Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 20 letni orlan na drewno zakończył swój żywot, więc szukam dobrego pieca na zgazowane drewno. Jeżeli zdecydowałbym się na piec zainwestował bym również w bufor.

Pytanie do osób, które palą drewnem, jaki piec polecacie aby trochę posłużył?

Opublikowano

Orlan nadal jest oferowany

Skoro się sprawdził i posłużył tyle czasu to po co szukać coś innego, co pewnie nie wytrzyma już tyle czasu.

Ja liczę skromnie że mój HTV pociągnie z 10 lat, bo obecnie wszystko już jest słabsze i gorszej jakości.

No chyba że szukasz kotła na dotację CP, bo Orlan chyba nie ma badań, nie widziałem na liście ZUM, to wybierz sobie kilka kotłów które by Tobie pasowały, a tu na forum pewnie się dowiesz czy warto lub nie.

Opublikowano

o kociol attack juz tu pytali i z tego co widze to jest cienko wiesci a co do kotlow hg bufora cwu pomp zaworow itp itd to najpierw sobie uszykuj jaies 50 60 kola powodzenia

Opublikowano

50, 60 koła? 

Firma z piecem Rakoczy i 2 buforami policzyła 40 na gotowo 

W dniu 16.04.2025 o 14:46, zachary napisał(a):

o kociol attack juz tu pytali i z tego co widze to jest cienko wiesci a co do kotlow hg bufora cwu pomp zaworow itp itd to najpierw sobie uszykuj jaies 50 60 kola powodzenia

Opublikowano

Jaki kocioł? RHV.

A jakie bufory?

Coś ta cena to mi się nie spina. 🤔

No chyba że to netto i za bardzo nie ma co przerabiać w kotłowni.

Opublikowano

facet sam nie wie czego chce zaczyna temat o kotlach attack potem wyjezdza z rakoczym niech d... nie zawraca tylko poczyta sobie tu na forum sam kociol attack lambda to wydatek ok 24 kola a gdzie reszta ...... bajeczna ta twoja wycena powodzenia

Opublikowano

To nie jest moja wycena, patrzyliśmy najpierw na attacka ale po głowie chodzi żeby dołożyć i kupić lepszy piec taki jak Rakoczy kotłownia jest niska więc weszłyby tylko 2 bufory po 500l, cena 40 tysięcy była rzucona przez konsultanta z pewnej firmy..

Opublikowano
W dniu 19.04.2025 o 11:50, zachary napisał(a):

sam kociol attack lambda to wydatek ok 24 kola

sprowadzany ze Słowacji jest za 17200PLN + koszty dostawy

Opublikowano
7 godzin temu, Damianooo4 napisał(a):

To nie jest moja wycena, patrzyliśmy najpierw na attacka ale po głowie chodzi żeby dołożyć i kupić lepszy piec taki jak Rakoczy kotłownia jest niska więc weszłyby tylko 2 bufory po 500l, cena 40 tysięcy była rzucona przez konsultanta z pewnej firmy..

Bez wizji lokalnej instalatora taka wycena nie ma sensu. Spokojnie możesz liczyć blisko 50 k brutto.

A te buforki na ten kocioł to będzie za mało. Uwierz mi, nie wykorzystasz możliwości i potencjału RHV.

Opublikowano

Kocioł RHV/HTV fajny, ładnie daje radę bez majdrowania PP i PW. Ale co do buforów to bierz największe jakie dasz radę zmieścić, bo te 2x500 l to "odfruną" przy tym kotle i niepotrzebnie połowę czasu spalania będzie chodził w podtrzymaniu. A ten kocioł bardzo tego nie lubi ( nie pełna moc ).

Opublikowano
W dniu 15.04.2025 o 18:57, Tuptus napisał(a):

mój HTV pociągnie z 10 lat

Przy cenie kilkadziesiąt tysięcy PLN za wymianę kotła to trochę drogo wychodzi jak trzeba powtarzać co 10 lat. 

Opublikowano
2 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Przy cenie kilkadziesiąt tysięcy PLN za wymianę kotła to trochę drogo wychodzi jak trzeba powtarzać co 10 lat. 

No chciałbym dłużej i oby tak było, ale patrząc na wszystko co jest i jak jest  obecnie produkowane to staram się być realistą

Opublikowano

Te drogie wypasione kotły i tak nie posłużą dłużej jak 10 lat. Nawet, gdy nie stracą szczelności, to z czym innym zrobi się problem - nie będzie części zamiennych do takich starych modeli, zimne luty w sterownikach  🙂 , palniki, ceramika, wentylatory, czujniki... gdzie tego szukać po dziesięciu latach.

To nie lepiej zamontować tani kocioł z gorszą sprawnością ? Przecież drewno tanie jest, to co przepali więcej przez dziesięć lat, to nawet nie jest połowa ceny tych super nowoczesnych kotłów. 

A nie wiadomo, czy za kilka lat nie zabronią spalania czegokolwiek i tylko prąd się ostanie.

Opublikowano

Dlatego jak za 10 lat zmieni się ekoterroryzm to nie będzie mi żal wywalać kotła za 20 k bo i tak będzie pewnie u kresu żywota.

Opublikowano

No dobra, ale się daliście wkręcić.🤪🤪🤪

Ale tak teraz na serio, to faktycznie kotły czy to pelletowe czy na HG, PC i gazowe, konstrukcyjnie są słabszej/gorszej jakości niż starsze konstrukcje które służyły 3-4 dekady bez wykluczającej z użytkowania awarii. Najczęściej puszczało na spawach, czasem się udało załatać ale czasami tylko na złom.

Obecnie kotły może i wytrzymają na spawach ale za to padnie ceramika, elektronika, dmuchawy itd. a koszt naprawy będzie nieopłacalny bądź niemożliwy z powodu braku części zamiennych, więc i tak raczej są obliczone na dekadę, max dwie.

Biznes musi się kręcić.😁

Opublikowano (edytowane)

Dawniej kotły robili jako odlewane z żeliwa - nie do zdarcia, niezależnie o rodzaju paliwa nawet przy braku ochrony powrotu, choć ta też jest potrzebna w żeliwnych.

Elektronika do kotłów zasypowych nie jest problemem, gorzej jak są dedykowane procesory obsługujące cały sterownik do kotów z podajnikiem, takich się nie zamieni.

Trzeba wtedy dobierać cały nowy sterownik.

Edytowane przez sambor