Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko wood

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Micha90zgaz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, JanuszPL napisał(a):

Jak już to za słaby bo to się pali jak by chciało a nie mogło a za nim zacznie gasnąć i się zapalać to płomień się robi czerwony na całą komorę. 

A patrzyłeś w DTR kotła jak producent opisał fazę rozpalania ?

Tam coś jest o wizjerze że ma być otwarty na początku a następnie należy go zamknąć. Weź poczytaj.

A PP i PW może ustawić jak fabryka podaje. A może jakieś kanały od powietrza są przytkane ?

Trzeba popróbować.

Opublikowano

Wykręciłem te boczne zasuwy z pieca i odrazu się normalnie rozpala,  tylko teraz jest drugi problem , piec mi zieje ogniem niczym smok wawelski z tych bocznych otworów od powietrza? , jak przykręcę zasuwy to nie zieje ale nie chce się rozpalać. Czyli wychodziło by na to że te zasuwy puszczają za mało powietrza???

Opublikowano (edytowane)

@JanuszPL Witam nowego forumowicza!

Jak poczytasz więcej forum to zauważysz, iż forum ma zasięg międzynarodowy 🙂, a forumowicz @bercus jest z Czech, stąd w jego postach mogą być po prostu błędy pisarskie np. literówki, błędy ortograficzne itp. więc nietypowe słowo nie musi oznaczać jakieś niszowego/nieznanego elementu instalacji hydraulicznej tylko po prostu błąd pisarski. Może to ułatwi dyskusje.

Życzę owocnych dyskusji! 🙂

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)

Był dobry kocioł to kazali wymieniać na złom 5 klasy , nie dość że złomy kosztują po 10 000-15 000 zł to jeszcze gorsze od starych kotłów.

Skoro kosztuje 10 000-15 000 zł to powinien działać bez problemu ale wiadomo dotację nakręcają ceny firmy się nie mogą nachapać. 
I jeszcze dałem się nabrać na ten model złoma. Sąsiad ma atmosa i nie ma takich problemów.  

Edytowane przez JanuszPL
  • Przydało się 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

To teraz to już pozamiatane. Ja przed kupnem MPa rok czasu czytałem fora. Może MPM nie jest rewelacyjny, ale spełnia moje oczekiwania.

Pozdrawiam 

• Przydało się 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

To kopcenie zdarza się, a powód jest jeden brak bufora, a co za tym idzie wolniejsze palenie. Dość często zaglądam na komin ,i efekt dymienia się zdarza, a szczególnie jak mam włożone grube polana. Zgłoszenie w CEBIE jest zgodnie z certyfikatem 5 klasa. O resztę niech się martwi producent.

Pozdrawiam

• Przydało się 1
Opublikowano

@AO49To nie brak bufora tylko za dużo miejsca pomiędzy grubymi polanami. Jak masz duże luki to od góry zasyp trocinami lub drobnicą z drewutni - wtedy nie będzie dymił, bo w środku komory zasypowej nie będzie ognia - to on powoduje dymienie.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 2
Opublikowano
W dniu 11.12.2025 o 10:39, JanuszPL napisał(a):

Ten MPM to taki sam złom jak ten stalmark.  
Te kotły 5 klasy to ściema chodzi tylko o kasę. 
Co z tego że ma 5klase jak kopci mocniej od starego???

Eeeeetam, przesada, po prostu te kotły mają większe wymagania, drewno musi być ładne 🙂, proste, suche, trzeba starannie ułożyć w komorze załadowczej, ciąg musi być stabilny, więc RCK wskazany, bufor musi być, żeby jechać optymalnie bez hamulców

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy zdarza Wam się stukanie/ bulgotanie w kotle ekowood? U mnie 37 KW. Czasami przez jakieś 5 minut, czasami krócej lub dłużej, najczęściej zaczyna się krótko po załadowaniu do pełna,  aczkolwiek zdarza mi się słyszeć stuki i godzinę później.  Coś jakby pękające pęcherzyki na dnie kotła plus przelewanie wody.  Zaczęło mi się to robić w 2 sezonie po wymianie komina na większy.

Opublikowano

Ja mogę zrobić bulgotanie, na zawołanie, nawet podczas rozpalania, wystarczy, że wyczyszczę wymiennik i załaduję kocioł drobno porąbanym suchym bukiem. 

Nie można za ostro palić, bo woda nie nadąży w newralgicznych miejscach kotła zabierać ciepło i po prostu zaczyna się miejscowe wrzenie. 

Po przedłyżeniu komina masz lepszy ciąg, a może jeszcze dałeś bardziej kaloryczny i bardziej suchy opał i stąd takie odgłosy. A może instalacja się zapowietrza...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, szpenio napisał(a):

Ja mogę zrobić bulgotanie, na zawołanie, nawet podczas rozpalania, wystarczy, że wyczyszczę wymiennik i załaduję kocioł drobno porąbanym suchym bukiem. 

Nie można za ostro palić, bo woda nie nadąży w newralgicznych miejscach kotła zabierać ciepło i po prostu zaczyna się miejscowe wrzenie. 

Po przedłyżeniu komina masz lepszy ciąg, a może jeszcze dałeś bardziej kaloryczny i bardziej suchy opał i stąd takie odgłosy. A może instalacja się zapowietrza...

Dzięki za info.  Instalator odpowietrzał uklad.  Też myślę,  że jest lepszy ciąg i to powoduje wrzenie miejscowe.  Opał mam ten sam - sucha brzoza.  Nie wiem jak miałbym mniej ostro palić.  Po prostu robię żar drzazgą i mniejszym drewnem, a potem ładuję do pełna grubszą brzozą i po jakimś czasie się zaczyna 😉 mam nadzieję,  że to nie wpłynie jakoś na żywotność. 

To jeszcze ostatnie pytanko, które mnie nurtuje. Na wkładce 72 stopnie do laddomatu mam 71 na kotle. Wcześniej miałem wkładkę 78 i również ok. 78 na kotle (zadana 85).  Czy warto wrócić do 78 lub nawet 83 żeby była bardziej optymalna praca? Mam wrażenie,  że na 72 trochę mniej mi ładuje bufory,  ale może mi się tylko zdaje.  Ekowood 37 KW, 2 bufory szeregowo po 800l, temp. spalin 230.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu