Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor na zasilaniu czy powrocie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za 2 lata montowane będą tylko monobloki.

Opublikowano

Na pewno? a co zrobią z PC powietrze-powietrze?

Opublikowano
33 minuty temu, damiaszek napisał(a):

Na pewno? a co zrobią z PC powietrze-powietrze?

Wszystkie splity do 12kW wypadają do końca tego roku 

Brać jak ktoś myśli nad PC w normalnych pieniądzach, split to same plusy jeśli dobrze zrobione rury od gazu. 

Opublikowano
12 minut temu, szakallo napisał(a):

Wszystkie splity do 12kW wypadają do końca tego roku 

Brać jak ktoś myśli nad PC w normalnych pieniądzach, split to same plusy jeśli dobrze zrobione rury od gazu. 

Też mam takie przemyślenia. Brałem na szybko monoblok kierując się informacjami w necie typu "fabrycznie uszczelniony", tańsze przeglądy, problem zamarzania nie istnieje itd. Okazało się, że nie do końca to prawda. Rozmawiałem ostatnio z doświadczonym instalatorem (siedzi od 20 lat w pompach ciepła) - krytykował R290, twierdził, że monobloki głównie się nadają do dużych mocy w kaskadach i zachwalał do domu splity. 

Opublikowano
20 minut temu, WlodekG napisał(a):

...Rozmawiałem ostatnio z doświadczonym instalatorem (siedzi od 20 lat w pompach ciepła) - krytykował R290, twierdził, że monobloki głównie się nadają do dużych mocy w kaskadach i zachwalał do domu splity. 

Tak bez urazy proszę, ale większych bredni już dawno nie słyszałem. Gdybym sam miał instalatorstwo, nikomu nie polecił bym czegoś, co można postawić pod ścianą i doprowadzić dwie rurki z wodą i kabelek zasilający. A gdzie w tym biznes?

Każdy lubi coś innego, każdy ma inne plany na kolejne scenariusze zmian w technice grzewczej. Ja staram się upraszczać wszystko co może być nieskomplikowane, na co mam wpływ i mogę wykonać samodzielnie, nie będąc zmuszonym na łaskę innych fachowców. Pewnych rzeczy nie przeskoczę, ale sporo rzeczy mogę zrobić sam.

Opublikowano
44 minuty temu, WlodekG napisał(a):

Też mam takie przemyślenia. Brałem na szybko monoblok kierując się informacjami w necie typu "fabrycznie uszczelniony", tańsze przeglądy, problem zamarzania nie istnieje itd. Okazało się, że nie do końca to prawda. Rozmawiałem ostatnio z doświadczonym instalatorem (siedzi od 20 lat w pompach ciepła) - krytykował R290, twierdził, że monobloki głównie się nadają do dużych mocy w kaskadach i zachwalał do domu splity. 

Bo tu chodzi o czynnik ,tak sobie nasza ukochana EU wymyśliła że w domu nie może być czynnika R290 bo to wybuch a jak wiadomu czynnik R290 to LPG-propan co kto woli a że jest tam tego niewyobrażalna ilość ze 400 gramów to zagrożenie niepojęte więc musi być wyprowadzone na zewnątrz czyli upakowane w monoblok ot cała tajemnica, ale pompy raz zamontowane mogą być używane do końca swoich dni więc kupić można 3 takie same pompy i co 10 lat podmieniać hehe. 

Opublikowano

Z tymi zapasowymi pompami  to tak jak z tym zapasowym kotłem który stoi w rogu i rdzewieje, bo nigdy nie zostanie użyty. Pieniądze wyrzucone w błoto

Opublikowano (edytowane)

Na przykładzie KAISAI - porównanie monobloka 15kW R290 do splita 14 kW R32 na podstawie tabel dostępnych na stronie producenta.

Dla 35 stopni na zasilaniu.

- 20 Split R32 COP 2,18 R290 COP 1,9

- 15 Split R32 COP 2,43 R290 COP 2,1

- 5 Split R32 COP 2,99 R290 COP 2,5

0    Split R32 COP 3,26 R290 COP 2,6

+ 12 Split R32 COP 4,99 R290 COP 3,5

Dla 45 stopni na zasilaniu.

-20 Split R32 COP 1,73 R290 COP 1,7

- 15 Split R32 COP 1,85 R290 COP 1,8

- 5  Split R32 COP 2,42 R290 COP 2,2

0    Split R32 0 COP 2,62 R290 COP 2,4

+ 12 Split R32 COP 3,79 R290 COP 3,3

Przy temperaturze zasilania 35, spadek procentowy mocy dla -15 stopni to 34% dla R32 (9,22 kW) oraz 20% dla R290 (12 kW).

R290 lepiej trzyma moc ale COP?

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano (edytowane)

Dlatego nie ma sensu zawracać sobie głowy R290 jak nie mają niższej lub takiej samej ceny jak pompy z innym gazem.

Niektórzy nasłuchali sie youtuberów chwalących tą, czy inna technologię i powielają ich głupoty 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, o6483256 napisał(a):

Z tymi zapasowymi pompami  to tak jak z tym zapasowym kotłem który stoi w rogu i rdzewieje, bo nigdy nie zostanie użyty. Pieniądze wyrzucone w błoto

Dlatego na końcu było hehe,😄

R290 jest głównie dla ogrzewających kaloryferami bo one moga wyższą temp dać i to ich jedyna zaleta no może poza samodzielnym nabijaniu ale to monobloki więc i ta wątpliwa czynność odpada.

Edytowane przez berti