Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Patrol napisał(a):

Przydałby się zrzut wykresu temperatur, żeby było widać dane przed i 'za' buforem + jak teraz wygląda wykres pracy (częstotliwości). Same defrosty to jedno, ale pewnie ze względu na stosunkowo niskie temp. w instalacji przy tzewn -10C dobija już grzałkami, żeby czas skrócić. Ps. dlaczego nie możesz korzystać z autoadaptacji?

Nie mogę korzystać bo mam 3 pompy obiegowe piętro parter piwnica. To są jakieś dedykowane czujniki do Mitsubishi? Pompa jeszcze ani razu nie użyła grzałek nawet w najzimniejszy dzień. 

IMG_20251118_183310.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
10 godzin temu, Patrol napisał(a):

Przydałby się zrzut wykresu temperatur, żeby było widać dane przed i 'za' buforem + jak teraz wygląda wykres pracy (częstotliwości). Same defrosty to jedno, ale pewnie ze względu na stosunkowo niskie temp. w instalacji przy tzewn -10C dobija już grzałkami, żeby czas skrócić. Ps. dlaczego nie możesz korzystać z autoadaptacji?

Pompą grzeje od listopada nowy budynek jeszcze tam nie mieszkam. Jedyne co zauważyłem to jak miałem pompę obiegową wewnątrz jednostki na 3 biegu to nie było takiej sytuacji. Instalatorzy zostawili na 5 i była bardzo niska Delta 2-2.5 i zmieniłem na 3 na jakiś czas i przy mrozach nie było takiej sytuacji później zmieniłem na 4 i taka sytuacja się zaczęła. Na 3 miałem 18 litrów a na 4 21litrow. Ogólnie bym wrócił do 3 i sprawdził co będzie się dziać ale dopiero na miejscu będę w piątek przyszły. Różnice zauważyłem po wykresach bo pamiętałem kiedy zmieniałem bieg pompy. 

Opublikowano
36 minut temu, Vlad24 napisał(a):

Ciekawy jest tez dobór pompy. 6kW na 235m2. Pasywny, czy niekompetencja?

Dobrana do sredniej sezonowej czyli dla +2C ? Mialo by to duzy sens majac obok kociol rezerwowy.

Dawno takiej zimy nie bylo.

Opublikowano

Pokaz

Jak jest podłączony bufor

Naczynia przeponowe i zawory bezpieczeństwa 

Separator z wkładką magnetyczną

Filtr siatkowy zabezpieczający hydrobox

Zawory kulowe umożliwiające serwisowanie filtrów 

Sprawdziłeś wykonawców na obecność certyfikatu 

Masz zgłoszoną instalacje i wystawioną kartę gwarancyjną?

Opublikowano
55 minut temu, Vlad24 napisał(a):

Ciekawy jest tez dobór pompy. 6kW na 235m2. Pasywny, czy niekompetencja?

Normalny izolacja 20cm styropian 0.31lambda dokładnie wykonane. Podłoga 23cm a na części podpiwniczonej 10cm poddasze piana ok 32cm. Okna 3 szyby. Rekuperacja. W skład tych 235 wchodzi piwnica 32m której w przyszłości nie mam zamiaru grzać ewentualnie w harmonogramie. Garaż 21m w którym rurki są co 25cm. Reszta dom ok 183m. Brama garażowa i drzwi z tych cieplejszych dodatkowo ciepły próg w garażu. W piwnicy muszę wymienić drzwi na takie z ciepłym progiem zamówiłem zwykle techniczne a to badziew bo posadzki oddziela jedynie 3cm xps i będę wymieniał drzwi na na domowe z ciepłym progiem i piwnica w przyszłości co najwyżej dogrzewana w harmonogramie. 4 pętlę w piwnicy. Ogólnie pompa daje radę problem robi się przy -10 zaczynają się defrosty co 30-40min ale zauważyłem że jak pompa obiegowa była w jednostce na 3 biegu to nawet przy -13 leciała na 52-60hz i było ok. Teraz mam na 4 i taka sytuacja ma miejsce przy temperaturach -9 -10 trochę lepiej jest jak jest wyższa temperatura zasilania. Dopiero w przyszły piątek będę na miejscu i zmienię ustawienia pompy i zastanawiam się czy nie zmienić ustawien grzałki bo jeszcze ani razu z niej nie skorzystała. 

10 minut temu, Vlad24 napisał(a):

Pokaz

Jak jest podłączony bufor

Naczynia przeponowe i zawory bezpieczeństwa 

Separator z wkładką magnetyczną

Filtr siatkowy zabezpieczający hydrobox

Zawory kulowe umożliwiające serwisowanie filtrów 

Sprawdziłeś wykonawców na obecność certyfikatu 

Masz zgłoszoną instalacje i wystawioną kartę gwarancyjną?

