Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, czyli masz kocioł na pellet, ale jesteś w stanie ocenić sprawność kotła zasypowego, którego nie posiadasz, z dokładnością do ~10%? XD

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@tuniu77 przeciez napisalem ze sie nie da.

Ocenic mozna zawsze a zmierzyc trudniej.

Przekamarzam sie z MPMowcami ktorzy nic nie sa w stanie podac.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

W dolniaku proces spalania nie odbywa się w komorze zasypowej tylko w palniku ( tam nie ma smoły).  W komorze zasypowej jest tylko zgazowywanie opału, któremu towarzyszy wytrącanie się smoły na zimniejszych ściankach kotła. Jednak wyjazd w Bieszczady by Ci się przydał. 

Zgazowywanie opału polega na jego podgrzaniu, potrzebna jest energia i nie podgrzewa tego opału woda z kotła, więc nie pisz głupot.

Cytat

W podajnikowcach jak w otoczeniu płomienia jest smoła na ściankach to jest jak piszesz i wieszanie misek nie wiele pomoże. Zresztą w tematach o spalaniu ekogroszku to często widać na zdjęciach, ale nigdy nie widziałem żeby ktoś miał smołę w palniku np w MPM-ie.

Naoglądałeś się starych podajnikowców pozaklasowych, teraz są podajnkowce 5 klasy i większość tych kotłów spalanie odbywa się prawidłowo a bardzo często wzorcowo.

Edytowane przez Animus
Opublikowano
6 minut temu, szpenio napisał(a):

O kuśwa, ale czat(d) 😀😃🙂 w temacie 

Bo trzeba trochę podpuścić i jest jazda 😁 To lepsze niż te polityczne nawalanki dwóch partii 😁

• Lubię to 1
  • Haha 3
Opublikowano

Współczuję założycielowi tematu. Teraz to pozostaje mi tylko iść do wróżki.

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 2
  • Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, szpenio napisał(a):

O kuśwa, ale czat(d) 😀😃🙂 w temacie 

Jest taki koleś, co jutro to wszystko wychlasta i wyzuci do kosza. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Animus napisał(a):

Zgazowywanie opału polega na jego podgrzaniu, potrzebna jest energia

Powinieneś dodać w atmosferze beztlenowej - bez nadmuchu z koronki. 

Gdzie to powietrze wtórne w tych spalających wzorcowo?

Przez wizjer można zobaczyć to wzorcowe spalanie? - czy tylko tak producent napisał w reklamie?

Edytowane przez Piecuch19
  • Przydało się 1
Opublikowano
2 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Jak „kółko różańcowe  nawiedzonych panów” pisze tu nie o brzozie a o wybuchu, czyli o wyższości kotła zasypowego nad podajnikowym.🤣 

Opublikowano
13 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

Spaliny 150' nie są rozrzedzone i wychłodzone nadmiernym  nadmuchem powietrza.

A to  ciekawe , to dlaczego jak zwiększę nadmuch za nadto to temperatura spalin w czopuchu z wrasta  ?

Wedle twoich teorii winna jeszcze spaść .

Opublikowano
2 minuty temu, cezario1 napisał(a):

A co tu współczuć, zasada jest jedna.. Nigdy nie kupuje się kotła na jedno źródło opału. Kupuje się dobrego zasypowca, z dużą komorą załadowczą, co spali wszystko co z drewnem związane, ważne żeby miał jeszcze możliwość podłączenia palnika na pellet, chociaż ja uważam, że podajniki są dla mięczaków i legatow hehe 😁 Do tego duży bufor,wtedy już jakiś komfort jest 🙂 A jeszcze jedno Kupujta polskie kotły, trzeba dbać o naszą gospodarkę 😁

• Zgadzam się 2
Opublikowano

@Animus Szkoda... miałem coś jeszcze stuknąć, ale skoro tak, to się wstrzymam :) 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Piecuch19 napisał(a):

Gdzie to powietrze wtórne w tych spalających wzorcowo?

Zajrzyj do palnika do jego budowy, ja wiem, że jest i gdzie. 

Opublikowano
8 minut temu, Kordjano napisał(a):

A to  ciekawe , to dlaczego jak zwiększę nadmuch za nadto to temperatura spalin w czopuchu z wrasta  ?

Wedle twoich teorii winna jeszcze spaść .

Bo rozpalasz większą ilość paliwa - co nie znaczy że nadmiar powietrza nadal jest w zbyt dużym stosunku. Zgazowania też tam nie ma tylko odgazowanie.

• Przydało się 1
Opublikowano
3 minuty temu, zaciapa napisał(a):

A co tu współczuć, zasada jest jedna.. Nigdy nie kupuje się kotła na jedno źródło opału.

Kocioł   na jedno paliwo jest bardziej dopracowany, spala je z wyższą sprawnością i czyściej.

To, co jest do wszystkiego, jest do niczego. 

Cytat

Kupuje się dobrego zasypowca,ważne żeby miał jeszcze możliwość podłączenia palnika na pellet,

Widzę, że zaczynasz mięknąć, ale to nie będzie dobre rozwiązanie, takie dokładanie palnika do jakiegokolwiek kotła.

Cytat

chociaż ja uważam, że podajniki są dla mięczaków i legatow hehe 😁 

To jak kiedyś kupowałem podajnikowca mogłeś napisać, teraz już za późno.

