Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To zrób nowy pod ekogroszek jakim palisz.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Panowie JEST !!! Prezent od mojego kotła i coś podejrzewam że święty Mikołaj też tam palce mógł przyłożyć Wracam do domu ze służby,a tu takie coś Na szczęście sytuacja już ogarnięta. Życzę wszystkim wesołych Świąt Bożego Narodzenia.434bdc183339b7a0228ec6360d2b92a3.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Koledzy jestem ciekawy waszych obserwacji pracy tego palnika a konkretnie 25 kw na jakich mocach najlepiej się sprawuje wyższe czy niższe, i jeszcze jedno jaką moc wpisujecie w sterownik moc pieca z tabliczki czy moc palnika ?? Wg mnie przy niskich mocach węgiel spala się przy samej końcówce ślimaka .

Opublikowano

Moc palnika. 

Jak chcesz odsunąć ogień od ślimaka to masz dwie opcje. Albo zmniejsz kaloryczność albo wpisz korektę na plus.

Opublikowano (edytowane)

U mnie po wielu testach,i zmianach, najlepiej się sprawdza ustawienie mocy w sterowniku, takiej jaką ma palnik. Czyli w moim przypadku 15 KW.  I do tej mocy ustawiałem powietrze. 

Potem założyłem kaganiec na modulacji, tak aby się zgadzała z mocą wymiennika. Czyli w moim przypadku 9 KW.

Modulacja jest ustawiona od 10% - 60%. Ewentualne spieki, lub niedopały doregulowałem powietrzem, i dawką węgla.

Zaraz podejrzę jak to wygląda w tym momencie, i napiszę. 

W palnik nie zaglądałem, ale jeszcze się nie zdarzyło, aby w chwili kiedy jestem w kotłowni, temperatura podajnika przekroczyła 40 stopni.

Teraz palę Skarbek, kaloryczność więcej niż 28.. według tego co na worku.

Może tak być, bo niedopałki zginęły jak w sterowniku ustawiłem kaloryczność 31,  a korekta jest na minus 13.

Powietrze  15 - 50,  i przy takich ustawieniach spieki zdarzają się, ale niewiele.

Zaznaczam, że palnik 15 KW.

Edytowane przez pochłaniacz
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jaka dmuchawa???

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Dmuchawa 40 W.  Faktycznie to bardzo ważny parametr :)

Opublikowano

Pytanie do Jareckiego. Podczas ostatniego czyszczenia wykruszyla mi się uszczelka z pod tej dużej blachy, powiedz mi cze jest konieczność uszczelnienia palnika od frontu czy sobie odpuścić. 

Opublikowano (edytowane)

Mówisz o tej uszczelce pod paleniskiem, pod tą blaszka od wyczystki?

Tu nie musi być, ona tak naprawdę jest potrzebna do laboratorium, aby o miejsce po przecinku zawalczyć.

Tak zakręcasz, zabrudzi się za dwa dni, uszczelni i jest dobrze

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Nie nie bez tej pracuje już tak od dłuższego czasu, mówię o tej uszczelce z tej większej blachy nad nią właśnie, która jest przykrecona do frontu palnika. 

Opublikowano
7 minut temu, Pieklorz napisał:

Tu nie musi być, ona tak naprawdę jest potrzebna do laboratorium, aby o miejsce po przecinku zawalczyć.

A później się dziwicie że kocioł pracuje całkiem inaczej niż w laboratorium.

Opublikowano

Pisałem chyba do Ciebie już kiedyś. Spieki to generalnie za dużo powietrza. 

Opublikowano
57 minut temu, sambor napisał:

A później się dziwicie że kocioł pracuje całkiem inaczej niż w laboratorium.

Masz pracę w domu bez tej uszczelki, bez spiny z ustawianiem , praca na modulacji mocy

O miejscu po przecinku była mowa a nie kosmiczne różnice

Opublikowano

To bardziej kwestia danego paliwa 

Tu ciut gorsze wyniki na innym opale rynkowym w warunkach domowych, ale emisyjnie też bez większego zarzutu, mieści się.. To nie retorta, że w domu emisja idzie w niebiosa i ani 4klasy wyłapać nie idzie.

Opublikowano (edytowane)

Pieklorz , jakie masz powietrze na tym filmie?  jeśli można wiedzieć. Chodzi mi o Super Mocny.

Edytowane przez altoro
Opublikowano
27 minut temu, Pieklorz napisał:

Masz pracę w domu bez tej uszczelki, bez spiny z ustawianiem , praca na modulacji mocy

O miejscu po przecinku była mowa a nie kosmiczne różnice

Czemu taka różnica między temp.zadaną a faktyczną? Ten ster potrafi piękne trzymać zadaną temp.

Opublikowano (edytowane)

Został zmuszony do pracy. Stał wcześniej nic nie robiąc w strefie dziennej z prawie zamkniętym zaworem (ciepło w dzień). Duzooooo wody w układzie, więc jak siłownik otworzy na układ, to wówczas tak jest.

Normalnie jest jak mówisz, trzyma kreskę od linijki. Wahnięcia w ciągu doby ma dwa jak przechodzi między strefami.

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano
31 minut temu, altoro napisał:

Pieklorz , jakie masz powietrze na tym filmie?  jeśli można wiedzieć. Chodzi mi o Super Mocny.

Na Super Mocny jak pamiętam dołem było 5, góra 22, bez dodmuchu.

Teraz do tego drugiego po teście z analizatorem mam dół 7%, góra 23% i dodałem dodmuch gdy podaje na 4 i dopiero jakieś przebłyski szarości są. Super Mocny trafił mi się dużo lepszy od tego Ogień Ultra w białych workach. Ten ogień w jednych workach fajna, grubsza granulacja, w drugich zawartość drobnicy a do tego co któryś worek wilgotny mocniej. Także do tego super mocny to bez szału.

Opublikowano (edytowane)

W sumie to nie dostałem odpowiedzi co do tych uszczelek ale skoro w tej dolnej blasze jest ona zbędna więc w górnej pewnie też obejdzie się bez niej? 

P. S a  tak poza tematem, jaki był powód zmiany  stera boleckiego na timela? 

Edytowane przez Dioob
Opublikowano

W górnej po co sciagaleś? Można zamówić jak chcesz w Technix, górną blachę jak odkrecales możesz też dać na silikon. Generalnie przymusu nie ma.

Ja mam tą dolną blachę cały czas bez tej uszczelki i jak widzisz na analizatorze nie ma z tym problemu.

Sppv2 miałem jeden z pierwszych egzemplarzy produkcja została zakończona w październiku 2019 ,one są niedostępne. Ma być za jakiś czas wersja SPPv3 ale jeszcze jej nie ma.

Na wcześniejszych filmikach możesz zobaczyć Argosa PID Plus którego konstruował Bolecki i soft jest na bazie Sppv2 liniowego z elementami zamówionymi przez Technix do produkcji. Projekt płytki i soft to praca Boleckiego. Tu też miałem jeden z pierwszych 10egzemplarzy i poszedł do modernizacji, bo nie jestem w stanie w starą płytkę wgrać nowszych softów,nie działa mi w związku z tym parę rzeczy np. panele domowe T1000

Opublikowano

Ściągnąłem płytę i wyjolem cały odlew do czyszczenia, te górne otwory itp w sumie to nie potrzebnie. Osobisvie mam Sppv2l tego małego i wsumie robotę robi, zwłaszcza liniowy boleckiego z tad moje pytanie. Pozdrawiam

Opublikowano

Ustawiłem potencjał podajnika ale coś nie tak jest, bo pokazuję, że mam 49kg A w rzeczywistości w podajnika jest 13kg