Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

posiadam dom jednorodzinny typu "kostka z PRL", 110 metrów powierzchni użytkowej, parter i piętro, całość podpiwniczona, dach kopertowy niski. 

Rok temu ocieplono elewacje i wymieniono okna na trzyszybowe. Ogrzewanie jest realizowane przez grzejniki.

Obecnie wykorzystuję do ogrzewania Kocioł grzewczy Żywiec KDO Economic 25kW - piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym wyposażony w sterownik to TECH Sterownik ST-37N RS.

Piec pracuje cały rok bo ogrzewa również wodę użytkową. W ciągu roku zużywamy na to wszystko 2-3 tony węgla.

Z uwagi na przepisy i fakt, że piec ma już ponad 10 lat jest zmuszony go wymienić.

Dlatego proszę o pomoc w wyborze nowe źródła ogrzewania. Nie wiem na co się zdecydować. Głównie chodzi mi o to żeby był to najbardziej ekonomiczny sposób.

Biorę pod uwagę głównie ogrzewanie pelletem. 

W obecnym piecu na ekogroszek najbardziej nie podoba mi się to, że cała kotłownia i część piwnicy jest pokryta pyłem z tego węgla.

Do domu doprowadzony jest gaz, ale nigdy nic nie było tam podłączone. Raczej nie chce ogrzewania gazowego wiem, że instalacja była by najtańsza i bez obsługowa, ale późniejsza eksploatacja moim zdaniem była by droższa no i jestem zależy od jakiegoś gazociągu.

Pompy ciepła wykluczam ze względu na brak ogrzewania podłogowego i fotowoltaniki.

Dlatego skłaniam się do ogrzewania na pellet. Choć fajnie by było jakby piec miał możliwość palenia innych produktów jakieś owsa,buraki, drewno i zostało mi jeszcze trochę ekogroszku w kotłowni.

Dom znajduje się w Tarnowskich Gór więc oprócz porad jaki model pieca wybrać prosił bym o polecenie jakiejś kompetentnej firmy która przyjedzie na miejsce oceni obecną instalację poradzi co w niej zmienić, co kupić, a potem zrealizuje całość projektu.

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Opublikowano

PC,czy gaz wychodzi grzanie finansovo tak samo jak pellet,pomimo tego,že pompka dzisz kosztuje polowe ceny kotla pelletowego,gazowy 1/4 i bez syfow i roboty.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bit1 napisał(a):

Do domu doprowadzony jest gaz, ale nigdy nic nie było tam podłączone. Raczej nie chce ogrzewania gazowego wiem, że instalacja była by najtańsza i bez obsługowa, ale późniejsza eksploatacja moim zdaniem była by droższa no i jestem zależy od jakiegoś gazociągu.

Tak, a jak założysz pellet to nie będziesz zależny od nikogo???. Ja na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się nawet 5 sekund, tylko robił instalację z kotłem gazowym.

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Dzień dobry. Jeśli nie będzie dotacji to kocioł pelletowy bralbym tylko w ostateczności. Jeśli tylko jest możliwość to gaz lub pompa ciepła (najlepiej w połączeniu z instalacją fotowoltaiczną), potem kocioł 5 klasy na ekogroszek no i na końcu pellet. Obecnie pójście w pellet jest praktycznie tak samo kosztowne jak gaz czy pompa ciepła i jak słusznie poprzednicy zauważyli to gaz czy pompa ciepła są praktycznie bezobsługowe - tylko ustawiasz na termostacie zadaną temperaturę i nic Cie nie interesuje. A przy pellecie nie dość że musisz mieć miejsce to jeszcze trzeba to zanieść i wsypać do zasobnika.

Opublikowano

Dziękuje za wypowiedzenie się w moim temacie.

Jak mam być szczery to spodziewałem się innych odpowiedzi.

Każdy z was radzi iść w gaz, a w waszych opisach widzę że nikt gazu nie ma.

Kilkanaście lat temu wynajmowałem mieszkanie gdzie było ono ocieplane gazem i wszyscy mówili, że będzie to drogo wychodzić, a okazało się, że płaciłem za gaz 100-150 zł miesięcznie, ale było to 10 lat temu i to było mieszkanie w bloku. 

Wydaje mi się, że wszyscy raczej odchodzą od gazu, chyba w nowych domach nie można montować ogrzewania na gaz?

Sąsiadka ma ogrzewanie na gaz i sobie chwali, mówi, że jest drożej niż węglem ale nic nie musi robić.

Tak jak pisałem na początku to, że trzeba gdzieś trzymać pellet i co jakiś czas ten piec wyczyścić i dosypać pelletu to nie jest dla mnie problem. W kotłowni człowiek ma chwilę odpoczynku od rodziny :p

Dobra a poleci ktoś jakąś firmę z okolic Tarnowskich Gór która jest godna polecenia i zajmie się montażem.

Opublikowano

Popatrz na chore ceny pelletu. Stąd każdy powie, gaz, PC. 

Opublikowano (edytowane)

Zdradzę moją tajemnicę... Nie mam możliwości podłączenia się do gazociągu... Na kocioł z podajnikiem na ekogroszek nie było dotacji, pompa ciepła mi nie podchodzi bo jak padnie prąd to jesteśmy w czarnej.... a tak to z przetwornicy i aku samochodowego odpalę ten podajnik i pompkę a po trzecie chciałem być fair i pójść w eco design, dlatego został mi pellet - zrobiłem instalację pełny automat i jedyne co muszę zrobić to raz na tydzień opróżnić popielnik i dosypać pelletu a co miesiąc wyczyścić piec... Mój ojciec ma identyczną kostkę jak ja ma gaz, wszyscy moi znajomi którzy mają możliwość podłączenia mają kocioł gazowy plus jakieś inne zabezpieczenie w razie W w postaci kominka i gdybym miał tą możliwość to idę w gaz bo koszty ogrzewania podobne. Jeśli chcesz odpocząć w kotłowni od rodziny i masz miejsce czas oraz siły na dźwiganie to proponuję się zainteresować tematem kotła na zgazowanie drewna w połączeniu z buforem... 

Edytowane przez djbuzer
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Wywalilem juž tego podajnikowca i robie pc+zgazowujacy drewno.Pellet w tych czasach juž nie pada w gre.

Opublikowano

Dobrze, dobrze, aby takich więcej co rezygnują z pelletu 🙂

Opublikowano

Witam. Też jestem przed wyborem źródła ciepła w kostce ale 140m2 z audytu. Można wiedzieć jak grubo Pan ocieplał budyniek? 

Zdecydowany jestem na peletowca, gdyż przejdę z bezklasowego smieciucha. Więc dla mnie będzie dzień do nocy. Jeden znajomy kupił dom z kotłem kipi i jest zadowolony. Drugi wymienił na pellet z ekogroszku (kl. 3 lub 4) i różnica w spalaniu 4 ton ekogroszku wzrosła na 4,5 tony pelletu, ale była zimniejsza zima. Myślę że gdyby kupować teraz pellet na zapas to jest to najlepsza według mnie alternatywa.