Gruner Opublikowano 4 Stycznia 2022 #51 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Jak się ma drewno i kocioł do niego to bez bufora się nie da jeśli się chce mieć w domu stałą temperaturę. I to jest główne zasilanie domu. Drugie źródło aby było jak najlepiej wykorzystane powinno być właśnie tak dobrane aby spełnić to co napisałem powyżej. Bufor i kocioł i tak są. Cytuj
marcincastus Opublikowano 9 Stycznia 2022 #52 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Kiedyś interesowałem się kotłem zgazowującym drewno i z tego co pamiętam to zrezygnowałem z banalnego pozornie powodu, który jak czytałem, tu nie był jeszcze poruszony. Miejsce na sezonowanie drewna. Do takich kotłów tylko sezonowane drewno. Kupienie takiego drewna nie dość że jest droższe to jeszcze trzeba wierzyć sprzedającemu na słowo. Pewnym sposobem jest sezonowanie drewna samemu a do tego już potrzebna jest przestrzeń. Powyższe informacje pochodzą z wiedzy forumowej. Nie mam doświadczenia więc mogę być w błędzie. Cytuj
bajek Opublikowano 9 Stycznia 2022 #53 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Nie jesteś w błędzie tak powinno być sezonowanie minimum dwa lata Ja w tej chwili pale drewnem o wilgotności 12% po dwóch latach suszenia dębinę mam 11% ma pięć lat Cytuj
7Krzysztof5 Opublikowano 11 Stycznia 2022 #54 Opublikowano 11 Stycznia 2022 A co myślicie o kotle Blaze z komorą na drzewo oraz zbiornikiem na pellet i palnikiem Kipi? Wiem, że tu już cena pewno zaporowa będzie. Chyba, że o tym modelu tu piszecie w cenie 30 tyś. Dla mnie byłoby to idealne rozwiązanie. Sporo drzewa co roku własnego spalam, a dla wygody, bądź gdy np. dłużej mnie nie będzie w domu, odpalał by się palnik pelletowy. Model idealny dla mnie to Blaze BCC 20. Cytuj
kult5 Opublikowano 12 Stycznia 2022 #55 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Rozwiązanie super Jak nie odpychają Cię koszty oraz masz miejsce na kocioł z zasobnikiem + bufor to czemu nie. Cytuj
7Krzysztof5 Opublikowano 12 Stycznia 2022 #56 Opublikowano 12 Stycznia 2022 No właśnie koszty zakupu, to jednak porażka. Choć znalazłem jeszcze coś ciekawszego na drobnicę drzewną Hargassner ECO-HK 20KW. Tu już jednak aż 50 tysięcy na używkę trzeba. 🤦♂️ Cytuj
gruchaa Opublikowano 12 Stycznia 2022 #57 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Ja mam Atmosa bez bufora jako drugi kocioł. Główny na gaz a jak mam czas to otwieram piwko w kotłowni i przepalam drewnem. Cytuj
maciejos178 Opublikowano 13 Stycznia 2022 #58 Opublikowano 13 Stycznia 2022 A jakby do tego tak podejść: - kocioł mpm ds 18 kw lub wood ( powinien starczyć do nagrzania bufora 1000l przez max 2 wsady) - grzałki elektryczne w buforze ( tania taryfa g12) - bojler 2 wężownice ( 1- C.O, 2- solar) Bufor grzany kotłem na drewno ze wspomaganiem elektrycznym w taniej taryfie. Palisz drewnem jak ci sie nie chce palic, grzejesz elektrycznie, lub jak wyjedziesz gdzieś na ferie. w zimę CWU grzana kotłem w lato solary robią robotę i nie dotykasz sie do drewna. Co o tym myślicie? Cytuj
Animus Opublikowano 13 Stycznia 2022 #59 Opublikowano 13 Stycznia 2022 To grzanie nie do takich szałasów. Cytuj
