Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A jakim gatunkiem drewna palicie ?   
Ja palę tak 70% sosną i 30% weglem dlatego robi sie osad i zawsze sie będzie tworzył

....no chyba że bedziemy palić tylko 100% drewnem i na wysokich temperaturach + blacha na ruszcie to bedzie lepiej.

tak samo gdy bedziemy palic 100% weglęm z blachą zmiejszajacą ruszt + mając całkiem inne nastawy PW niż do drewna.

A jak ktoś pali bukiem czy grabem to jest inna bajka z czystoscią wymiennika...  

Nie wiem jak to u was jest ?

Edytowane przez mikkei
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @mikkei palę w 75% brzozą i 25% dębu. W wymienniku też  mam taki  siwo-ciemny nalot +- 2mm. Mam blachę na ruszcie. Po poradzie Kol @Piecuch19 o podniesienie temp włączania i wyłącznia pompy. Temperatura wody w kotle nie spada tak drastycznie ze wzgledu na wolniejszy napływ wody z układu (grawitacja) ma to też zmniejszyć i rozjaśnić nalot. Jaki będzie efekt względem nalotu to się okaże po tygodniu (cykl czyszczenia)

Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 16:26, maracz napisał(a):

@PredatorC może uda się go namówić żeby wstawił tu zdjątka

Dawno tu nie zaglądałem. 

IMG_20250104_202807~2.jpg

IMG_20250104_203436~4.jpg

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

@PredatorC palnik przerobiony?

No to czekamy na zdjecia z MPMow…

Opublikowano

Będziesz musiał, bo ja nie mam zamiaru wstawiać grzałek do kociołka, żeby pokazywać że mam czysty wymiennik i gorący kociołek.

• Lubię to 2
Opublikowano

Kol @maraczwywołał się do tablicy to nie odbierajmy mu tej satysfakcji bycia liderem czystego wymiennika.

Pozdrawiam

Opublikowano
4 godziny temu, PioBin napisał(a):

@PredatorC palnik przerobiony?

No to czekamy na zdjecia z MPMow…

Masz, specjalnie  zajrzałem, gdzieś po miesiącu nie zaglądania, w starym mpmie 🙂

IMG_20250105_190938.jpg

• Lubię to 2
  • Przydało się 1
Opublikowano

No Kol @zaciapa jestem pod wrażeniem. Mam prośbę zdradź patent na taki wymiennik. 

Pozdrawiam 

Opublikowano
3 minuty temu, AO49 napisał(a):

No Kol @zaciapa jestem pod wrażeniem. Mam prośbę zdradź patent na taki wymiennik. 

Pozdrawiam 

Jaki patent, przecież on zasyfiony, mówiłem, że z miesiąc nie zaglądałem.. 

5 minut temu, maracz napisał(a):

Było pokazać z nowego mpm-a, napewno byłoby lepiej. 

Skoro już nalegasz, to masz i tego, ten też był w tamtym roku czyszczony 😁

IMG_20250105_193422.jpg

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, zaciapa napisał(a):

gdzieś po miesiącu nie zaglądania,

Nie jest zle - serio, jesli to tylko da sie zamiesc lub odkurzyc a nie trza skrobac to OK. Bo jak pod tym pylem jest twardy smolowaty nalot to bida Panie.

…ale kolegow ladniejsze 🙂

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, PioBin napisał(a):

Nie jest zle - serio, jesli to tylko da sie zamiesc lub odkurzyc a nie trza skrobac to OK.

…ale kolegow ladniejsze 🙂

Ja u siebie używam tylko odkurzacza i tej popychaczki z zestawu 🙂 zwłaszcza w nowym domu, inaczej sobie tego nie wyobrażam. A co do wyglądu wymiennika, to napewno nie będę z mim startował  do konkursu piękności, bo nie przykładam do tego uwagi. Dla mnie priorytetem jest ilość zużytego opału, w stosunku do naładowania bufora. A tu wyniki mam "zadowalające" 🙂

Edytowane przez zaciapa
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 2
Opublikowano

Kol @zaciapa teraz to mnie zdołowałeś. A może to jest to, może ja za często tam zaglądam no ale lotny popiół z wyczystki muszę wybrać raz w tygodniu. Jeszcze jedno pytanie czym palisz. 

