Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor na zasilaniu czy powrocie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to albo bierzesz z gwarancją i spełniasz życzenia producenta, albo szukasz innego 🙂

U mnie serwis Kaisai przy uruchomieniu stwierdził że ich interesuje tylko ten kawałek do wymiennika, czyli obieg w którym jest pompa, a reszta instalacji za wymiennikiem to już moja sprawa i nie wnikają. Ale jak Twoi się uprą na bufor to zawsze możesz zrobić wymiennik z bufora, grzejąc go przez wężownicę z osobnego obiegu. 

Opublikowano (edytowane)

Widzę, że obudziłem wątek po 3 latach:) Może skopiuje swój wpis bo padają pytania "po co planujecie wymiennik?". 

Cześć, 

Mam w tej chwili pompę monoblok z buforem w układzie równoległym, w całym domu podłogówka + grzejniki drabinkowe w łazienkach na tym samym obiegu i temperaturze co podłogówka, nie zamykam żadnych pętli siłownikami. W obiegu krąży woda. Nie było prądu dwa dni akurat jak mnie nie było w domu i było -15. Pompa oczywiście zamarzła ale nic się nie uszkodziło bo zadziałały zawory przeciwzamrożeniowe, ale żeby ruszyła trzeba było ją rozbierać i rozmrażać.

Chciałbym przebudować instalację dokładając wymiennik płytowy (solidnie przewymiarowany) tworząc dwa obiegi - mały z roztworem glikolu po stronie pompy ciepła i duży z wodą po stronie odbiorników ciepła. Skoro wymiennik oddziela hydraulicznie obiegi nie ma już potrzeby stosowania bufora w układzie równoległym, więc chciałbym tak przerobić instalację żeby bufor był szeregowo na powrocie. W taki sposób pompka z pompy ciepła będzie napędzać mały obieg glikolowy, a druga pompa obiegowa będzie napędzać obieg wodny w podłogówce i grzejnikach. Wydaje mi się, że to dobry pomysł i że poprawię w ten sposób efektywność układu likwidując spadek temperatury na buforze. Dodatkowo usunę zawory przeciwzamrożeniowe bo nie nadają się do glikolu i ocieplę to miejsce. Nie jestem pewny czy do obiegu glikolowego potrzebny jest jeszcze UPS - AI podpowiada, że potrzebny bo lokalnie w wymienniku roztwór glikolu może zamarznąć co spowoduje uszkodzenia.

Czy dobrze rozumuję? Czy UPS w małym obiegu potrzebny?

Pozdrawiam,

Włodek

Od czasu tego wpisu doszedłem do wniosku, że potrzebuję dodatkową pompę obiegową bo nie mogę uzyskać wystarczających przepływów na piętrze więc pewnie jednak zostawię bufor równolegle bo trzeba będzie spiąć hydraulicznie te pompy.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

To będzie najlepsze wyjście bez generacji kosztów. Do zabezpieczenia pompy wystarczy użyć małej pompki w komplecie z UPS na by-pasie i elementu który zadziała gdy zaniknie zasilanie z sieci. Ja zrezygnowałem z tej pompki na rzecz uruchomienia pompki obiegowej bufora. Daje mi takie samo zabezpieczenie.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, carinus napisał(a):

To będzie najlepsze wyjście bez generacji kosztów. Do zabezpieczenia pompy wystarczy użyć małej pompki w komplecie z UPS na by-pasie i elementu który zadziała gdy zaniknie zasilanie z sieci. Ja zrezygnowałem z tej pompki na rzecz uruchomienia pompki obiegowej bufora. Daje mi takie samo zabezpieczenie.

Znam to rozwiązanie ale nie jest to 100% zabezpieczenie. Wymiennik i glikol po stronie pompy zabezpieczy nawet gdy prądu nie będzie bardzo długo, a gdy zasilanie wróci system ruszy bez problemu.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

@WlodekG Jeżeli chcesz koniecznie ten glikol to masz kilka opcji.