Na chwilę obecną nie mam lepszych zdjęć. Tak wystawiona karta gwarancyjna. Zgłaszałem sytuację do serwisu firmy która instalowała pompe to powiedzieli że to normalne te defrosty i sytuacja się unormuje jak podniosę temperature zasilania bo miałem na stałej 27. I co prawda tak się stało ale nie do końca. 

IMG_20251118_183310.jpg

Opublikowano

Na częstotliwość defrostow nie ma wpływu bieg pompy tylko wilgotność powietrza. 

Opublikowano

Wiem o tym muszę jeszcze trochę zrobić testów w różnych warunkach i sprawdzić ale mam wrażenie że ta pompa jest na styk fakt że jeszcze kilka niuansów w ociepleniu do poprawienia i muszę zamontować drzwi wewnętrzne bo nie mam drzwi z domu na garaż i wiatrołap. W garażu na chwilę obecną temperatura zbliżona do reszty domu tzn ok 21-22 stopnie. Z drugiej strony nie grzeje jeszcze cwu a to będzie kolejne obciążenie dla pompy. W najgorszym przypadku mnie czeka wymiana jednostki zewnętrznej.

Opublikowano

Z tą wymiana to powoli. Nie przemieszkałes jeszcze żadnego sezonu. Pompa jak na razie daje rade, a tą zima jest troszkę inna niż poprzednie. Grzanie CWU nie zaburzy temperatury wewnętrznej. 

Opublikowano

@Dawid19890 zrób jeszcze z melpump udostępnienie raportu szczegółowego (może być link albo jako obraz) dla tego "problematycznego dnia"

Opublikowano

Mam pytania z innej beczki. Aktualnie mam wersję oprogramowania FTC6 - 18.1. Czy ktoś aktualizował na firmware 20.01 ? Wyczytałem gdzieś w necie, że jest dostępna. Czy są jakieś zalety i poprawki?

• Lubię to 1
Opublikowano

Jest sporo legend nt. zalet nowego softu, szczególnie w odniesieniu do defrostów, a tak naprawdę nikt niczego nie udowodnił i przeważnie są to wpisy "mam wrażenie, że...", są też totalne bzdury o zmniejszeniu zużycia energii o 50%.

Jak dla mnie niektóre z opisywanych 'zalet' to bardziej zmiany spowodane samym restartem jednostki i/lub zmiennymi warunkami pogodowymi.

Jest też bardziej przyziemne info z zagranicznego serwisu, tj. od wersji softu 1500 nic nie zmieniło się w kwestii odszraniania / dla 1500 i nowszych jest opcja załączania grzałki celem uniknięcia błędu P6.

Pamiętam też informację, że kolejne aktualizacje softu dodają po prostu obsługę nowych podzespołów/modułów (pompy w końcu ewoluują, więc ma to sens).

Na koniec jeszcze wpis, do którego sam się przychylam:

"Nie zauważyłem żadnej różnicy między wersją V17, którą używałem wcześniej, a V20.01, którą mam teraz. Jeśli korzystasz już z wersji V18 i nie masz problemów , nie aktualizowałbym. To zdecydowanie za dużo pracy jak na coś, co prawdopodobnie się nie opłaci."

Jak ma ktoś inne doświadczenia to chętnie poczytam 🙂

Opublikowano

Pompa ciepła Mitsubishi Zubadan 8KW, przeszedłem z autoadaptacji bo słabo grzało i chciałem za długo czekać (był problem z czujnikiem, potem grzałki wariowały, wywaliło też bezpiecznik) więc od piątku przeszedłem na krzywą grzewczą

A: -15st/36st B: 15st/27st

Temp w pomieszczeniu z czujnikiem zwiększyła się z 19 do 20,5, czy jest szansa, że dobije do 21-22? Ogólnie martwi mi wysokie taktowanie przy takiej temperaturze zewnętrznej i wysokie zużycie (60-70 kWh dziennie) oraz to że w domu jest raczej chłodno niż ciepło. Powierzchnia do ogrzania 220m2, 100% podłogówki, bufor 60l. Co warto sprawdzić przy móc to zoptymalizować?

zubadan1.png

zubadan2.png

zubadan3.png

Opublikowano

To nie jest taktowanie, tylko defrosty. Nie napisałeś jak masz ocieplony dom ale jeżeli to minimum na WT2021 to 8kW na ten metraż to minimalna moc. A okolice 0 przy wilgotnym powietrzu to potrafi wziąć więcej kWh niż przy suchym -5. Taktowanie to będzie jak bez potrzeby na defrost PC będzie się wyłączać.

Opublikowano

Są częste defrosty, temperatura poniżej 0 i duża wilgotność (mgła). Nic na to nie poradzisz. Polecam tryb "krzywa online " w aplikacji MEL Pump App.

Godzinę temu, Patrol napisał(a):

Jest sporo legend nt. zalet nowego softu, szczególnie w odniesieniu do defrostów, a tak naprawdę nikt niczego nie udowodnił i przeważnie są to wpisy "mam wrażenie, że...", są też totalne bzdury o zmniejszeniu zużycia energii o 50%.