maciejos178 Opublikowano 13 Stycznia 2022 #60 Opublikowano 13 Stycznia 2022 (edytowane) kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi? pisać cos bezsensownie to lepiej wgl nie pisać, nie pomagasz. Czytam te forum od jakiegoś czasu i widzę ze masz sporą wiedze, ale takie komentarze zwalają z nóg. Edytowane 13 Stycznia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Animus Opublikowano 13 Stycznia 2022 #61 Opublikowano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Ci co są zmuszeni grzać chałupy MPM-em mają duże straty, słabo zaizolowane domy, przeważnie stare z poprzedniej epoki. Ogrzewanie prądem 1:1 jest najdroższym rozwiązaniem "w opale" ale najtańszym w nakładach, jak możemy np. włożyć grzałkę do jakiegoś bojlera, bufora itd. Nikt z przyjemności nie zasypuje kopciucha tylko zmusza go do tego cena sezonowego ogrzewania. Ty kombinujesz żeby choć na chwilę się uwolnić od tego kieratu. Jedyna droga do jakiegoś lepszego komfortu obsługi C.O. to zmniejszenie zapotrzebowania na energię domu (ocieplenie), wtedy można przesiadać się na droższe nośniki energii, kwota sezonowego ogrzewania nie rośnie, choć płacimy drożej za jednostkę cieplną na bezobsługowe ogrzewanie. Solary to przeżytek, bardziej wykorzystasz panele FV, szybciej coś na tym zarobisz, trzeba nie dać się zrobić w jajo montującym firmom fotowoltaicznym, zdzierają skórę z inwestora. Edytowane 13 Stycznia 2022 przez Animus Cytuj
maciejos178 Opublikowano 14 Stycznia 2022 #62 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Animus Wiesz kombinuje u siebie wprowadzić takie rozwiązanie i oczekuje opini od bardziej doświadczonych. Mam dom nowo wybudowany 110 M2 zapotrzebowanie na ciepło wg. kalkulacji z ciepło właściwe 5.3 kW ( Sr. dobowa -22*C) i 2.5 kW ( Sr. dobowa 0.5 *C) do tego kocioł zagazowyjacy lub zwykły śmieciuch mpm tylko po to żeby zagrzać bufor Drewno darmowe, brykiet w dobrej cenie, od razu mowie inne źródło ogrzewania mi się nie kalkuluje ze wzgledu na koszt jednostkowy lub dalsze użytkowanie Cytuj
gruchaa Opublikowano 14 Stycznia 2022 #63 Opublikowano 14 Stycznia 2022 W dniu 14.01.2022 o 16:29, maciejos178 napisał(a): Drewno darmowe Rozwiń Ja głównie dlatego zamontowałem Atmosa, bo mam swoje drzewo. Czasy niepewne a drzewa mi nie braknie. Cytuj
Animus Opublikowano 14 Stycznia 2022 #64 Opublikowano 14 Stycznia 2022 W dniu 14.01.2022 o 16:29, maciejos178 napisał(a): Animus Wiesz kombinuje u siebie wprowadzić takie rozwiązanie i oczekuje opini od bardziej doświadczonych. Mam dom nowo wybudowany 110 M2 zapotrzebowanie na ciepło wg. kalkulacji z ciepło właściwe 5.3 kW ( Sr. dobowa -22*C) i 2.5 kW ( Sr. dobowa 0.5 *C) do tego kocioł zagazowyjacy lub zwykły śmieciuch mpm tylko po to żeby zagrzać bufor Drewno darmowe, brykiet w dobrej cenie, od razu mowie inne źródło ogrzewania mi się nie kalkuluje ze wzgledu na koszt jednostkowy lub dalsze użytkowanie Rozwiń To potrzebujesz bojler elektryczny z wężownicą i bufor bez woźnicy, z miejscami na grzałki, do tego kocioł na drewno hol-gaz, programatory czasowe, może jeszcze włącznik temperaturowy i WiFi. Cytuj
maciejos178 Opublikowano 14 Stycznia 2022 #65 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Czyli bardziej polecasz kocioł zgazowujący niż zwykły ds. Tak na prawdę w grę wchodzi tylko Atmos bo z innych firm są zbyt drogie. A z tego co czytam kupując nowego mpm ds czy Wood trzeba go dopracować. Cytuj
Animus Opublikowano 15 Stycznia 2022 #66 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Do spalania drewna do 10tyś wielkiego wyboru nie ma. Ja bym w to nie szedł, darmowe drewno mnie nie przekonuje, chyba że z darmowym palaczem. Będzie trzeba wydać ponad 10tyś na całą kotłownię, masz po całości podlogowkę, to jest szansa sprzedać komuś innemu to darmowe drewno. Cytuj
carinus Opublikowano 15 Stycznia 2022 #67 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Prosty kocioł na darmowe drewno i zbierać kasę na małą PC na okresy przejściowe. Duży bufor też pozwoli w cieplejsze dni rozpalać co drugi dzień, ale pompa pozwoli na dogrzewanie awaryjne podczas nieobecności i bezobsługowe grzanie cwu latem. Cytuj
Marek91 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor #68 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Szczerze mówiąc wszystko przeliczam, kalkuluje i dobry kocioł na drewno(blaze) z cała kotłownia będzie mnie kosztować ok 35tys. Trochę zaczyna to dyskwalifikować całą inwestycję. Wszystko fajne, ale mam mała kotłownie w która muszę jeszcze wsadzić reku i całe oprzyrządowanie hydrauliczne także nie wiem czy nie skończy się jednak na PC. W domu mam też awaryjne źródło w postaci najprostszego kominka bez żadnego rozprowadzenia więc nie straszne mi braki prądu. Kocioł blaze 15kW znalazłem za 18,4 od reki(model comfort), a 20kW będzie pewnie droższa, do tego podwyżki i raczej brałbym model harmony(jeszcze droższy z wbudowaną ochroną powrotu z możliwością podłączenia grawitacyjnie do bufora). Z tym ze czy warto aż tyle inwestować?… Chyba wole wyciągnąć sobie zasilanie z kominka do wężownicy, a w pompie z czasem dołożyć bufor z wężownicą. Chociaż na razie plan jest na kominek bez płaszcza, a wymienić zawsze można. Aby wyciągnąć wcześniej podejście. Cytuj
Gruner Opublikowano 15 Stycznia 2022 #69 Opublikowano 15 Stycznia 2022 W dniu 15.01.2022 o 00:28, Animus napisał(a): to jest szansa sprzedać komuś innemu to darmowe drewno. Rozwiń OOOO i to jes dobry pomysł , choće żeby jakieś sensowne pieniądze wziąć to i tak nie będzie całkiem bezobsługowo. Cytuj
Animus Opublikowano 15 Stycznia 2022 #70 Opublikowano 15 Stycznia 2022 W dniu 15.01.2022 o 13:19, Marek91 napisał(a): Szczerze mówiąc wszystko przeliczam, kalkuluje i dobry kocioł na drewno(blaze) z cała kotłownia będzie mnie kosztować ok 35tys. Trochę zaczyna to dyskwalifikować całą inwestycję. Rozwiń Jak ma być kocioł zasypowy to najtańszy, nawet jakaś używka ale z papierami, bo jeszcze bufor musi być, on podbija cenę ukrytą w tym nierozerwalnym zestawie, wic nie dość że trzeba zapieprzać w kotłowni to cena zestawu + robocizna-montaż kotłowni z kominem, to takie palenie dla pasjonata, przy wybudowanym nowym domu. Jak weźmiesz takiego obsługowego drogiego blaze to też sensu brak. W dniu 15.01.2022 o 14:46, Gruner napisał(a): OOOO i to jes dobry pomysł , Rozwiń Drewno drożeje zwłaszcza wysezonowane, a to czy je spali czy sprzeda coś musi z tym robić w fazie wstępnej, może zlecić wycinkę itd.. Cytuj
kowalski5m Opublikowano 16 Stycznia 2022 #71 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Można zlecić wycinkę w zamian za drewno i nic nie płacić lub symboliczną kwotę . Cytuj
maciejos178 Opublikowano 16 Stycznia 2022 #72 Opublikowano 16 Stycznia 2022 W dniu 15.01.2022 o 09:45, carinus napisał(a): Prosty kocioł na darmowe drewno i zbierać kasę na małą PC na okresy przejściowe. Duży bufor też pozwoli w cieplejsze dni rozpalać co drugi dzień, ale pompa pozwoli na dogrzewanie awaryjne podczas nieobecności i bezobsługowe grzanie cwu latem. Rozwiń Ile taka mała PC może kosztować? Można ją wpiąć do bufora w moim przypadku 1000l? Cytuj
carinus Opublikowano 16 Stycznia 2022 #73 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Teraz ceny pomp stają na głowie, zależy jakie rozwiązanie chciałbyś mieć, czy postawić monoblok czy zamawiać firmę żeby podłączyła splita. Do bufora można chyba teraz wszystko wpiąć, wszystko co posiada pompkę w swoim obiegu. Cytuj
marcin25 Opublikowano 16 Stycznia 2022 #74 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Carinus jak u Ciebie sprawuje sie PC? Cytuj
maciejos178 Opublikowano 16 Stycznia 2022 #75 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Bufor musi mieć wężownice pod PC czy może być pusty, sama bańka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi