Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana kotła na PC powietrze/woda - wybór urządzenia, zmiany w instalacji

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To już z tym buforem mam totalny mętlik,  ale widzę że mimo wszystko lepiej będzie dla całokształtu jak będzie równolegle i tak chyba uczynię.

Schemat z monobloka Rotenso Aquami 8 kW.

Jako AHS wpinam Pelecieka. Przed zaworem zwrotnym przy AHS oczywiście muszę dać pompę obiegową. Jak ogarnąć sterowanie peleciaka układem. Elektronika z Rotenso daje sygnał aby przełączyć się na AHS, i teraz wszystko było by cacy,  tylko mamy zawór 3 drogowy sterujący CO/Ładowanie CWU (nr 3 na schemacie) . Skąd sterownik KIPI będzie wiedział jak się przełączy zawór przełączający. W KIPI mam 2 pompy,  albo działa ta CO, albo CWU (lub obie jeżeli nie mamy priorytetu). Chodzi mi dokładniej o to jak to zgarć przy podpięciu jak w schemacie niżej aby móc zamiennie grzać albo Pompą Ciepła, albo wspomóc się w zastępstwie peleciakiem,  tak aby ładować też zasobnik z CWU w razie potrzeby. W sterowniku  860-P3 nie widzę opcji sterowania zaworem rozdzielającym CO/CWU.

Screenshot_20220503_192354_com.adobe.reader_edit_642091533725457.jpg

Znalazłem jeszcze coś takiego. Czyli wystarczy tylko w sterowniku KIPI 860-P3 wyłączyć funkcję grzania CWU, zostawić samo grzanie CO a sterownik z PC Rotenso zadba o wszystko.... Ale mam mętlik...

Screenshot_20220503_195137.jpg

Edytowane przez jarek20
Opublikowano
  • Widzę że Kolega ma podobnie jak ja pompa plus kocioł z kipim   instalacja grzejnikowa bufor ,i jak to zgrać ?

Ja zamierzam grzać albo pompą ,albo kotłem , jeśli będzie kocioł to ma swoje pompy , pompa bufora ,pompa cwu i pompa mieszacza za buforem , jeśli grzała będzie pompa ciepła to ona ma ogarnąć bezpośrednio co , i cwu za pomocą zaworu przełączającego , po co to puszczać przez mieszacz i gnać pompę mieszacza którą steruje sterownik kotła .

Opublikowano
6 godzin temu, sambor napisał:

Przelicz jak twoje rury i grzejniki poradzą sobie z pracą przy  delcie poniżej 10C - tam naprawdę będą więcej niż spore przepływy.

no dobra - mam nadzieję, że chłosty nie będzie..

image.thumb.jpeg.0db88d9256ea304bd5be093ac28c4f62.jpeg

dla drabinek to tylko szacunki bo producent ma skąpe info, więc posiłkowałem się innym modelem i proporcjami, ale ich udział i tak jest znikomy w całym bilansie; podobnie OP na RTL to też szacunkowo wskazuje

ze wzoru Q=(P/dT)*0,86 dostaję:

1376 l/h (dla mocy max 8kW i dT=5C), dla dT=10C odpowiednio 688 l/h

1152 l/h (dla 6,7kW* i dT=5C), dla dT=10C odpowiednio 576 l/h

*tyle wychodziło mi dla -15C i mniej więcej tyle wyciąga Altherma8 w tej temp. ( jej wymagany przepływ to 720l/h, ale pracuje stabilnie z przepływem do 450l/h (poniżej pomiar przepływu skacze - info od użytkownika)

dopadłem monogramy i dla fi18 (u mnie z fi22 przejście na fi18 i max dwa grzejniki mogą być na takiej nitce / bezpośrednio na grzejnik już fi15) przy mocy ~6,7kW jest 300l/h i 0,42m/s - przy czym pierwszy raz z nich właśnie korzystałem - widzę, że delta jest tam 20C, a twody = 50C; przy 8kW jest ~350l/h i okolice 0,5m/s

Ze wskazań Alphy na autoadapt z reguły szło 0,4 m3/h (min to 0,3), a max kojarzę 0,6-0,7 m3/h, przy czym jak robiłem test na manual na III biegu to wypluło 1m3/h i szum był oczywiście bardziej wyraźny przy grzejniku i 2m od niego też słyszalny (przy nastawionej głowicy poniżej 3. na skali), a po odkręceniu głowicy na max zeszło do 'normalnego'  akceptowalnego poziomu (porównywalnie do I biegu czyli 0,3-0,4).

Jak jeszcze mogę ugryźć kwestię bufora ?

Opublikowano

Z ciekawości daje jakieś mniejsze, lub wieksze zyski/ straty bufor podłączony w taki sposób "pseudo-równoległy"?

Screenshot_20220506_051325_pl.tablica_edit_23718182247419.jpg

Opublikowano

@jarek20 może przesadzam, ale podpięcie PC pod dolny gwint dla grzałki może być 'nieszczęśliwe' pod kątem zbierania ewentualnych zanieczyszczeń na dnie buforka

Opublikowano

Znalazłem to w odmętach sieci przeglądając różne systemy. Teoretycznie chłodniejsza woda ma krótszą drogę i nie wymiesza się z cieplejszą na zasilaniu, ale wszystko pewnie zależy od ustawienia pomp w układzie.

Opublikowano

Niektóre wiszące bufory do PC mają wejścia i wyjścia od dołu ale to sprawa umowna gdyż w środku bufora są rury prowadzone w górę.

Wygląda on w przekroju mniej więcej tak

image.thumb.png.3f35b77e23287d35d394827d721aabfc.png

z boku w połowie wys jest gwint na grzałkę.

Jakiś miesiąc temu był taki bufor na forum, właśnie z pytaniem czy to jest dobrze.

Opublikowano

U mnie w piątek dotarła pompa.thumb.jpg.a8c836fddadf6daa6f13e2978ee13bad.jpg

Opublikowano

Kordjano sam montujesz?  Jak planujesz zabezpieczyć pompę (glikol)?  Buforek równolegle czy w szeregu 🙃🙃?

Ja zdecydowałem się jednak na montaż równoległy..  Obawiam się szumów w instalacji. Dłubię po godzinach przy tym wszystkim😜

W dniu 3.05.2022 o 21:51, Kordjano napisał:

Ja zamierzam grzać albo pompą ,albo kotłem , jeśli będzie kocioł to ma swoje pompy , pompa bufora ,pompa cwu i pompa mieszacza za buforem , jeśli grzała będzie pompa ciepła to ona ma ogarnąć bezpośrednio co , i cwu za pomocą zaworu przełączającego , po co to puszczać przez mieszacz i gnać pompę mieszacza którą steruje sterownik kotła .

Bufor mam Galmeta ale 140 L  typowo pod pompę na potrzeby defrostów w celu zwiekszenia zładu wody. 

Moja instalacja do tej pory wyglądała tak:

Uklad otwarty - kocioł,  dwie pompy - jedna na wymiennik płytowy,  druga na CWU.

Układ zamknięty - wymiennik/ mieszacz sterowany pogodowo i dalej pompa objegowa na grzejniki. 

Teraz planuję wywalić wymiennik płytowy i zamknąć cały układ. Mieszacz i pompę  przesunąć w stronę kotła, a dopiero za mieszaczem i jego pompą wpiąć się z układem PC (wyjście z bufora PC/Pompa obiegowa na grzejniki.) Peleciak będzie grzał w razie potrzeby.

Opublikowano

Tak sam montuję , daje zawory  antyzamrożeniowe , bufor u mnie 600 l bo nie wykluczam drewnem przepalać .

z jednej strony wpinam ładowanie bufora z kotła  do króćców góra zasilanie i powrót na samym dole a z drugiej strony mieszacz pompa mieszacza , zasilanie z pompy ciepła za mieszacz bezpośrednio na co , tam zawór zwrotny  dalej zawór przełączeniowy na cwu , mam po cztery króćce przyłączeniowe z każdej strony bufora i teraz pasuje tak zrobić by podczas grzania kotłem muc wykorzystać cały bufor a przy pompie wykorzystać tylko górę bufora , chyba to jakoś recznie trzeba będzie przekręcać , albo kocioł albo pompa , na razie mam mętlik ,jeszcze wziąłem się za kotłownie posadzkę kładę ściany trzeba wyflizować , zasobnik przestawić a jak wszystko stoi to przerąbana robota , ale jak teraz nie zrobię to zostanie nie zrobione i będzie mnie ten syf wkurzał dalej .

Opublikowano

Mam podobne zalozenia jak w poscie wyzej, pompa ciepla , kociol mpm, bufor 500l,zasobnik cwu 300l wezownica 3.2m2. Chce to polaczyc aby mozna elastycznie uzywac PC lub kociol MPM . Bufor 500l w calosci przy pracy pieca a  polowa przy PC.Zaworami trojdroznymi manualnymi 3D CWU i 3D CO chce wybierac miedzy PC a kotlem.Zaworem 3D PC z silownikiem steruje sobie PC. Zawory kulowe PC1, CO1  iPC2, CO2 do zmniejszania pojemnosci bufora. ( Moze PC1 i CO1 nie potrzebne?) Bufor i PC podlaczone  sposobem tzw 3 rurowym nie standardowym rownoleglym 4 rurowym. Pewnie jeszcze by sie przydaly jakies zawory zwrotne aby ukierunkowac przeplywy. Moze ktos cos podpowie.1.thumb.jpg.cbef043d64d29bae4a994ec86ec27429.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Czy producent kotła MPM zezwala na jego prace w układzie zamkniętym ?

Opublikowano

Formalnie pewnie z jakas wezownica schladzajaca. U mnie kociol z dwoma zaworami bezpieczenstwa i naczyniem przeponowym pracuje bezproblemowo 7 lat. Teraz bedzie bufor 500l i kolejne naczynie 50l.

Gość Digitrax
Opublikowano

Zerknij do DTR kotła.

Instalacja kotła na paliwo stałe w układzie zamkniętym jest w 90 % przypadków zabroniona z tego powodu iż maksymalne ciśnienie dla takiego kotła to 1,5 bar a to jest minimum zalecane dla PC.

Opublikowano

Zgadza sie ,max cisnenie robocze mpm 1.5 ,do tej pory mialem w instalacji 0.9-1.0 na zimno i tak zostanie. Nie przewiduje problemow z praca PC przy takim cisnieniu, wazne zeby odpowietrzyc uklad

Opublikowano

Pompa cyrkulacyjna na powrocie kotla. .  Reczny zawor 3D CO w pozycji np 70% na bufor 30% na CWU, reczny zawor 3D CWU poz na kociol. Zawor kulowy CO1, CO2 otwarty, zawor kulowy PC1, PC2 zamkniety.

Gość Digitrax
Opublikowano

Zniknij z domu na jedną noc i powiedz kobiecie by przełączyła źródła ciepła.

Szybko będziesz sam do domu wracać by to ogarnąć bo jej zimno będzie 😄

Opublikowano

To nie bedzie problemem.Domownicy przejda kurs eksploatacji.

Co bylo by lepsze na bocznik pompy cyrkulacyjnej kotla, zawor roznicowy kulowy czy zawor zwrotny klapkowy?

Opublikowano
W dniu 11.05.2022 o 15:15, Digitrax napisał:

Zerknij do DTR kotła.

Instalacja kotła na paliwo stałe w układzie zamkniętym jest w 90 % przypadków zabroniona z tego powodu iż maksymalne ciśnienie dla takiego kotła to 1,5 bar a to jest minimum zalecane dla PC.

Mam w instalacji układu zamkniętego 0,8 bar i PC nie protestuje a odnośnie ciśnień w MPM-ach, ktoś gdzieś wspominał że testowane są ciśnieniem chyba  3 bary, jeżeli się nie mylę.

Opublikowano

Chyba dzisiaj przedobrzyłem i się zamotałem przy robocie, a może temu że późna podpowiedzcie jak lepiej podłączyć zawór mieszający do bufora?

IMG_20220521_233859.jpg

IMG_20220521_233822.jpg

Opublikowano

Ok. temat nieaktualny. Zakręciłem się wczoraj przy robocie 😁

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I pompa uruchomiona. Instalacja ukończona. Zostało tylko docieplić rury obiegowe. Peleciaka popiołem przed buforem, wymiek płytowy (jak kto chętny to odsprzedam sacespol 40 płyt) wywaliłem i zamknołem układ. Muszę tylko dorobić wtyczkę do przepinania zaworu trojdrogowego (co/cwu)  Jak ma działać peleciak to przepnę wtyczkę i będzie przełączany ze sterownika kipi (zamiast pompy cwu,  a w ustawieniach sterownika zaznaczę opcję wymiennik i jedną pompą obiegową obgonię i co i cwu).  Oraz przedłużyć kabel do zaworu trójdrożnego mieszającego- mam być strowany również ze sterownika peleciaka. O ile w ogóle będzie taka potrzeba aby peleciaka odpalać . Jak ktoś ma pytania walić śmiało.

• Lubię to 1