Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, AO49 napisał(a):

To nie ładnie pisać o czymś  o czym niezbyt dobrze się orjetujecie. [...]

Od 6 lat zajmuje się sprzedażą w LP i po tym co piszesz nadal twierdzę, że leśniczy nie ogarnia i źle planuje. Jeśli zostaje mu na stanie opał a wykonał plan sprzedaży to chyba sobie coś źle zaplanował. Skoro ma chętnych na samowyrób a sprzedają biomasę to też coś jest nie tak. Ale to dłuższy temat i na pewno nie dotyczy tego wątku 😉 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
13 godzin temu, carinus napisał(a):

Podejrzewam że Tobie obie te rzeczy nie wyszły. Nie wnikam w szczegóły, nie interesuje mnie życie prywatne innych osób. Ale nie musisz z tego powodu swoich frustracji wylewać na innych. Tak poza tym, mieszkam w zajefajnym miejscu.

Kolega na kotłach zna się doskonale, szkoda że na żartach już nie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@Peperoni Przecież też żartowałem. Inaczej dostałbyś taką wiązankę...

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, maronka napisał(a):

… ale to nie cud to niesamowity mpm ds 17-19kw z którego jestem dumny

Tak trzymaj. To jest najwazniejsze!

Byc dumny z kotla 🙂

Opublikowano
W dniu 5.12.2024 o 22:36, PioBin napisał(a):

Niestety okreslenie sprawnosci przez nikogo z nas nie jest mozliwe bo nikt nie wie co spala (kalorycznosc).

Ale mozna podac tak jak ja robie i bedzie to czytelne:

1t pelletu to u mnie 3800kWh - srednia sezonowa z kilku lat. Pelet wagowo zliczam a cieplo odczytuje z cieplomierza.

To wychodzi 76% sprawności

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pod warunkiem ze pellet ma 5,0 kWh/kg.

@maronka pogadaj z @Piecuch19 to ci wyjasni jaki jest kaloryczny pellet. On tez jest dumny z MPMa.

Opublikowano
2 godziny temu, maronka napisał(a):

To jak wytłumaczysz fakt iż w zeszłym roku spaliłem 2,5 tony węgla i 2 tony drewna ,przy sprawności 80% ,,,,

,,,, dodam że ciepło właściwe wyliczyło mi to ,,,,

Marny ten wynik.
Jakiś czas temu kolega @Matejko1 podlinkował nam gościa, który pędził hulajnogą po chodniku z prędkością 81 km/h.

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

tyle piszą a ile ma ,kto to wie,sambor pomierzył że max 4kw wyciągnął z kg,te twoje 3,8 jest realne,u mnie prócz sezonu i wyliczeń sprawności mogę po długości spalania wyliczyć ile kg ile się paliło i porównać do mocy kotła i też mi wychodzi 80% przykład 13,5kg kostki spalam na w miarę nominalnej mocy  2,5h a kocioł ma na drewnie 17kwx2,5=42,5kw / (13,5x4kw=54kw-100%}=78,8% sprawności

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Jesli zaczniesz uzywac urzadzenia pomiarowego a nie kalkulatora internetowego to bedziesz blizszy prawdy, ale nadal z duzym bledem bo nie wiesz co (w kwh) spalasz. A teraz nawet nie wiesz ile z tego kWh wyprodukowales.

Opublikowano

Temat o kWh ładnie się rozwijał i padł. Wprawdzie mnie bardziej interesuje ciepło w domu ale nowa wiedza zawsze się przyda. Wiem tylko że jak dobrze załaduję moją 14 to na 5 godz mam spokój i bez dymu mogę znowu go załadować. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Ja mam spokoj na 5-10 dni 🙂 i dymu juž 8 lat nie widzialem z komina,ani w kotlowni.

Opublikowano

Kol @bercus to trochę nuda wnoszę że to jest jeden z powodów że jesteś tak częstym Gościem na tych forach, tu ciągle coś się dzieje.

Pozdrawiam i Spokojnych Świąt

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Wciągnął mnie ten film, nie moja liga, ale pomarzyć dobra rzecz 😀. Sporo gadania, ale są i schematy instalacji, no i zagląda do kotła w czasie zgazowywania drewna  a dymu nie widać na kotłowni :) . Przesiadka z kopciucha jednak kosztowna jest, gdy się chce mieć samart kocioł na drewno z dobrym buforem. 

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Podobało mi się to, że wybrał Polski kocioł, gdzie miał do wyboru jeszcze czeskie, swój chłop 🙂, reszta to dużo gadania na potrzeby filmu. 5 zeta kosztował go załadunek na 3-4 dni, skubany, dobry jest mnie się tak nie udało, chyba, że pójdę chrustu sam nazbieram 😁. A co do tych 44 st na kotle przy dwóch dni nie palenia,(chociaż mu starcza na 3-4 🙂), to najzwyklej nie trzyma mu zawór klapowy 🙂

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

Wiesz, we filmach zawsze trochę mniej lub bardziej świadomych przekłamań i przejęzyczeń jest no i u rasowych YouTuberów trochę lania wody na czas być musi, ale mimo wszystko dzieje się, utrzymanie uwagi widza do końca filmu chyba się udało.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tam są mega przekłamania, a co do kotła to Rakoczy robi teraz bardzo dobre kotły, kiedyś robił dobre, bo sam mam inny model tej firmy, a czemu robi teraz lepsze, liznęli lepszej technologii od Hargassnera i teraz są tego rezultaty.

Ten Pan faktycznie zielony jak szczypior a spala  to drewno z wysoką sprawnością.

-on spala ha ha ha.

Sonda lambda prowadzi proces spalania razem ze sterownikiem, człowiek został wyeliminowany do minimum jako wół roboczy. takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif   

• Lubię to 1
Opublikowano

@Animus Czy mógłbyś podać kilka mega przekłamań z tego filmu? Chciałbym się podszkolić i może blysnąć w komentarzu pod filmem  😆

Opublikowano
36 minut temu, szpenio napisał(a):

,,,,  podać kilka mega przekłamań z tego filmu? Chciałbym się podszkolić i może blysnąć w komentarzu pod filmem  😆

Ja przerwałem wizualizacje tego co podlinkowałeś w 3'7''.
Ukaż i opisz  nieprawidłowość, którą zauważyłem.

Opublikowano (edytowane)

@Andrzej_M_He he, jaja sobie robisz 😀 Przerwał oglądanie filmu w trzeciej minucie i siódmej sekundzie, bo gościu powiedział,cytuję:" dlatego,  że chciałem mieć bardzo ekonomiczne rozwiązanie" .

Nie o takie rebusy mi chodziło 😜  Konkret, jakieś krótkie zdanie na temat 😀

Edytowane przez szpenio
Opublikowano

No jest to trochę/bardziej chaotyczny materiał i zbyt długi.

Myślę że bardziej chodzi tu o reklamę kotła i buforów danego producenta.

No w zasadzie to nie wiem co tu mogę dodać. Sam posiadam HTV23 z mniejszym zładem wody i w zasadzie to wszystko to prawda, ale jakoś tak nie po mojemu to jest przedstawione.

No jest kilka rzeczy troszkę rozbieżnych w materiale, ale może ja czegoś nie wiem, nie umiem, nie potrafię.🤪

Ale kocioł do zgazowania drewna fajny i robi dokładnie to do czego został stworzony.

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
3 godziny temu, szpenio napisał(a):

@Animus Czy mógłbyś podać kilka mega przekłamań z tego filmu? Chciałbym się podszkolić i może blysnąć w komentarzu pod filmem  😆

Sam początek.

Obsługa kotła na ekogroszek i sterowanie ze smartphone'a, spore oszustwo, nie chciał raz na 1,5-2 tygodnie, teraz co 2-4 dni.😁 

Sterowanie z komórki w obu wersjach palenia da się, mam podgląd i sterowanie komórką.

Po instalacji pierwszego bufora spalał 2,5t ekogroszku a bez niego 4,5 prawie 5 ton z kotłem z podajnikiem.  Mega głupota.

Kocioł stało palny, pracuje około 4 m-ce w roku. W Polsce?

CWU latem grzane nawet w jednym w buforze 1200 litrów. Zajebiste straty od bufora.