Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To coś nie tak z tymi nastawami temperatur - 

14 minut temu, arturwin87 napisał(a):

Temperatura załączenia pompy CO 41st. temperatura rozpoczęcia ładowania bufora 48, zakończenia 58.

Start instalacji grzewczej 43

Załączanie pompy CO może być, choć ja dałbym więcej, temp ładowania jest wyznaczona przez otwieranie się 3-D, a temp zakończenia - co ją określa na 58C?

Start instalacji też trochę nisko.

Opublikowano
11 godzin temu, KrzysztofKwaśniak napisał(a):

Dodaje zdjęcia inspiracji.

IMG20251001145923.jpg

IMG20251001145935.jpg

IMG20251001150009.jpg

IMG20251001150058.jpg

Wygląda to mniej więcej tak. Czyli hydraulik nie rozdzielił mi obiegów z bufora.... Chyba trzeba będzie przeróbkę zrobić...

Schematzbajpasamigrawitacyjnymi.jpg.4fe34fef8a002c72ef4ec074f35d93d2.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, sambor napisał(a):

Załączanie pompy CO może być, choć ja dałbym więcej, temp ładowania jest wyznaczona przez otwieranie się 3-D

zgadzam się. Ja mam np.55st. Mniejsza temperatura utrudnia nagrzanie kotła.

13 godzin temu, sambor napisał(a):

a temp zakończenia - co ją określa na 58C?

Przy tym kotle i wielkości bufora, jest to optymalna temperatura(też taką mam-ustalona po 3 latach użytkowania aż do dziś). Przy wyższej ładowanie bufora znacznie się wydłuża, nieadekwatnie do osiągniętego celu(krzywa wzrostu temperatury w czasie znacznie się wypłaszcza). A przy 65st. jak ktoś sugerował, to kocioł szybciej się wyłączy od osiągniętej zadanej temperatury niż naładuje bufor.

14 godzin temu, sambor napisał(a):

Start instalacji też trochę nisko.

To zależy. Przy ustawionej temp. góry bufora na 48st. i maksymalnej temperaturze puszczanej na grzejniki 40st. to te 43st. jest ok. Przy 48st. kocioł zaczyna dopiero się rozpalać i zanim się rozpali i nagrzeje to temperatura góry bufora spadnie do 45-46st.  to ustawiony start instalacji na 43st. pozwoli zachować bezpieczną różnicę do ciągłej pracy instalacji bez wyłączania jej. Oczywiście te temperatury i ich różnice wynikają z temperatur jakie ustawimy dla góry bufora i ile "pobiera" instalacja.

@KrzysztofKwaśniak zmień w/g rysunku. I zmień temperatury bufora. O ile dół moze zostać na 65st. to góre zmień na np. 50st.

schemat kwaśniak.jpg

• Przydało się 1
Opublikowano

@KrzysztofKwaśniak to co narysowałeś to w zasadzie działa jako zwiększenie pojemności wodnej kotła .

Więc i wymaga innego sterowania ,nastaw jak u mnie , dla mnie to dziwaczne jest .

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kordjano napisał(a):

@KrzysztofKwaśniak to co narysowałeś to w zasadzie działa jako zwiększenie pojemności wodnej kotła .

Więc i wymaga innego sterowania ,nastaw jak u mnie , dla mnie to dziwaczne jest .

Tak coś mówił hydraulik... Nie wiem jaki to ma sens ten bufor w takim razie skoro nie da się tej gorącej wody w nim wykorzystać bo kocioł i tak się odpala co 3h grzejąc sam siebie a jak włączę ogrzewanie to po chwili też się odpala mimo że 70 stopni na górze bufora. Cwu też nie potrafi z tego skorzystać bo jak wygasiłem kocioł to bojler się wystudził a bufor gorący...

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

To musisz popróbować palenia od histerezy kotła np. zwiększając ją na 20 st , ja nie bardzo kumam jaką wizje miał hydraulik , niech ci wytłumaczy jak wyciągnąć gorąco z tego bufora .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kordjano napisał(a):

To musisz popróbować palenia od histerezy kotła np. zwiększając ją na 20 st , ja nie bardzo kumam jaką wizje miał hydraulik , niech ci wytłumaczy jak wyciągnąć gorąco z tego bufora .

Chciałbym móc ustawić 20 histerezę.. ten sterownik pozwala tylko na 10. Poszukam innego magika i niech poprawia...

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu