Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor na zasilaniu czy powrocie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za 2 lata montowane będą tylko monobloki.

Opublikowano

Na pewno? a co zrobią z PC powietrze-powietrze?

Opublikowano
33 minuty temu, damiaszek napisał(a):

Na pewno? a co zrobią z PC powietrze-powietrze?

Wszystkie splity do 12kW wypadają do końca tego roku 

Brać jak ktoś myśli nad PC w normalnych pieniądzach, split to same plusy jeśli dobrze zrobione rury od gazu. 

Opublikowano
12 minut temu, szakallo napisał(a):

Wszystkie splity do 12kW wypadają do końca tego roku 

Brać jak ktoś myśli nad PC w normalnych pieniądzach, split to same plusy jeśli dobrze zrobione rury od gazu. 

Też mam takie przemyślenia. Brałem na szybko monoblok kierując się informacjami w necie typu "fabrycznie uszczelniony", tańsze przeglądy, problem zamarzania nie istnieje itd. Okazało się, że nie do końca to prawda. Rozmawiałem ostatnio z doświadczonym instalatorem (siedzi od 20 lat w pompach ciepła) - krytykował R290, twierdził, że monobloki głównie się nadają do dużych mocy w kaskadach i zachwalał do domu splity. 

Opublikowano
20 minut temu, WlodekG napisał(a):

...Rozmawiałem ostatnio z doświadczonym instalatorem (siedzi od 20 lat w pompach ciepła) - krytykował R290, twierdził, że monobloki głównie się nadają do dużych mocy w kaskadach i zachwalał do domu splity. 

Tak bez urazy proszę, ale większych bredni już dawno nie słyszałem. Gdybym sam miał instalatorstwo, nikomu nie polecił bym czegoś, co można postawić pod ścianą i doprowadzić dwie rurki z wodą i kabelek zasilający. A gdzie w tym biznes?

Każdy lubi coś innego, każdy ma inne plany na kolejne scenariusze zmian w technice grzewczej. Ja staram się upraszczać wszystko co może być nieskomplikowane, na co mam wpływ i mogę wykonać samodzielnie, nie będąc zmuszonym na łaskę innych fachowców. Pewnych rzeczy nie przeskoczę, ale sporo rzeczy mogę zrobić sam.

Opublikowano
44 minuty temu, WlodekG napisał(a):

Też mam takie przemyślenia. Brałem na szybko monoblok kierując się informacjami w necie typu "fabrycznie uszczelniony", tańsze przeglądy, problem zamarzania nie istnieje itd. Okazało się, że nie do końca to prawda. Rozmawiałem ostatnio z doświadczonym instalatorem (siedzi od 20 lat w pompach ciepła) - krytykował R290, twierdził, że monobloki głównie się nadają do dużych mocy w kaskadach i zachwalał do domu splity. 

Bo tu chodzi o czynnik ,tak sobie nasza ukochana EU wymyśliła że w domu nie może być czynnika R290 bo to wybuch a jak wiadomu czynnik R290 to LPG-propan co kto woli a że jest tam tego niewyobrażalna ilość ze 400 gramów to zagrożenie niepojęte więc musi być wyprowadzone na zewnątrz czyli upakowane w monoblok ot cała tajemnica, ale pompy raz zamontowane mogą być używane do końca swoich dni więc kupić można 3 takie same pompy i co 10 lat podmieniać hehe. 

Opublikowano

Z tymi zapasowymi pompami  to tak jak z tym zapasowym kotłem który stoi w rogu i rdzewieje, bo nigdy nie zostanie użyty. Pieniądze wyrzucone w błoto