Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

posiadam dom jednorodzinny typu "kostka z PRL", 110 metr贸w powierzchni u偶ytkowej,聽parter i pi臋tro,聽ca艂o艣膰 podpiwniczona, dach kopertowy niski.

Rok temu ocieplono elewacje i wymieniono okna na trzyszybowe. Ogrzewanie jest realizowane przez grzejniki.

Obecnie wykorzystuj臋 do ogrzewania Kocio艂 grzewczy 呕ywiec KDO Economic 25kW - piec na ekogroszek z podajnikiem 艣limakowym wyposa偶ony w sterownik to TECH Sterownik ST-37N RS.

Piec pracuje ca艂y rok bo ogrzewa r贸wnie偶 wod臋 u偶ytkow膮. W ci膮gu roku zu偶ywamy na to wszystko 2-3 tony w臋gla.

Z uwagi na przepisy i fakt, 偶e piec ma ju偶 ponad 10 lat jest zmuszony go wymieni膰.

Dlatego prosz臋 o pomoc w wyborze nowe 藕r贸d艂a ogrzewania. Nie wiem na co si臋 zdecydowa膰. G艂贸wnie chodzi mi o to 偶eby by艂 to najbardziej ekonomiczny spos贸b.

Bior臋 pod uwag臋 g艂贸wnie ogrzewanie pelletem.聽

W obecnym piecu na ekogroszek najbardziej nie podoba mi si臋 to, 偶e ca艂a kot艂ownia i cz臋艣膰 piwnicy jest pokryta py艂em z tego w臋gla.

Do domu doprowadzony jest gaz, ale nigdy nic nie by艂o tam pod艂膮czone. Raczej nie chce ogrzewania gazowego wiem, 偶e instalacja by艂a by najta艅sza i bez obs艂ugowa, ale p贸藕niejsza eksploatacja moim zdaniem by艂a by dro偶sza no i jestem zale偶y od jakiego艣 gazoci膮gu.

Pompy ciep艂a wykluczam ze wzgl臋du na brak ogrzewania pod艂ogowego i fotowoltaniki.

Dlatego sk艂aniam si臋 do ogrzewania na pellet. Cho膰 fajnie by by艂o jakby piec mia艂 mo偶liwo艣膰 palenia innych produkt贸w jakie艣 owsa,buraki, drewno i zosta艂o mi jeszcze troch臋 ekogroszku w kot艂owni.

Dom znajduje si臋 w Tarnowskich G贸r wi臋c opr贸cz porad jaki model pieca wybra膰 prosi艂 bym o polecenie jakiej艣 kompetentnej firmy kt贸ra przyjedzie na miejsce oceni obecn膮 instalacj臋 poradzi co w niej zmieni膰, co kupi膰, a potem zrealizuje ca艂o艣膰 projektu.

Z g贸ry dzi臋kuj臋 za wszelkie porady.

Opublikowano

PC,czy gaz wychodzi grzanie finansovo tak samo jak pellet,pomimo tego,啪e pompka dzisz kosztuje polowe ceny kotla pelletowego,gazowy 1/4 i bez syfow i roboty.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bit1 napisa艂(a):

Do domu doprowadzony jest gaz, ale nigdy nic nie by艂o tam pod艂膮czone. Raczej nie chce ogrzewania gazowego wiem, 偶e instalacja by艂a by najta艅sza i bez obs艂ugowa, ale p贸藕niejsza eksploatacja moim zdaniem by艂a by dro偶sza no i jestem zale偶y od jakiego艣 gazoci膮gu.

Tak, a jak za艂o偶ysz pellet to nie b臋dziesz zale偶ny od nikogo???. Ja na Twoim miejscu nie zastanawia艂bym si臋 nawet 5 sekund, tylko robi艂 instalacj臋 z kot艂em gazowym.