Po stronie PC

1. PC+zawór trójdrożny do CWU+wymiennik+bufor+ powrót do PC. Defrost robi PC głównie z bufora wspomagane grzałką.

2.  PC+zawór trójdrożny do CWU+wymiennik + powrót do PC. Defrost robi PC głównie z grzałki wspomagany wymiennikiem.

Po stronie instalacji CO

1. Wymiennik na zasilanie + Instalacja CO +bufor + filtr siatkowy + pompa obiegowa.

Musisz mieć filtr siatkowy przed wymiennikiem żeby syf z instalacji CO zatrzymał.

2.Wymiennik na zasilanie + Instalacja CO  + filtr siatkowy + pompa obiegowa.

Jeżeli bufor jest w części ogrzewanej to bym go zostawił jeżeli nie to powoduje on tylko straty ciepła wiec do usunięcia. 

W obecnym podłączeniu równoległym bufor przez podmieszanie powoduje straty rzędu 2-3st (musisz dawać wyższą temp wody) Jażeli dasz wymiennik duży minimum 110kw to też będziesz miał strate 2-3 st więc do tego układu co masz nic nie tracisz.

Grzałka przy defroście u mnie w Kaisai 10kw załącza się na 2-3min i pokazuje PC moc 4,5kw więc do zaakceptowania. 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
20 godzin temu, WlodekG napisał(a):

Znam to rozwiązanie ale nie jest to 100% zabezpieczenie. Wymiennik i glikol po stronie pompy zabezpieczy nawet gdy prądu nie będzie bardzo długo, a gdy zasilanie wróci system ruszy bez problemu.

Gdyby przeliczyć koszt instalacji wymiennika i glikolu, jakby nie patrzeć komplikacja systemu, plus straty na sprawności wymiany, to nie wiem czy to takie sensowne rozwiązanie.

Opublikowano
Teraz, carinus napisał(a):

Gdyby przeliczyć koszt instalacji wymiennika i glikolu, jakby nie patrzeć komplikacja systemu, plus straty na sprawności wymiany, to nie wiem czy to takie sensowne rozwiązanie.

Tutaj masz pełną rację, też się biję z myślami bo koszty wychodzą bardzo duże. Trochę to cena świętego spokoju, a u mnie niestety dłuższe awarie zasilania się zdarzają. Może faktycznie wydać kasę na większy akumulator do UPS?

Opublikowano

Musisz przeliczyć wszystko w skali kilku lat, zasilanie awaryjne zawsze się przyda, niekoniecznie tylko do zasilania zabezpieczenia pompy. Pompka pobiera śmieszne ilości energii, nawet małe aku starczy na dni lub tygodnie pracy.

Opublikowano

A nie prościej dolać tyle glikolu aby nie zamarzło i po sprawie żadnych ups-sów czarów niewidów ? przecież to dawno sprawdzone i pewne że taka ilość glikolu która wystarcza do minus 6 stopni zabezpiecza w stu procentach całą instalację nawet do minus 25 stopni bo woda tylko lekko zżeluje co nie przeszkadza pompie ją przepchnąć a i taka ilość glikolu nie wpływa w żaden sposób na sprawność układu, zastanawia mnie u ludzi ta dziwna upartość komplikowania sobie życia .

Opublikowano

Jeżeli nie masz dużo wody w instalacji to będzie najlepszy sposób. Ja mam  w układzie 1,5 tys. litrów, dlatego sobie odpuściłem ten pomysł.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, berti napisał(a):

A nie prościej dolać tyle glikolu aby nie zamarzło i po sprawie żadnych ups-sów czarów niewidów ? przecież to dawno sprawdzone i pewne że taka ilość glikolu która wystarcza do minus 6 stopni zabezpiecza w stu procentach całą instalację nawet do minus 25 stopni bo woda tylko lekko zżeluje co nie przeszkadza pompie ją przepchnąć a i taka ilość glikolu nie wpływa w żaden sposób na sprawność układu, zastanawia mnie u ludzi ta dziwna upartość komplikowania sobie życia .

No nie ma uniwersalnych recept na każdy dom 🙂 Moja podłogówka była projektowana pod piec gazowy więc na 39 stopni, deltę 10 stopni i bardzo mały przepływ. Po dwudziestu latach piec gazowy się rozsypał w zeszłym roku, brak części do naprawy, więc na szybko zmieniłem w szczycie sezonu grzewczego na pompę ciepła bo można było wtedy kupić kaisai 12 kW za 6 tys. Teraz, po roku obserwowania i po obecnych mrozach chciałbym usprawnić instalację. Generalnie żeby w mrozy było u mnie ciepło musiałem ustawić 43 stopnie dla -20 w krzywej. Żeby moja podłogówka skutecznie ogrzała dom na niskiej temperaturze zasilania i niskiej delcie muszę dosyć mocno zwiększyć przepływy w instalacji. Na dole mam rozdzielacz 6 sekcji, na piętrze 11 sekcji i chyba rurę zasilającą górę o za małej średnicy na większe przepływy. To dlatego nie chcę glikolu w obecnej instalacji, bo pompy miałyby ciężej. Ponadto nie wiem jak się zachowają dwudziestoletnie połączenia itd. A nawet gdybym miał lepszą sytuację to przed glikolem w całości powstrzymywały by mnie koszty bo czytam że co 3-5 lat trzeba wymieniać a zład w instalacji, wliczając bufor, to 380 litrów. 

Jak już pisałem, chciałbym zabezpieczyć się przed mrozem i stąd kombinację z wymiennikiem bo nie chcę glikolu w całości instalacji.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Gdzie to potem się oddaje takie ogromne ilości glikolu bo chyba nie do kanalizacji ?

Opublikowano

Po co wymieniać ten roztwór glikolu? Co się stanie jak nie wymienisz?

Opublikowano
1 minutę temu, carinus napisał(a):

Po co wymieniać ten roztwór glikolu? Co się stanie jak nie wymienisz?

Odpowiedź z googla: 

Glikol w instalacjach (solarnych, pomp ciepła, CO) wymaga wymiany średnio co 3–5 lat, ponieważ z czasem ulega degradacji, tracąc właściwości przeciwzamarzaniowe i antykorozyjne. Zużyty glikol staje się kwaśny, co przyspiesza korozję metalowych elementów, prowadzi do powstawania osadów, zatykania układu i ostatecznie awarii pomp oraz wymienników. 
Główne powody wymiany glikolu:
  • Degradacja chemiczna: Glikol w wysokich temperaturach (zwłaszcza w instalacjach solarnych) traci swoje właściwości pH, co prowadzi do zakwaszenia płynu i korozji elementów instalacji.
  • Utrata ochrony przeciwzamarzaniowej: Z czasem zdolność do ochrony przed niskimi temperaturami spada, co grozi zamarznięciem i rozsadzeniem rur.
  • Osady i zanieczyszczenia: Zużyty glikol wytrąca osady, które zmniejszają efektywność wymiany ciepła i mogą zablokować pompę obiegową.
  • Wyczerpanie inhibitorów korozji: Płyn zawiera dodatki chroniące metale. Po kilku latach tracą one swoją skuteczność, narażając instalację na niszczenie.
  • Zmiana lepkości: Degradacja wpływa na gęstość płynu, co zmniejsza wydajność pompowania. 
Regularna kontrola (refraktometrem) i wymiana glikolu to podstawa bezawaryjnej pracy systemu, podobnie jak wymiana oleju w samochodzie. 
Opublikowano

Nigdy nie miałem potrzeby interesowania sie glikolem, ale jeżeli jest taka przypadłość, to raczej poszedłbym w dodatkową pompkę.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, carinus napisał(a):

Nigdy nie miałem potrzeby interesowania sie glikolem, ale jeżeli jest taka przypadłość, to raczej poszedłbym w dodatkową pompkę.

Dodatkowy problem o którym sobie właśnie przypmniałem - zgrzewany polipropylen może źle znosić glikol a mam część rur z tego. Podobno są różne rodzaje zgrzewanego polipropylenu i niektóre są kompatybilne z glikolem a inne nie. Generalnie teraz się naczytałem dużo więcej niż przy wymianie pieca na pompę, wtedy zarówno hydraulik, jak i dyskutanci na różnych forach bagatelizowali problem zamarzania. Mam zawory antyzamrożeniowe i wydawało mi się, że to wystarczy, ale praktyka pokazała co innego. 