Pozdrawiam 

Opublikowano
5 minut temu, zaciapa napisał(a):

Dla mnie priorytetem jest ilość zużytego opału, w stosunku do naładowania bufora. A tu wyniki mam "zadowalające"

🙂

Ja podsumowalem w tym momencie za ten czas (od pazdziernika) u siebie: 950kg pelletu i 3825 kWh z cieplomierza na kotle. Warunki domowe jak u kazdego.

Ogolnie nic nie poprawilem ani nie zepsulem porownujac do poprzednich lat. 

Opublikowano (edytowane)

Moje dwa zdjątka, pierwsze z katalizatorem platynowym włożonym do nieoskrobanego kotła, drugie też z nieoskrobanego, ale bez dziury nad przegrodą metalową. I teraz tak, ja spalam buka na biało, a pod spodem małżonka i wspólnicy na czarno z oblepem. 😀. Nie wiem, czy katalizator bez sondy ma sens, ale tak na oko ciś tam dopala.

katalizator2.jpg

komora.jpg

Edytowane przez szpenio
  • Lubię to 2
  • Przydało się 1
Opublikowano

IMG_20250105_194134.thumb.jpg.276873a877f206c9ab603748606463fc.jpg

• Lubię to 3
  • Przydało się 1
Opublikowano

Ale wysyp😀 to co wybieramy teraz jury? Ja nie zamierzam być w składzie oceniających, bo mogę być nieobiektywny, co najwyżej mogę donosić napitki do stolika. Na przewodniczącego oceniających proponuję kolegę @AO49@AO49 😀

• Zgadzam się 1
  • Haha 2
Opublikowano

Ja narazie jestem czeladnikiem na przyuczeniu obsługi M-pa. 

Opublikowano

No ładne rzeczy się tu dzieją. A wystarczyło kilka godzin tu nie zaglądać.😁

To idę po 🍺 i paluszki.😉

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 28.12.2024 o 17:26, MateuszQ1 napisał(a):

Piecem na co dzień zajmuje się mój ojciec (mnie w domu nie ma przez studia, ale postanowiłem spróbować po swojemu). Dzisiejszy cudowny proces palenia poprowadziłem samodzielnie. Przed paleniem zakryłem 3/4 rusztu blachą, co mnie zdziwiło - po załadowaniu pieca ruszył jak nie on. Po 30 minutach przygasł, ale po dodaniu powietrza klapą załadowczą znowu wstał (objawienie). Po kolejnych 20 minutach zaczęło się typowe problemowe palenie (pyrkanie dymu, gubienie ciągu, dym nie miał gdzie uciekać, temperatura 45 stopni, otwarcie jakichkolwiek dzwiczek = wędzarnia w domu. Ciekawi mnie od czego to zależy.

Kolego - założycielu tematu - wracaj, bo temat jest gorący, wrzuć jakieś foty kociołka i napisz, czy problem rozwiązany ?

Screenshot_20250105-201929_Samsung capture.jpg

Opublikowano

Myślę że to jest ciekawa inicjatywa pod kątem ekologi tylko prosił bym o dodatkowe info : opał, temp na wyjściu, bufor i inne usprawnienia 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Pewnie użytkownicy innych kotkow, zwłaszcza tych "bezobsługowych " myślą, że my mpm'jarze wyglądamy po czyszczeniu kotła tak.. 😁

Screenshot_2024-12-14-09-02-33-068_com.miui.gallery.jpg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Tuptus pokaż wymiennik, nie wstydź się😀 A tak na serio to chętnie bym zobaczył jak to wygląda w tym kotle, bądź co bądź ma pełną automatykę.

@zaciapa dokładnie tak wyglądałem, jak mi kiedyś płomień zerwało, a po chwili było wielkie sruuuu... jak gmerałem w zasypowej żeby ponownie odpalić dziada. 

Edytowane przez maracz
Opublikowano (edytowane)

Zrobię to ale jutro, bo teraz kocioł pracuje.

Sam jestem ciekaw jak od listopada to wygląda. W zasadzie tylko wygarniam popiół z górnej i dolnej komory (w górnej zostawiam tak ok 1 cm, taka kołderka) a wymiennik to czyszczę wajchą po każdym rozpaleniu.

No to chlup 🍻 nasze (palaczy) zdrowie.

Edytowane przez Tuptus