Patrol Opublikowano 24 Października Autor #401 Opublikowano 24 Października próbowałeś odkręcić wszystkie głowic na full i uzyskać przepływ zbliżony do tego na pompie w hydrobox ? Cytuj
Kazek54 Opublikowano 24 Października #402 Opublikowano 24 Października (edytowane) 4 godziny temu, Patrol napisał(a): próbowałeś odkręcić wszystkie głowic na full i uzyskać przepływ zbliżony do tego na pompie w hydrobox ? Tak. Drugą dobę grzeję przy max odkręconych głowicach i jest poprawa. COP wzrósł za wczoraj do 3,8, spadł pobór mocy, a max temperatura na zasilaniu to 45st, C. PC pracuje na niższych częstotliwościach, Pompę obiegową ustawiłem na 1 bieg proporcjonalny. Przy ogrzewaniu tylko parteru różnica wysokości niecały 1 m, z wyliczonymi oporami instalacji - 1,7 mH2O. Natężenie przepływu przy różnicy temperatur 5stC (zasilanie - powrót) wynosi 1,72 m3/h. Czy można odczytać jaki jest przepływ w hydroboxie? Edytowane 24 Października przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Patrol Opublikowano 24 Października Autor #403 Opublikowano 24 Października Zobacz drugi post tego wątku. Jak jeszcze da radę zejść z temp. zasilania to będą większe oszczędności Cytuj
panas554 Opublikowano 26 Października #404 Opublikowano 26 Października Cześć mam pytanie czy jest możliwość podłączenia dwóch czujników PAR-WT60R-E po jednym na strefę i żeby te strefy pracowały na auto adaptacji ? Cytuj
Genek Opublikowano 26 Października #405 Opublikowano 26 Października Kazek54. Patrol ci podpowiedział , ale jak nie zrozumiesz działania PC, to nic nie zdziałasz. Panas554 odp.. Nie Cytuj
red1939 Opublikowano 5 Listopada #406 Opublikowano 5 Listopada Witajcie użytkownicy Zubadanów (i wszelkiej maści Ecodanów), Od paru dni jestem szczęśliwym użytkownikiem 8kW, 3 fazowego, Zubadanka 5 generacji. Dom w pow. 160m² ogrzewanej (całkowita to bliżej 180); elewacja/izolacja w trakcie; bufor 300L; tylko ogrzewanie płaszczyznowe. Jestem na etapie wygrzewania całego domu, a wskazania temperatury wewnętrznej (które zobaczycie wkrótce) są niskie ze względu na zapowietrzenie odbiornika (będzie naprawione niebawem) w miejscu gdzie znajduje się czujnik. Na razie pompa jest ustawiona na stały przepływ. Temperatura zasilania ustawiona została na 35℃ i pompa sobie stabilnie pracowała na 26Hz. Stwierdziłem, że ograniczę trochę temperaturę (do 30℃) bo więcej raczej nie potrzebuję. Ale wtedy zaczęło się taktowanie, to podbiłem do 33℃. Przeczytałem, że Zubadan nie potrafi regulować delty, co mnie bardzo zmartwiło, bo chciałbym ją móc podnieść. Jeśli dobrze rozumiem to można tylko zmniejszyć bieg pompki (z obecnego, co zgaduję, 5 w dół). Czy pompkę sterować można z poziomu pompy ciepła, czy trzeba otwierać jednostkę wewnętrzną i to zmieniać? Co w takim razie gdybym chciał ustawić niższy przepływ na CO a w miarę wysoki na CWU? Jaki ma wpływ na to zmienna korekcji P/C (o której było już mówione)? Pozdrawiam, Cytuj
Patrol Opublikowano 5 Listopada Autor #407 Opublikowano 5 Listopada Cześć. Masz osobno zadawane biegi pompki dla co i cwu, które ustawiane są lokalnie z poziomu sterownika i pozostają sztywne tzn. nic więcej na te wybrane prędkości pompki już potem nie wpływa. A sam przepływ to inna bajka -ten zależy już od instalacji. Co do Hz sprężarki to już pisaliśmy o wartościach granicznych uzależnionych od temp.zewn. Polecam lekturę całego wątku. Cytuj
I3anan Opublikowano 7 Listopada #408 Opublikowano 7 Listopada (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na wstępie dodam, że jestem laikiem w temacie, ale chciałbym się delikatnie mówiąc rozwinąć w temacie mojej pompy i ją "zrozumieć". Jestem użytkownikiem 3F Zubadana 8kW, powiechnia ogrzewana 124 m2 (docelowo 160 m2 jak ukończę garaż). Pompa pracuje w trybie autoadaptacji. Ogrzewanie włącza się średnio 1 na dobę i obecnie trwa okolo 4-7 godzin. Chciałbym się dowiedzieć czy poniższe parametry są w normie, czy częstotliwość pracy sprężarki nie jest za wysoka? Mam jeszcze pytanko odnośnie temperatury CWU, dlaczego są takie rozbieżności we wskazaniach? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc. Pozdrawiam Edytowane 7 Listopada przez I3anan Usunięto zdublowane zdjęcie Cytuj
lab1337 Opublikowano Wtorek o 08:09 #409 Opublikowano Wtorek o 08:09 Jaka jest różnica w grzaniu CWU przy opcjach Auto/1st/0.5st? Cytuj
Patrol Opublikowano wczoraj o 09:20 Autor #410 Opublikowano wczoraj o 09:20 To jest rozdzielczość dla wskazań temp. w aplikacji - jak zmienisz na "0,5" to możesz zmieniać nastawę na ekranie głównym melcloud z krokiem co pół stopnia, jak dasz "1" to będą całkowite wartości i np, z nastawy 23,5C zrobi 24C. Auto to już pewnie "wg uznania" kontrolera ( u mnie Auto zmieniało na wartość całkowitą). Cytuj
panas554 Opublikowano wczoraj o 16:59 #411 Opublikowano wczoraj o 16:59 Czy jak zakupie pilot zdalnej obsługi do strefy nr 2 , pod strefę nr 1 mam podpięta auto adaptacja na pilocie zdalnej obsługi. Pytanie brzmi czy kupiony nowy pilot zdalnej obsługi będzie wpływał na temperaturę wejściową strefy nr 2 czy może być termostatem( będzie sterował charakterystyką ogrzewania) . Cytuj
Patrol Opublikowano wczoraj o 20:53 Autor #412 Opublikowano wczoraj o 20:53 Pojawiła się testowa stronka nowej aplikacji melcloud home: https://test-melcloudhome.com/ może być problem jeśli urządzenie jest już zarejesrtowane (pyta o to przy tworzeniu konta/integracji), więc bardziej w ramach ciekawostki wrzucam - nie łączyłem się jeszcze, więc nie wiem jakie są możliwości w sklepie google nowej apki nie widziałem, a na apple app store jest dostępna: https://apps.apple.com/se/app/melcloud-home/id6450221505... Cytuj
Patrol Opublikowano 23 godziny temu Autor #413 Opublikowano 23 godziny temu poprawiony link https://apps.apple.com/se/app/melcloud-home/id6450221505?platform=iphone Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi