Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kol @maffer Dzięki za informację o przegrodzie. Trochę mnie tu postraszyli znawcy nierdzewki ale wnioskuje że nie będzie źle. Właściwie wszystko się  zużywa ale gdy coś  wytrzymało 3 sezony bez oznak degradacji to i nastepne 3 wytrzyma a to już warto było zaryzykowac. Nie mówiąc  o satysfakcji że jeszcze zemną nie jest najgorzej. Po sezonie mam jeszcze do zrobienia parę poprawek zasugerowanych przez życzliwych forumowiczów. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Dla pozytywnie zakręconych posiadaczy Mpm. Komora dopalające w przegrodzie za komorą załadowczą. 

Opublikowano

Jako pozytywnie zakręcony😀 Juz dosyć dawno zauważyłem że takie zawężenie wylotu spalin z komory dopalania na wymiennik zwiększa temp dopalania. Utrudnia jednak przepływ przez kocioł i raczej np na naturalnym ciągu może być ciężko.

Opublikowano
6 godzin temu, rafwla napisał(a):

Komora dopalające w przegrodzie za komorą załadowczą. 

Trochę za duża i za zimna ta komora dopalająca i dlatego dym leci -  na filmiku też akceptują dym.

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, maracz napisał(a):

Juz dosyć dawno zauważyłem że takie zawężenie wylotu spalin z komory dopalania na wymiennik zwiększa temp dopalania

Zanim Ty to zauważyłeś, zanim producent MPM-a wprowadził dziubek palnika, zanim powstał ten kocioł podlinkowany przez @rafwla - forumowicze z tego forum już wcześniej przetestowali zwężenie wylotu spalin z komory dopalania za pomocą zwykłego kawałka szamotu i na naturalnym ciągu bez wentylatorów. Tylko rozmiar płytki trzeba dopasować indywidualnie do swojego ciągu.

Opublikowano

Pokaż kto ? kiedy? - wprowadził szczelinę PW wewnątrz gardzieli przegrody? - będę Ci wdzięczny.

Opublikowano

@Piecuch19 @maracz Przestańcie się sprzeczać miedzy sobą, bo mówicie tym samym językiem, a walka jest tylko o własne ego, a to słabo wygląda na forum.. 

Opublikowano
W dniu 5.03.2023 o 07:26, maffer napisał(a):

IMG_20220318_163746_optimized.thumb.jpg.57185b7c65d18221a473a12edd73f984.jpgIMG_20220318_163743.thumb.jpg.48620586516a0764b34afa37e2852aa9.jpg

Tak to wygląda. Do niczego nie jest przymocowana. Jak się rozgrzeje, rozszerzy to wpada górą delikatnie do środka.

A jakbyś ta z ciekawości napalił bez tej przegrody, jestem ciekaw efektów, dymu ,mocy itp, ja jak moją kiedyś wywalę to przed założeniem zrobię kilka paleń bez przegrody i nagram film

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Kol @maronka to może być ciekawy eksperyment,a co z palnikiem.

Pozdrawiam   

Opublikowano

zostawić tak jak jest,to tylko eksperyment

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie oryginalny palnik przeszedł metamorfozę, najpierw był szybki 15-sto minutowy "ulep" , na którym już się o niebo lepiej paliło, a teraz siedzi  stuningowany fabryczny 🙂.. Dopiero dwa razy paliłem, jeszcze potestuje różne warianty z podawaniem powietrza, to coś więcej napisze.. Ale widzę, że wszystko jest na dobrej drodze 🙂 

IMG_20240206_111845.jpg

IMG_20240206_111853.jpg

IMG_20240206_123129.jpg

IMG_20240206_185803.jpg

IMG_20240210_134255.jpg

IMG_20240211_105145.jpg

Screenshot_2024-02-12-18-20-50-932_com.miui.videoplayer.jpg

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
1 godzinę temu, maronka napisał(a):

A jakbyś ta z ciekawości napalił bez tej przegrody, jestem ciekaw efektów, dymu ,mocy itp, ja jak moją kiedyś wywalę to przed założeniem zrobię kilka paleń bez przegrody i nagram film

Nieprędko pewnie będę coś zmieniać. Pasek nad nią zrobiłem z cegły andaluzytowej, element wirowy mam prawie nowy. A z tą przegrodą mi się dobrze pali. Jak jest taka pogoda jak teraz to wyjmuje zawirowywacz i temp. spalin mam 200. Jak jest silny wiatr albo mróz to mam wsadzony i spaliny 160. 

Opublikowano

@zaciapa Mam małe spostrzeżenie odnośnie kierunku skosów z otworami. Nie będzie lepiej gdybyś odwrócił zwężenie   do paleniska. Teraz pęd gazów będzie raczej wpychał się w te otworki, zamiast wysysać z nich powietrze. Potwierdź jeszcze po próbach czy tak będzie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się, gdy skos jest odwrotny, to powietrze wtórne jest pięknie zasysane z metalowej przegrody. Jakiś czas temu paliłem bez tego górnego paska szamotu nad przegrodą i ona była i jest mocno pochylona, więc mam ten odwrotny skos. Ponieważ przegroda się mocno wychyliła, to dałem radę wywiercić kilka otworów 8mm.

Zobaczcie film jak zieje ogniem z tych otworów, czyli zasysa powietrze wtórne bardzo dobrze.

@zaciapa Myślę, że przeróbki pochopne, zbyt emocjonalne 🙂 MPM WOOD, to specyficzny kocioł i trzeba po prostu czasu, aby go wyczuć i na nic tu się zda dziesięcioletnie doświadczenie z innego MPM-a 😛 . W nowym domku WOOD się nie sprawdzi i podzieli los wentylatora 🙂

palnik_otwory.thumb.jpg.3aec1a66f039ee50ab484b7e49fb5998.jpg

Edytowane przez szpenio
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, carinus napisał(a):

@zaciapa Mam małe spostrzeżenie odnośnie kierunku skosów z otworami. Nie będzie lepiej gdybyś odwrócił zwężenie   do paleniska. Teraz pęd gazów będzie raczej wpychał się w te otworki, zamiast wysysać z nich powietrze. Potwierdź jeszcze po próbach czy tak będzie.

Otwory od wewnątrz przegrody są powiększone, a z zewnątrz wyprofilowane w kierunku palnika, tak żeby nie wchodziły w kolizję z ogniem,. Z moich krótkich obserwacji wynika, że jest dobrze 🙂

@szpenio

A ja jeszcze raz Ci napiszę, że te kotły nie różnią niczym, tylko tą bramką.. Tamten kocioł doprowadziłem do stanu niemalże bezobslugowego (rozpalić, włożyć opał i zamknąć), ten taż jest już na ostatniej prostej 🙂

Edytowane przez zaciapa
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szpenio napisał(a):

Zgadzam się, gdy skos jest odwrotny, to powietrze wtórne jest pięknie zasysane

To błędne myślenie. Jak tak zrobisz to się przekonasz że będzie lipa.

Opublikowano

Kol @zaciapa ładnie Ci to wyszło. Trochę czasu trzeba żeby wyciągnąć wnioski z działania. Zrób foto i jeżeli mógłbyś to jeszcze foto z wymiennika.  Jescze jedno jakie fi mają otwory.

