Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Mareczek10 napisał(a):

Witam wszystkich użytkowników pomp ciepła Mitsubishi

Mam zamiar niedługo zamontować u siebie pompę Mitsubishi Zubadan 10 kW z cylindrem 200 l

Przejrzałem całe forum, ale nigdzie nie znalazłem informacji o tym czy jest miejsce na montaż anody tytanowej w zbiorniku z ciepłą wodą

Ma ktoś zainstalowaną i jak to wygląda w praktyce w kontekście korzyści dla instalacji i jakości CWU

w standardzie jest magnezowa, więc z podmianą nie powinno być większego problemu, ale możesz dopytać dostawcy/instalatora

15 godzin temu, Jan01 napisał(a):

[...]

I teraz moje pytanie: czy to jest odpowiednie ustawienie? Bo mam wrażenie, że zużywa to dość sporo prądu w stosunku do innych pomp tej samej mocy, a po drugie jednostka zewnętrzna cały czas chodzi na wysokich obrotach (załączone obrazki; obieg z lewej to parter, a z prawej to piętro + poddasze). 

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-16 o 19.17.49_a494b006.jpg

Tutaj faktycznie wysoko podchodzi z częstotliwością, no ale to też kwestia warunków pracy.

Dla porównania u mnie jak przez ok 2godz. przycięło na zewnątrz do -15C to wówczas chodziła w zakresie 60-66Hz z jednym 15-minutowym pikiem na 86Hz, z czego pik to zawsze po defroście się pojawia, a tych masz u siebie więcej no i zawsze pod 100Hz.

Przegląd półroczny na kiedy wypada? logiki defrostów niestety nie da się zmienić, ale parametry pracy/ilość czynnika to już instalator ogarnie

Edytowane przez Patrol
Opublikowano
21 minut temu, Patrol napisał(a):

parametry pracy/ilość czynnika to już instalator ogarnie

Ilość czynnika jest ponoć prawidłowa. Właśnie o sugestie dotyczące tych parametrów pracy chciałem poprosić, bo obecne są nastawione przez instalatora.

Opublikowano

jeśli chodzi o przepływy to już doświadczalnie musiałbyś porównać czy zmiana biegu głównej pompy z 4 na 3 coś da;

a odnośnie raportu to wybierz kraj Polska i daj zakres temp. (-10 ; -6 ) i daj znać jak wówczas Twoje urządzenie wypada na tle innych

Opublikowano
1 godzinę temu, Patrol napisał(a):

a odnośnie raportu to wybierz kraj Polska i daj zakres temp. (-10 ; -6 ) i daj znać jak wówczas Twoje urządzenie wypada na tle innych

Dla Polski i w zakresie temp. (-10 ; -6) nadal jestem o około 8 kWh gorszy niż średnia.

1 godzinę temu, Patrol napisał(a):

jeśli chodzi o przepływy to już doświadczalnie musiałbyś porównać czy zmiana biegu głównej pompy z 4 na 3 coś da;

Przestawiłem obie pompki obiegowe o bieg wyżej, a bieg na pompie z 4 zmieniłem na 2. Nie wiem, czy nie przesadziłem...? Zobaczę co z tego będzie. 

Opublikowano

No ostrzej poszedłeś, bo delty nie wyregulujesz, a niższy przepływ to mniejsza moc. Ile l/min wyciągasz na II biegu? Z wnioskami po zmianach musisz też poczekać trochę. Nie pamiętam czy zmiana parametru serwisowego wpłynie na autoadaptację, ale to będziesz widział..

Opublikowano
10 godzin temu, Patrol napisał(a):

No ostrzej poszedłeś, bo delty nie wyregulujesz, a niższy przepływ to mniejsza moc.

Delta utrzymuje się na poziomie 5-6 stopni, więc chyba nie jest źle.

image.thumb.png.59ae59d0b05e2134c6be2e732d44e130.png

Ale i tak częstotliwość pracy wysoka. 

image.thumb.png.6e6743308bdefcffec4b5a78f2af4f5e.png

10 godzin temu, Patrol napisał(a):

Ile l/min wyciągasz na II biegu?

Na II biegu mam 14 l/min. Zmniejszyłem biegi pompek obiegowych o 1 (parter chodzi na 2 biegu, a parter+poddasze na 1). Poczekam ze 2 dni i zobaczę co będzie.

Dobre rady w miedzyczasie mile widziane:)

Opublikowano

Jak na II bieg to przyzwoity przepływ masz.

Mocowo przy delta 6 przenosisz jakieś 5,8kW, natomiast wiadomo, że minimalna częstotliwość pracy sprężarki jest uzależniona m.in. od temp. zewn., a tutaj widać, że bardzo wysoko się wkręca.

tak z pamięci:

w zakresie od 6C wzwyż minimum to 16Hz

w zakresie 0C do 5C - możliwe minimum to 26Hz

w zakresie -10C do -1C - możliwe minimum to 42Hz, a u Ciebie po defroście usilnie trzyma te prawie 100Hz...

na wykresie widać, że od godz. ~17:30 temp. wewnętrzna jest sztywna do 2:00 - nie ma przegrzania pomieszczenia to sterownik nie "widzi" powodu, żeby schodzić niżej z częstotliwością lub nie może, bo regularne defrosty nie pomagają w stabilizacji. Zakładam, że gdyby nie defrost to po godzinie od poprzedniego odszraniana mogłaby częstotliwość spaść.

