Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek torfowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś palił ekogroszkiem torfowym ***? Z tego co można przeczytać to opał bardziej ekonomiczny i o zmniejszonej emisyjności.

Edytowane przez Ryszard
Ofertę komercyjną usunięto
Opublikowano

Daj sobie z tym czymś spokój.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@BoBoB Bądź pierwszym na forum testującym ten wynalazek.

Opublikowano

Kilka lat temu próbowałem brykietem z torfu palić w DS-ie i oświadczam, że to paliwo to koszmarna pomyłka- nie pali się tylko tli, dużo dymu, mało ciepła i bardzo dużo popiołu.

Jednym słowem g...o warte.

• Lubię to 1
Opublikowano

Wiadomo jak palą się torfowiska w porównaniu do lasów, więc nie ma co się spodziewać cudów.

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślę  że do takiego rodzaju paliwa wymagana jest większa podaż powietrza w tedy powinno być jego efektywniejsze spalanie .

Opublikowano

Torf strasznie ciągnie wilgoć, więc to bardzo oszukańcze paliwo. Podobnie jak węgiel brunatny.

Opublikowano

Brunatny to złoto, w porównaniu do prasowanego torfu.

Opublikowano

Podobnie nie ma porównania do polskiego brunatnego z czeskim brunatnym.

Opublikowano

Tež juž nie jest takie fajne,jak bylo.Najlepsze chyba juž wydobyte w przeslosci.

Opublikowano
7 godzin temu, bercus napisał(a):

Tež juž nie jest takie fajne,jak bylo.Najlepsze chyba juž wydobyte w przeslosci.

Kiedyś bardzo chciałem kupić całego TIR-a węgla z Ledvic. Dla mnie ten z Komoran był nawet fajny, bo kalorycznie wychodził pomiędzy twardym drewnem a węglem kamiennym. Nie wiem jak często trzeba dokładać opał z tego torfu, ale czeski brunatny wychodził kiedyś cena/jakość bezkonkurencyjnie.

Opublikowano

W dziszejszym czasu kosztuje tona 6600,- Korun czeskich/1164,-Zlotych nie malo za 17 MJ. Ale spalic tak,by czysto w kotle bylo,czy wogole calkowo dopalic poczyna byc nie možliwe z jakoscia tego gnoja,co w ubieglych dwuch latach kupilem.

• Przydało się 1
Opublikowano

To drogo info bardzo.

U nas jak była promocja to węgiel polski z transportem slask-warszawa szło zdobyc za 1000zl/t.

Nawet lokalnie można już kupić za 1350-1400zl.

Co ciekawe można już u lesniczych drzewo dostać więc powoli wraca "normalność".

Tylko ceny kotłów są koszmarnie zaporowe.

Opublikowano

To testuj kolego i przekaż tu na forum informacje z tego eksperymentu.