Pozdrawiam 

Kol @zaciapa przyjżałem się jeszcze raz bramce i wątpliwości Kol @carinuschyba są słuszne. Myślę że  gdybyś wspawał tzw falochroney 1,5  cm szer pochylo skierowane w stronę palnika to wówczas tworzyła by się  tam podciśnienie wyciągające  PW. 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Skos robi robotę, ale żeby to zobaczyć tego efekty, to trzeba to zrobić, a nie teoretyzować. Głównie chodzi o 2 rzeczy. Pierwsza to ściśnięte spaliny w zwężce, którą robią skosy przyśpieszają i lepiej się mieszają z PW - tym w gardzieli otworu przegrody - co przekłada się na ładny krótki płomień, który jest dobrze dopalony i nie wychodzi z komory palnika. Szybciej też się kręci na małej mocy niż bez skosów. Zwężka w stronę komory palnika powoduje że przyśpieszające w tym miejscu gazy zaciągają PW z gardzieli w ilości jaką zaprojektujemy powierzchniami przekroju otworów i zwężki ( tu trzeba policzyć: powierzchnię przekroju zwężki do powierzchni otworów PW w gardzieli przegrody ok 7%) i będzie dobrze. Podobnie jak w dyszy palnika acetylenowo tlenowego ( zobaczcie jego przekrój) czy np palnika dekarskiego. Druga to skosy zapobiegają zasypywaniu żarem/opałem/popiołem komory palnika ( można palić 2 tygodnie bez przerwy i komora palnika jest czysta).  Ja mam dość głębokie skosy w półokręgu, ale możesz zapytać innych forumowiczów, którzy też mają skosy  np. @bajek lub @mikkei @krzych13 i nie pamiętam kto tam jeszcze. Trzecia to skosy skupiają płomień w jedno miejsce tj środek komory palnika i nie jest on rozlazły szczególnie na małych mocach tylko skupiony przez co lepiej się dopala i jest gorętszy/biały u się nie rozłazi. Skos w odwrotną stronę nie będzie działał i nie będzie się dobrze paliło ( możecie sprawdzić). To fizyka - podobnie jest z przepływami płynów np w trójniku - z 2 rurek w jedną  przyśpieszają, a odwrotnie zwalniają. Ale możecie sprawdzić - ja mówię nie będzie działać. Zobaczcie "zwężka Wenturiego" - dlaczego tak jest? - łatwe do zrozumienia.

Przy półokrągłym otworze przegrody nie trzeba zawirowywacza w komorze palnika, bo wiruje 2 płomieniami na prostej ściance w prostokątnej komorze palnika, więc nie ma problemu np. z wykruszonym dziubkiem ( wiem bo tak miałem w wcześniej przerobionym na dolniaka kotle - bez dziubków). Przy półokrągłym otworze przegrody gazy lepiej się mieszają niż w prostokątnym, bo kąty nie uczestniczą w w tym. Najlepszy byłby okrągły przekrój, ale warunki ograniczają.

Do podkładania ma duże znaczenie rozmiar otworu/przekróju, bo po zrobieniu - powiększeniu otworu nie trzeba otwierać krótkiego obiegu żeby otworzyć drzwiczki. Teraz to tak obrazowo; chcesz dołożyć na przymkniętym czopuchu/ograniczonym przepływie, więc dymić musi. Jak otworzysz czopuch ( przepływ spalin przez kocioł) to nie będzie zadymiać kotłowni. Jak zasypie otwór przegrody to też będzie dymić. 

Badania testowe na 5 klasę odbywają się na ciągu mechanicznym ustawionym na 30 MPa i wyselekcjonowanym do tego celu paliwie, a nikt takiego nie ma w normalnych warunkach kotłowni. Tam pogoda się nie zmienia, a realnie się zmienia i ciąg jest różny. Dlatego większa dziura jest potrzebna żeby dostosować kocioł do swoich warunków, a każdy ma inne.

Edytowane przez Piecuch19
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Jak mnie wku... to się zawezmę i zrobię metalowy palnik w kształcie okręgu z dookólnym podawaniem  powietrza jak w mixerach lpg. Tylko musicie mnie wk.... żebym miał wene twórczą.

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

Kol @carinus czeka Ciebie b. duże wuk.... bo wykonanie półokrągłej bramki zwężajacej się  kierunku palnika z 5-tki bez matrycy i prasy może być  wyzwaniem. Powodzenia trzymam kciuki.

Pozdrawiam  

• Haha 1
Opublikowano

@maraczJuż mnie wystarczająco wk... swoimi osiągnięciami, więcej nie musisz 😂.

@AO49Jeszcze mało mnie znacie.😋 Nie mam prasy z matrycami, ale mam wszystkie obrabiarki skrawające do dyspozycji i materiał do wykonania. W swojej karierze naprodukowałem się dosyć dysz palników gazowych do samochodów swoich i kolegów, żeby poprawiać osiągi na LPG. To na bank nie będzie trwałe, ale pokaże czy takie coś zdaje egzamin, a potem można szukać materiałów wytrzymalszych.

Nie wiem jeszcze czy robić to w obudowie z szamotu, czy wstawić coś na kształt tej nowej fabrycznej bramki z wymiennym okrągłym palnikiem w środku.

• Zgadzam się 1