Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Patrol napisał(a):

Przydałby się zrzut wykresu temperatur, żeby było widać dane przed i 'za' buforem + jak teraz wygląda wykres pracy (częstotliwości). Same defrosty to jedno, ale pewnie ze względu na stosunkowo niskie temp. w instalacji przy tzewn -10C dobija już grzałkami, żeby czas skrócić. Ps. dlaczego nie możesz korzystać z autoadaptacji?

Nie mogę korzystać bo mam 3 pompy obiegowe piętro parter piwnica. To są jakieś dedykowane czujniki do Mitsubishi? Pompa jeszcze ani razu nie użyła grzałek nawet w najzimniejszy dzień. 

IMG_20251118_183310.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, Patrol napisał(a):

Przydałby się zrzut wykresu temperatur, żeby było widać dane przed i 'za' buforem + jak teraz wygląda wykres pracy (częstotliwości). Same defrosty to jedno, ale pewnie ze względu na stosunkowo niskie temp. w instalacji przy tzewn -10C dobija już grzałkami, żeby czas skrócić. Ps. dlaczego nie możesz korzystać z autoadaptacji?

Pompą grzeje od listopada nowy budynek jeszcze tam nie mieszkam. Jedyne co zauważyłem to jak miałem pompę obiegową wewnątrz jednostki na 3 biegu to nie było takiej sytuacji. Instalatorzy zostawili na 5 i była bardzo niska Delta 2-2.5 i zmieniłem na 3 na jakiś czas i przy mrozach nie było takiej sytuacji później zmieniłem na 4 i taka sytuacja się zaczęła. Na 3 miałem 18 litrów a na 4 21litrow. Ogólnie bym wrócił do 3 i sprawdził co będzie się dziać ale dopiero na miejscu będę w piątek przyszły. Różnice zauważyłem po wykresach bo pamiętałem kiedy zmieniałem bieg pompy. 

Opublikowano
36 minut temu, Vlad24 napisał(a):

Ciekawy jest tez dobór pompy. 6kW na 235m2. Pasywny, czy niekompetencja?

Dobrana do sredniej sezonowej czyli dla +2C ? Mialo by to duzy sens majac obok kociol rezerwowy.

Dawno takiej zimy nie bylo.

Opublikowano

Pokaz

Jak jest podłączony bufor

Naczynia przeponowe i zawory bezpieczeństwa 

Separator z wkładką magnetyczną

Filtr siatkowy zabezpieczający hydrobox

Zawory kulowe umożliwiające serwisowanie filtrów 

Sprawdziłeś wykonawców na obecność certyfikatu 

Masz zgłoszoną instalacje i wystawioną kartę gwarancyjną?

Opublikowano
55 minut temu, Vlad24 napisał(a):

Ciekawy jest tez dobór pompy. 6kW na 235m2. Pasywny, czy niekompetencja?

Normalny izolacja 20cm styropian 0.31lambda dokładnie wykonane. Podłoga 23cm a na części podpiwniczonej 10cm poddasze piana ok 32cm. Okna 3 szyby. Rekuperacja. W skład tych 235 wchodzi piwnica 32m której w przyszłości nie mam zamiaru grzać ewentualnie w harmonogramie. Garaż 21m w którym rurki są co 25cm. Reszta dom ok 183m. Brama garażowa i drzwi z tych cieplejszych dodatkowo ciepły próg w garażu. W piwnicy muszę wymienić drzwi na takie z ciepłym progiem zamówiłem zwykle techniczne a to badziew bo posadzki oddziela jedynie 3cm xps i będę wymieniał drzwi na na domowe z ciepłym progiem i piwnica w przyszłości co najwyżej dogrzewana w harmonogramie. 4 pętlę w piwnicy. Ogólnie pompa daje radę problem robi się przy -10 zaczynają się defrosty co 30-40min ale zauważyłem że jak pompa obiegowa była w jednostce na 3 biegu to nawet przy -13 leciała na 52-60hz i było ok. Teraz mam na 4 i taka sytuacja ma miejsce przy temperaturach -9 -10 trochę lepiej jest jak jest wyższa temperatura zasilania. Dopiero w przyszły piątek będę na miejscu i zmienię ustawienia pompy i zastanawiam się czy nie zmienić ustawien grzałki bo jeszcze ani razu z niej nie skorzystała. 

10 minut temu, Vlad24 napisał(a):

Pokaz

Jak jest podłączony bufor

Naczynia przeponowe i zawory bezpieczeństwa 

Separator z wkładką magnetyczną

Filtr siatkowy zabezpieczający hydrobox

Zawory kulowe umożliwiające serwisowanie filtrów 

Sprawdziłeś wykonawców na obecność certyfikatu 

Masz zgłoszoną instalacje i wystawioną kartę gwarancyjną?

Na chwilę obecną nie mam lepszych zdjęć. Tak wystawiona karta gwarancyjna. Zgłaszałem sytuację do serwisu firmy która instalowała pompe to powiedzieli że to normalne te defrosty i sytuacja się unormuje jak podniosę temperature zasilania bo miałem na stałej 27. I co prawda tak się stało ale nie do końca. 

IMG_20251118_183310.jpg

Opublikowano

Na częstotliwość defrostow nie ma wpływu bieg pompy tylko wilgotność powietrza. 

Opublikowano

Wiem o tym muszę jeszcze trochę zrobić testów w różnych warunkach i sprawdzić ale mam wrażenie że ta pompa jest na styk fakt że jeszcze kilka niuansów w ociepleniu do poprawienia i muszę zamontować drzwi wewnętrzne bo nie mam drzwi z domu na garaż i wiatrołap. W garażu na chwilę obecną temperatura zbliżona do reszty domu tzn ok 21-22 stopnie. Z drugiej strony nie grzeje jeszcze cwu a to będzie kolejne obciążenie dla pompy. W najgorszym przypadku mnie czeka wymiana jednostki zewnętrznej.

Opublikowano

Z tą wymiana to powoli. Nie przemieszkałes jeszcze żadnego sezonu. Pompa jak na razie daje rade, a tą zima jest troszkę inna niż poprzednie. Grzanie CWU nie zaburzy temperatury wewnętrznej.