wacio1967 Opublikowano 4 Lutego 2023 #326 Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Według uznania. Każdy będzie zachwalał swój, bo najlepszy. Ja mam dwa. Pierwszy to Huawei 3kW, drugi to FoxESS 6kW. Huawei ma to do siebie że może pracować z mocą 3,3kW, ale w fazie początkowej i końcowej mniej produkuje od FoxESS (rano, wieczór). FoxESS ma jakiś inny algorytm. Startuje wcześniej i produkuje więcej energii na tych samych panelach z rana i wieczorem. Nie ma możliwości przekroczenia o 10% produkcji. 6kW daje 6kW. Dla przykładu 8.08.2021 był dniem bardzo słonecznym i Huawei start miał o 6:35, a stop o 19,35 W tym czasie wyprodukował na panelach Longi 10x365Wp 17,37kWh Rok później te same panele były podłączone pod FoxESS. Tutaj są dane z 1.08.2022. Start o 5:33 Stop o 20,13 W tym dniu wyprodukował 19,10 Resztę sam sobie dopowiedz. Huawei pracował w zdecydowanie lepszych warunkach, a jednak mniej wyprodukował i pracował krócej o około 1:45. Zrobiłem jeszcze takie porównanie. W sumie to chciałem wartości maksymalne. Ale chyba nie ma już co porównywać. Trafił się nawet ten sam dzień do porównania. Zmienione są tylko inwertery. Panele są te same. Dla FoxESS o rok starsze. Może bardziej doświadczone. 🙂 Huawei w dniu 13.07.2021 uzysk 22,44 kWh. To najwyższy wynik jaki znalazłem dla tego falownika. FoxESS w dniu 13.07.2022 uzysk 32,20 kWh. Z wykresu widać, że mogło być więcej. Edytowane 4 Lutego 2023 przez wacio1967 Cytuj
o6483256 Opublikowano 4 Lutego 2023 #327 Opublikowano 4 Lutego 2023 51 minut temu, Raidenx8607 napisał(a): Dzięki za wyjaśnienie. Docelowo uklad miał zasilnic grzałkę w CWU. Rzeczywiście nie ma to sensu skoro tak dlugo będzie trwala synchronizacja z siecią lepiej zamontowac 3 grzalki. Jaki polecacie inwerter 3F do 5-6kVA? Jak nie zależy Ci na magazynowaniu lub UPS`owaniu domu, to FoxEss (bo najtańszy i działa!) Huaweia, nie kupuj, szkoda pieniędzy. Jak ma być to falownik hybrydowy z funkcją UPS, to Sofar jest ok. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 4 Lutego 2023 #328 Opublikowano 4 Lutego 2023 @Raidenx8607 nie słuchaj @o6483256. Kupuj Huaweia. Mam taki jak potrzebujesz na sprzedaż. 🙂 1 Cytuj
Raidenx8607 Opublikowano 4 Lutego 2023 #329 Opublikowano 4 Lutego 2023 Huawei nie chce bo zawyża produkcję. W firmie na podliczniku jest z 10-20% mniej niż to co wskazuje inverter. Problemem może być też to że jest wersja 20kVA lub trafił się feretny egzemplarz Cytuj
wacio1967 Opublikowano 4 Lutego 2023 #330 Opublikowano 4 Lutego 2023 Nie to że teraz chcę chwalić Huawei, ale chyba podlicznik Ci przekłamuje. Sprawdź na liczniku u dostawcy. U mnie się zgadza. Cytuj
Raidenx8607 Opublikowano 4 Lutego 2023 #331 Opublikowano 4 Lutego 2023 No właśnie, pokrywa się z podlicznikiem Cytuj
wacio1967 Opublikowano 4 Lutego 2023 #332 Opublikowano 4 Lutego 2023 A bierzesz pod uwagę autokonsumpcje? Podlicznik z produkcji PV nie ma prawa pokrywać się z licznikiem dostawcy, z którego jesteś rozliczany. Chyba że jest to farma i nie ma żadnego zużycia, to wtedy wszystkie odczyty powinny być zbliżone. Zawsze coś tam się rozjedzie dwa miejsca po przecinku. Cytuj
Raidenx8607 Opublikowano 4 Lutego 2023 #333 Opublikowano 4 Lutego 2023 Oczywiście, każdy wynajmujący ma podlicznik wg których jest rozliczany i system się dobrze bilansje, inverter pokazuje swoje, ogólnie fizycznie produkuje raczej tyle co potrzeba, dla nas się liczy to co jest na podliczniku. Przez 2 lata co jest u nas Huawei raz był już wymieniany więc tak średnio, możliwe że wersjach do 10kVA sprawuje się lepiej. Ogólnie szukam sprzętu nie chińskiego. 2 Cytuj
wacio1967 Opublikowano 4 Lutego 2023 #334 Opublikowano 4 Lutego 2023 No to pojechałeś teraz z tym nie chińskim. 🙂 SolarEdge i Fronius (tutaj też są chińskie części). Tylko nie wiem co z panelami. Tutaj nie ma nie chińskich. Na całym świecie są tylko chińskie. Nikt inny tego nie produkuje. Są cztery fabryki (wszystkie w chinach), co produkują podzespoły do PV. Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość. FoxESS jest produkcji chińskiej, ale na częściach japońskich. Cytuj
Raidenx8607 Opublikowano 4 Lutego 2023 #335 Opublikowano 4 Lutego 2023 Nie no zdaję sobie sprawę że ponad 90% jest z chin i na to nie mamy wpływu, to raczej zla polityka UE. Z tym FoxESS to ciekawa info dzięki. Cytuj
o6483256 Opublikowano 4 Lutego 2023 #336 Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Największy producent paneli to chiński Longi 😁 Weź na luz z tym "nie chiński" PS Podchodzisz do tej instalacji od DUPY STRONY. Określ swoje zapotrzebowanie na energię, dodatkowe potrzeby (magazynowanie itp), budżet, ewentualne dofinasowanie etc. Nie bądź jak Berthold 🙃 Edytowane 4 Lutego 2023 przez o6483256 Cytuj
michs Opublikowano 7 Lutego 2023 #337 Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Wracając do tematu... Jest jeszcze sens czy nie ma? 😄 Rodzice mogą dostać dotację 9000 zł (czyste powietrze z wymianą kopciucha) i zastanawiam się czy nie skorzystać. Średnie roczne zużycie za ostatnie 3 lata to 3600 kWh. Jednak trzeba zrobić zapas bo jeszcze dojdzie od nowego sezonu zasilanie kotła gazowego + pompki, monitoring, +20 %. Myślę nad Foxess T5 G3 + 5-6 kW w panelach. Tylko czy jest sens jak w tytule tematu? 😄 Edytowane 7 Lutego 2023 przez michs Cytuj
carinus Opublikowano 7 Lutego 2023 #338 Opublikowano 7 Lutego 2023 Na chwilę obecną musisz pobawić się z kalkulatorem i policzyć ile płacisz za prąd, ile zyskasz na sprzedaży energii, za ile ją odkupisz, przeliczysz koszty montażu i wyjdzie że musisz założyć trochę więcej niż zakładasz żeby wyjść na zero. Na starych zasadach masz prosty rachunek, teraz jest dużo zmiennych warunków. Cytuj
berthold Opublikowano 7 Lutego 2023 #339 Opublikowano 7 Lutego 2023 W dniu 4.02.2023 o 11:13, wacio1967 napisał(a): No to pojechałeś teraz z tym nie chińskim. 🙂 SolarEdge i Fronius (tutaj też są chińskie części). Tylko nie wiem co z panelami. Tutaj nie ma nie chińskich. Na całym świecie są tylko chińskie. Nikt inny tego nie produkuje. Są cztery fabryki (wszystkie w chinach), co produkują podzespoły do PV. Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość. FoxESS jest produkcji chińskiej, ale na częściach japońskich. A co to za firma robiąca panele o nazwie AXITEC ? ja takie mam ale nie ma wzmianki co to za firma. Cytuj
kult5 Opublikowano 7 Lutego 2023 #340 Opublikowano 7 Lutego 2023 Zauważcie pewna prawidłowość, na początku każda technologia jest droga i finansują ją entuzjaści. PV Niemcy montowali gdy miała po 12-15% sprawności i była strasznie droga. Na baterie zrobił się popyt i drożeją. Za kilka lat na rynek wejdą sodowe, być może żelazowe i ceny staną się znośne. trzeba sobie zadać pytanie czy jesteśmy entuzjastami finansującymi technologię czy użytkownikami kupującymi z rozwagą. Cytuj
michs Opublikowano 7 Lutego 2023 #341 Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) @carinus teraz się jeszcze opłaca, ale za rok już nie musi. Podobno po wejściu stawek godzinnych w 2024 może dojść do tego, że w porach gdy będzie największa produkcja to ceny sprzedazy energii beda bliskie zeru. Natomiast odkupywać bedziemy wieczorami i poza sezonem gdy ceny będą kilku-kilkunasto krotnie wyższe. Edytowane 7 Lutego 2023 przez michs Cytuj
wacio1967 Opublikowano 7 Lutego 2023 #342 Opublikowano 7 Lutego 2023 2 godziny temu, berthold napisał(a): A co to za firma robiąca panele o nazwie AXITEC Wejdź na ich stronę. Wszystko tam jest opisane. To jest firma która ma oddziały na całym świecie. 18 minut temu, michs napisał(a): gdy będzie największa produkcja to ceny sprzedazy energii beda bliskie zeru Pewnie tak będzie. To zmusi użytkowników do kupienia magazynów. W innym przypadku może się okazać, że PV jest bez sensu. Cytuj
bercus Opublikowano 7 Lutego 2023 #343 Opublikowano 7 Lutego 2023 Z brakiem magazynu tylko bedziesz zaležny na milosierdziu niezjedzionych.W dlugiej perspektywe minimalnie potrzebne dostosowac instalacju na dodatkowy magazyn. Cytuj
o6483256 Opublikowano 7 Lutego 2023 #344 Opublikowano 7 Lutego 2023 7 godzin temu, michs napisał(a): @carinus teraz się jeszcze opłaca, ale za rok już nie musi. Podobno po wejściu stawek godzinnych w 2024.... Gdybym potrafił przewidzieć wojnę na Ukrainie, to byłbym milionerem. Gdybać, to sobie można... Cytuj
carinus Opublikowano 8 Lutego 2023 #345 Opublikowano 8 Lutego 2023 Dlatego nie pisałem żeby lecieć kupować, załatwiać dokumenty, tylko przeliczyć wszystkie możliwe warianty jakie mogą nastapić i dopiero wtedy podjąć decyzję. Sam nie jestem pewny czy stare zasady na których jeszcze jadę, nie zostaną w niedalekiej przyszłości zmienione. Ale robiąc jakikolwiek krok do przodu, muszę mieć na uwadze czy nie wdepnę niedługo w jakieś g...o. Cytuj
berthold Opublikowano 8 Lutego 2023 #346 Opublikowano 8 Lutego 2023 Dalej mam dylemat co zrobić z moimi 10-cioma panelami leżącymi pod wiatą czy iść w sieć czy jednak nie lepiej ten falownik hybrydowy bez atestu bo słuchy idą że w następnym roku będą ceny rozliczane godzinowo czy jakoś tak i spece od tego mówią że w pełni słońca mogą płacić za ten prąd po 2-4 grosze /kw a poza nawet po 2 zł i tu w zasadzie nie ma to sensu , hybryda i peleciarka aby pelet latem robić za darmo i to jest magazyn . 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 8 Lutego 2023 #347 Opublikowano 8 Lutego 2023 (edytowane) Berthold, przepraszam Cię, ale nie wQ@##$# nas. Podłącz wszystko do sieci, weź dofinasowanie, odlicz od podatku, a w razie co odpiąć się ZAWSZE możesz. Policz sobie to na spokojnie. W offgrid, musisz "nawalić" aku które też wieczne nie są i sporo kosztują, a dadzą Ci komfort może przez 6 miesięcy. PS Co będzie w przyszłym roku, tego nikt nie wie, jest co najwyżej ogólny zarys co ma być. Tutaj masz obecne ceny skupu energii elektrycznej: https://www.pse.pl/oire/rcem-rynkowa-miesieczna-cena-energii-elektrycznej Tutaj godzinowe z dzisiaj: https://www.pse.pl/dane-systemowe/funkcjonowanie-rb/raporty-dobowe-z-funkcjonowania-rb/podstawowe-wskazniki-cenowe-i-kosztowe/rynkowa-cena-energii-elektrycznej-rce Edytowane 8 Lutego 2023 przez o6483256 Cytuj
bercus Opublikowano 8 Lutego 2023 #348 Opublikowano 8 Lutego 2023 Peleciarka troche pažrawa...i nie každy falownik zaradzi z mocnym silnikom.... 1 Cytuj
carinus Opublikowano 8 Lutego 2023 #349 Opublikowano 8 Lutego 2023 Moim zdaniem lepiej załatwić to oficjalnie, dopłacić do sprzętu, wziąć należną dopłatę i zużywać jak najwięcej w autokonsumpcji. Latem nigdy nie zużyjesz całości produkcji a zawsze jakieś profity z tego wynikną. Oszczędności z tego off-gridu bez magazynu raczej nie będzie. 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 8 Lutego 2023 #350 Opublikowano 8 Lutego 2023 Do tego offgridu MUSI mieć jakiś magazyn, żeby to w ogóle działało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi