Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, pochłaniacz napisał:

Tak mi przyszło do głowy, co by stopkę podajnika postawić na grubym filcu, lub twardej gumie. Może rezonans będzie mniejszy wtedy. 

Ja u siebie podłożyłem pod stopkę kawałek opony, efekt poprawy zero.

A pod piec to już nie podłożę, bo odłączenie pieca od instalacji, plus czopucha od komina który u mnie jest wmurowany, do tego mogą wyjść przeróbki w instalacji związane ze zmianą wysokości położeni kotła to grubsza robota i koszta.

Opublikowano
11 godzin temu, ByCygano napisał:

Więc tak błem dziś u wujka, który latem nabył piec z palnikiem sv200. Okazuje się, że ma ten energooszczedny motoreduktor technixa 40 W, co polecał @Pieklorz posłuchałem jak pracuje i powiem, że to Ameryka w porownaniu do mojego buczydła Polińskiego. Stalismy obok niego i słychać szum i to niezbyt głośnh pracy silnika i kruszenie wegla, a nie buczenie i warczenie.

Jak to mowią z gówna nic nie zrobisz i trza zmieniać, mam nadzieje że bedą dwie korzyści: mniejszy pobór pradu oraz ciszej.

Kłopoty są z wyjeciem motoreduktora? Najlepiej chcialbym go wymienić bez wyjmowanie ślimaka, da się ?

Nie trzeba wyjmować ślimaka, miałem wcześniej to buczydła w moim kotle, bodajże firmy belmeb czy jakoś tak, I na szczęście w okresie gwarancji zaczął kapać olej, po skontaktowaniu się z Panem Grzegorzem z technixa za dopłatą wymienilem go właśnie na ten cichy reduktor, i teraz to naprawdę jest cisza. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak końcówka ślimaka ta która wchodzi do motoreduktora była dobrze posmarowana przy montażu to motoreduktor wyjdzie bez problemów .

Opublikowano

Dzień dobry witam wszystkich.To mój pierwszy post na tym forum.Nie wiem czy w dobrym dziale ale chciałem zapytać.Ja akurat jestem "na kupnie" kotła do ogrzewania hali/warsztatu o powierzchni 65 m2(100 m2 w planach).Widzę,że ten palnik SV200 występuje w wielu kotłach począwszy od Skamp-PV poprzez Technix,Sztoker  itd.Który z tych kotłów najlepiej z nim współpracuje?Czy polecacie wymienniki ciepła pionowe  jak w Skampie  czy poziome jak wpozostałych (nie wiem jak w Sztokerze  bo nie znalazłem rysunku)?

Opublikowano

Sztoker ma inny palnik,na pewno nie ma tam SV200.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kup coś na sv200 , to chyba najlepszy palnik teraz , nie jest idealny ale nic lepszego teraz nie ma , pewnie za dwa lata coś będzie ale teraz brałbym sv200 z zapalarka 

Opublikowano

@Czowiek

Sztoker to osobna konstrukcja, tam palenisko jest elementem konstrukcyjnym kotła. Całość z firmy Komiz/ElektroMiz.

Skamp-pv ma pionowy wymiennik i jest opcja zapalarki a także współpracy z analizatorem spalin

Jest jeszcze Technix 9kW ,tu da się zorganizować też z zapalarką. Jak chcesz, to napisz wiadomość prywatną

Opublikowano (edytowane)

Cholera ze nie bylo go 2 lata temu... Moja 13tka na lwie chodzi na 20%....

A jeszcze chce chate docieplic.... 

Edytowane przez janosh
Opublikowano

Panowie jaki to spiek? Groszek bartex gold. Palnik sv200 15kw

5D35717D-A781-48F6-912E-8A1E381921CD.jpeg

92B40DC0-83E8-44CC-B955-B3A8B6D51647.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Stabek za 700 zl miał mniejsze.. ;) nawet baaardxo mniejsze jak sie dopiescilo parametry... Takie wafle to przy dlugim leżeniu wyłaziły. 

Ja bym powiedział ze to spiek księżycowy.... ;)  zachowaj moze kiedys sprzedasz 

Wiecie co? Coraz bardziej jestem za stabkiem... Do spiekow sie przyzwyczailem, kociol czysty. No przeczekam konca sezonu i albo spróbuję czegos innego albo wrócę do S...  Albo popiół co 2 dni albo czszenie całego kotla co tydzień... 

