Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tuptus napisał(a):

24 miesiące na elektrykę i elektronikę, 36 miesięcy na korpus, gwarancji nie podlegają elementy naturalnie zużywające się ( pewnie szamot )..

A u sprzedawców w necie reklamują 10 lat gwarancji na Twój kocioł. Kurcze, tylko dwa lata na elektronikę? A co potem ? Serwis, wgrywanie nowych softów, wymiana jakichś tam czujników, sterowników... brak słów , rąbanie, suszenie i dźwiganie kloców do takiej drogiej w zakupie i utrzymaniu zabawki to jakaś paranoja  🙂

@stonefistt Spokojnie. :)  , kolega się zastanawia, ma problem, dzisiaj o świcie przecież wstawił posta i wyjaśnił, jak się sprawy mają.

Opublikowano

Święta racja.😁

Opublikowano

No ale, żeby uczciwie doradzić, to do portfela niestety trzeba się odnieść. Weźmy taką sytuację, wcisną wypasioną kotłownię za 70 tysięcy rodzinie, co się kwalifikuje na 100% dofinansowania, bo rodzina uboga, liczna i bez problemu się załapie do programu. I teraz dwa, trzy lata gwarancji, a co potem ? Jeśli nie wał z dochodami, to po trzech latach z tysiąca zrobi im się trzy tysiące na osobę ? 

Opublikowano (edytowane)

8 lat bez awarii z bajermi.Poszukaj ile postow jest tu o smierci elektroniki.20x mniej niž o mxmie i nie za 10tysiace  rozwiazanych. @szpenio

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Damianooo4 napisał(a):

W teorii 45% i tak dużo kasy jakby nie było, ale może zrobić i mieć spokój 🤔🤔🤔

Gdybym miał kasę, to bym wziął bez wahania, niby 70 koła to kupa kasy, ale jakby 30 tys. zwrócili, to warto postawić na nowoczesność . Z kolei bez dotacji za 40 tys. całą kotłownię z buforami i robocizną ogarnąć, to nawet z MPM - em karkołomne wyzwanie  🙂 . Ale trzeba zawsze patrzeć do portfela, bo brać kredyt i latami spłacać to głupota.

Godzinę temu, bercus napisał(a):

8 lat bez awarii z bajermi.Poszukaj ile postow jest tu o smierci elektroniki.20x mniej niž o mxmie i nie za 10tysiace  rozwiazanych. @szpenio

Jeden bercus tak ma, a inni ? Nie wiadomo   🙂

Skomplikowaną elektronikę na forum nie naprawisz, szkoda pisać.  

Wyższa półka kotłowa milczkowata jest,    🙂    widzisz ilu się tutaj rwie, żeby z własnego doświadczenia coś doradzić  😜   

Edytowane przez szpenio
Opublikowano
1 godzinę temu, szpenio napisał(a):

widzisz ilu się tutaj rwie, żeby z własnego doświadczenia coś doradzić  😜   

A na czele tego peletonu stoi @szpenio, wypowiadający się o kotłach HG i ich podzespołach.

• Haha 3
Opublikowano

Właśnie najwięcej mają do powiedzenia ci co na co dzień takich kotłów używają. 😉

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No dobrze, zbanuję się na trochę, abyście odpoczęli   🙂      😜    

Na razie mam kociołek po taniości, ale może już nie długo ZUS mi wyliczy dobrą emeryturkę i dam radę jeszcze sporo dorobić, to wiedza z dyskusji przyda się przy zakupie nowego.

Edytowane przez szpenio
Opublikowano

Bardzo rzadko udzielam się na jakimkolwiek forum raczej czytam i staram się wyciągać wnioski z doświadczeń innych. Tym razem zrobię wyjątek być może komuś pomoże w podjęciu decyzji to co napiszę. 

W styczniu wymieniłem kopciucha na kocioł blaze green 26kW plus 2 bufory po 1000l które izolowałem sam wełną mineralną 15cm z wykończeniem zewnętrznym alufox. To wszystko kosztowało mnie nie mało bo 53 000zł brutto ale obecnie jestem bardzo zadowolony z pracy tej instalacji. Kocioł jest bardzo prosty w obsłudze, rozpala się błyskawicznie, spala wszystko byle byłoby suche, od grubych karp i polan przez spróchniałe sztachety, po zrębki i trot. Ja palę w nim zrębką z własnego rębaka, do kotła wchodzi 5 wiaderek 20l zrębki i trochę grubszego drzewa na spód. Taki zasyp nagrzewa mi cały pierwszy bufor do 80 stopni a drugi do 70 stopni góra, 40 dół bez odbioru na instalację.

Osobiście polecam każdemu bo ja na chwilę obecną nie widzę w nim żadnych wad oprócz ceny która niestety nie jest mała... Załączam zdjęcie kotłowni oraz zrębki którą palę w kotle...  

20250425_194901.thumb.jpg.b9e50e858a2cd166be2b3e0a66d9583c.jpg

20250425_194931.jpg

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

I to jest właśnie piękne w "zgazowywaczu", że wrzuci się badziew, a wyjmie ciepło. Palenie taką zrębką w DS byłoby katorgą i pracą na etat przy kotle.

Opublikowano

Hehe, wiem o tym bo tak wyglądało wcześniej palenie w starym kopciuchu z tym że za palacza robił teść ale z wiekiem miał coraz mniej siły na takie chodzenie przy kotle...

Opublikowano (edytowane)

@Rons O! I to jest właśnie konkret, opis, foty, wiadomo, że to jest użytkownik "z krwi i kości"  🙂  ,mało pisze, a dużo robi, tak jak mój ulubiony kolega @zaciapa, u którego sporo podpatrzyłem odnośnie kotłowni.

Poczytałem trochę o tym Blaze i jestem pod wrażeniem, komora załadowcza bez wody, więc smoły brak, komora jest wymienna jakby co, no i czystość spalania prawie jak kocioł gazowy... i piszą, że może pracować na naturalnym ciągu, ba, może dosuszać zbyt wilgotne paliwo. 

Wyjdzie 18 000 z dotacją, resztę samemu ogarnąć i gitara.    🙂   

Edytowane przez szpenio
Opublikowano

Kilka lat temu blaze był kotłem "nie z tej planety" 😀 Obecnie mocno spowszedniał, jest poprostu jednym z wielu hg dostętepnych na rynku. Z tym suszeniem drewna w kotle to raczej taki bajer reklamowy. 

Opublikowano

Faktycznie w komorze nie ma w ogóle smoły, jest tylko lekko brudna sadzą ale jak ją lekko skrobnąć zostaje czysty metal. Jak masz przygotowane suche drewno to obsługa wymaga bardzo mało czasu i pracy, załadunek to kilka minut i wyciągniecie popiołu raz na tydzień. Podtrzymanie żaru przy zrębce działa słabo ale przy grubszych klockach podtrzymuje żar do 10h.