Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, yareka napisał(a):

Wszystko można przestawiać  ale po co jak można też łatwo zautomatyzować

No to kolejna wrzutka odemnie: tak dziala u mnie - sterowanie temperatura na obiegi grzewcze jest realizowane przez zawory 3d wedlug temperatury zewnetrznej tzw. pogodowka. Jesli temperatura w buforze (gora) spadnie do +2C wiecej niz wymagana do pracy CO (obliczona z pogodowki) to odpalany jest palnik aby dogrzac bufor. Wszystko plynnie bez zadnych zmian i kombinacji.

Tylko pelny automat, zadnego recznego zmieniania nastaw.

PS. Wyslij do Timela…

PS2. Bufor jest ladowany dynamicznie tzn. dolna temperatura rowniez zmienia sie w zaleznosci od temperatury zewnetrznej.

PS3. Sterowanie wlasne Siemens

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Nagły mróz to nie problem. Mieszacz otworzy się bardziej i te 40 stopni na buforze dużo szybciej spada, wtedy ten szybciej zażąda ciepła i kocioł wcześniej się rozpali.

Gwoli ścisłości, przy obecności bufora ewentualne ograniczenie zakresu otwarcia mieszacza jest moim zdaniem brakiem wyobraźni.

A jeśli u kogoś temperatura w domu przy chłodnych grzejnikach spada szybciej niż 1°C/h to trzeba się zastanowić nad ograniczeniem strat ciepła, a nie nad szlifowaniem ogrzewania, bo ta energia nie jest darmowa.

2 minuty temu, PioBin napisał(a):

No to kolejna wrzutka odemnie: (...) Jesli temperatura w buforze (gora) spadnie do +2C wiecej niz wymagana do pracy CO (obliczona z pogodowki) to odpalany jest palnik aby dogrzac bufor.

Fiu fiuu... No ładnie ładnie. 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, PioBin napisał(a):

Jesli temperatura w buforze (gora) spadnie do +2C wiecej niz wymagana do pracy CO (obliczona z pogodowki) to odpalany jest palnik aby dogrzac bufor.

Jak odpalasz palnik w skzp?

Opublikowano
6 godzin temu, yareka napisał(a):

Jak odpalasz palnik w skzp?

Jakie skzp?

To tam nie ma mozliwosci uruchomienie palnika “z zewnatrz”? Nie wierze…

Opublikowano

Mi sie wydaje że w skpz nie ma żadnego złącza NO/NC do odpalenia kotła. Można by pod klapę zasypu podłączyć wtedy by przestawał podawać i kręcić, i chyba by wygasł ale czy odpali potem... pompa kręcił wtedy pewnie do temperatury startu. Tak kombinuje jak można taki ster zewnetrzny do skzp05 podłączyć.

Opublikowano

W praktyce krzywa grzewcza powinna byc też ustawiana na bufor - ale tu już wchodzimy w abstrakcje.
Ogólnie oczywistością jest, że bufor musi być nagrzany więcej niż obiegi, ale żadnej zależności i blokady tutaj nie ma.

Obsługa tego sterownika w pełni przez laika jest praktycznie niemożliwa - ale przy natłoku opcji zawsze jest to problem.

Opublikowano

Pod czujnik klapy, ale w sofcie 5.53 jest błąd i będzie to poprawiane, w poprzednich softach działa dobrze używam tego do pompy ciepła

Opublikowano

Mniejsze lub większe, ale pewnie w każdej.

Generalnie krócej byłoby wymienić gdzie ich nie ma. 😆

Opublikowano

No bo właśnie się zastanawiałem czy aktualizować do 5.53 czy czekać na następną

Opublikowano

Jak przy 02,czasom sa naprawi,roszerzaja sie funkcje i jedna na druga ma wplywu,czy wzajomnie faluja w sofcie i nie zaraz jest to widac.Po to sa werzie softu oficjalne i testowe.Porodne bolesci,wažne,že producent ma woli naprawic,poprawic.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.11.2023 o 18:51, Dozy napisał(a):
Jeśli masz 5.52 to nie wiem na co czekasz.

Dokładnie 5.52 Jeśli zaktualizuje z 5.52 do 5.53 to trzeba przywrócić ustawienia fabryczne?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Chyba nie jest to wymagane. Ale ja ostatnio nawet o to nie pytam i profilaktycznie robię reset.