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Sprzedaj monobloka zamontuj splita będziesz miał   spokój a jak nie to wymiennik tak jak pisałem Nic innego nie wymyślisz.  

Były testy glikolu i wyszło że nie trzeba go wymieniać co 5 lat 

• Lubię to 1
Opublikowano

Sprzedaj monobloka - no ciekawe za jaką cenę można sprzedać jak nowe po 5 tys i ludzie wybrzydzają. 

PS w ostatnie mrozy pompę wyłączyłem na kilka tygodni (zupełnie, bez zasilania). I zastanawiałem się czy przetrwa, bo bywalo -25⁰C nocami. Ale ruszyła bez problemu. Tak że glikol daje radę. Nawet jeśli trzeba go wymienić po 5 latach to koszt nie przekroczy 100 złotych (12 litrów wody jest w obiegu). W samochodach wszyscy mają i jakoś z tym zyją 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, nightwatch napisał(a):

Sprzedaj monobloka - no ciekawe za jaką cenę można sprzedać jak nowe po 5 tys i ludzie wybrzydzają. 

Tanio kupił to tanio może sprzedać za pół ceny. 

Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest glikol zresztą też mam w instalacji i nie narzekam Coś około 500zł mnie to kosztowało. Rozrobiłem 40 l koncentratu 75% na 90l wody   

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
6 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Sprzedaj monobloka zamontuj splita będziesz miał   spokój a jak nie to wymiennik tak jak pisałem Nic innego nie wymyślisz.  

Były testy glikolu i wyszło że nie trzeba go wymieniać co 5 lat 

Otóż to same mity i zasłyszenia , glikol w takiej ilości o jakiej my mówimy nie ma żadnego wpływy na wydajność czy bebechy instalacji a sam glikol działa nawet 15 lat tak samo.

4 godziny temu, cezario1 napisał(a):

Tanio kupił to tanio może sprzedać za pół ceny. 

Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest glikol zresztą też mam w instalacji i nie narzekam Coś około 500zł mnie to kosztowało. Rozrobiłem 40 l koncentratu 75% na 90l wody   

To i tak za dużo dałeś , ja jak miałem haiera to do 120 litrów wlałem dwie bańki po 10 litrów koncentratu do minus 70 i żadnych calefi ,działało .

8 godzin temu, WlodekG napisał(a):

Dodatkowy problem o którym sobie właśnie przypmniałem - zgrzewany polipropylen może źle znosić glikol a mam część rur z tego. Podobno są różne rodzaje zgrzewanego polipropylenu i niektóre są kompatybilne z glikolem a inne nie. Generalnie teraz się naczytałem dużo więcej niż przy wymianie pieca na pompę, wtedy zarówno hydraulik, jak i dyskutanci na różnych forach bagatelizowali problem zamarzania. Mam zawory antyzamrożeniowe i wydawało mi się, że to wystarczy, ale praktyka pokazała co innego. 

Glikol polipropylenowy można by nawet pic tylko ta sr,,,,ka nic więcej malują ten glikol na diabła niepotrzebnie bo nikt normalny nie leje glikolu 50/50/

Opublikowano
14 minut temu, berti napisał(a):

To i tak za dużo dałeś

Bo dom jeszcze nie zamieszkały. Dałem etylowy bo nie grzeje  CWU a jest rzadszy Mam rurki PEX16 do grzejnika C2 300x600 więc przepływ trochę mały dla glikolu.

Do gwarancji Kaisai musi być takie stężenie. Ciekawe czy sprawdzają.

Opublikowano (edytowane)

Taa same mity i zasłyszenia 😉 glikol można pić a ta sąsiadka co się nie szczepiła zalała i hula. To biere i leje!

tak na serio to dla 35% glikolu koszt napełnienia instalacji to 3 tys a przy tych samych nastawach pompy uwzględniając wzrost lepkości i mniejsze ciepło właściwe podłogówka odda 20 % mniej ciepla

Edytowane przez WlodekG