Cytat

Kupujta polskie kotły, trzeba dbać o naszą gospodarkę

Plus dla ciebie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Animus napisał(a):

To, co jest do wszystkiego, jest do niczego. 

Tylko jak wzrośnie bardzo cena jednego opału to drugim będziesz palił i wyjdzie ci taniej chociaż z gorszą sprawnością. A czasy nadal są niepewne. Już byli w rządzie tacy co nam doradzali żeby iść do lasu chrust czy gałązki zbierać

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Ech @Piecuch19 jak ja bym słuchał tych twoich rad co do kotła pelletowego to coś czuję że z tonę pelletu bym musiał dołożyć na sezon .

Opublikowano

Ja Ci nic nie doradzam w/s kotła pelletowego.  Jedynie byś termometr prawidłowo zamontował.

Rażąca dla mnie jest cena za sprasowane trociny jeśli mogę je spalić nie sprasowane w cenie 80 zł/M3 w kotle nie na pellet. 

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Piecuch19 napisał(a):

nie sprasowane w cenie 80 zł/M3 w

Nie spala sie m3 pustej przestrzeni tylko kg. Po sprasowaniu bedzie 100kg?

Pellet kupijemy na kg. Obecnie 1t ponizej 1000zl.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Dołączę  do Kol @zaciapa, @szpenio i @cezario1 to się porobiło. Może i dobrze dla Kol @ŚnieżnyKocioł bo usłyszał co może go spotkać jak wybierze którąś z opcji ogrzewania. Co wybierze dowiemy się pewnie za jakiś czas. Jedno jest pewne niema ,,złotego środka "są + i- w każdej opcji . 

Pozdrawiam 

Ps. To tak jest że jedni lubią blondynki a inni brunetki. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
9 godzin temu, PioBin napisał(a):

@tuniu77 przeciez napisalem ze sie nie da.

Ocenic mozna zawsze a zmierzyc trudniej.

Przekamarzam sie z MPMowcami ktorzy nic nie sa w stanie podac.

Przecież ja już w marcu, po "odchudzaniu" palnika w swoim woodzie, pisałem o spalaniu brykietu w wałkach,( taki większy pellet). Ważyłem specjalnie, ten brykiet, więc wyszło mi na załadowanie bufora 1200l 21kg brykietu +2 kg drewna. Bufor rozładowany 20/20/20/40 (bez odbioru). Wynik powtarzałem, więc jest wiarygodny 

Taki bufor bufor załadowany do setki, przy wygranej cholupie 120m2, starcza mi na 3 doby temp 22,5-23st, przy obecnych temp.  Co Ty na to? 🙂

Screenshot_2024-12-06-08-25-38-744_com.opera.browser.jpg

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
3 godziny temu, PioBin napisał(a):

Nie spala sie m3 pustej przestrzeni tylko kg. Po sprasowaniu bedzie 100kg?

Pellet kupijemy na kg. Obecnie 1t ponizej 1000zl.

Do wyprodukowania 1 t pelletu potrzeba ok 6 M3 trocin = 480zł, a nie 1000zł. Do mojego kotła nie trzeba prasować trocin i to jest ta różnica. Trocin używam, ale nie palę wyłącznie trocinami, bo są za mało kaloryczne. Natomiast u Ciebie w wyliczeniach mają kaloryczność zbliżoną do węgla 😂 Podwyższenie kaloryczności poprzez sprasowanie powinieneś opatentować.

10 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Teraz to pozostaje mi tylko iść do wróżki.

Najlepiej żeby powiedziała jakie w przyszłości będą ceny węgla, drewna, pelletu, prądu i gazu.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
22 minuty temu, Piecuch19 napisał(a):

Natomiast u Ciebie w wyliczeniach mają kaloryczność zbliżoną do węgla 😂

Nie nie nie!

Nie wiem ile kwh/kg ma pellet ale wiem ile z niego ciepla wyprodukowalem w przeciwienstwie do Ciebie nie opowiadam bajek.

Kupujesz trociny + wode dlatego masz problem z niska kalorycznoscia.

Opublikowano

Gdzieś słyszałem że jak wejdzie ETS2 chyba w 2027r to do ceny 1 T węgla trzeba będzie dodatkowo doliczyć około 600-800 zł  ale czy to się sprawdzi czas pokaże.

Opublikowano
Godzinę temu, zaciapa napisał(a):

Co Ty na to?

Brawo. serio serio.! Bez ironi z mojej strony.

Tez tak liczylem przed zalozeniem urzadzenia ktore zlicza za mnie. Blad +/- 10% ?

Opublikowano
6 minut temu, PioBin napisał(a):

Nie nie nie!

Nie wiem ile kwh/kg ma pellet ale wiem ile z niego ciepla wyprodukowalem w przeciwienstwie do Ciebie nie opowiadam bajek.

Kupujesz trociny + wode dlatego masz problem z niska kalorycznoscia.

Takie farmazony możesz kleić tym co kupili przewymiarowane kotły na pellet za Twoim poleceniem. Kocioł pelletowy czy ekogroszkowy z buforem to przyrost formy nad treścią. 

5 minut temu, marcus312 napisał(a):

czy to się sprawdzi czas pokaże.

To ekogroszkowy się zapłaczą. Już płacą o 50% więcej za cudo Eco niż za  węgiel luzem. W zasypowcach wtedy będzie się palić drewnem.

• Zgadzam się 1