Odpal kamerę w telefonie, włącz tryb instalatora i zarejestruj wszystkie możliwe ustawienia, np. palnik/modulacja, palnik/czuwanie, palnik/powietrze/wentylator/>>>. 

Po aktualizacji zrób reset i przy odtwarzaniu wcześniej nagranego filmu wprowadzaj swoje poprzednie ustawienia sterownika. Zajmuje to kilka minut. 

Opublikowano (edytowane)

Mam szybkie pytanko do szanownych Kolegów. Z góry się przyznaję i przepraszam że  nie sprawdziłem czy w tym wątku nie ma już na nie przypadkiem odpowiedzi. Sterownik nie potrafi otworzyć i zamknąć zaworu trójdrożnego regulowanego siłownikiem w pełnym jego zakresie. Robi to powiedzmy od ok. 20% do 80%. Pytanie który parametr pozwala na zwiększenie zakresu jego wysterowania tak aby siłownik otwierał i zamykał zawór 3d w pełnym zakresie? Chodzi oczywiście o mieszacz na obwodach C.O. Pozdrawiając z góry dziękuję za podpowiedź.

Edytowane przez draber
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.11.2023 o 21:16, draber napisał(a):
Mam szybkie pytanko do szanownych Kolegów. Z góry się przyznaję i przepraszam że  nie sprawdziłem czy w tym wątku nie ma już na nie przypadkiem odpowiedzi. Sterownik nie potrafi otworzyć i zamknąć zaworu trójdrożnego regulowanego siłownikiem w pełnym jego zakresie. Robi to powiedzmy od ok. 20% do 80%. Pytanie który parametr pozwala na zwiększenie zakresu jego wysterowania tak aby siłownik otwierał i zamykał zawór 3d w pełnym zakresie? Chodzi oczywiście o mieszacz na obwodach C.O. Pozdrawiając z góry dziękuję za podpowiedź.

CO MIESZACZ dla danego obwodu i parametry - Minimalne otwarcie (%) i Maksymalne otwarcie (%)

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Witam Panów! Szukam tematu o czujniku zawleczki, ktoś ma podłączone? Gdzie i jaki sposób zamontowane? Ostatnio węgiel blokuję mi ślimak, i boję się żeby silnika nie spalić, dlatego zastanawiałem się nad takim rozwiazanie. Jakieś sugestie? Zaznaczę, że kondensator do silnika  zamówiony już nowy. Dzięki za wszelkie rady. 

Opublikowano

@draberWažny tež czas otwarcja zaworu.bywa 60,90 lub 120s bedzie gdzies na naklejke silnika,wpisaj w ustawieniach zaworu w sterowniku.

Opublikowano
21 godzin temu, Czubi napisał(a):
22 godziny temu, draber napisał(a):

CO MIESZACZ dla danego obwodu i parametry - Minimalne otwarcie (%) i Maksymalne otwarcie (%)

Tak dokładnie mam.

20231201_163825.jpg

20231201_163814.jpg

4 godziny temu, bercus napisał(a):

@draberWažny tež czas otwarcja zaworu.bywa 60,90 lub 120s bedzie gdzies na naklejke silnika,wpisaj w ustawieniach zaworu w sterowniku.

140s, tam jest i tyle teraz ustawiłem. Dzięki za podpowiedź bo teraz może będzie lepiej, będę obserwował. 

20231201_195551.jpg

Opublikowano

A nie prościej i szybciej byłoby wziąć instrukcję do ręki i przeczytać rozdział o CO?

Co raz bardziej uświadamiam sobie, że wyłączenie internetu mogłoby mieć bardziej katastroficzne skutki niż użycie broni jądrowej.

Opublikowano
45 minut temu, draber napisał(a):

Tak dokładnie mam.

20231201_163825.jpg

20231201_163814.jpg

140s, tam jest i tyle teraz ustawiłem. Dzięki za podpowiedź bo teraz może będzie lepiej, będę obserwował. 

20231201_195551.jpg

Nie zapomnij spozycjonować mieszacza

Opublikowano

Kto przeczyta watki skzp,sam može napisac instrukcji.