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Dzie艅 dobry. Je艣li nie b臋dzie dotacji to kocio艂 pelletowy bralbym tylko w ostateczno艣ci. Je艣li tylko jest mo偶liwo艣膰 to gaz lub pompa ciep艂a (najlepiej w po艂膮czeniu z instalacj膮 fotowoltaiczn膮), potem kocio艂 5 klasy na ekogroszek no i na ko艅cu pellet. Obecnie p贸j艣cie w pellet jest praktycznie tak samo kosztowne jak gaz czy pompa ciep艂a i jak s艂usznie poprzednicy zauwa偶yli to gaz czy pompa ciep艂a s膮 praktycznie bezobs艂ugowe - tylko ustawiasz na termostacie zadan膮 temperatur臋 i nic Cie nie interesuje. A przy pellecie nie do艣膰 偶e musisz mie膰 miejsce to jeszcze trzeba to zanie艣膰 i wsypa膰 do zasobnika.

Opublikowano

Dzi臋kuje za wypowiedzenie si臋 w moim temacie.

Jak mam by膰 szczery to spodziewa艂em si臋 innych odpowiedzi.

Ka偶dy z was radzi i艣膰 w gaz, a w waszych opisach widz臋 偶e nikt gazu nie ma.

Kilkana艣cie lat temu wynajmowa艂em mieszkanie gdzie by艂o ono ocieplane gazem i wszyscy m贸wili, 偶e b臋dzie to drogo wychodzi膰, a okaza艂o si臋, 偶e p艂aci艂em za gaz 100-150 z艂 miesi臋cznie, ale by艂o to 10 lat temu i to by艂o mieszkanie w bloku.聽

Wydaje mi si臋, 偶e wszyscy raczej odchodz膮 od gazu, chyba w nowych domach nie mo偶na montowa膰 ogrzewania na gaz?

S膮siadka ma ogrzewanie na gaz i sobie chwali, m贸wi, 偶e jest dro偶ej ni偶 w臋glem ale nic nie musi robi膰.

Tak jak pisa艂em na pocz膮tku to, 偶e trzeba gdzie艣 trzyma膰 pellet i co jaki艣 czas ten piec wyczy艣ci膰 i dosypa膰 pelletu to nie jest dla mnie problem. W kot艂owni cz艂owiek ma chwil臋 odpoczynku od rodziny :p

Dobra a poleci kto艣 jak膮艣 firm臋 z okolic Tarnowskich G贸r kt贸ra jest godna polecenia i zajmie si臋 monta偶em.

Opublikowano

Popatrz na chore ceny pelletu. St膮d ka偶dy powie, gaz, PC.聽

Opublikowano (edytowane)

Zdradz臋 moj膮 tajemnic臋... Nie mam mo偶liwo艣ci pod艂膮czenia si臋 do gazoci膮gu... Na kocio艂 z podajnikiem na ekogroszek nie by艂o dotacji, pompa ciep艂a mi nie podchodzi bo jak padnie pr膮d to jeste艣my w czarnej.... a tak to z przetwornicy i aku samochodowego odpal臋 ten podajnik i pompk臋 a po trzecie chcia艂em by膰 fair i p贸j艣膰 w eco design, dlatego zosta艂 mi pellet - zrobi艂em instalacj臋 pe艂ny automat i jedyne co musz臋 zrobi膰 to raz na tydzie艅 opr贸偶ni膰 popielnik i dosypa膰 pelletu a co miesi膮c wyczy艣ci膰 piec... M贸j ojciec ma identyczn膮 kostk臋 jak ja ma gaz, wszyscy moi znajomi kt贸rzy maj膮 mo偶liwo艣膰 pod艂膮czenia maj膮 kocio艂 gazowy plus jakie艣 inne zabezpieczenie w razie W w postaci kominka i gdybym mia艂 t膮 mo偶liwo艣膰 to id臋 w gaz bo koszty ogrzewania podobne. Je艣li chcesz odpocz膮膰 w kot艂owni od rodziny i masz miejsce czas oraz si艂y na d藕wiganie to proponuj臋 si臋 zainteresowa膰 tematem kot艂a na zgazowanie drewna w po艂膮czeniu z buforem...聽

Edytowane przez djbuzer
  • Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Wywalilem ju啪 tego podajnikowca i robie pc+zgazowujacy drewno.Pellet w tych czasach ju啪 nie pada w gre.

