromna ilość. Edytowane 8 Lutego 2021 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwalonygrat Opublikowano 7 Lutego 2021 #1345 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) @wistula Spaliłem cos blisko 3 ton i to jest miau z niecałych 3 ton Edytowane 7 Lutego 2021 przez zwalonygrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 16 Lutego 2021 #1346 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Macie doświadczenia co do spalania eko w zwyklym zasypowcu? Kończy mi się zapas i muszę dokupić. Problem w tym że nie da się podjechać pod garaż bo na dostawczaka za dużo śniegu. No i grzebać w śniegu się nie da. Na lokalnym składzie mógłbym kupić workowany ale będzie kupa miału. Planuję coś z eko, pytanie czy to nie za drobna frakcja?Od góry pójdzie taki sort? Bez nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwalonygrat Opublikowano 16 Lutego 2021 #1347 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Panowie, ktoś palił ruskiem węglem tzw. CZUK w kopciuchu bez żadnej elektroniki? Dobrze by się to w takim piecu paliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 17 Lutego 2021 #1348 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 W kopciuchu spalisz każdy węgiel , ale żeby palić od góry musi mieć odpowiednią gradację żeby był ciąg powietrza przez zasyp , na pewno ni spalisz miału , a i z groszkiem może być problem Kolego co do miału w węglu jest różnie (kupuje zawsze prosto z kopalni) jest go raz więcej raz mniej , ale myślę że 100 kg na tonie to norma Przywiozłem przed mrozami węgiel ze Staszica i to zdziwienie ...... tańszy o 60 zł niż w listopadzie , za 1040 kg z przywozem (70 zł) zapłaciłem 710 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creativepm Opublikowano 17 Lutego 2021 #1349 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Kilka dni temu przywiozłem kilka worków Jowisza z Atexu. Węgiel ładowany z hali a w workach jedna bryła lodu, cały zamarznięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 18 Lutego 2021 #1350 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) Stasiu, ja to wszystko wiem i praktykuje:) U mnie miał nie idzie, nawet z rurą napowietrzajaca i nadmuchem. Problem może był taki że to był miał odsiewany czyli wszystko , każda kaloryczność i kopalnie. Najlepiej spala mi się groszek. Orzech pozostawia za dużo niedopalu. Eko to w sumie ma chyba zbliżoną przepuszczalność PP co groszek zmieszany z miałem. Więc może ? Dlatego pytam.Na składzie gdy kupuję groch to go fajnie odsieja. Ale gdy pakują do worków, już nie i to jest loteria. Dlatego wolę eko nawet mokry niż groszek mokry i z miałem. Jeśli byłby problem z powietrzem , włożę rure napowietrzajaca. Ale byłem ciekawy czy ktoś pali eko w zasypowcu. Edit Właśnie byłem na stronie PGG i nadal wołają za kuriera od tony 115 zł. Cóż...925zl za tonę średniaka to nie jest dla mnie kusząca oferta. Szukam gdzie indziej. Edytowane 18 Lutego 2021 przez BORA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi