Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik sv200

maniek130

Rekomendowane odpowiedzi

PSX-2-240-B 

Taki model dokupiłem i pasuje do SV200, 

300 watowa. 

Właśnie tam kupiłem. 

Jeśli z obecną niema problemów to po co wydawać kasę. Teoretycznie powinna wytrzymać 10tys cykli, jakieś 8-10 lat.

• 2 tygodnie później...

Witam,

jaka jest przyczyna że ruszt żeliwny w SV200 przy paleniu ekogroszkiem wysuwa mi się z palnika? Ma ktoś zdjęcie jak on powinien siedzieć w palniku?

Pozdrawiam

Źle zamontowany.
Dodam jeszcze, że nadziwić się nie mogę jak można źle zamontować ruszt w tym palniku. Przecież to jest proste jak budowa cepa.
Wpisz sobie z googlach "sv200", przełącz na zakładkę grafika i poszukaj zdjęcia, na którym widać jak ten ruszt jest zamontowany palniku.

• 2 tygodnie później...

Blaszka od wyczystki palnika powinna dociskać dolną część płytki palnika. Sprawdz czy nie ma gdzies spieków które uniemożliwiają prawidłowe włożenie płytki. 

• Zgadzam się 1

• 3 tygodnie później...

Witam, drugi sezon z palnikiem SV200 9kW i SKZP-02.

Aktualnie palę Karlikiem z PGG i przy 100% modulacji udało mi się ustawić powietrze tak żeby ogień praktycznie dotykał przeciwległej ścianki.

Nie wiem natomiast jak ustawić przy 30% modulacji. Wiem że płomień powinien być ledwie widoczny ale co jeśli wyraźnie wystaje? Tak samo jak przy pełnej mocy potrzeba więcej powietrza?

Załączam moje ustawienia i zdjęcie płomienia przy 30% modulacji i powietrzu minimum dla 10% 1% oraz 30%.

Dmuchawa 40W. Kocioł Malina 12kW.

20221202_190628.thumb.jpg.ee6072a255f98fcce1b8db971b9911d3.jpg20221202_190655.thumb.jpg.6052b8dd3345b1198df61308ac38aa3f.jpg20221202_191821.thumb.jpg.7d17043adc6c59811301b83a45be5ead.jpg

Edytowane przez chudybws

Niedawno o tym pisałem, ale powiem to jeszcze raz:

Ustawianie powietrza pod długość płomienia to błędne koło. Raz, że są różne typy węgla (płomienny lub gazowo-płomienny) i one mają różną długość plomienia podczas prawidłowego spalania. 

2. Frakcja groszku jest na tyle różna i nierównomierna, że raz podejrzysz płomień i jest w miarę ok, a za 5 minut lub kwadrans może być nie tyle pięknie co do kitu i kusi by coś skorygować w tę czy tamtą "mańkę". 

3. Różna długość płomienia przy różnym zapopieleniu palnika - jeśli będzie więcej popiołu, to ogień będzie dłuższy przy takim samym nadmuchu. Natomiast przy wyczyszczonym ruszcie płomień będzie szeroki i krótszy. 

4. W przypadku miału z kopalni Piast-Ziemowit płomień jest o połowę krótszy niż przy groszku np. Tauron różowy. 

5. Charakterystyka pracy dmuchawy nie jest liniowa, czyli obroty nie wzrastają wprost proporcjonalnie do przyrostu mocy podawanej na dmuchawę. Więc nawet jeśli jakimś trafem ustawisz powietrze na modulacji 100% i 30%, to przy np. 45% może być za dużo, a przy np. 80% za mało powietrza. Chyba, że masz hallotron w dmuchawie. 

Wniosek? 

Zamiast tracić czas na ustawianie powietrza (i niekoniecznie poprawnie) za każdym razem gdy zmienisz opał bądź zmienisz potencjał, zainwestuj w bragera i śmiej się z tego płomienia zamiast mu się przyglądać. 

Mówię to z autopsji. 🙂

I dla przykładu:

Screenshot_20221203-015812.thumb.png.920e2594f3c7564a8759223efa90a8fd.png

Spalanie miału Piast 21-24. Modulacja 100%, ustawiona kalorycznosc 28.2MJ/kg bo przy niższej przesypuje żar. Dmuchawa na max rpm i aby tlen w spalinach był w normie. A długość płomienia nie ma znaczenia - ważna jest jego temperatura. 🙂

Poprawnie ustawiony brager zaoszczędzi twój czas. Jeśli nauczysz się ustawiać powietrze, zaoszczędzisz kasę na bragera. Wybór należy do ciebie.

Brager oszczędzi twój czas siedzenia w kotłowni. Też to znam z autopsji. Teraz po prostu to wszystko chodzi niezależnie od tego jaki węgiel się wsypie. A aktualnie jest to poważny problem, bo jego jakość do najlepszych nie należy. Wszystko się sprzeda jako węgiel, nawet przemielone podeszwy od butów. I spróbuj pod to ustawić kocioł.

Brager zamówiony, zobaczymy co pokaże na takich ustawieniach jakie aktualnie mam  i czy spalanie spadnie. Teraz mam 15,5-16kg/24h a przed kilkoma dniami zanim czyściłem palnik i ustawiałem od zera na oko było 12,5-14,5kg/24h. Rok temu wydaje mi się że w takie pogody koło 10-11kg było a węgiel teoretycznie o tej samej kaloryczności.

• 4 tygodnie później...

Witam. No i jak wygląda to z tym bragerem?

• 2 tygodnie później...

Witam, jesli ktoś jest ciekaw czy zapalarka w SV200 rozpala także ekogroszek to potwierdzam, rozpala. Trochę dłużej trwa niż rozpalenie peletu i jest trochę dymu na początku ale działa niezawodnie. Ręczne rozpalanie sv200 potrafi być upierdliwe więc jeśli ktoś rozważa przeróbkę i dodanie zapalarki - polecam. Dodatkowa zaleta to brak podtrzymania, palenisko się wygasza na czas postoju i nie ma tego węglowego zapaszku kiedy kocioł nie pracuje.

U mnie test ognia 3 min. Jeśli go nie wykryje, przechodzi w rozpalanie. Po 3 min. temp. spalin zaczyna rosnąć, po 4-5 min. przechodzi w stabilizację.

Edytowane przez Hitower

Witam, jesli ktoś jest ciekaw czy zapalarka w SV200 rozpala także ekogroszek to potwierdzam, rozpala. Trochę dłużej trwa niż rozpalenie peletu i jest trochę dymu na początku ale działa niezawodnie. Ręczne rozpalanie sv200 potrafi być upierdliwe więc jeśli ktoś rozważa przeróbkę i dodanie zapalarki - polecam. Dodatkowa zaleta to brak podtrzymania, palenisko się wygasza na czas postoju i nie ma tego węglowego zapaszku kiedy kocioł nie pracuje.
Powiem ci szczerze że dobry jesteś...
Zapalarke na węglu u siebie mam od początku kiedy weszły i na Timelu działa to bez problemowo

Ja dalej lecę na owsie i pellecie, najwięcej ile mi palił to ok38kg jak było u nas ok - 10 w nocy a w dzień po - 6.

Ale jedno rozbieranie palnika miałem już za sobą... IMG_20221204_204820.thumb.jpg.91b767e5db7c6d89c8777bba2262d2ff.jpg

Tylko nie zamawiaj uszczelek w CoKamar. Zamówiłem i zapłaciłem dwa miesiące temu i do dzisiaj nie przysłali. Brak kontaktu. 

Edytowane przez alf

Kupiłem już wcześniej papier ceramiczny 3 i 5mm, arkusz 60x50cm po 20 dychy na all...o.

I jak znalazł.

A dlaczego nie w cokamar? 

Ja zamawiałem w sierpniu ub.r. i uszczelki przyjechały w ciągu kilku dni. I powiem nawet więcej - były w lepszym stanie niż gratisowe uszczelki dołączone do nowej komory od producenta palnika. 

PS. 

Coś mi się wydaje, że w lato będę ponownie składał reklamację i żądał nowej komory.

Mam czujnik halla w dmuchawie, mam też bragera, więc nikt mi nie zarzuci, że komora upala się z mojej winy. 

Edytowane przez Dozy

Zamowilem komplet uszczelek to po dwóch tygodniach jak się upomniałem to przyslali, brakowało jednej uszczelki. Więc zamówiłem drugi komplet i poprosiłem żeby dołożyli jedną brakującą. Nie wysłali. Na e-mail nie odpowiadają a dodzwonić się nie da. Kupilem trzeci komplet w Kotły.com i mam uszczelki jakie kurna sobie wymarzyłem, tyle że za 240 zeta zamiast 70, plus 60 za wysyłki. 

Edytowane przez alf