Jeśli masz czas i chęci to jeszcze proponuję restart prądowy (kilka minut bez zasilania) i niech się przyucza na nowo / "zapomni" o obecnych nastawach.

Opublikowano

Patrol -mam podłączony bufor równolegle i za buforem czujniki THW6 i THW7 

Będę chciał przerobić podłączenie tak jak masz ty czyli podłączenie bufora 3T ale co z czujnikami THW6 orazTHW7 czy są potrzebne,jeżeli nie to pewnie trzeba przestawić coś na płycie głównej FTC

Opublikowano

Mam pytanie co do optymalnych ustawien. PUD-SHWM80YAA z EHST20D-YM9D

Grzejniki/podlowka 60/40. S1 grzejniki - autoadaptacja, S2 podlogowka - krzywa, Bufor 100L i zawor mieszając

przeplyw 18L, grzalki opoznione 120min, co tu moze byc przyczyna takiego dzialania? 

1.png

2.png

3.png

Opublikowano
12 godzin temu, Oldeq17 napisał(a):

Patrol -mam podłączony bufor równolegle i za buforem czujniki THW6 i THW7 

Będę chciał przerobić podłączenie tak jak masz ty czyli podłączenie bufora 3T ale co z czujnikami THW6 orazTHW7 czy są potrzebne,jeżeli nie to pewnie trzeba przestawić coś na płycie głównej FTC

czujniki mam wykorzystane tak samo jakby był 4T tj na zasilaniu strefy i powrocie

Opublikowano

Pompa zostaje. Z trójnika masz rozejście na bufor i na strefę grzewczą, czujnik temp. oczywiście za pompą. Na forum, czy ogólnie w necie, na pewno znajdziesz schematy 3T, bo temat wraca jak boomerang. Duże masz teraz różnice między hydroboxem, a wyjściem na strefę ?

Opublikowano

wygląda na to, ze przepływy masz wyrównane i podmieszanie nie jest problemem; przemyśl jeszcze czy warto przerabiać (inna kwestia czy samodzielnie czy zlecasz komuś - jak to drugie to koszt może być niewspółmierny do oczekiwań)

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników pomp Mitshubishi. Przedwczoraj trafiłem na to forum,  przeczytałem całość i postanowiłem potestowac przepływy, a więc tak,  ustawiłem w hydroboxie 2 bieg 13l/min, wszystkie pętle podłogówki też 13l i pompka obiegowa na 0,7m3 a później 1.1m3. Niestety ale u mnie to nie zadziałało.  Pompa włączyła się na ok 2h, potem przerwa i tak w kółko, tak jak widać na wykresie. Dziś wróciłem do poprzednich ustawień, hydrobox 4 bieg 18l/min , na rotametrach też 18l i pompka też 18l. Myślę że wróci wszystko do normy choć poprzednio też nie pracowała tak jakbym chciał.  Ale generalnie chodzi mi o coś innego,  jak zrobic, ustawic przepływy,  żeby temp zasilania pompy i temp zasilania strefy były zbliżone? U mnie różnica zazwyczaj wynosi ok 2* a chciałbym jak najbardziej to zrównac.  Za wszelkie sugestie i rady z góry dziękuję. 

Screenshot_20250221_191428_Chrome.jpg

Screenshot_20250221_192531_Chrome.jpg

Opublikowano

Patrol - przepływy są Ok ,ale głównie to powodem przeróbki jest jedna rzecz która mnie wkurza od początku. Po każdym grzaniu CWU kiedy przełączy się PC na grzanie CO sprężarka wkręca się na duże obroty, aż powstaje gwizd,doszedłem że powodem jest to że czujnik THW6 który jest zamontowany na rurce instalacji za późno się nagrzewa do zadanej wartości którą mam ustawione trwa to jakieś 10 minut,zauważyłem to bo mam zamontowane termometry na wejściu bufora i na wyjściu bufora, temperatura na wejściu bufora dobija w jedną minutę,a na wyjściu około 10 minut, pomyślałem też żeby w takim przypadku czujnik THW6 zamontować na wejściu bufora, wtedy reakcja byłaby 10 razy szybsza.

A jak to jest u ciebie na wykresie po grzaniu CWU?

U mnie jest tak IMG_20250221_113622.thumb.jpg.c5d4ea0c9e11dfa3af21019e45675c42.jpg

Opublikowano

Patrol- no i to jest to ,u ciebie jest 3T i czujnik THW6 jast szybko dogrzany i nie masz tego jak u mnie..

Patrol - zastanawiam się jaką rolę pełni czujnik THW7 na powrocie instalacji CO bo THW6 czujnik to wiem ..