Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@sv650 to czy komin będzie ok to ciężko stwierdzić bo każdy komin jest inny. Ja mam wkład owalny 120x220 wysoki na 8.5m od czupucha. Czy 150mm 6m wysoki będzie wystarczający to niestety przekonasz się na żywo ale wtedy to może być już za późno. Ewentualnie wentylator może uratować sytuację tylko to dodatkowy niemały koszt i musi być Zetka dobrze zrobiona.

Opublikowano

Ja bym się nie zdziwił jak by ten kocioł poszedł na tym kominie.

Opublikowano

Wbrew pozorom ten kocioł ma wymiennik poziomy a nie pionowy jak np. MPM DS. Chyba najbardziej tłumią ciąg te blachy w czopuchu. Jakby ich nie było to by był przeciąg. Możnaby się pokusić o ich skrócenie - na pewno polepszy ciąg i to sporo w przypadku problemów. Tam na dole tych blach jest zadziwiająco mało miejsca i to zwężenie robi bardzo duży opór dla spalin. Aż specjalnie nie będę czyścił wymiennika i zobaczę jak bardzo zróżnicowany jest przepływ momiędzy górnymi a dolnymi otworami rurowymi. Domyślam się, że różnica będzie ogromna.

Opublikowano

@jaclawpl ja mam komin 5.5 wysoki fi 200. Systemowy i pali pięknie. Ja nie myślę tych blach usówać jak narazie.

Początek stabilizacji i drugie zdjęcie jak się ustabilizował. Spalał spokojnie.

IMG_20260924_185146_895.thumb.jpg.8fbe328be1a8fe5a4e65febe6d24b8b4.jpg

IMG_20260924_200849_562.thumb.jpg.bda98fa36cc4f9c735577607f79961ca.jpg

Opublikowano

U mnie pali sie zdecydowanie mocniej. Ale calkiem sprawnie idzie ogrzewanie. Jeden wsad i w domu goraco i 200l wody podgrzane o prawie 20 stopni przy +10 na zewnątrz. W zime to pewnie będzie palenie 2x dziennie i wystarczy. Kocioł raczej bezobsługowy jak już się rozpali. Długa komora wymaga długiej ręki do rozpalania. Ładuję wszystko od razu na full i podpalam. Chuczy aż miło. Ustawienie bramki tak mniej więcej w połowie na patencie:) - trzyma stabilne 70 na zasilaniu i pali się ok 4h. Niestety dopada mnie czasami problem zawieszania sie drewna. Mam polana 35cm dlugie. Mam luz w komorze a i tak potrafi sie zawiesić. Odwieszanie to tragedia bo choć trwa krótko to dymi. Najprościej sprawdzić czy się zawiesiło to poruszać odpopielnikiem. Jak jest lekko to raczej na pewno zawieszone. Mam jakieś 30m drewna i nie wyobrażam sobie skracania wszystkiego :(.

Opublikowano

Ciekawa obserwacja. Tak wyglada wymiennik i tylna klapka przed czopuchem. Wymiennik jest poziomy wiec jest problem z samo-usuwaniem smoly. Zapewne ten nieduzy nalot powstaje w fazie rozpalania gdzie wymiennik jest zimy. Jak mam 75 na kotle to ta smola robi sie plynna, wysycha i robia sie suche purchle. Niestety mala warstewka szklistej smoly i tak zostaje i chyba ten typ tak ma. Dla zobrazowania ze nie smoli po calosci to dolaczam klapke, stan po wyjeciu i po kilku ruchach szczotka druciana. Wyglada dobrze i jest "sucha". Zauwazylem ze im chlodniej na zewnatrz tym lepiej sie pali:):) plomien mam dosc wysoki bo widze go w calosci w wizjerze. Zmienilem ustawienia PP i zamknalem calkowicie gorna szczeline i otworzylem na ok 1/3-2/5 dolna niby dla wegla. 

pobrane.jpeg

image (4).jpg

image (7).jpg

Opublikowano (edytowane)

Poki drewno suche,to nie dobry wynik.Kilka wsadow spaliles do takiego stanu wymiennika?To jest wszystko material nie dopalony i w kominie tež nie bedzie czysto.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

W kominie czysto. Komin ma 2 lata, wczesniej kopciuch. Stan wymiennika w sumie nie zmienia się od początku. Przy pierwszych paleniach taka powloka sie zrobila a kolejne palenia juz nie powoduja przyrostu tej malej warstry szklistej smoly. Po kilku dniach palenia w rurach tylko pylek.

image1.jpg

Edytowane przez jaclawpl
Opublikowano (edytowane)

Dobre,že komin szybko zagrzeje sie,oby tak bylo po calym.Trzeba zapracowac na dopalaniu z PW-ustawic,potestowac,zagladac na zmiany stanu wymiennika,bo smola i baranki to zbytna strata jak w paleniu,tak na wymienniku.Pozniej,to nawet zle sie czysczy.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Mi sie wydaje ze tutaj jest problem przy rozpalaniu jak wymiennik jest jeszcze zimny i palnik niewygrzany. Jak widać we wnętrzu rurek nie ma tragedii, pod wymiennikiem lezy suchy pylek. To nie powstaje podczas procesu palenia ale wlasnie na poczatkowym etapie lub przy okazji pierwszych rozpalen. Klapy przy czopuchu suchutkie, czopuch i komin tez. 

Edytowane przez jaclawpl
Opublikowano

Tam sie bardzo zle spala paliwo.

Na zimnym wymienniku wykrapla sie co najwyzej woda a nie smola.

9 godzin temu, jaclawpl napisał(a):

Zauwazylem ze im chlodniej na zewnatrz tym lepiej sie pali:):)

To akurat moze byc zwiazane z ciagiem kominowym. A latem co bedzie?

Opublikowano

W lato nie bede palil.

Jezeli zle spala sie paliwo to co jest przyczyna? Mam dab sezonowany ze 3 lata porabany na drobne szczapki. Pali sie dobrze, efekt palnika jest. Dym minimalny z komina. Za duzo PW? Za malo PW? PW1? PW2? Duzo pytan a malo odpowiedzi. Popale tak z miesiac i bede obserwowal. 

Opublikowano

Jestesz pionierom,to sam musisz wyobserwowac,jak z tymi pw zarabac.Tak jak jest teraz,to naprawde ku szkodzie.Poki pp2 jest juž poza palnikom,to pusczal bym z tama zero,lub nie wiecej,niž 1/4 ilosci pp1 w palnik,dla mnia do drewna jest to w tym miejscu za požnio,przy weglu može cos daje.Potestuj 3 nastawy pw1 przy každym odpaleniu 1/3,2/3,3/3 przy za každym paleniem wyczysczonym wymienniku i bedziesz mial jakis kierunek.