Edytowane przez janosh
Opublikowano
Stabek za 700 zl miał mniejsze.. ;) nawet baaardxo mniejsze jak sie dopiescilo parametry... Takie wafle to przy dlugim leżeniu wyłaziły. 

Czyli jaki to spiek, bo nie doczytałem?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość berthold61
Opublikowano

To jest spiek żużlowy , przeważnie jak jest za dużo powietrza to popiół zaczyna się stapiać a robi się najczęściej na słabych ekogroszkach .

Opublikowano

Ja kupuję sobie i rodzicom węgiel ze składu który jest luzem i facet wiruje. Nie wiem czy ruski czy francuski czy może polski. Wiem że przez 3 sezony był ok. Do tego tani i suchy jak pieprz. Nie wiem co to spieki. 

Może mam farta a może jest taki dobry:)

Dodam że w tym roku kolega też go wziął i dzwonił do mnie czy u mnie też się  tak dobrze palu bo zawdze miał albi szlakę albo dużobpopiołu a tu cud nsd Wisłą.... Kolega ma starą retortę a ja rynnę. 

Wniosek nasuwa się prosty: jeżeli parametry nie pomagają to zmień opał i to nie koniecznie na znany czytaj firmowy.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich, mam pytanie dotyczące palnika sv200 a mianowicie czy temperatura zewnętrznego elementu palnika który wychodzi poza kocioł powinna być tak wysoka? Kropla wody gotuje się na nim więc ma powyżej 100 stopni. Czy ten typ tak ma czy to źle ustawienia? Prócz tego nic złego się nie dzieje wszystko pali się dobrze itd. 

IMG_20201015_221633.jpg

Opublikowano

U mnie ten element też jest gorący. Nie wiem ile ma stopni, ale raczej na nim ręki nie da się potrzymać kilka sekund... Nie mam pewności ale chyba tak ma być.

P.S. W kotłowni masz jak w salonie, białe ściany, elegancka podłoga - tak można palić :)

Opublikowano

DawidSV200

Wodą to nie radzę tego elementu polewać, żeliwo przy szoku termicznym pęka i to efektownie. Tak 100 na tym elemencie to niestety norma i nie za bardzo jest jak to izolować, bo ciepło zacznie przełazić do rury z węglem/peletem... BTW co to za producent kotła?

Opublikowano

DawidSV200 Nie boisz się że ci spali przewody dotykające palnika? 

Opublikowano (edytowane)

Dodam rozwiązanie problem, o którym dyskusja toczyła się kilka postów wcześniej, a mianowicie głośna praca silnika i motoreduktora, za poleceniem userów tego forum na drodze kupna nabyłem motoreduktor technix z silnikiem 40W, po dwóch nocach mogę stwierdzić jest cichy.

W pokoju nad kotłownią gdzie śpię, nie słyszę jego pracy, wcześniej słyszałem każde podanie okraszone donośnym buczeniem, obecnie nawet jak próbuje wyłapać moment poddania paliwa w całkowitej ciszy, nie zawsze da się ten dźwięk zarejestrować.

A więc zakup bardzo udany, dziękuje za porady.

Edytowane przez ByCygano
  • Lubię to 1
  • Przydało się 2
Opublikowano

Dzisiaj zaobserwowałem dziwną rzecz.  Zerknąłem do palnika, i wydaje mi się, powietrze dmucha bardziej z tyłu, niż z przodu. Znalazłem popiele sporo niedopałków,i to mnie trochę zaniepokoiło. Nagrałem filmik, ale słabo to widać.

Opublikowano

Na niskiej modulacji bardziej z tyłu, na wiekszej się rozciąga.

Inny motyw taki, że po czyszczeniu ruszt źle włożyłeś albo bez uszczelnienia (w Technix przyklejany jest taki sznur temperaturowy do kominków na koniec płytki rusztu na ten taki schodek) można dać na silicon 1200.

Dwa dni temu czyściłem ruszt i komorę, zmieniałem u siebie ten kawałek sznurka. 

Opublikowano

Jakiej grubosci ma być sznurek i długości? Ja tez go nie włożyłem. I niekiedy jak otworze kocioł to mam takie „pufanie” strzelanie. Może to przez to.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

No bo to tak właśnie wygląda, jak by tam powietrze szło. Po za tym jak ostatnio czyściłem palnik, to w wyczystce było pełno popiołu. Jutro to sprawdzę. 

Jeszcze jedno pytanko. W którym miejscu montować czujnik temperatury spalin?