Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

W kotłowni z kotlem peletowym heiztechnik dokonano przeróbki instalacji. Został wstawiony bufor 1000l a obiegi mieszaczowy CO i grzanie zasobnika CWU odbywać sie ma z bufora. Ochrona powrotu realizowana jest przez zawor atv. Kociol ma sterownik ht-tronic 900 bez modułu bufora.

Od początku w planie było dokupienie modułu bufora. Ale pojawiła się trudność, która polega na tym, że owszem serwis może nam sprzedać moduł bufora ale nie bedzie on kompatybilny ze sterownikiem. Sterownik ma oprogramowanie z 2017 roku i serwis oznajmił, że muszę zamówić usługę serwisową, ktoś od nich przyjedzie, przeanalizuje sprawę, zrobi aktualizację i postara się uruchomić obsługę bufora poprzez dołożenie modułu + przeprowadzi aktualizację. Cały ten zabieg rzecz jasna zaczął się robić kosztowny w związku z czym zacząłem analizować alternatywne opcje.

Pomyślałem, że można by zastosować zewnętrzny sterownik ladowania bufora ST-21 BUFOR, który mógłby sterować pracą kotla poprzez wejscie termostatu pokojowego kotła.

Po wstępnej analizie sądzę że ładowanie bufora odbywało by się poprawnie. Ale mam wątpliwości co do obiegu ładowania zasobnika cwu oraz obiegu kaloryferowego z mieszaczem. Gdy sterownik kotła wykryje potrzebę grzania cwu lub obiegu kaloryferowego - co sie stanie? Moze ktoś przerabial podobny temat i wie jak sie zachowa sterownik kotla gdy praca kotla bedzie zatrzymana poprzez wejscie termostatu pokojowego kotla i w tym czasie zaistniałej potrzeba uruchomienia grzania zasobnika cwu lub obiegu kaloryferowego? Obieg kaloryferów byłby załączony przez termostat pokojowy tego konkretnego obiegu.

Opublikowano (edytowane)

Tež možne umiejscic czujnika temperatury kotla w srodku bufora i pracowac z hystereza.Czujnik bezpieczenstwa musi pozostac w kotlu.Na odczyt temp.kotlowej užyc "jakis".Tylko nie wiem,czy nie bedzie sterownik wowczas pokazywac blad rozpalania,czy podobne problemy z powodu dužo opožnionego wzrastu temperatury..

Edytowane przez bercus