Opublikowano

Dobrze, dobrze, aby takich wi臋cej co rezygnuj膮 z pelletu 馃檪

Opublikowano

Witam. Te偶 jestem przed wyborem 藕r贸d艂a ciep艂a w kostce ale 140m2 z audytu. Mo偶na wiedzie膰 jak grubo Pan ociepla艂 budyniek?聽

Zdecydowany jestem na peletowca, gdy偶 przejd臋 z bezklasowego smieciucha. Wi臋c dla mnie b臋dzie dzie艅 do nocy. Jeden znajomy kupi艂 dom z kot艂em kipi i jest zadowolony. Drugi wymieni艂 na pellet z ekogroszku (kl. 3 lub 4) i r贸偶nica w spalaniu 4 ton ekogroszku wzros艂a na 4,5 tony pelletu, ale by艂a zimniejsza zima. My艣l臋 偶e gdyby kupowa膰 teraz pellet na zapas to jest to najlepsza wed艂ug mnie alternatywa.

Opublikowano
21 godzin temu, Racina napisa艂(a):

Witam. Te偶 jestem przed wyborem 藕r贸d艂a ciep艂a w kostce ale 140m2 z audytu. Mo偶na wiedzie膰 jak grubo Pan ociepla艂 budyniek?聽

Zdecydowany jestem na peletowca, gdy偶 przejd臋 z bezklasowego smieciucha. Wi臋c dla mnie b臋dzie dzie艅 do nocy. Jeden znajomy kupi艂 dom z kot艂em kipi i jest zadowolony. Drugi wymieni艂 na pellet z ekogroszku (kl. 3 lub 4) i r贸偶nica w spalaniu 4 ton ekogroszku wzros艂a na 4,5 tony pelletu, ale by艂a zimniejsza zima. My艣l臋 偶e gdyby kupowa膰 teraz pellet na zapas to jest to najlepsza wed艂ug mnie alternatywa.

Z tego co pami臋tam to 15 cm styropianu grafitowego.聽

Przeszuka艂em forum i znalaz艂em, 偶e kilka lat temu polecano firm臋 Just Ask z Tarnowskich G贸r, kto艣 z nich ostatnio korzysta艂 nadal warto si臋 do nich zg艂osi膰?

Jakie marki kot艂贸w na pellet gaz s膮 obecnie polecane?

Zainteresuje si臋 tym kot艂em zgazowuj膮cym drewno ale chyba nie jest to najpopularniejsze rozwi膮zanie.

Opublikowano

Witam s膮siada z powiatu. W ubieg艂ym roku wymieni艂em sw贸j kocio艂 zasypowy na kocio艂 z palnikiem sv200. Za艂o偶enie by艂o nast臋puj膮ce: sezon grzewczy - w臋giel groszek, latem grzanie CWU pelletem. Po pierwszym sezonie pozytywnie oceniam swoj膮 decyzj臋. Obecnie z powodu wysokich cen pelletu grzej臋 CWU groszkiem w trybie rozpalania i wygaszania. Zu偶ycie dobowe 2-2,5 kg, bojler 300l, 5 os贸b. Kot艂em mo偶na zarz膮dza膰 zdalnie przez interfejs www. Tygodniowy czas obs艂ugi to max 30 minut: wyniesienie popio艂u, czyszczenie wymiennika i rusztu oraz dosypanie opa艂u. Awaryjnie mam UPS z akumulatorem 12V 100Ah, przyda艂 si臋 w tym sezonie tylko raz na 2 godziny. Na bied臋 mo偶na go te偶 przekszta艂ci膰 w zasypowca i spala膰 drewno albo grubsze frakcje w臋gla. P贸ki co kluczowe okaza艂o si臋, 偶e nie uzale偶ni艂em si臋 od jednego rodzaju paliwa i w czasie gdy pellet osi膮ga艂 rekordowe ceny i by艂 problem z dost臋pno艣ci膮 mia艂em alternatyw臋.

Poni偶ej podaj臋 link do podgl膮du danych ze sterownika:

https://ekotlownia.pl/sterownik-7/2662

• 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Rozpoczynaj膮c ten temat my艣la艂em, 偶e wi臋kszo艣膰 poleci kocio艂 na pellet, co tylko utwierdzi mnie w moim wyborze. Jak wida膰 tak si臋 nie sta艂o bo wi臋kszo艣膰 tutaj wskazuje jednak na gaz.

Zacz膮艂em rozmy艣la膰 o tym gazie poogl膮da艂em jakie艣 filmiki, popyta艂em sztuczn膮 inteligencj臋 o koszta i wychodzi na to, 偶e koszta ogrzewania s膮 zbli偶one, koszt monta偶u gazu powinien by膰 ni偶szy.

Dzi臋ki ogrzewaniu gazowemu nie musz臋 si臋 martwi膰 o zamawianie pelletu, nie musz臋 go przechowywa膰 zyskuje dodatkowe pomieszczenia w piwnicy, kt贸re obecnie s膮 nie u偶ytkowane bo jest w nich za du偶o py艂u w臋glowego.

Co prawda na gaz nie dostan臋 偶adnych dotacji, ale w sumie nigdy si臋 na 偶adn膮 nie za艂apa艂em wi臋c nic nowego.

W zwi膮zku z tym czy mo偶e mi kto艣 poleci膰 do jakiej firmy robi膮cej instalacje gazowe zg艂osi膰 si臋 z okolic Tarnowskich G贸r?

Ewentualnie jakiej firmy piece s膮 najbardziej polecane?

Nawi膮za艂em kontakt z justask z Tarnowskich g贸r ale maj膮 zaj臋te terminy na najbli偶szy czas.

Opublikowano

brak pod艂ogowego, tylko grzejniki, "kostka z PRL" i gaz. To nie idzie w parze. Oczywi艣cie zrobisz po swojemu 馃檪

Pami臋taj, 偶e jako艣膰 termiczna przy ogrzewaniu gazem a kot艂em na paliwo sta艂e jest inna. To tak jak z gotowaniem. Niby gotujesz to samo, ale... ugotowane na gazie ma inny smak ni偶 na p艂ycie indukcyjnej a jeszcze inny jak ugotowane na kuchni w臋glowej. To samo ogrzewanie. Niby robisz to samo czyli ogrzewasz, ale jest inny komfort termiczny w zale偶no艣ci od 藕r贸d艂a ciep艂a.聽

Opublikowano

Komfort termiczny jest dok艂adnie taki sam przy 22 stopniach w salonie, niewa偶ne czy ta temperatura b臋dzie efektem spalania gazu , pelletu czy zuzycia pr膮du聽

Opublikowano

Niby dlaczego, nie osi膮gnie temperatury 22掳C?

Wyobra藕cie sobie trzy identyczne domy obok siebie z trzema r贸偶nymi 藕r贸d艂ami: gaz, w臋giel, pellet. W ka偶dym ustawiamy zasilanie na 40掳C przy identycznym przep艂ywie pompy. Uwa偶acie, 偶e w domu z gazem komfort termiczny b臋dzie inny? Je艣li tak, to prosz臋 o logiczne wyja艣nienie tego fenomenu.

To zastanawiaj膮ce, 偶e jeste艣cie na tym forum ju偶 tyle lat i wydawa艂oby si臋, 偶e znacie temat, a czasami wyskoczycie z takimi farmazonami, 偶e a偶 szkoda to komentowa膰.

• Lubi臋 to 1
  • Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Akurat 80掳C na gazie by jeszcze wyci膮gn膮艂. Poza tym jeszcze nie spotka艂em takiego domu, kt贸ry wymaga艂by ca艂odobowo podawania 80掳C na grzejniki, ale mo偶e ma艂o w 偶yciu widzia艂em.

• Zgadzam si臋 2
Opublikowano
W dniu 8.07.2026 o 21:45, bit1 napisa艂(a):

Rozpoczynaj膮c ten temat my艣la艂em, 偶e wi臋kszo艣膰 poleci kocio艂 na pellet, co tylko utwierdzi mnie w moim wyborze.聽

Ch臋tnie bym ci poleci艂 gdyby艣 pyta艂 o to par臋 lat wstecz , ale teraz? 艣rodek lata a cena co tydzie艅 w g贸r臋 olczyk ju偶 po 2200 z艂 ,brak surowca i takie tam pierdzielenie ,nikogo nie interesuje sytuacja tych co nie maj膮 wyj艣cia i musz膮 zap艂aci膰 ka偶d膮 cen臋 ,dalej dotuj膮 i namawiaj膮 na kot艂y pelletowe ale za co i gdzie kupi膰 b臋dzie ten pelet ,sk膮d si臋 we藕nie dla wszystkich to ju偶 o tym nie pomy艣l膮 .聽

Tak przygl膮dam si臋 temu i ciekaw jestem do ilu ,ile jeszcze ludzie b臋d膮 w stanie zap艂aci膰 z u艣miechem na twarzy i z przekonaniem ze tak musi by膰 .

Opublikowano
W dniu 10.07.2026 o 21:52, dawido napisa艂(a):

Komfort termiczny jest dok艂adnie taki sam przy 22 stopniach w salonie, niewa偶ne czy ta temperatura b臋dzie efektem spalania gazu , pelletu czy zuzycia pr膮du聽

Tak, pod warunkiem, 偶e instalacje b臋d膮 identyczne. Problem w tym, 偶e przy gazie jest zupe艂nie inna ni偶 przy pellecie i w臋glu.聽

Dla gazu 藕r贸d艂em ciep艂a dla instalacji jest sam piec kt贸ry ma ma艂膮 pojemno艣膰 ciepln膮, grzeje w zasadzie przep艂ywowo, a dla paliw sta艂ych najcz臋艣ciej 藕r贸d艂em ciep艂a dla instalacji jest jaki艣 magazyn ciep艂a w postaci bufora lub samej pojemno艣ci kot艂a.聽

Jesli ogrzewaj膮c piecem na gaz utrzymasz temperatur臋 czynnika grzewczego na tym samym poziomie przez 24h/dob臋 to tak, komfort b臋dzie taki sam, ale czy to zrobisz? Pozwolisz piecowi pracowa膰 24/7?聽

Temperatura w pomieszczeniu ma si臋 nijak do komfortu cieplnego. Zbuduj dwa takie same pomieszczenia, utrzymaj identyczn膮 temperatur臋 tylko inaczej ogrzewaj. W jednym gazem, gdzie grzejniki lub pod艂og贸wka b臋dzie taktowana, a w drugim grzejniki lub pod艂og贸wka b臋d膮 grza艂y non-stop tylko z inn膮 temperatur膮 w zale偶no艣ci od nagrzanego powietrza w pomieszczeniu.聽

Jak wiesz, ciep艂o to promieniowanie podczerwone. Grzejnik/pod艂og贸wka ogrzewa pomieszczenia poprzez konwekcj臋 i promieniowanie. Jak uzyskasz zadan膮 temperatur臋, szczeg贸lnie przy grzejnikach, to zamiast je "wy艂膮cza膰" to zmniejszasz temperatur臋 czynnika, co powoduje zanikanie konwekcji a promieniowanie dalej dzia艂a i Ty to odbierasz.聽聽

Podsumowuj膮. W pomieszczenie o identycznej temperaturze powietrza, tam gdzie b臋dzie dzia艂aj膮ce 藕r贸d艂o promieniowania podczerwonego b臋dzie odczuwalnie cieplej ni偶 w pomieszczeniu, gdzie brak tego 藕r贸d艂a.

Opublikowano

Zimno ci bedzie w przypadku,啪e pocniesz kombinowac zamiast grzania 24/7 na niskich mocach jak zaosczedzic,bo uwidzisz na oczach licznik zu啪ycja gazu.Poczniesz wlaczac i kombinowac z roznymi temperaturami zasilania,strefami czasowymi i innymi bajermi komplikowac siebie 啪ycie.

• Lubi臋 to 1
  • Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Za艂o偶yciel tematu ociepli艂 budynek, zatem grzej膮c gazem nie popadnie w ub贸stwo, nawet je偶eli w cz臋艣ci pomieszcze艅 ustawi te 22 C.

Mam tylko do艣wiadczenia z ogrzewania gazem domu bez takich ulepsze艅, dobieg艂 ko艅ca 5 sezon, bez 偶adnych niespodzianek, kwota za zu偶yty gaz zapewne nie warta przytaczania, bo po co straszy膰 i zak艂贸ca膰 proces wyboru, eksploatacja, po ustawieniu wszystkich niezb臋dnych parametr贸w instalacji, sama si臋 realizuje.

Czy daje ten sam komfort co inne warianty ogrzewania, nie upora艂em si臋 z tym dylematem, nie mam zgody na podwy偶szenie temp. do ww. warto艣ci, bo taki zabieg to koszt za dodatkowe zu偶ycie ok. 700-800 m3 gazu.

Jedynie fakt, 偶e od 5 lat mam tyko jedno 藕r贸d艂o ciep艂a zak艂贸ca b艂ogi spok贸j, szczeg贸lnie kiedy prognozy pogodowe robi膮 si臋 niepokoj膮co niekorzystne.

Opublikowano

W naszych realiach ci臋偶ko dopasowa膰 ogrzewanie domu "przysz艂o艣ciowo". Kiedy艣 ekogroszek, potem pellet a teraz nie wiadomo co za艂o偶y膰 by mie膰 w miar臋 ekonomicznie i bezobs艂ugowo. Mia艂em kocio艂 na ekogrosze 3 klasy i zamieni艂em na kocio艂 pelletowy. I z samego palenia w kotle na pellet jestem zadowolony to z ceny za 1 ton臋 pelletu ju偶 nie. Z tego powodu instaluje klimatyzacj臋 z funkcj膮 grzania i w okresach przej艣ciowych b臋d臋 dom grza膰 pr膮dem.聽 Gdybym teraz mia艂 na nowo wybiera膰 藕r贸d艂o ciep艂a to by艂by to kocio艂 zgazowuj膮cy lub PC. Ekogroszku nie chc臋 bo syf jest z w臋gla a pellet 艣rednio cenowo mi odpowiada. Z racji tego co mam staram si臋 jako艣 dopasowa膰 wszystko by zmie艣ci膰 si臋 w 2-2.5 tony pelletu rok.

Opublikowano
23 godziny temu, Gonzo19 napisa艂(a):

Pozwolisz piecowi pracowa膰 24/7?聽

U mnie tak jest. Mam kocio艂 z moc膮 minimaln膮 2,1 kW i pracuje prawie non stop od listopada do po艂owy marca (1-2 przerwy dobowo na grzanie CWU). Przez kilka lat mia艂em r贸wnie偶 do czynienia z kot艂em gazowym o wysokiej mocy minimalnej, kt贸ry dzia艂a艂 na zasadzie kilka minut pracy, 10 minut przerwy i nie odczuwa艂em 偶adnego dyskomfortu termicznego z tego tytu艂u, a grzejniki by艂y ca艂y czas ciep艂e. To o czym napisa艂e艣 dotyczy g艂贸wnie instalacji ze sterowaniem on/off, gdzie po osi膮gnieciu temperatury zadanej w pomieszczeniu grzanie jest ca艂kowicie wy艂膮czane na d艂u偶szy czas. Tego typu sterowanie jest stosowane nie tylko w kot艂ach gazowych. M贸j znajomy tak ma z kot艂em na groszek i jest ci膮gle poirytowany zimnymi grzejnikami, ale nie chce przerabia膰 instalacji.

Wi臋c sta艂y komfort termiczny nie zale偶y od tego, czy grzejesz gazem, w臋glem, czy pelletem, ale od tego, jak sterujesz dystrybucj膮 ciep艂a. Kluczem jest zapewnienie ci膮g艂ego, stabilnego zasilania instalacji (czy to przez nisk膮 modulacj臋 palnika w kotle gazowym, czy przez bufor przy paliwach sta艂ych). Je艣li system unika gwa艂townych przerw w pracy i nie pozwala grzejnikom ca艂kowicie wystygn膮膰, komfort zawsze b臋dzie idealny - bez wzgl臋du na to, jakie paliwo trafia do 藕r贸d艂a ciep艂a.

• Lubi臋 to 1
  • Zgadzam si臋 2

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.