Awek Opublikowano 14 Stycznia 2021 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Witam. Mam problem z czujnikiem zewnętrznym. Juz kupiłem nowy i dalej to samo. Temp skacze. Zauważyłem to pierwszy raz tydzień temu. Dziś drugi raz Nie wiem jak często temp skacze ale za pierwszym razem podbił do 35 a teraz do 14. Nagrałem tylko krótki film. Zawsze jest to przy otwartych drzwiczkach. Myślalem że to przez to że poruszałem sterownikirm. Ale teraz jest ok. Ps. Macie problem z wykresami w emodul? VID_20210114_191640.mp4 Cytuj
RedEd Opublikowano 14 Stycznia 2021 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Tam więcej temperatur "pływa", nie znam budowy tego sterownika- taśma? zimny lut? Cytuj
bercus Opublikowano 14 Stycznia 2021 #3 Opublikowano 14 Stycznia 2021 To samo robi ci temp.podajnika,nawet znika ikona.Beda zlamane druty,lub zle polaczenia z tego szmigania sterownikom.Isto nie to zrobione do codziennego ruchania. Cytuj
Awek Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor #4 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Chodzi o druty które wchodzą do sterownika w środku? Co mam teraz robić ? Cytuj
bercus Opublikowano 14 Stycznia 2021 #5 Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Popatrz,,czy nie sa rozlamane :-) ,lub zdejcja jak jest to wykonane,jesli sa od strony srodkom tych kol,tam beda uskodzone. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez bercus Cytuj
Awek Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor #6 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Czy przed włożeniem kable musza być zlutowane? Czy tylko że tak powiem w palcach zwinięte? Od temp zewnętrznej napewno są w palcach robione. Czy mogę je sprawdzac i ewentualnie wykręcać podczas pracy sterownika? Czy zawsze go wyłączać ? Cytuj
RedEd Opublikowano 14 Stycznia 2021 #7 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Kable nie powinny być lutowane a mieć zaciśnięte "rurki" metalowe/aluminiowe/mosiężne przeznaczone do końcówek aby się nie "rozwarstwiały" i nie przecinały przy dokręcaniu, "rurki" do nabycia w elektrycznym dobrać do średnicy przewodu. Pokaż gdzie podłączasz te czujniki a problem pewnie jest przy tym obrotowym ekranie i jego kablach jak @bercus pisze Cytuj
bercus Opublikowano 14 Stycznia 2021 #8 Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Wydlužanie czujnikow liepiej zlutowac,koncow do zalaczenia przymocowaniem szrubikom nie trzeba.Napiecie do odczytu czujnikow jest bezpieczne(nie tak do sterowania wentyla,dmuchawy,podajnika,i.t.p.),uwažaj na zwarcja. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez bercus Cytuj
HarryH Opublikowano 14 Stycznia 2021 #9 Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) 39 minut temu, bercus napisał: zrobione do codziennego ruchania Mam taki sterownik, ale tej funkcji nie testowałem :-) Idę do piwnicy, gdy żona zaśnie. Czujniki nie mają nic do rzeczy, tam jest cała taśma do wymiany. Częsty problem przy "codziennym ruchaniu", defro wymienia to na gwarancji. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez HarryH Cytuj
Ryni Opublikowano 14 Stycznia 2021 #10 Opublikowano 14 Stycznia 2021 19 minut temu, Awek napisał: Czy mogę je sprawdzac i ewentualnie wykręcać podczas pracy sterownika? Możesz, możesz również zewrzeć styki czujnika, lub podać na nie napięcie 3,3V tyle wytrzyma mikrokontroler sterownika. Cytuj
Awek Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor #11 Opublikowano 14 Stycznia 2021 3 minuty temu, HarryH napisał: Częsty problem przy "codziennym ruchaniu", defro wymienia to na gwarancji. Muszę im go wysłać czy jak ? Właśnie nic nie ruszam za często. Można powiedzieć że nigdy. Cytuj
HarryH Opublikowano 14 Stycznia 2021 #12 Opublikowano 14 Stycznia 2021 2 minuty temu, Ryni napisał: Możesz No jak może, jak wypruje na wierzch listwę 230V ??? 2 minuty temu, Awek napisał: Muszę im go wysłać czy jak ? Na gwarancji przyjeżdżają za darmo, po za pieniądze. Cytuj
Awek Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor #13 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Trzeba to jakos zgłosić gdzieś ? Ile gwarancji zazwyczaj jest na sterownik ? Jestem w tym zielony.. Cytuj
HarryH Opublikowano 14 Stycznia 2021 #14 Opublikowano 14 Stycznia 2021 2 lata standard, często są promocje 3 lata. Trzeba zadzwonić na nr z naklejki na kotle. Cytuj
TOMEK12345 Opublikowano 14 Stycznia 2021 #15 Opublikowano 14 Stycznia 2021 24 miesiące od daty zakupu Cytuj
Awek Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor #16 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Ok dzięki wszystkim. Już raczej po gwarancji. Jutro zadzwonię.. A może tak sobie chodzić ? Czy trzeba to wymienić? Cytuj
Ryni Opublikowano 14 Stycznia 2021 #17 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Mim wyślesz sterownik do serwisu wypnij wszystkie złącza, może już się delikatnie utleniły i niema dobrego kontaktu, wszystkie zielone złącza do się wysunąć. Cytuj
Awek Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor #18 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Może ktoś na miejscu mi to zrobi. Trochę średnio żeby być bez sterownika czyli raczej ciepła w domu przez parę dni. Cytuj
HarryH Opublikowano 14 Stycznia 2021 #19 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Dlatego nic nie ruszaj do wiosny. Cytuj
Darekgra Opublikowano 14 Stycznia 2021 #20 Opublikowano 14 Stycznia 2021 1 godzinę temu, bercus napisał: To samo robi ci temp.podajnika,nawet znika ikona. Kolego ta ikona to wyświetla się w monecie podawania paliwa ;) @Awek tu najprawdopodobniej będzie uszkodzona taśma (taka wielożyłowa ) łącząca wyświetlacz z płytą w sterowniku. Cytuj
grzesiu Opublikowano 17 Stycznia 2021 #21 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Dopytaj o czas gwarancji. Podobno tech na sterowniki do defro daje 3 lata. Cytuj
Wello Opublikowano 17 Stycznia 2021 #22 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Kolego Awek, tak jak jeden z forumowiczów radzi - zostaw to do wiosny. Jeśli się na tym nie znasz, a coś uszkodzisz to będziesz miał zimno w domu po kilku godzinach. A serwis Defro przecież nie przyjedzie na zawołanie. Winna jest taśma łącząca płytkę we/wy z LCD. W tym sterowniku to standard. Wiem bo sam tak miałem :) Trzeba zacisnąć mocniej tą taśmę albo dać nową końcówkę i będzie git. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi