Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przesyp mało precyzyjny jest. Robiłem znajomemu i wyszedł podobnie, zauważyłem że wysypuje się małymi porcjami , a nie w sposób ciągły i ostatniej porcji nie zdążył wysypać bo czas minął.Wpisałem więc średnią jaką podaje producent czyli 12,2kg/h i jest idealnie po spaleniu dwóch zasobników.

Edytowane przez altoro
Opublikowano

Miałem też jak producent zalecił to znowu wychodziło,  że nie było już według sterownika w zasobniku nic A okazało się po otwarciu , że było koło 20kg albo i więcej 

Opublikowano
Godzinę temu, maniek130 napisał:

1715gram w 10min

Dobrze że nie policzyłeś w milisekundach. 

Opublikowano

Mi przesyp na ekogroszku Sobianek Bronze wyszedł podobnie,czyli 1725 gramów w ciągu 10 minut. Co daje w zaokrągleniu 2,9 g/s. Jak miałem fabryczną nastawę to sterownik Iryd pokazywał koniec opału,a w zasobniku jeszcze sporo go było.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie też wyszedł 1,7.  Więc na godzinę wyjdzie 10.2  kg ?  

Opublikowano

1700 g x 6 = 10200 g czyli 10,2 kilograma. Według tego przesyp masz 2,8 g/s

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

I masz źle ustawione, skoro nie zgadza się ilość którą pokazuje sterownik z tą w zasobniku.

Opublikowano

Być może wlałeś węgiel do leja i nie został on dodany do sterownika.

Opublikowano (edytowane)

Przesyp SVki  (sv200-15, sv200-25) na normalnym ekogroszku jest w granicy 3,4g/s czyli ok 12,2 pod 12,4kg/h

Minimalnie to nie zdarzyło mi się mniej jak 3gramy/sek pracy podajnika- czyli granice  pod11kg/h (takie 10,6-10,8)

Jak na stanowisku testowym z technixami na paliwie do badań sprawdzamy częściej jest to 3,2-3,4g/s

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Kolego, sprawdź jeszcze raz. Ja tez robiłem z przesypu i się pomyliłem o 5kg, myślał indyk o niedzieli, a w sobotę łeb mu ścieli (tak było u mnie)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ja mam ustawione 12,4 .  Jakiś czas temu brakło mi ok. 7 kg. Nie specjalnie się tym przejąłem, bo to był węgiel ładowany na składzie, więc mogło się nie zgadzać.

Teraz palę Skarbkiem, i po ośmiu workach brakło ok. 5 kg. Dzisiaj zmierzyłem przesyp, i wyszło jak napisałem wyżej.

Przed chwilą zważyłem dwa worki skarbka.  Każdy miał po 24,2  kg. 

Czyli w przypadku skarbka została oszukana waga, lub odparowało tyle wody. Worki stoją w kotłowni otwarte ok. dwa tygodnie.

Więc przesyp 12,4 może być jednak prawidłowy.

Opublikowano

Pieklorz moja mama ma sv w kotle 12kw i ma przesyp między 5,5-6kg

Opublikowano

Aaaa ok jest ustawiony teraz potencjał na 5,1

Opublikowano

Ze mną SV200-15 iw 10 minut daje 11,5 kg.
Podczas spalania 100 kg. pokazano 13,5 kg. Spaliłem trochę x100 kg. i włożyłem 13,5 kg do sterownika. Mam granulację paliwa 8–18 mm.

Opublikowano

ValterZheliazkow,  nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy Ty ustawiłeś przesyp na podstawie spalania dobowego ?

Opublikowano

witam. Zakupiłem Kocioł 24KW 5 klasy Ecodesign, Palnik SV200 TECHNIX ze sterownik argos pid. Mam problem z podtrzymaniem temperatury ustawione na sterowniku mam57 stopni włączony pid dmuchawa 60, podajnik 56 sekund pauza 30 sekund , a on mi skacze max 61 a 47 ekogroszek zakupiłem 27 mj budynek grzewczy ok 180m ocieplony                                                                                                          to są moje początki z tymi kotłami 

Opublikowano
9 godzin temu, pochłaniacz napisał:

ValterZheliazkow, не знам дали съм разбрал правилно, но зададохте   ли прехвърлянето въз основа на дневното изгаряне?

Na początku sezonu to obliczyłem. 11,5 kg.

Następnie przeliczyłem i zmieniłem tę formułę. 13,5 kg.

imageproxy.php.jpg