szpenio Opublikowano 21 godzin temu #51 Opublikowano 21 godzin temu 1 godzinę temu, Tuptus napisał(a): 24 miesiące na elektrykę i elektronikę, 36 miesięcy na korpus, gwarancji nie podlegają elementy naturalnie zużywające się ( pewnie szamot ).. A u sprzedawców w necie reklamują 10 lat gwarancji na Twój kocioł. Kurcze, tylko dwa lata na elektronikę? A co potem ? Serwis, wgrywanie nowych softów, wymiana jakichś tam czujników, sterowników... brak słów , rąbanie, suszenie i dźwiganie kloców do takiej drogiej w zakupie i utrzymaniu zabawki to jakaś paranoja 🙂 @stonefistt Spokojnie. :) , kolega się zastanawia, ma problem, dzisiaj o świcie przecież wstawił posta i wyjaśnił, jak się sprawy mają. Cytuj
maracz Opublikowano 21 godzin temu #52 Opublikowano 21 godzin temu Najlepiej jakby nikt nikomu nie zaglądał do portfela. Każdy jest kowalem swojego losu. Czy wszyscy musimy kupować tanie kociuchy? Cytuj
szpenio Opublikowano 20 godzin temu #54 Opublikowano 20 godzin temu No ale, żeby uczciwie doradzić, to do portfela niestety trzeba się odnieść. Weźmy taką sytuację, wcisną wypasioną kotłownię za 70 tysięcy rodzinie, co się kwalifikuje na 100% dofinansowania, bo rodzina uboga, liczna i bez problemu się załapie do programu. I teraz dwa, trzy lata gwarancji, a co potem ? Jeśli nie wał z dochodami, to po trzech latach z tysiąca zrobi im się trzy tysiące na osobę ? Cytuj
Damianooo4 Opublikowano 19 godzin temu Autor #55 Opublikowano 19 godzin temu 4 godziny temu, szpenio napisał(a): A ile Ci zwrócą z dotacji ? W teorii 45% i tak dużo kasy jakby nie było, ale może zrobić i mieć spokój 🤔🤔🤔 Cytuj
bercus Opublikowano 19 godzin temu #56 Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) 8 lat bez awarii z bajermi.Poszukaj ile postow jest tu o smierci elektroniki.20x mniej niž o mxmie i nie za 10tysiace rozwiazanych. @szpenio Edytowane 19 godzin temu przez bercus Cytuj
Damianooo4 Opublikowano 19 godzin temu Autor #57 Opublikowano 19 godzin temu 2 godziny temu, stonefistt napisał(a): Jaki piec wybrał ? Piec jeszcze nie wybrany, jeżeli ktoś ma piec Rakoczy proszę o jakąś krótka opinie :)) Cytuj
szpenio Opublikowano 19 godzin temu #58 Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, Damianooo4 napisał(a): W teorii 45% i tak dużo kasy jakby nie było, ale może zrobić i mieć spokój 🤔🤔🤔 Gdybym miał kasę, to bym wziął bez wahania, niby 70 koła to kupa kasy, ale jakby 30 tys. zwrócili, to warto postawić na nowoczesność . Z kolei bez dotacji za 40 tys. całą kotłownię z buforami i robocizną ogarnąć, to nawet z MPM - em karkołomne wyzwanie 🙂 . Ale trzeba zawsze patrzeć do portfela, bo brać kredyt i latami spłacać to głupota. Godzinę temu, bercus napisał(a): 8 lat bez awarii z bajermi.Poszukaj ile postow jest tu o smierci elektroniki.20x mniej niž o mxmie i nie za 10tysiace rozwiazanych. @szpenio Jeden bercus tak ma, a inni ? Nie wiadomo 🙂 Skomplikowaną elektronikę na forum nie naprawisz, szkoda pisać. Wyższa półka kotłowa milczkowata jest, 🙂 widzisz ilu się tutaj rwie, żeby z własnego doświadczenia coś doradzić 😜 Edytowane 18 godzin temu przez szpenio Cytuj
maracz Opublikowano 18 godzin temu #59 Opublikowano 18 godzin temu @szpenio Dla kogo pracujesz? Kloss. 😀 2 Cytuj
kreciq21 Opublikowano 17 godzin temu #60 Opublikowano 17 godzin temu 1 godzinę temu, szpenio napisał(a): widzisz ilu się tutaj rwie, żeby z własnego doświadczenia coś doradzić 😜 A na czele tego peletonu stoi @szpenio, wypowiadający się o kotłach HG i ich podzespołach. 3 Cytuj
Tuptus Opublikowano 16 godzin temu #61 Opublikowano 16 godzin temu Właśnie najwięcej mają do powiedzenia ci co na co dzień takich kotłów używają. 😉 1 Cytuj
szpenio Opublikowano 15 godzin temu #62 Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) No dobrze, zbanuję się na trochę, abyście odpoczęli 🙂 😜 Na razie mam kociołek po taniości, ale może już nie długo ZUS mi wyliczy dobrą emeryturkę i dam radę jeszcze sporo dorobić, to wiedza z dyskusji przyda się przy zakupie nowego. Edytowane 15 godzin temu przez szpenio Cytuj
maracz Opublikowano 15 godzin temu #63 Opublikowano 15 godzin temu Panowie odtrambiam sukces, szpieg złapany😀😉 Cytuj
Rons Opublikowano 11 godzin temu #64 Opublikowano 11 godzin temu Bardzo rzadko udzielam się na jakimkolwiek forum raczej czytam i staram się wyciągać wnioski z doświadczeń innych. Tym razem zrobię wyjątek być może komuś pomoże w podjęciu decyzji to co napiszę. W styczniu wymieniłem kopciucha na kocioł blaze green 26kW plus 2 bufory po 1000l które izolowałem sam wełną mineralną 15cm z wykończeniem zewnętrznym alufox. To wszystko kosztowało mnie nie mało bo 53 000zł brutto ale obecnie jestem bardzo zadowolony z pracy tej instalacji. Kocioł jest bardzo prosty w obsłudze, rozpala się błyskawicznie, spala wszystko byle byłoby suche, od grubych karp i polan przez spróchniałe sztachety, po zrębki i trot. Ja palę w nim zrębką z własnego rębaka, do kotła wchodzi 5 wiaderek 20l zrębki i trochę grubszego drzewa na spód. Taki zasyp nagrzewa mi cały pierwszy bufor do 80 stopni a drugi do 70 stopni góra, 40 dół bez odbioru na instalację. Osobiście polecam każdemu bo ja na chwilę obecną nie widzę w nim żadnych wad oprócz ceny która niestety nie jest mała... Załączam zdjęcie kotłowni oraz zrębki którą palę w kotle... 1 2 Cytuj
kreciq21 Opublikowano 10 godzin temu #65 Opublikowano 10 godzin temu I to jest właśnie piękne w "zgazowywaczu", że wrzuci się badziew, a wyjmie ciepło. Palenie taką zrębką w DS byłoby katorgą i pracą na etat przy kotle. Cytuj
Rons Opublikowano 10 godzin temu #66 Opublikowano 10 godzin temu Hehe, wiem o tym bo tak wyglądało wcześniej palenie w starym kopciuchu z tym że za palacza robił teść ale z wiekiem miał coraz mniej siły na takie chodzenie przy kotle... Cytuj
szpenio Opublikowano 9 godzin temu #67 Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) @Rons O! I to jest właśnie konkret, opis, foty, wiadomo, że to jest użytkownik "z krwi i kości" 🙂 ,mało pisze, a dużo robi, tak jak mój ulubiony kolega @zaciapa, u którego sporo podpatrzyłem odnośnie kotłowni. Poczytałem trochę o tym Blaze i jestem pod wrażeniem, komora załadowcza bez wody, więc smoły brak, komora jest wymienna jakby co, no i czystość spalania prawie jak kocioł gazowy... i piszą, że może pracować na naturalnym ciągu, ba, może dosuszać zbyt wilgotne paliwo. Wyjdzie 18 000 z dotacją, resztę samemu ogarnąć i gitara. 🙂 Edytowane 8 godzin temu przez szpenio Cytuj
maracz Opublikowano 7 godzin temu #68 Opublikowano 7 godzin temu Kilka lat temu blaze był kotłem "nie z tej planety" 😀 Obecnie mocno spowszedniał, jest poprostu jednym z wielu hg dostętepnych na rynku. Z tym suszeniem drewna w kotle to raczej taki bajer reklamowy. Cytuj
Rons Opublikowano 7 godzin temu #69 Opublikowano 7 godzin temu Faktycznie w komorze nie ma w ogóle smoły, jest tylko lekko brudna sadzą ale jak ją lekko skrobnąć zostaje czysty metal. Jak masz przygotowane suche drewno to obsługa wymaga bardzo mało czasu i pracy, załadunek to kilka minut i wyciągniecie popiołu raz na tydzień. Podtrzymanie żaru przy zrębce działa słabo ale przy grubszych klockach podtrzymuje żar do 10h. Cytuj
kreciq21 Opublikowano 51 minut temu #70 Opublikowano 51 minut temu 8 godzin temu, szpenio napisał(a): Wyjdzie 18 000 z dotacją, resztę samemu ogarnąć i gitara. No... nie. Blaze ma taką politykę gwarancyjną, że musi to robić instalator z papierami od Blaze. Inaczej nici z gwarancji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi