Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

posiadam dom jednorodzinny typu "kostka z PRL", 110 metrów powierzchni użytkowej, parter i piętro, całość podpiwniczona, dach kopertowy niski. 

Rok temu ocieplono elewacje i wymieniono okna na trzyszybowe. Ogrzewanie jest realizowane przez grzejniki.

Obecnie wykorzystuję do ogrzewania Kocioł grzewczy Żywiec KDO Economic 25kW - piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym wyposażony w sterownik to TECH Sterownik ST-37N RS.

Piec pracuje cały rok bo ogrzewa również wodę użytkową. W ciągu roku zużywamy na to wszystko 2-3 tony węgla.

Z uwagi na przepisy i fakt, że piec ma już ponad 10 lat jest zmuszony go wymienić.

Dlatego proszę o pomoc w wyborze nowe źródła ogrzewania. Nie wiem na co się zdecydować. Głównie chodzi mi o to żeby był to najbardziej ekonomiczny sposób.

Biorę pod uwagę głównie ogrzewanie pelletem. 

W obecnym piecu na ekogroszek najbardziej nie podoba mi się to, że cała kotłownia i część piwnicy jest pokryta pyłem z tego węgla.

Do domu doprowadzony jest gaz, ale nigdy nic nie było tam podłączone. Raczej nie chce ogrzewania gazowego wiem, że instalacja była by najtańsza i bez obsługowa, ale późniejsza eksploatacja moim zdaniem była by droższa no i jestem zależy od jakiegoś gazociągu.

Pompy ciepła wykluczam ze względu na brak ogrzewania podłogowego i fotowoltaniki.

Dlatego skłaniam się do ogrzewania na pellet. Choć fajnie by było jakby piec miał możliwość palenia innych produktów jakieś owsa,buraki, drewno i zostało mi jeszcze trochę ekogroszku w kotłowni.

Dom znajduje się w Tarnowskich Gór więc oprócz porad jaki model pieca wybrać prosił bym o polecenie jakiejś kompetentnej firmy która przyjedzie na miejsce oceni obecną instalację poradzi co w niej zmienić, co kupić, a potem zrealizuje całość projektu.

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Opublikowano

PC,czy gaz wychodzi grzanie finansovo tak samo jak pellet,pomimo tego,že pompka dzisz kosztuje polowe ceny kotla pelletowego,gazowy 1/4 i bez syfow i roboty.