Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

próbowałeś odkręcić wszystkie głowic na full i uzyskać przepływ zbliżony do tego na pompie w hydrobox ?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Patrol napisał(a):

próbowałeś odkręcić wszystkie głowic na full i uzyskać przepływ zbliżony do tego na pompie w hydrobox ?

Tak. Drugą dobę grzeję przy max odkręconych głowicach i jest poprawa. COP wzrósł za wczoraj do 3,8, spadł pobór mocy, a max temperatura na zasilaniu to 45st, C. PC pracuje na niższych częstotliwościach, Pompę obiegową ustawiłem na 1 bieg proporcjonalny. Przy ogrzewaniu tylko parteru różnica wysokości niecały 1 m, z wyliczonymi oporami instalacji - 1,7 mH2O. Natężenie przepływu przy różnicy temperatur 5stC (zasilanie - powrót) wynosi 1,72 m3/h.

Czy można odczytać jaki jest przepływ w hydroboxie?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Zobacz drugi post tego wątku.

Jak jeszcze da radę zejść z temp. zasilania to będą większe oszczędności 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie użytkownicy Zubadanów (i wszelkiej maści Ecodanów),

Od paru dni jestem szczęśliwym użytkownikiem 8kW, 3 fazowego, Zubadanka 5 generacji. Dom w pow. 160m² ogrzewanej (całkowita to bliżej 180); elewacja/izolacja w trakcie; bufor 300L; tylko ogrzewanie płaszczyznowe. Jestem na etapie wygrzewania całego domu, a wskazania temperatury wewnętrznej (które zobaczycie wkrótce) są niskie ze względu na zapowietrzenie odbiornika (będzie naprawione niebawem) w miejscu gdzie znajduje się czujnik.

Na razie pompa jest ustawiona na stały przepływ. Temperatura zasilania ustawiona została na 35℃ i pompa sobie stabilnie pracowała na 26Hz. Stwierdziłem, że ograniczę trochę temperaturę (do 30℃) bo więcej raczej nie potrzebuję. Ale wtedy zaczęło się taktowanie, to podbiłem do 33℃.

image.png.0028a4110bc99d5b6ee4131992ae46f8.png

Przeczytałem, że Zubadan nie potrafi regulować delty, co mnie bardzo zmartwiło, bo chciałbym ją móc podnieść. Jeśli dobrze rozumiem to można tylko zmniejszyć bieg pompki (z obecnego, co zgaduję, 5 w dół). Czy pompkę sterować można z poziomu pompy ciepła, czy trzeba otwierać jednostkę wewnętrzną i to zmieniać? Co w takim razie gdybym chciał ustawić niższy przepływ na CO a w miarę wysoki na CWU? Jaki ma wpływ na to zmienna korekcji P/C (o której było już mówione)?

Pozdrawiam,

Opublikowano

Cześć. Masz osobno zadawane biegi pompki dla co i cwu, które ustawiane są lokalnie z poziomu sterownika i pozostają sztywne tzn. nic więcej na te wybrane prędkości pompki już potem nie wpływa. A sam przepływ to inna bajka -ten zależy już od instalacji. Co do Hz sprężarki to już pisaliśmy o wartościach granicznych uzależnionych od temp.zewn. Polecam lekturę całego wątku.

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Na wstępie dodam, że jestem laikiem w temacie, ale chciałbym się delikatnie mówiąc rozwinąć w temacie mojej pompy i ją "zrozumieć".

Jestem użytkownikiem 3F Zubadana 8kW, powiechnia ogrzewana 124 m2 (docelowo 160 m2 jak ukończę garaż). Pompa pracuje w trybie autoadaptacji. Ogrzewanie włącza się średnio 1 na dobę i obecnie trwa okolo 4-7 godzin.

Chciałbym się dowiedzieć czy poniższe parametry są w normie, czy częstotliwość pracy sprężarki nie jest za wysoka? 

IMG_5494.thumb.png.1f0fc8ab098a82fbef5d4dcdb1593b0d.pngIMG_5492.thumb.png.1a29d96cc21d58a4dd31a2b78f5cfe16.pngIMG_5493.thumb.png.6cf2323fee1a7efbb6b911e27c5f23d2.png

Mam jeszcze pytanko odnośnie temperatury CWU, dlaczego są takie rozbieżności we wskazaniach? 

IMG_5484.thumb.jpeg.72bd9dce60827e813f39a46c07029de7.jpegIMG_5485.thumb.jpeg.da5ca883906f76418df797365acb2ae1.jpeg

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Pozdrawiam

IMG_5494.png

Edytowane przez I3anan
Usunięto zdublowane zdjęcie