Jak dla mnie niektóre z opisywanych 'zalet' to bardziej zmiany spowodane samym restartem jednostki i/lub zmiennymi warunkami pogodowymi.

Jest też bardziej przyziemne info z zagranicznego serwisu, tj. od wersji softu 1500 nic nie zmieniło się w kwestii odszraniania / dla 1500 i nowszych jest opcja załączania grzałki celem uniknięcia błędu P6.

Pamiętam też informację, że kolejne aktualizacje softu dodają po prostu obsługę nowych podzespołów/modułów (pompy w końcu ewoluują, więc ma to sens).

Na koniec jeszcze wpis, do którego sam się przychylam:

"Nie zauważyłem żadnej różnicy między wersją V17, którą używałem wcześniej, a V20.01, którą mam teraz. Jeśli korzystasz już z wersji V18 i nie masz problemów , nie aktualizowałbym. To zdecydowanie za dużo pracy jak na coś, co prawdopodobnie się nie opłaci."

Jak ma ktoś inne doświadczenia to chętnie poczytam 🙂

Dziękuję. Poczekam na inne opinie. W marcu mam serwisanta, to go dopytam.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, damiaszek napisał(a):

To nie jest taktowanie, tylko defrosty. Nie napisałeś jak masz ocieplony dom ale jeżeli to minimum na WT2021 to 8kW na ten metraż to minimalna moc. A okolice 0 przy wilgotnym powietrzu to potrafi wziąć więcej kWh niż przy suchym -5. Taktowanie to będzie jak bez potrzeby na defrost PC będzie się wyłączać.

Czyli tam ma być? Dom nowy, ocieplony ściany 20cm, okna 3-szybowe, strop 30 cm styropian, rekuperacja.
Czujnik bezprzewodowy w łazience bo to najchłodniejsze pomieszczenie.

Edytowane przez duracel
Opublikowano

@duracel wejdź w aplikacji na zakładkę raport szczegółowy i udostępnij dane w postaci linku - łatwiej to analizować;

masz bufor równolegle wpięty?

na pierwszy rzut oka to jak na podłogówkę delta jest wysoka, po drugie skąd taka różnica pomiędzy "temp. wyjściowa" i  "temp. wyjściowa #1" - tam jest jakieś 6stC różnicy. Możesz rozrysować jak te czujniki (zasilanie / powrót) masz powpinane ewent. fotki porobić?

W temp. zewn. około 0C pompa powinna sobie zejść swobodnie do 26Hz a zasuwa ponad 70Hz...

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Patrol napisał(a):

@duracel wejdź w aplikacji na zakładkę raport szczegółowy i udostępnij dane w postaci linku - łatwiej to analizować;

masz bufor równolegle wpięty?

na pierwszy rzut oka to jak na podłogówkę delta jest wysoka, po drugie skąd taka różnica pomiędzy "temp. wyjściowa" i  "temp. wyjściowa #1" - tam jest jakieś 6stC różnicy. Możesz rozrysować jak te czujniki (zasilanie / powrót) masz powpinane ewent. fotki porobić?

W temp. zewn. około 0C pompa powinna sobie zejść swobodnie do 26Hz a zasuwa ponad 70Hz...

@Patrol
https://melpump.com/public-report/view/019bffd1-5933-715a-bc7d-d807efcae278

Ekspertem nie jestem ale wydaje mi się, że bufor jest równolegle wpięty bo ma 4 przyłącza hydrauliczne: 2 z przodu i 2 z tyłu.
Dla mnie też zadziwiające, że ma taką wysoką częstotliwość. Mam porównanie z innymi Zubadanami i tam jest tak jak piszesz i u mnie jest zdecydowanie za wysoko. Przy takim zużyciu mam miesięcznie 2000kwH a w domu nie jest ciepło.

Gdzie znajdę te czujniki (zasilanie / powrót)?

IMG_20260127_154232.jpg

Edytowane przez duracel
Opublikowano

Wygląda na to, że czujniki masz pod tymi niebieskimi otulinami; jest 5stC straty w stosunku do tego co wychodzi z jednostki wewn. mitsu, a tym co wychodzi z bufora na podłogówkę.

Jaki jest teraz przeplyw (kod 540) i czy jesteś w stanie okreslić przepływ na tej pompie zasilającej odbiory?

Opublikowano

Czujniki są pd niebieską folią i pianką. Trochę słabo zaizolowane - są straty ciepła i przekłamania temperatury. Nad pompką Afriso też bym dał piankę.

Opublikowano

@duracel Zaizolowanie rur i czujników (te muszą też dobrze przylegać) to będzie jedno, a z drugiej strony przejdź z obecnej nastawy pompki afriso na II bieg charakteryst. stałociśnieniowa (teraz jest charakt. proporcjonalna - być może na I biegu i jest za słabo). Nie wiadomo nadal, jaki przepływ i bieg pompy jest po stronie hydrobox, ale po tej operacji na afriso daj znać jaki będzie rozkład temp.