Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 20.10.2025 o 08:20, nightwatch napisał(a):

No ale skoro między obiegami PC i iCO jest bufor to one są od siebie całkowicie niezależne i szybkość przepływu w podłogówce w ogóle nie ogranicza przepływu z PC. No to po co regulować pompę obiegowa w PC?

Mam wrażenie, że jeśli działa tylko jeden z dwóch obiegów to nie ma potrzeby przekazywania na bufor takiej samej ilości ciepła/energii, jak przy pracy obu obiegów. Mniejszy przepływ na pompie, to mniejsza ilość ciepła/energii przekazanej do bufora. Ale może źle to intepretuję:( Dobrze by było, żeby ktoś, kto ma wiedze na ten temat, wypowiedział się trochę szerzej w tym zakresie.

Opublikowano (edytowane)

Była tu wałkowana kwestia przepływu i delty. Czyli można te samą ilość ciepła przekazać mniejszym przepływem przy większej delcie, albo dużym przepływem przy małej delcie. No ale czemu nie pozwolić żeby pompa ciepła sama to regulowała? Nie wiem czy ma sens ingerowanie w sposób działania PC, czyżby producent nieoptymalnie ją zaprogramował?

Tzn mam wrażenie że wcale nie chcesz regulować przepływu, tylko moc z jaką pompa działa, tak żeby ręcznie ją zmniejszyc gdy część CO jest wyłączona. Ale moc to PC powinna umieć sobie dobrać mierząc parametry pracy instalacji. No chyba że ten bufor ją ogłupia?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano (edytowane)

To jest moja sytuacja na obiegu 2 (krzywa grzewcza), która, nie powiem że nie daje mi spokoju, ale - no wydaje mi się, że mogłaby wyglądać lepiej.

Czas między 8:00 a 10:30 rano - pracuje tylko obieg 2, na zewnątrz +6 st. C i powoli rośnie. Delta na obiegu 2 w granicach 4-5 st., delta T main między 1,5 a 2 st., nawet przez chwilę mam 1 st. delty. Pompa hydroboxu pracuje na 5 biegu, kod 540 pokazuje 21 l/min, suma rotametrów pokazuje ok 15 l/min, no i jest bufor.

A sprężarka się uparła i kręci na 30-36 Hz. Nie rozumiem tego. @nightwatch jeśli powiesz, że 20-minutowe cykle pracy to nie taktowanie to ja się zgadzam, tylko mam wrażenie że ten wykres mógłby wyglądać dużo lepiej, gdyby sprężarka była łaskawa zejść na 20 Hz (że o 16 Hz nie wspomnę).

Screenshot2025-10-21125444.thumb.png.95a43ef31ab081b0f592f24909113de3.png

Obieg 1 na autoadaptacji uczy się od wczoraj po restarcie pompy, chyba ma prawo zachowywać się dziwnie, więc nie oczekuję od niego zbyt wiele w tej chwili. O godz. 4:40 dzieje się to o czym pisałem wcześniej - autoadaptacja obiegu 1 zagrzała wodę powyżej poziomu akceptowalnego dla obiegu 2 i ten się odłączył, obieg 1 zostaje sam. Siłownik mieszacza odłączony, 0% podmieszania. Może jak autoadaptacja nie będzie już wchodzić na tak wysokie temperatury, to obydwa obiegi będą miały szansę dłużej popracować razem.

No i na samym początku grzania, od 2:20 też ciekawy obrazek - załącza się tylko obieg 2, i w tym samym momencie T zasilania obiegu 1 znacząco spada (natomiast T powrotu #1 rośnie). Rozumiem to w ten sposób, że powrót obiegu 2 wpycha wodę do powrotu obiegu 1 i następuje odwrócony przepływ w obiegu 1 i stąd ten spadek na THW6. Ale czy to normalne?

Edytowane przez wintermute
Opublikowano

Za dużo tych kresek, nie do końca wiem co jest czym. No i na pompie Mitsubishi się nie znam. Ale jak powrót z CO ma 26-27⁰C a pompa ciepła dostaje powrót 30.5⁰C to jakby trochę nie do końca dobra robotę ten bufor robi, bo ciepła woda miesza się z zimną jeszcze w buforze. Czyli PC mogła by jeszcze grzać CO, ale się wyłaczy wcześniej bo bufor się nagrzał, mimo że podłoga jeszcze nie. Czy to poprawny wniosek?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Bufor mam podłączony w układzie 4-rurowym - czy to na co zwróciłeś uwagę w swoim poście nie jest bezpośrednią konsekwencją bufora 4T i różnych prędkości przepływu na pompie hydroboxu (21 l/min) vs. obieg 2 (ok. 15 l/min)?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiadomo czy zmiana szybkości przepływu zapobiega mieszaniu wody w buforze. W końcu to tylko prosty baniak, w nim się woda miesza z każdej wchodzącej rury, a przy tak niewielkich różnicach temperatur to nawet nie ma co liczyć że będą jakieś warstwy wody o różnej temperaturze. 

PS a jaki duży ten bufor?

Opublikowano

Bufor Nibe UKV 100 - pojemność 100 l 🙂

Opublikowano (edytowane)

No tak sobie myślę że ten bufor to takie trochę większe wiadro, przy tych przepływach co są wymagane do ogrzewania to on jest totalnie przemieszany po 30 sekundach. Pompa ciepła pracuje żeby wytworzyć różnice temperatur, a potem wszystko do wiadra...

Opublikowano

Im mniejsza pojemność tym bardziej zanika efekt podmieszania. Było już na forum kilka wątków dot. podłączeń 3t i 4t, więc warto poczytać, bo tam pisaliśmy o przepływach. Czy komuś potrzebny bufor w funkcji sprzęgła czy też faktycznie wymagana większa pojemność instalacji albo po prostu instalator wstawiał zbiornik na pałę to inna bajka.